TÉMA

Politika

Reálné mzdy porostou, ale stále zaostáváme, řekl ekonom Stroukal. Podle Dolejše česká ekonomika potřebuje nové paradigma
Reálné mzdy zaměstnanců v Česku by měly pomalu růst, a to i díky nižší inflaci. V Otázkách Václava Moravce to řekl člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Dominik Stroukal. Míní však, že je to slabá útěcha, podle něj bude česká ekonomika stále dohánět Západ. Bývalý poslanec KSČM Jiří Dolejš si myslí, že tuzemská ekonomika by potřebovala nové paradigma. Pokud Česko nechce být jen montovnou, ale i mozkovnou Evropy, musí změnit myšlení.
včera|ČT24
Rusko se proměnilo v násilnický stát, zodpovědný je Putin, reaguje svět na Navalného smrt
Rusko se chová ke svým občanům stejně jako ve své zahraniční politice, proměnilo se v násilnický stát, který zabíjí lidi snící o lepší budoucnosti, okomentoval ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) zprávu o smrti ruského opozičního politika Alexeje Navalného ve vězeňském táboře. Kritické reakce na adresu režimu ruského diktátora Vladimira Putina přicházejí i ze světa. Za smrt Navalného je zodpovědný Putin, prohlásil například americký prezident Joe Biden.
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 20:31|ČT24, ČTK
Volba finského prezidenta je soubojem zkušených. Stubb se pokouší o politický návrat, Haavisto kandiduje potřetí
V druhém kole prezidentských voleb se Finové rozhodují mezi Alexanderem Stubbem z vládní pravicové Národní koaliční strany a zeleným kandidátem Pekkou Haavistem. Oba jsou známými tvářemi, Stubb byl předsedou vlády, Haavisto vystřídal několik ministerských funkcí. Půjde zřejmě o těsný souboj. Rozhodnou jej voliči kandidátů, kteří skončili v prvním kole, předpokládá veřejnoprávní televize Yle. Hlasování se koná v neděli 11. února.
9. 2. 2024Aktualizováno11. 2. 2024, 12:19|Tereza Ondráčková
Bidenův tým ubírá z podpory Izraeli. Potřebuje přízeň muslimských a levicových voličů
Konflikt mezi Izraelem a Hamásem stále více promlouvá i do americké prezidentské kampaně. Bílý dům posílá poradce do arabských komunit v klíčových státech, jako je například Michigan. Bezpečnostní představitelé americké vlády tam přiznávají chyby prezidenta Joea Bidena v prvotním postupu a slibují změny v politice vůči Izraeli. Aby udrželi podporu muslimských a levicových voličů v listopadových volbách.
11. 2. 2024|ČT24
Kandidovat už znovu nechtěl, přesto Babiš zahajuje další období v čele ANO. Nejdéle sloužícím předsedou byl Filip z KSČM
Bývalý premiér Andrej Babiš nadále zůstává šéfem hnutí ANO. Zvolen byl na sobotním sněmu, a to i přesto, že před dvěma lety tvrdil, že už kandidovat nebude. Ve funkci šéfa hnutí je už téměř dvanáct a půl roku, tedy od jeho založení v roce 2011. Ovšem nejdéle sloužícím předsedou v rámci české politické scény zatím není, tento post si drží Vojtěch Filip, jenž byl v čele KSČM šestnáct let. I Ivan Bartoš kormidluje pirátskou loď už čtrnáct let a osm měsíců.
10. 2. 2024|Marek Vrlák
Umělé inteligence v diplomatických simulacích často volí válku. Včetně té jaderné, ukázal výzkum
Výzkum pěti umělých inteligencí (AI) tří různých společností ukázal, že při simulovaných konfliktech rychle eskalují situaci, neumí ustupovat a vybírají si vojenská řešení jako ta nejjednodušší a nejúčinnější. Podle vědců je to znepokojivé a varují tak před využíváním AI v této oblasti.
10. 2. 2024|Tomáš Karlík
Začínají republikánské primárky. Donald Trump jasně vede, šance mu ale komplikují soudy
Předtím, než si Američané v listopadu zvolí prezidenta, si jednotlivé strany vyberou kandidáty v procesu známém jako primární volby neboli primárky. Nemá se za to, že by přední kandidát demokratů a současný prezident USA Joe Biden narazil ve straně na vážného vyzyvatele. U opozičních republikánů bude situace o něco složitější. I přes značné kontroverze a komplikace však zůstává favoritem bývalý prezident Donald Trump.
15. 1. 2024|Jakub Chodil
Tchaj-wan čekají prezidentské a parlamentní volby. Točí se kolem míry spolupráce s Pekingem
Ve stínu čínských hrozeb a provokací Tchaj-wan v sobotu zvolí nového prezidenta a parlament. V uplynulých dnech zachytil čtyři čínské balony a rozeslal obyvatelům varování kvůli přeletu rakety se satelitem. Vůbec nejblíž čínské pevnině je ostrov Ťin-men s pohnutou minulostí, na němž je také podpora tchajwansko-čínské spolupráce nejsilnější.
11. 1. 2024|ČT24
Lídr jihokorejské opozice I Če-mjong byl napaden, útočník ho bodl do krku
Lídra jihokorejské opozice I Če-mjonga bodl útočník do krku, když byl na návštěvě ve městě Pusan na jihovýchodě země. Politik byl s krvácivým zraněním letecky přepraven do nemocnice v Soulu, kde podstoupil operaci. V současné době je při vědomí na jednotce intenzivní péče, informoval podle agentury Reuters mluvčí I Če-mjongovy strany. Útočníka na místě zadržela policie. I Če-mjong je předsedou Korejské demokratické strany, kterou připravuje na dubnové parlamentní volby, připomněla stanice CNN.
2. 1. 2024|ČTK
Ústavní soudci jsou strážci, ne bojovníci, nemůžou suplovat jiné ústavní orgány, říká Josef Baxa
V roce 2023 se podle předsedy Ústavního soudu Josefa Baxy vrátily věci do „normálních ústavních kolejí“. Je si vědom, že na stůl instituce, jejíhož vedení se loni ujal, se dostanou pravděpodobně nové problémy. V Interview ČT24 nicméně zdůraznil, že hlavním úkolem Ústavního soudu je poměřovat předložené otázky limity ústavnosti, nikoliv o nich uvažovat politicky, na což podle něho politici často zapomínají.
2. 1. 2024|ČT24
Dostáváme se zpátky k dobrým číslům, říká Fiala. Babiš obviňuje vládu z devastace, shodu mají ohledně Izraele
Předseda opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš řekl v nedělní debatě se současným šéfem vlády Petrem Fialou (ODS), že podporuje pozici českého kabinetu vůči Izraeli. Fiala jeho postoj ocenil. Debatu vysílala televize Nova v pořadu Za pět minut dvanáct. V řadě dalších věcí se ale neshodli. Babiš mimo jiné prohlásil, že Fialova vláda zemi devastuje a bude v tom pokračovat. Premiér ale očekává v příštím roce zlepšení hospodářské situace, k čemuž má přispět opadnutí inflace. Politici se v televizním duelu setkali poprvé od června.
17. 12. 2023|ČTK
Od uprchlíka s přízvukem k „Machiavellimu“. Kissinger zasahoval do světové politiky celá desetiletí
Ve věku sta let zemřel Henry Kissinger, odešla tak jedna z nejvlivnějších osobností dvacátého století. Diplomat a teoretik mezinárodních vztahů působil od konce šedesátých let jako bezpečnostní poradce dvou amerických prezidentů. Zastával také post ministra zahraničí. Zasloužil se o zmírnění napětí ve vztazích se Sovětským svazem i Čínou. „Americký Machiavelli“ si svým pragmatismem získal nejen mnoho obdivovatelů, ale také kritiků. Podle nich mimo jiné neváhal v zájmu dosažení svých cílů podporovat i diktátorské režimy.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 14:24|
Filmy i veřejná vystoupení. Kurz se snaží očistit své jméno a spekuluje se o jeho návratu do politiky
Jen málokterá událost otřásla rakouskou politikou tolik jako aféra bývalého kancléře Sebastiana Kurze. Sedmatřicetiletý politik se zářnou kariérou, kterého přezdívali „Wunderwuzzi“ neboli zázračné dítě, stanul v říjnu před soudem, kde se poprvé podrobněji vyjádřil k obviněním z křivého svědectví v parlamentním vyšetřovacím výboru v korupční kauze Ibiza. V poslední době ale stále častěji vystupuje na veřejnosti a komentuje politické dění. Vznikly o něm také tři filmy a stále více se spekuluje o tom, zda se snaží očistit své jméno, nebo chystá návrat rovnou do nejvyšších pater politiky.
28. 11. 2023|
Milei hodlá zatřást argentinskou ekonomikou, zrušit potraty a omezit vědu. Nutně ale potřebuje spojence
V pondělí vyhrál druhé kolo argentinských prezidentských voleb někdejší ekonom Javier Milei. Příští hlava státu latinskoamerické země slibuje radikální změny, například privatizaci, zrušení potratů nebo přechod měny z argentinského pesa na americký dolar. Zatímco Milei sám sebe označuje za anarchokapitalistu, média o něm mluví jako o pravicovém politikovi, kterého přirovnávají k americkému exprezidentovi Donaldu Trumpovi. Do úřadu má být Milei uveden 10. prosince.
22. 11. 2023|
Nizozemsko ve středu čekají předčasné volby. Rutte skončí v čele země
V Nizozemsku vrcholí kampaň před volbami do dolní komory parlamentu, které se uskuteční ve středu. Obyvatelé zhruba sedmnáctimilionové země vyrazí k urnám předčasně, jelikož se během léta v polovině mandátu rozpadla vláda nizozemského premiéra Marka Rutteho. Ten již avizoval, že znovu do úřadu předsedy vlády kandidovat nehodlá.
20. 11. 2023|
Svobodu jsme neztratili, odmítá Dienstbier slova o nové totalitě. Podle Rakušana tu není systémové ohrožení
I 34 let po sametové revoluci si stále mnozí málo váží demokracie. Bývalý ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (SOCDEM) v Událostech, komentářích řekl, že i přes některá nenaplněná očekávání však Česko stále svobodu neztratilo. Odmítl také slova o údajné nové totalitě. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) nemá země žádný závažný problém, který by znamenal ohrožení systému. Publicista a bývalý ředitel politického odboru prezidentské kanceláře Ladislav Jakl míní, že Česko má stejné problémy jako zbytek světa, ke kterému se hlásí.
18. 11. 2023|
Schwarzenberga jsem nikdy nezažil nepříjemného, vždy vše nesl s humorem, vzpomíná Kinský
Karel Schwarzenberg vždy vše nesl s humorem, obzvlášť když hovořil sám o sobě, vzpomínal na někdejšího ministra zahraničí jeho příbuzný a moderátor pořadu Modrá krev František Kinský v Interview ČT24. Uvedl také, že jej nikdy nezažil nepříjemného. „Znám ho jako člověka s humorem, který oslňoval svými znalostmi, což myslím, že čas od času dělal docela rád,“ prohlásil. Kinský rovněž prozradil, že se ho Schwarzenberg občas snažil nalákat na politickou kariéru, čemuž se on urputně bránil.
12. 11. 2023|
Fico mluví doma jinak než v Bruselu, naznačil Zaorálek. Lipavský zhoršení vztahů neočekává
Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (Socdem) naznačil, že slovenský premiér Robert Fico používá doma jinou rétoriku než v Bruselu. V Otázkách Václava Moravce narážel na jeho postoj k pomoci Ukrajině nebo slovenskou migrační politiku. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) neočekává zhoršení vztahů s východním sousedem. Řekl, že v otázce migrace bude česká vláda s tou slovenskou spolupracovat. Politolog Sciences Po v Paříži Jacques Rupnik upozornil, že to, jakým směrem se bude Slovensko ubírat, naznačil Fico už ve chvíli, kdy první den ve funkci zrušil vojenskou pomoc Ukrajině, která čelí ruské invazi.
29. 10. 2023Aktualizováno29. 10. 2023, 16:07|
ODS, lidovci a TOP 09 budou do Evropského parlamentu kandidovat v koalici SPOLU
Vládní ODS, KDU-ČSL a TOP 09 budou příští rok do Evropského parlamentu kandidovat společně v koalici SPOLU, v rámci které usilovaly o hlasy i v posledních sněmovních volbách. Lídři stran to oznámili na páteční tiskové konferenci v Praze. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že celá kandidátka se bude teprve skládat, jejím superlídrem ale bude nynější europoslanec ODS Alexandr Vondra. Společnou kandidaturu schválily tento týden nejvyšší orgány všech tří stran.
27. 10. 2023|
Prostořeký Milei pobláznil Argentinu, s motorovou pilou v ruce míří k prezidentskému úřadu
Argentina, osmá největší země světa, o víkendu volí novou hlavu státu. A průzkumy naznačují, že největší podporu má ultrakonzervativní kandidát Javier Milei, který je považován za jihoamerickou obdobu Donalda Trumpa. Na popularitě rychle získal i díky tomu, že země prochází hlubokou hospodářskou krizí.
22. 10. 2023|
Fungování sněmovny by pomohla změna jednacího řádu, vůle k tomu ale chybí všem stranám, říká Kysela
Změnu politické kultury v Poslanecké sněmovně by mohla přinést změna jednacího řádu. K ní se ale nikdo nemá, protože je v opozici teď nebo v ní bude časem, a tak mu možnost rozsáhle obstruovat vyhovuje. V Interview ČT24 to řekl ústavní právník, poradce prezidenta republiky a vedoucí katedry politologie a sociologie Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Kysela. Míní, že by pomohlo, kdyby se čeští politici inspirovali modelem fungování parlamentu v Německu či Rakousku. K odmítnutí kandidáta na ústavního soudce Pavla Simona v Senátu podotkl, že vnímá předěl v přístupu senátorů po nástupu nového prezidenta.
19. 10. 2023|
Choďte na koncerty sami. A najděte si nové přátele tam, vybízí zpěvák grandson
Maják, který lidé potřebují, aby se mohli potkávat – tak o sobě mluví devětadvacetiletý kanadsko-americký hudebník grandson, který v textech řeší osobní rodinná témata. Na jeho pražském koncertě s ním mluvil Petr Adámek.
18. 10. 2023|
Vládě dál věří pouze čtvrtina lidí, prezidentovi 58 procent, ukazuje průzkum CVVM
Důvěra ve vládu zůstává nadále nízká. Kabinetu Petra Fialy (ODS) věří čtvrtina lidí. V prezidenta Petra Pavla má důvěru 58 procent občanů. Oba výsledky jsou stejné jako v předchozím letním průzkumu, uvedlo v pátek Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Z ústavních institucí se tradičně nejvyšší důvěře těší starostové a obecní zastupitelstva. Naopak nejhůře dopadla sněmovna, které věří 23 procent Čechů.
13. 10. 2023|
Polští konzervativci slibují „dokončit reformy“. Cílí na další volební vítězství, většinu ale jistou nemají
Favoritem nedělních parlamentních voleb v Polsku jsou opět vládnoucí konzervativci. Právo a spravedlnost (PiS) se spojenci usilují o bezprecedentní třetí funkční období v řadě. Předseda strany Jaroslaw Kaczyński prohlašuje, že PiS hodlá dokončit změny započaté během předchozích osmi let, z nichž mnohé podle kritiků narušují v zemi principy demokracie a právního státu – s Varšavou kvůli nim vede několik sporů Evropská komise. Očekávané vítězství ale PiS a jeho spojencům tentokrát nemusí stačit k zisku většiny v parlamentu, a konzervativci by tak mohli mít problém sestavit vládu.
12. 10. 2023|