Nevinný Polák si odseděl 18 let, pykat za to nikdo nebude

Polská prokuratura, která skoro šest let zjišťovala, kdo zavinil neoprávněné zatčení a odsouzení Tomasze Komendy, celý případ ukončila. Znamená to, že nikdo neponese odpovědnost za to, že nevinný člověk strávil ve vězení 18 let – ani policisté, ani prokurátoři, ani znalci, ani soudci, napsal zpravodajský server Onet.pl. Komenda se proti rozhodnutí prokuratury může odvolat, dodal.

Polská prokuratura ukončila řízení, které mohlo skončit potrestáním prokurátorů a soudců, protože shledala, že si při svém rozhodování neuvědomovali nesrovnalosti v posudcích znalců. A ani znalci neponesou odpovědnost, protože se vyšetřovatelům nepodařilo prokázat, že by nesprávné posudky vypracovali úmyslně. Prokuratura také odložila vyšetřování šikany odsouzeného Komendy ve vězení, protože se pachatele nepodařilo vypátrat, respektive chyběly důkazy k jejich usvědčení, napsal Onet.

Vznést obvinění kvůli nesprávnému zatčení a odsouzení se nepodařilo také kvůli promlčení, nedostatku důkazů či úmrtí, jako například sousedky, která svými výpověďmi obviněnému přitížila. Nikdo z policistů, prokurátorů a soudců také neponese odpovědnost ani za utajování důkazů o Komendově nevině, za falešné obvinění a pravomocné odsouzení.

Odsouzený policista, propuštěný prokurátor

„Nikdo nebude trestně stíhán,“ konstatoval Tomasz Szczepanek z prokuratury v Lodži, která justiční omyl vyšetřovala. „Žádný z prokurátorů a soudců si nebyl vědom chybného způsobu získání důkazů, které posloužily k obvinění Tomasze Komendy a jeho odsouzení,“ dodal.

Sám Komenda po propuštění na svobodu uvedl jména šesti lidí, kteří se podle jeho názoru přičinili o to, že strávil skoro dvě desetiletí za mřížemi. Šlo o dva bývalé policisty, z nichž jeden byl mezitím odsouzen za úplatkářství, a dva prokurátory, z nichž jeden byl mezitím propuštěn kvůli řízení v opilosti. Komenda také poukázal na svého obhájce a na zmíněnou sousedku.

Ke svobodě pomohly i nové testy DNA

Komenda byl zatčen v roce 2000 jako podezřelý ze znásilnění a vraždy patnáctileté dívky na silvestrovské vesnické diskotéce nedaleko Vratislavi na přelomu let 1996 a 1997. Odsouzen byl nejprve k patnácti rokům vězení. Později mu byl trest zvýšen na pětadvacet let, ačkoli trval na své nevině.

Na naléhání rodiny prokuratura případ přezkoumala a dospěla k závěru, že odsouzený nemohl zločin spáchat. Komenda byl zproštěn viny poté, co mimo jiné nové testy DNA ukázaly, že se na činech nepodílel.

Jasné alibi nestačilo

Komenda, kterému bylo v době vraždy 18 let, byl odsouzen přesto, že měl jednoznačné alibi – v době zločinu byl od místa jeho spáchání vzdálen půl hodiny jízdy autem. Potvrdilo to dvanáct svědků, s nimiž slavil konec roku.

V roce 2018 byl zproštěn viny a propuštěn. Soud mu v únoru 2021 přiznal rekordní odškodnění ve výši 13 milionů zlotých (asi 73,5 milionu korun).

Koncem téhož roku byl za znásilnění a vraždu dívky odsouzen na 25 let jiný muž, uváděný v médiích jako Ireneusz M., další odsouzený Norbert Basiura, který souhlasil se zveřejněním svého jména a který v rozhovorech s novináři trvá na své nevině, dostal patnáct let. Na zločinu se podle vyšetřovatelů podílely tři osoby, ale třetího pachatele se nepodařilo vypátrat, podotkl Onet.