TÉMA

Odškodnění

Janoušek u soudu požaduje další peníze kvůli stíhání v kauze Chambon

Obvodní soud pro Prahu 2 se v pondělí začal zabývat sporem lobbisty Romana Janouška se státem o odškodnění kvůli stíhání v kauze úhrad pro společnost Chambon. Janoušek požadoval zhruba 155 milionů korun jako náhradu škody za ušlý zisk či za peníze vynaložené na obhajobu. Ministerstvo spravedlnosti mu v prosinci minulého roku za nezákonné stíhání přiznalo 736 tisíc korun a omluvu. Dalších peněz se lobbista domáhá soudně.
22. 4. 2024|

Dívka, kterou opakovaně znásilnil otčím, se obrátila na Ústavní soud. Domáhá se práva na účinné vyšetřování

Oběť opakovaného znásilňování, za které její otčím dostal podmíněný trest, se obrátila na Ústavní soud (ÚS). Stížnost podala z pozice poškozené, domáhá se například práva na účinné vyšetřování, poukazuje na zásah do práva na ochranu lidské důstojnosti nebo práva na účast v řízení. Informovala o tom mluvčí ÚS Kamila Abbasi. Rozsudek v minulých měsících vzbudil kritiku a protesty. Zmocněnec oběti avizoval, že stížnost podá.
2. 4. 2024|

Srbská vesnice proti čínským těžařům. Tamní obyvatelé protestují proti rozšiřování dolu, prý je ohrožuje

Čínský vlastník největšího povrchového dolu v Srbsku musel dočasně přerušit těžařské práce. Způsobily to protesty místních obyvatel, lidé z vesnice ohrožené těžbou totiž zablokovali jednu z přístupových cest. Tvrdí, že důl ohrožuje jejich zdraví a majetky, čínská firma ani srbské úřady jim prý nenabízejí ani odpovídající odškodnění.
25. 3. 2024|

Za následky očkování na covid stát ještě nikoho neodškodnil. Resort zdravotnictví obdržel 125 žádostí

Na ministerstvo zdravotnictví se obrátilo 125 lidí s žádostí o odškodnění kvůli zdravotní újmě způsobené očkováním proti covidu-19. Osmadevadesát žádostí resort zamítl a se sedmi lidmi je v soudním sporu. Odpovědnost za případnou újmu na sebe stát vzal v roce 2020.
3. 3. 2024|

Za nezákonné stíhání dostane zdravotní sestra z kauzy chlapce v kómatu odškodné sto tisíc korun

Celkem sto tisíc korun jako odškodné za nezákonné trestní stíhání dostane od státu zdravotní sestra, která byla v roce 2022 zproštěna obžaloby z ublížení na zdraví z nedbalosti. Stíhání souviselo s případem chlapce, který v roce 2017 skončil po operaci mandlí v pardubické nemocnici v takzvaném bdělém kómatu. Sestra podala žalobu na ministerstvo spravedlnosti, požadovala původně odškodné milion korun, později dvě stě tisíc korun, nakonec soud schválil smír s podstatně nižší částkou.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 19:16|

Muž, který neprávem strávil 18 let v polském vězení, je po smrti

Polák Tomasz Komenda, který byl nespravedlivě odsouzen na dlouhá léta do vězení, podlehl ve věku 46 let rakovině plic, napsala ve středu polská média. Počátkem roku server Onet uvedl, že prokuratura, jež skoro šest let zjišťovala jeho neoprávněné zatčení a odsouzení, celý případ kvůli promlčení či nedostatku důkazů odložila. Znamená to, že nikdo neponese odpovědnost za to, že nevinný člověk strávil ve vězení osmnáct let, ani policisté, prokurátoři, znalci nebo soudci, napsal web.
21. 2. 2024Aktualizováno21. 2. 2024, 22:38|

Vsetín se kvůli odškodnění za vystěhování Romů z města v roce 2006 obrátil na Ústavní soud

Město Vsetín se v kauze vystěhování Romů v roce 2006 obrátilo na Ústavní soud (ÚS). Nejvyšší soud (NS) nedávno navýšil odškodnění několika romským rodinám, které se ze Vsetína musely vystěhovat. Čtyřem rodinám s 46 členy NS přiřkl odškodné od města v souhrnné výši 1,825 milionu korun, vedení radnice to považuje za nespravedlivé. Starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL) v úterý řekl, že město „tvrdě platí za akt milosrdenství“, protože nevyhodilo neplatiče nájemného na ulici, ale pomohlo jim zajistit nové bydlení. Vsetín vystěhoval romské rodiny z pavlačového domu v době, kdy Čunek město vedl. Advokátka rodin Zdeňka Poláková řekla, že starosta situaci zkresluje.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 14:05|

Nemocnice skartovala záznam o sterilizaci, ženě se po zásahu ombudsmana omluvila

Alespoň omluvy se po zásahu veřejného ochránce práv dočkala žena z Moravskoslezského kraje, která chtěla žádat o odškodnění za protiprávní sterilizaci. Nemocnice záznam o sterilizaci skartovala o třicet let dřív, než podle předpisů měla. Ombudsman o tom informoval na svém webu. Oběti protiprávních sterilizací z období od července 1966 do konce března 2012 mohou od příštího roku získat odškodné od státu tři sta tisíc korun, přihlásily se jich stovky.
19. 2. 2024|

Ústavní soud odmítl stížnost potomků policisty, který zemřel ve služebním autě. Dožadovali se odškodnění

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnosti pozůstalých po policistovi, který zemřel při havárii služebního vozu. Dcera a syn se domáhali u civilních i správních soudů odškodnění za duševní útrapy. Podle soudu se mohli a mohou domáhat odškodnění z takzvaného povinného ručení. Nález vyhlásil soudce zpravodaj Pavel Šámal.
14. 2. 2024|

Za nezákonně strávenou dobu ve vězení požaduje Tempel od státu 86 milionů korun

Robert Tempel, který byl po dvacetiletém vězení zproštěn obžaloby z dvojnásobné vraždy, ve čtvrtek u Obvodního soudu pro Prahu 2 řekl, že po propuštění z vězení vyhledává samotu. Podle svých slov trpí posttraumatickou stresovou poruchou, dochází na psychiatrii. Tempel po státu požaduje za nezákonné stíhání, dobu strávenou ve vězení a další nároky zhruba 86 milionů korun. Jednání bude pokračovat na konci února.
1. 2. 2024|

Trump musí zaplatit skoro dvě miliardy korun zneužité novinářce za pomluvu

Bývalý americký prezident Donald Trump musí zaplatit dalších 83,3 milionu dolarů (asi 1,9 miliardy korun) novinářce Jean Carrollové jako odškodnění za poškození její pověsti. Trump novinářku pomlouval, že je lhářka poté, co jej Carrollová obvinila, že ji sexuálně zneužil. O rozhodnutí poroty informovaly tiskové agentury. Trump v reakci na verdikt přislíbil, že se odvolá.
26. 1. 2024Aktualizováno27. 1. 2024, 00:05|

Oběti trestných činů by se měly dočkat rychlejšího odškodnění. Ministerstvo spravedlnosti pro ně zřídilo zvláštní oddělení

Ministerstvo spravedlnosti ročně vyplatí desítky milionů korun jako odškodnění za pochybení justice. Další peníze pak míří obětem trestných činů, ty na finance ale často čekají dlouhé měsíce. Od ledna má právě tyto případy na starosti samostatné oddělení, pomoc obětem by se tak mohla zrychlit.
23. 1. 2024|

Podle Ústavního soudu bylo chybou, že oběti týrání v rodině přišly o odškodnění

Nejvyšší soud musí znovu rozhodnout v případu nevlastních sester, které týral otec. Pachatel sice šel do vězení, ale po zásahu Nejvyššího soudu nedostaly oběti náhradu nemajetkové újmy. Obrátily se na Ústavní soud, který nyní rozhodl, že s oběma nebylo jednáno předvídatelně a ocitly se ve slepé procesní uličce, a tak se nemohly žádným způsobem odškodnění domoci.
13. 12. 2023|

Děti z romských rodin, které se musely vystěhovat ze Vsetína, dostanou vyšší odškodnění

Nejvyšší soud (NS) dvěma rozsudky zvýšil odškodnění pro děti z romských rodin, které se v roce 2006 musely vystěhovat ze Vsetína. Nyní už jsou dospělé a získají částky od deseti do 95 tisíc korun. Vyplývá to z rozsudků dočasně zpřístupněných na úřední desce. Soud poukázal na rozpad jedné z rodin, zpřetrhané vazby a kontakty. Vsetín vystěhoval romské rodiny z pavlačového domu v době, kdy město vedl Jiří Čunek (KDU-ČSL), nyní znovu starosta. Objekt byl ve špatném stavu, město jej pak nechalo zbourat. Čunek uvedl, že rozhodnutí Nejvyššího soudu respektuje, nevyloučil ale podání k Ústavnímu soudu.
11. 12. 2023Aktualizováno11. 12. 2023, 13:12|

Ústavní soud dal novou šanci na odškodnění muži napadenému a zadrženému policejní hlídkou

Ústavní soud (ÚS) dal novou šanci na odškodnění muži, kterého v roce 2016 napadla a neoprávněně zadržela policejní hlídka. Policisté za to byli odsouzeni, stát mu ale nevyplatil žádnou náhradu újmy, a to s poukazem na promlčení nároku. Soudci vyhověli mužově stížnosti, sporem se bude znovu zabývat Obvodní soud pro Prahu 7.
29. 11. 2023|

Podvodník po tornádu z dotací čerpal miliony, o náhradě škody se rozhodne v civilním řízení

O náhradě škody a nemajetkové újmě pro poškozené v případě podvodu s falešnými fakturami, které po tornádu inkasoval už dříve odsouzený Michal Štrasmajr, se rozhodne v civilním řízení. Rozhodl o tom ve čtvrtek Krajský soud v Brně, když zamítl odvolání žalobce i poškozených. Muž několika rodinám sliboval postavení domu, což se ale nestalo. Soud v Břeclavi mu v minulosti pro dotační podvod uložil trest čtyři roky vězení. O výši náhrady škody a nemajetkové újmě ale nerozhodl.
16. 11. 2023|

Bývalý starosta Prahy 2 po letech vysoudil náhradu platu. Funkce se vzdal kvůli stíhání, které k ničemu nevedlo

Bývalý starosta Prahy 2 Jiří Paluska dostane tři miliony korun. Částku vysoudil jako ušlý plat v souvislosti s tím, že v roce 2012 kvůli obvinění ze zneužití pravomocí složil funkci, nebyl však odsouzen. Na verdikt upozornily Hospodářské noviny. Obvodní soud pro Prahu 2 přiřkl Paluskovi náhradu platu až napotřetí, předtím se případem zabýval i Nejvyšší soud a také Ústavní soud.
14. 11. 2023|

Napadené romské děti z Lipníku dostanou desetitisícové odškodné

Krajský soud v Ostravě přiznal odškodnění romským dětem, které před čtyřmi lety v zámeckém parku v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku napadl manželský pár. Mají nárok na částky v rozmezí od deseti do padesáti tisíc korun. České televizi to sdělil mluvčí soudu Igor Krajdl. Dětí se letos v létě zastal Ústavní soud (ÚS) poté, co krajský soud nejprve zamítl nárok na odškodnění za nemajetkovou újmu, čtyřem dětem přiznal pouze bolestné.
3. 11. 2023|

Obvodní soud se musí znovu zabývat nárokem na odškodnění pro Parkanovou za stíhání v kauze CASA

Bývala ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL, později TOP 09) má další šanci získat milionové odškodnění za nezákonné dlouholeté trestní stíhání v kauze armádních letounů CASA. Městský soud v Praze zrušil část původního rozsudku, který zamítl nárok bývalé političky na 8,5 milionu korun. České televizi to sdělil mluvčí soudu Adam Wenig. Případ se tak vrací k Obvodnímu soudu pro Prahu 2.
19. 10. 2023|

Firma musela při pandemii zavřít, Nejvyšší soud jí otevřel cestu k odškodnění

Pražský městský soud musí znovu rozhodnout o odškodném pro firmu, která žádá přes milion korun kvůli omezením v době koronavirové pandemie. Dříve její žádost zamítl. Znovu projednat její žalobu na stát nařídil Nejvyšší soud. Žaloba se týkala období před účinností speciálního pandemického zákona, kdy vláda vydávala opatření na základě krizového zákona.
12. 9. 2023|

Vedoucí tábora se odvolal proti trestu kvůli utonutí chlapce. Nesouhlasí ani s náhradou škody

Devětatřicetiletý muž se brání proti podmíněnému trestu, který dostal kvůli utonutí šestiletého chlapce v roce 2020 na koupališti v Českém Dubu. České televizi to sdělila Karolina Francová z libereckého krajského soudu. Zástupce vedoucího tábora Tomáš Mádr nesouhlasí ani s tím, že má zaplatit prarodičům chlapce a pojišťovně zhruba 1,7 milionu korun.
25. 8. 2023|

Stovky nezákonně sterilizovaných žen stále čekají na odškodnění. Chybí jim zdravotní dokumentace

Zemřela Vlasta Holubová, jedna z žen sterilizovaných za minulého režimu. Rozhodnutí o tří set tisícovém odškodnění za protiprávní zákrok se už nedožila. Na vyřízení žádostí stále čeká přes pět set žadatelek. Problémem je chybějící zdravotnická dokumentace. Úřady teď hledají nové způsoby dokazování.
18. 8. 2023|

Zdravotní sestra z kauzy chlapce v kómatu dostala odškodné za nezákonné stíhání

Zdravotní sestra Alena Chovancová získala 80 tisíc korun za nezákonné stíhání v případu chlapce, který po operaci mandlí v pardubické nemocnici zůstal v bdělém kómatu. Odškodnění jí přiznalo ministerstvo spravedlnosti. Žena, kterou soud pravomocně zprostil obžaloby, požadovala přes 1,1 milionu. Na ministerstvo zároveň podala žalobu, kterou bude projednávat pardubický okresní soud. V kauze padly dvě podmínky pro lékařku a zdravotní sestru.
1. 8. 2023|

Trump neuspěl se žalobou na CNN, která kritizovala jeho nepodložené výroky o ukradených volbách

Floridský soud zamítl žalobu bývalého prezidenta Donalda Trumpa na stanici CNN, ve které se politik domáhal odškodnění ve výši 475 milionů dolarů (přes deset miliard korun). Trumpovi se nelíbilo, že stanice označila jeho tvrzení, že mu bylo odcizeno vítězství v prezidentských volbách v roce 2020, za „velkou lež“. Bývalý prezident tvrdil, že se tím stanice snažila vytvořit spojitost mezi ním a Adolfem Hitlerem, což však federální soudce odmítl, napsala v sobotu agentura Reuters.
30. 7. 2023|