TÉMA

Oběti trestných činů

Vězni se omluvili svým obětem. Zapálili svíčku a drželi minutu ticha

Připravit vězně na opětovný život na svobodě má otevřená věznice ve středočeských Jiřicích. Má snížit recidivu, která v tuzemsku dosahuje až 70 procent. Napomáhat má i to, že si odsouzení uvědomí, co svým činem způsobili obětem. Na to cílí nový projekt Mezinárodního společenství s názvem Akt omluvy.
22. 2. 2024|

Oběti trestných činů by se měly dočkat rychlejšího odškodnění. Ministerstvo spravedlnosti pro ně zřídilo zvláštní oddělení

Ministerstvo spravedlnosti ročně vyplatí desítky milionů korun jako odškodnění za pochybení justice. Další peníze pak míří obětem trestných činů, ty na finance ale často čekají dlouhé měsíce. Od ledna má právě tyto případy na starosti samostatné oddělení, pomoc obětem by se tak mohla zrychlit.
23. 1. 2024|

Oběti znásilnění často nedostanou téměř žádné odškodné. Psychické potíže nemají pro soudy váhu

Oběti znásilnění nebo domácího násilí se ve většině případů odškodnění od pachatelů nedočkají. Soudy totiž psychickým potížím obětí těchto činů nepřikládají velkou váhu. Pokud má však oběť po dlouhém procesu přiznané odškodnění, od pachatele ani tak většinou nic nepřijde, stačí, aby neměl peníze. Stát sice na tyto oběti, a hlavně jejich jménem, peníze vybírá, jenže ty jdou do státního rozpočtu. Reportáž pro pořad 168 hodin natáčel Jaroslav Hroch.
20. 3. 2023|