TÉMA

Předpověď

Po mrazech přijde oteplení, teploty o víkendu porostou až k 25 stupňům

Po nynějších chladných dnech a mrazivých nocích se na víkend v Česku výrazně oteplí. Po oba dny bude převážně slunečno, teploty v sobotu vystoupají ke 20 stupňům, v neděli se přiblíží letním 25 stupňům Celsia. Podobné počasí zůstane i začátkem příštího týdne. Noční teploty by měly už zůstat nad nulou, jen v jihozápadní polovině Čech se mohou v sobotu nad ránem ještě objevit přízemní mrazíky. Vyplývá to z aktuální předpovědi počasí a vyjádření meteorologů.
včera|

Leckde sněží. Chladno povládne Česku až do příštího týdne

Počasí v Česku zůstane oblačné a chladné až do příštího týdne, o víkendu teploty nepřesáhnou devět stupňů Celsia. Noci na pátek, neděli a pondělí budou mrazivé, podobně jako noc na čtvrtek, kdy teploměr ukázal až osm stupňů pod nulou. Zima může poškodit zeleninu nebo kvetoucí ovocné stromy, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Přeháňky budou i smíšené a sněhové, v některých dnech i v nižších polohách.
18. 4. 2024Aktualizováno18. 4. 2024, 19:48|

Ze začátku léta bude konec zimy. Teploty spadnou k deseti stupňům, rána mohou být mrazivá

Zatímco v neděli ještě padaly teplotní rekordy a pondělí se alespoň někde teplotně dotkne dvacítky, většina nového týdne bude mnohem chladnější s nejvyššími teplotami jen kolem deseti stupňů Celsia. Noci by mohly být i mrazivé. Celý týden bude deštivý, v noci při ochlazení může i nasněžit. V noci na úterý a v části Čech i v úterý přes den bude navíc silně foukat, Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 19:32|

Česko zažívá teplotní skok, po prvním letním dni bude o deset stupňů méně

Česko zažívá teplotní skok, zatímco v pondělí meteorologové zaznamenali první letní den letošního roku, tedy teploty přes 25 stupňů Celsia, v úterý očekávají maxima mezi jedenácti a patnácti stupni Celsia. I tak ale zůstanou nadprůměrné. Ke dvacítce by se teploty měly znovu vyšplhat v pátek a víkend už by měl být opět letní, tedy přes 25 stupňů Celsia, vyplývá z týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). První letní den v dubnu není úplně neobvyklý, v roce 2021 nastal první letní den už 31. března, loni to bylo 5. května.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 11:03|

O víkendu se prudce ochladí. Z osmnácti stupňů teploty klesnou pod deset

V Česku v sobotu teploty vystoupají až k osmnácti stupňům Celsia, v neděli se ochladí a teploty spadnou pod deset stupňů. Objeví se také přeháňky, mohou být i sněhové, vyplývá z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
21. 3. 2024|

Aprílové počasí přichází již v březnu, týden má přinést mrazy i teploty nad patnáct stupňů

Výrazné teplotní rozdíly přinese počasí v týdnu, v němž začne astronomické jaro. Začal velmi chladným ránem, na které vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu na mráz ve vegetačním období, přičemž i den bude poměrně chladný a noc na úterý i úterní den mají být ještě chladnější. V polovině týdne se ale čeká prudké oteplení, maxima se zřejmě zvednou až dvojnásobně a také noci budou rázem docela teplé. Konec týdne by však zase měl přinést pozvolné ochlazení.
18. 3. 2024|

V pátek bude k ránu mrznout, v neděli se teploty vyšplhají ke čtrnácti stupňům

V pátek k ránu mohou teploty klesnout hlavně v Čechách až k minus pěti stupňům, ale o víkendu budou stoupat. V pátek ještě nepřekročí deset stupňů, v sobotu budou maxima kolem dvanácti stupňů a v neděli ukáže teploměr až čtrnáct stupňů Celsia. Z obou víkendových dnů se víc slunce ukáže v sobotu, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
7. 3. 2024|

Rekordně teplé počasí přeje vegetaci. Lísky nebo olše rozkvetly s pětitýdenním předstihem

Mimořádně teplý a srážkově bohatý. Podle dat meteorologů byl minulý měsíc nejteplejším únorem v Česku od roku 1961. Průměrná teplota dosáhla 5,7 stupně Celsia.
2. 3. 2024|

O víkendu může být 15 stupňů, teploty se ale budou na západě a východě Česka lišit

O víkendu může být přes den kolem 15 stupňů Celsia, teploty se ale na západě a východě republiky mohou výrazně lišit. V sobotu bude hodně oblačnosti a občas zaprší. V neděli by už počasí mohlo být bez srážek, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 18:00|

O víkendu se má mírně ochladit, noci mohou být mrazivé. Silně foukat bude až do soboty

Teploty o víkendu sice mají mírně poklesnout, kromě hor však nejspíš zůstanou nad nulou, přinejmenším přes den. V sobotu a neděli může být až sedm stupňů Celsia, v pátek ještě tepleji. V noci naopak mají klesnout teploty k nule nebo i pod ni. Zpočátku by mělo také silně foukat, výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav na čtvrtek a znovu i na noc z pátku na sobotu. Po víkendu meteorologové očekávají opět pozvolné oteplování.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 11:33|

Česko zažívá další mrazivý den. Moravskoslezský kraj trápí smog

Středeční ráno bylo v celé České republice opět velmi mrazivé. Na většině stanic klesly teploty na minus 9 až minus 14 stupňů Celsia, na severovýchodě území až k minus 20 stupňům. V celém Moravskoslezském kraji vyhlásil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) kvůli špatným rozptylovým podmínkám smogovou situaci.
10. 1. 2024|

Česko zažívá prudký nástup lednové zimy. Silný vítr, sníh a mráz trápil nejvíc východ země

Na řadě míst Česka, především na východě, klesla v pondělí teplota během čtyřiadvaceti hodin o dvanáct stupňů, foukal silný vítr a ve vyšších polohách se k tomu přidal i sníh. I další dny budou podle meteorologů mrazivé. Zejména v noci a ráno mohou teploty klesat hluboko pod nulu.
8. 1. 2024|

Do Česka přijdou silné mrazy. Bude sněžit a hrozí silný vítr, varovali meteorologové

V jižních Čechách začne zřejmě v noci na neděli hustě sněžit, uvádí sobotní výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), podle níž lze očekávat, že na Českokrumlovsku, Vimpersku a Prachaticku v neděli napadne až 25 centimetrů sněhu. V dalších částech jižních Čech, na Plzeňsku, v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji spadne až 15 centimetrů sněhu. Meteorologové varují také před silným větrem, závějemi a vznikem náledí. Teploty v Česku začnou podle meteorologů klesat a zůstanou pod nulou, nejchladněji – až minus 25 stupňů Celsia – mohou výjimečně ukázat teploměry v noci na úterý.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 20:21|

Do Česka dorazí mrazivé počasí, bude sněžit a teploty klesnou pod nulu

O víkendu se ochladí. V neděli budou průměrné denní i noční teploty pod nulou a na většině území bude sněžit. Podobné to bude i v příštím týdnu, kdy mohou noční teploty klesat až k minus 12 stupňům. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu. Kvůli srážkám v posledních dnech bude nejméně do víkendu platit také výstraha před zvýšenými hladinami řek.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 15:03|

Víkend přinese oteplení, v příštím týdnu mohou teploty vystoupat k deseti stupňům

V Česku se o víkendu oteplí, denní teploty v průměru vyšplhají nad nula stupňů Celsia. I tak ale bude v noci stále mrznout. O víkendu by mělo sněžit nebo pršet, při mrznoucím dešti pak hrozí tvorba ledovky. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výraznější oteplení očekávají meteorologové v příštím týdnu, v Čechách až k deseti stupňům Celsia, na Moravě a ve Slezsku bude chladněji.
7. 12. 2023|

Česko v noci na pondělí zasáhl silný mráz, nejnižší teploty byly na Šumavě

Po víkendovém vydatném sněžení do Česka dorazil silný mráz, teploty v noci z neděle na pondělí dosahovaly minus patnácti stupňů Celsia, na jihu republiky teploměr ukázal i méně než 25 stupňů pod nulou. Od pondělního odpoledne pak platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před sněhovými jazyky a závějemi.
4. 12. 2023Aktualizováno4. 12. 2023, 20:13|

Víkend bude mrazivý, může nasněžit i přes třicet centimetrů

Česko čeká mrazivý víkend plný sněhu. Za pátek a sobotu může na většině území napadnout až 25 centimetrů sněhu, ojediněle až 35 centimetrů. Na severozápadě a severu Čech bude sněžení méně intenzivní, čeká se tam maximálně 15 centimetrů nového sněhu. Na mnoha místech se pak budou tvořit sněhové jazyky, místy i závěje. Ani přes den teploty o víkendu nevystoupají nad nula stupňů Celsia, v noci se dostanou až k minus devíti stupňům Celsia. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí a aktuálního upozornění Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a jeho informací na Facebooku.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 12:21|

Na víkend se ochladí, na horách bude sněžit

O víkendu se v Česku ochladí. V noci bude mrznout a denní teploty se budou pohybovat kolem nuly. Na horách bude sněžit a můžou se tvořit i sněhové jazyky. Od čtvrtečního večera platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na silný vítr, který na většině území Česka dosáhne v nárazech rychlosti kolem sedmdesáti kilometrů v hodině a na horách až devadesáti kilometrů v hodině. V pátek ráno bude vítr částečně slábnout.
23. 11. 2023|

Zima nahlédne do Česka. V polovině týdne budou mrazivé noci, ve středu by mohlo trochu nasněžit

Předposlední listopadový týden nepřinese ještě bezezbytku zimní počasí, ale ochutnávku zimy ano. Nejprve se z teplot kolem 10 stupňů rychle ochladí, v polovině týdne přijdou noční mrazy s teplotami kolem minus 5 stupňů Celsia a možná i sněhové přeháňky. Potom se ale zase oteplí. Podle měsíčního výhledu se bude postupně ochlazovat, víc srážek meteorologové očekávají do konce listopadu než v první polovině prosince.
20. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 18:43|

Způsobí mávnutí křídel babočky nad Třebíčí bouřku v Austrálii? Předpovídání počasí se potýká s teorií chaosu

Teorie chaosu říká, že velmi složité systémy se chovají zdánlivě chaoticky a najít v nich pravidla je obtížné. Jedním z takových systémů je počasí, takže meteorologové s chaosem zápasí každý den.
17. 11. 2023|

O víkendu se ochladí a na horách bude sněžit

O víkendu se v Česku ochladí. Nejvyšší denní teploty se budou držet kolem pěti stupňů. Pocit chladu bude zesilovat čerstvý vítr. V sobotu bude v polohách nad 400 metrů sněžit, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V pondělí bude ale zase i dvanáct stupňů a teplé bude i úterní ráno.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 20:11|

Během týdne se dle meteorologů ochladí a přijdou srážky

Tento týden bude v Česku převládat počasí s proměnlivou oblačností, místy s přeháňkami, které budou na horách přecházet do sněžení. Postupně se mírně ochladí, v noci může během víkendu mrznout. Zatímco nejvyšší odpolední teploty se budou na začátku týdne pohybovat kolem patnácti stupňů Celsia, v sobotu ani v neděli většinou nepřekročí deset stupňů. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Období do konce listopadu a na začátku prosince bude podle dlouhodobé prognózy počasí jako celek zřejmě teplotně i srážkově normální.
6. 11. 2023Aktualizováno6. 11. 2023, 19:43|

Na horách na severovýchodě bude vydatně pršet, déšť mírně zvedne hladiny řek

V Orlických a Rychlebských horách, v pohoří Králického Sněžníku a v Jeseníkách bude během pátku a v noci na sobotu vydatně pršet, v nejvyšších partiích i sněžit. Intenzivní srážky mohou mírně zvednout hladiny řek, které odvodňují tyto horské oblasti. Dosáhnout mohou na první, tedy nejnižší stupeň povodňové aktivity. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
3. 11. 2023|

Závěr týdne bude větrný a deštivý. Meteorologové vydali výstrahu

Závěr týdne bude v Česku větrný a deštivý. Ve čtvrtek může vítr ve východní polovině republiky v nárazech dosáhnout rychlosti kolem sedmdesáti kilometrů v hodině, na hřebenech hor až 110 kilometrů za hodinu. Slábnout začne během pátku. O víkendu už bude foukat mírněji. Nejchladněji, v průměru kolem deseti stupňů Celsia, bude v pátek, v sobotu a v neděli se nejvyšší denní teploty dostanou na devět až třináct stupňů Celsia. V pátek a v neděli očekávají meteorologové déšť, na Šumavě může i sněžit. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 20:10|