Ústavní soud dal novou šanci na odškodnění muži napadenému a zadrženému policejní hlídkou

Ústavní soud (ÚS) dal novou šanci na odškodnění muži, kterého v roce 2016 napadla a neoprávněně zadržela policejní hlídka. Policisté za to byli odsouzeni, stát mu ale nevyplatil žádnou náhradu újmy, a to s poukazem na promlčení nároku. Soudci vyhověli mužově stížnosti, sporem se bude znovu zabývat Obvodní soud pro Prahu 7.

„Státem vznesená námitka promlčení může být v podobných případech v rozporu s dobrými mravy,“ řekl soudce zpravodaj Jan Wintr.

Incident se odehrál 2. září 2016. Muže zastavila policejní hlídka. Jeden z policistů při kontrole dokladů muže fyzicky napadl a poté jej hlídka odvezla na služebnu, kde byl několik hodin neoprávněně zadržován. Oba policisté byli později odsouzeni za zneužití pravomoci úřední osoby a jeden z nich i za omezování osobní svobody.

Trestní soud muže odkázal s nárokem na náhradu újmy do civilního řízení. Konstatoval totiž, že policisté si počínali nezákonně při plnění úkolu státu, a proto za vzniklou újmu odpovídá stát. Muž nárok uplatnil u ministerstva vnitra. Nedočkal se reakce, a proto podal žalobu. Resort vznesl námitku promlčení. Uvedl, že šestiměsíční lhůta začala běžet už 2. září 2016, tedy v den incidentu, kdy se muž podle vnitra zároveň dozvěděl o vzniklé újmě.

Spor se vrací na začátek

Obvodní soud pro Prahu 7 žalobu zamítl a dal za pravdu ministerstvu. Městský soud v Praze rozsudek potvrdil. Nejvyšší soud následně mužovo dovolání odmítl. Ústavní soudci nyní vrátili spor na úplný začátek. Muž se od počátku účastnil trestního řízení jako poškozený a nemohl předjímat, že měl zároveň podat i žalobu podle zákona o odpovědnosti státu. Dozvěděl se to až na konci trestního řízení, předtím nebyl náležitě poučen.

Ústavní soud přezkoumával rozhodnutí, která se týkala jen pochybení jednoho z policistů. Nárok na náhradu újmy způsobené druhým policistou tvoří samostatnou větev případu, ve které paradoxně soud loni stížnost odmítl jako zjevně neopodstatněnou. Muž se pak obrátil k Evropskému soudu pro lidská práva.