Vedoucí tábora se odvolal proti trestu kvůli utonutí chlapce. Nesouhlasí ani s náhradou škody

Devětatřicetiletý muž se brání proti podmíněnému trestu, který dostal kvůli utonutí šestiletého chlapce v roce 2020 na koupališti v Českém Dubu. České televizi to sdělila Karolina Francová z libereckého krajského soudu. Zástupce vedoucího tábora Tomáš Mádr nesouhlasí ani s tím, že má zaplatit prarodičům chlapce a pojišťovně zhruba 1,7 milionu korun.

Obžalovaný se odvolal proti vině, trestu i náhradě škody a nemajetkové újmě, shrnula pro ČT mluvčí Francová. Liberecká pobočka krajského soudu se teď začne případem zabývat. Jednání dosud nenařídila.

Zatím nepravomocný dvouletý podmíněný trest se zkušební lhůtou na tři roky si u Okresního soudu v Liberci muž vyslechl na konci května. Za usmrcení z nedbalosti mu hrozilo až šest let ve vězení. Soud mu také uložil vyplatit prarodičům a současně pěstounům chlapce 1,4 milionu korun za duševní útrapy spojené s jeho smrtí. Uhradit má Mádr také náhradu škody přes 274 tisíc korun a úrok z prodlení VZP.

V době tonutí byl vedoucí údajně v kiosku

Tragická událost se stala 6. července 2020 odpoledne, kdy Mádr zastupoval hlavního vedoucího Libora Situ, který odjel s jiným dítětem na ošetření do nemocnice. Toho, že se chlapec topí, si nikdo nevšiml. Na bezvládné tělo podle svědeckých výpovědí nakonec upozornily dívky z jiného oddílu. I přes okamžité poskytnutí laické první pomoci a následnou intenzivní lékařskou resuscitaci chlapec druhý den v nemocnici zemřel.

Mádr podle soudkyně Jany Vodehnalové na koupališti nezajistil dostatečný dozor nad dětmi ani dodržování táborových pravidel bezpečnosti při koupání.

„V rozporu s povinností oddílového vedoucího ponechal dozor nad oddílem nejmladších chlapců hlavního vedoucího Libora Sity pouze na dvou praktikantech a sám dětem nevěnoval dostatečnou pozornost, když dobu přibližně od 16:44 do 16:59 trávil na terase přilehlého kiosku, přičemž v této době docházelo na koupališti k tonutí nezletilého chlapce, který byl neplavec,“ dodala soudkyně.

Obžalovaný se čtení rozsudku nezúčastnil. V písemné závěrečné řeči vyjádřil lítost a omluvil se. Svou vinu ale nevidí v rozsahu, v jakém ji prezentovala obžaloba. „Nesouhlasím s tím, co je mi kladeno za vinu v takovém rozsahu. Nezpůsobil jsem to já jako osoba přímo. Nesouhlasím, že jsem obviněn pouze já,“ uvedl.