TÉMA

Kůže

Čtyřletá Julie z Ukrajiny měla popáleniny na 60 procentech těla. Život jí zachránili pražští lékaři díky umělé kůži

Nová léčba popálenin pomáhá malé dívce z Ukrajiny. Tým specialistů z Vinohradské nemocnice o ni pečuje od března 2022. Julie se teď do Česka vrátila, aby podstoupila další unikátní zákrok. Čeští lékaři ve spolupráci s ukrajinskými kolegy při péči použili moderní umělou kůži.
28. 3. 2024|

Opalování vážně poškozuje kožní mikrobiom

Dovolená je pro spoustu Evropanů dobou spojenou s opalováním. Podle nového výzkumu ale i týden strávený touto aktivitou může poškodit okem neviditelné obyvatele lidské kůže.
15. 8. 2023|

Případů svrabu v Česku dál přibývá, je jich nejvíc za dvacet let

Lidí nakažených svrabem v Česku přibývá. Čísla jsou nejvyšší za posledních dvacet let. Od ledna do konce června lékaři nahlásili 4 873 případů. Loni jich přitom za celý rok bylo 5 276. Ukazují to data Státního zdravotního ústavu. Svrab se přenáší přímým kontaktem s nemocným, s jeho oblečením nebo ložním prádlem. Projevuje se zarudlými pupínky a silným svěděním.
15. 7. 2023|

Jednovaječná dvojčata mají odlišné otisky prstů. Vědci vysvětlili proč

Lidské otisky prstů jsou zcela individuální záležitost, liší se dokonce i mezi jednovaječnými dvojčaty. Nový výzkum se pokusil tento fenomén do detailů popsat a vysvětlit.
13. 2. 2023|

Proč jsou někteří lidé neodolatelní pro komáry? Vědci jsou tomu díky pokusu s ponožkami na stopě

Komáři dokáží svou kořist, ke které patří i člověk, vycítit díky jejímu pachu. Vědci ale zatím nevěděli, co přesně je přitahuje, tedy proč na někoho komáři jdou, ale na jiného ne. Je to přitom důležité nejen pro větší pohodu lidí, ale zejména proto, že komáři přenášejí nemoci jako zika, dengue, malárie nebo žlutá zimnice.
23. 9. 2022|

Kosmetické salony běžně nabízejí nepovolené procedury. Postih je čeká jen málokdy

Až stovky kosmetických salonů v České republice provádějí nedovolené zdravotnické zákroky. Jedná se například o aplikace výplní z kyseliny hyaluronové nebo botulotoxinu. Tyto zákroky by měl ale provádět pouze lékař ve zdravotnickém zařízení. ČT to řekla Asociace kosmetických a kadeřnických oborů České republiky (AKKO ČR). Lidem podstupujícím neodborně provedenou proceduru hrozí větší riziko zdravotních komplikací. Nepovedené zákroky však zákazníci úřadům nehlásí.
23. 7. 2022|

Lidské tělo ve vedru trpí. Některé orgány víc než jiné

Lidské tělo si za normálních podmínek udržuje teplotu přibližně kolem 35,8 až 37 stupňů Celsia. Podle vědců je tedy pro lehce oblečeného člověka v klidových podmínkách ideální teplota vzduchu osmadvacet stupňů. Pokud je ale teplota vzduchu vyšší, jako se tomu děje v současné vlně veder, stoupá i tělesná teplota. A to má pak dopady na zdraví člověka.
19. 7. 2022|

Kara Trutnov obnovuje výrobu, do podniku se vrátil bývalý majitel

Pokus o záchranu tradiční firmy Kara Trutnov pokračuje. Továrnu na výrobu kožených a kožešinových oděvů převzala v úpadku investiční skupina Natland a bývalý majitel Zdeněk Rinth. Před třemi lety prosperující firmu prodal, teď se do zadluženého podniku vrací.
20. 5. 2021|

Proč se člověk nemůže sám zlechtat? Vědci popsali, jak mozek rozlišuje cizí a vlastní dotyky

Pokud se člověk dotýká sám sebe, mozek na to reaguje méně než při doteku od ostatních. Naznačila to nová studie, kterou zveřejnil odborný časopis Proceedings of the National Academy of Sciences. Podle vědců by jejich zjištění mohlo přispět k lepšímu porozumění tomu, co konkrétně se v lidském těle po obou typech těchto doteků děje.
23. 1. 2019|