Muž, který neprávem strávil 18 let v polském vězení, je po smrti

Polák Tomasz Komenda, který byl nespravedlivě odsouzen na dlouhá léta do vězení, podlehl ve věku 46 let rakovině plic, napsala ve středu polská média. Počátkem roku server Onet uvedl, že prokuratura, jež skoro šest let zjišťovala jeho neoprávněné zatčení a odsouzení, celý případ kvůli promlčení či nedostatku důkazů odložila. Znamená to, že nikdo neponese odpovědnost za to, že nevinný člověk strávil ve vězení osmnáct let, ani policisté, prokurátoři, znalci nebo soudci, napsal web.

Komenda byl zatčen na jaře 2000 jako podezřelý z brutálního znásilnění a zavraždění patnáctileté dívky. Stalo se tak po udání sousedky, která se pohádala s mužovou matkou. K zatčení postačil test DNA, přestože znalci upozorňovali, že stejnou shodu vykazuje každá 71. osoba.

Podezřelý byl násilím nucen, aby se doznal, napsal list Gazeta Wyborcza. Nikdo si zároveň nelámal hlavu nad tím, že tucet lidí svědčilo, že v inkriminovanou silvestrovskou noc byl Komenda v centru Vratislavi, a tedy měl jednoznačné alibi. V listopadu 2003 byl odsouzen na patnáct let. O půl roku později odvolací soud trest zpřísnil na 25 let. Komenda celou dobu tvrdil, že je nevinen. Protože se nepřiznal, nemohl spoléhat na propuštění před odpykáním celého trestu.

Vyloučit z případu jej jednoznačně umožnilo až nové prozkoumání biologického materiálu. Vyšetřovatelé kvůli novému podezřelému obnovili vyšetřování. Při té příležitosti se ukázalo, že za zločin byl odsouzen nevinný. Komenda vyšel z vězení v březnu 2018, o dva měsíce později jej nejvyšší soud definitivně očistil.

Komenda získal rekordní odškodnění

Soud mu v únoru 2021 přiznal rekordní odškodnění ve výši třinácti milionů zlotých (asi 73,5 milionu korun). Koncem téhož roku byl za znásilnění a vraždu dívky odsouzen na 25 let jiný muž. Další odsouzený Norbert Basiura, který souhlasil se zveřejněním svého jména a jenž v rozhovorech s novináři trvá na své nevině, dostal patnáct let. Na zločinu se podle vyšetřovatelů podílely tři osoby, ale třetího pachatele se nepodařilo vypátrat.

Sám Komenda po propuštění na svobodu uvedl jména šesti lidí, kteří se podle jeho názoru přičinili o to, že strávil skoro dvě desetiletí za mřížemi. Šlo o dva bývalé policisty, z nichž jeden byl mezitím odsouzen za úplatkářství, a dva prokurátory, z nichž jeden byl mezitím propuštěn kvůli řízení v opilosti. Komenda také poukázal na svého obhájce a zmíněnou sousedku.

Komendův advokát se odvolal proti rozhodnutí prokuratury ukončit vyšetřování, kdo je odpovědný za uvěznění nevinného člověka. Plnou moc mu k tomu poskytl Komendův bratr s tím, že Tomasz by si to tak přál, dodal deník.

„Vypadalo to, že po těch osmnácti letech si konečně dal svůj život do pořádku. Ale ve skutečnosti pro něj osud připravil pokračování tragédie,“ řekl agentuře PAP Komendův právník Zbigniew Cwiakalski. Komenda byl podle něj velmi klidný a přátelský člověk, přestože jej poznamenalo osmnáct let za mřížemi a bylo pro něj těžké se přizpůsobit životu mimo vězení.