Oběti trestných činů by se měly dočkat rychlejšího odškodnění. Ministerstvo spravedlnosti pro ně zřídilo zvláštní oddělení

Události: Jak Česko odškodňuje (zdroj: ČT24)

Ministerstvo spravedlnosti ročně vyplatí desítky milionů korun jako odškodnění za pochybení justice. Další peníze pak míří obětem trestných činů, ty na finance ale často čekají dlouhé měsíce. Od ledna má právě tyto případy na starosti samostatné oddělení, pomoc obětem by se tak mohla zrychlit.

Ministerstvo odškodňuje ve dvou rovinách. Tou první jsou například průtahy v soudních řízeních či nezákonná vazba – ročně takových stížností resort vyřizuje okolo tří tisíc. Na starosti má pak i žádosti obětí trestných činů o peněžitou pomoc, která slouží k překlenutí zhoršené sociální situace způsobené oběti nebo pozůstalým trestným činem. Předloni jich vyřídilo přes tři stovky. Na vyřízení žádosti má ze zákona tři měsíce.

Dochází ale často k průtahům, což přiznává i sám resort. „Já těch obětí mám poměrně dost, takže můžu srovnat –⁠⁠⁠⁠⁠ v podstatě rok a půl zpravidla trvá vyřízení žádosti o peněžitou pomoc,“ uvedla advokátka Petra Carvanová.

Například loni v březnu popsala dvacetiletá Karolína pořadu 168 hodin, jak ji ve dvanácti letech opil a znásilnil otec nejlepšího kamaráda. Muž dostal pětiletý trest a měl Karolíně zaplatit 150 tisíc korun, peníze od něj ale zřejmě nikdy neuvidí. Ministerstvo spravedlnosti proto požádala o proplacení této částky, avšak na odpověď čeká již asi deset měsíců. Peníze by chtěla použít na studium a psychologickou pomoc.

Na pomoc obětem tedy vzniklo nově samostatné oddělení, které řeší pouze tuto oblast. „Těch žádostí je stále více, roste i jejich složitost, a je potřeba posílit i lidské zdroje, kolegy, kteří se tomu věnují, aby pomoc byla poskytnuta včas a co možná nejlépe,“ řekl náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák (STAN).

Ministerstvo spravedlnosti ročně na odškodném vyplatí peněz nejvíce. Žádosti ale řeší všechny resorty. V roce 2022 třeba ministerstvo zemědělství vyplatilo téměř tři miliony, vnitro necelé dva.