TÉMA

Odra

Policie propustila myslivce podezřelého ze zastřelení muže v Ostravě. Čeká na posudky
Policie zatím neobvinila čtyřiačtyřicetiletého myslivce podezřelého ze zastřelení muže v Ostravě. Dotyčný byl propuštěn. Nyní se čeká na posudky, znalci budou zkoumat i zajištěné zbraně, sdělila mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková.
26. 11. 2023Aktualizováno26. 11. 2023, 13:29|
Během honu na divočáky u Odry zemřel muž. Případ vyšetřuje policie
Při odlovu divočáků byl v Ostravě postřelen muž, který na místě zřejmě rybařil. Podle záchranné služby byl zraněn na hlavě a zemřel při převozu do nemocnice. Policisté podezřívají z usmrcení z nedbalosti jednoho ze dvou zadržených myslivců. Neštěstí se stalo v pátek v noci u slepého ramene řeky Odry.
25. 11. 2023Aktualizováno25. 11. 2023, 15:14|
Přehrada Baška je už rok bez vody, oprava hráze má zpoždění. Podnikatelům klesají tržby
Vodní nádrž Baška na Frýdecko-Místecku je už skoro rok bez vody. Loni na podzim tam vodohospodáři přehradu vypustili a na jaře měli začít s opravami hráze, jenže nakonec začali až letos na podzim. Vypuštění přehrady má velký dopad na podnikatele v okolí. Majitelé restaurací nebo kempu si stěžují na to, že se chybějící voda výrazně podepsala na jejich tržbách. Baška, která má rozlohu asi 33 hektarů, je nejmenší přehradou na povodí Odry.
1. 11. 2023|
Z hořící ostravské haldy zkoušejí využít teplo. Dali do ní výměník
Státní podnik Diamo, společnost Veolia Energie a Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO) zjišťují, jak využít teplo z haldy Heřmanice. Konkrétně zda by bylo možné ho využít například k vytápění okolních domů. Odborníci budou sledovat dynamiku podzemních tepelných toků pomocí výzkumného vrtu s koaxiálním výměníkem tepla, sdělili zástupci firem a školy, kteří v úterý výměník jeřábem zasunuli do 14 metrů hlubokého vrtu.
17. 10. 2023|
Z Odry v polských Chalupkách vylovili uhynulé ryby. Nejspíš připluly z Česka
Z řeky Odry na jihu Polska nedaleko hranic s Českem vylovili tři desítky kilogramů uhynulých ryb. Oznámil to šéf Opolského vojvodství Slawomir Klosowski. Podle informací zveřejněných na internetových stránkách polské vlády byly nejspíš mrtvé ryby v řece několik dní a připluly z Česka. Vzorky tkání i vody míří na testy. Státní podnik Povodí Odry sdělil, že nejde o havárii.
30. 8. 2023|
Za úhyn ryb v Odře může nedostatek kyslíku, potvrdila inspekce
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) definitivně potvrdila, že příčinou úhynu zhruba tuny ryb v řece Odře na česko-polské hranici v Bohumíně na Karvinsku byl nedostatek kyslíku způsobený extrémními hydrometeorologickými podmínkami. Potvrdily to laboratorní rozbory i šetření expertů. Cizí zavinění tak bylo zcela vyloučeno. Vyplývá to ze zprávy, kterou ČIŽP zveřejnila na svých webových stránkách.
4. 8. 2023|
Ryby v Odře uhynuly kvůli nedostatku kyslíku, potvrdily rozbory
Nedávný úhyn zhruba tuny ryb v řece Odře na česko-polské hranici v Bohumíně na Karvinsku způsobil nedostatek kyslíku. Potvrdily to výsledky analýz odebraných vzorků. Cizí zavinění nebylo prokázáno, řekl tiskový mluvčí České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Jiří Ovečka. Část vzorků se ještě zpracovává a definitivní výsledky by měly být příští týden.
2. 8. 2023|
Ryby v Odře nejspíš nezabila nebezpečná látka, ukazují dosavadní výsledky vyšetřování
Zhruba tunu ryb v řece Odře na česko-polském pomezí u Bohumína nejspíš minulý týden neotrávila nebezpečná látka. Podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) za úhyn může nedostatek kyslíku ve vodě. Podrobné laboratorní výsledky úřad zveřejní zřejmě až příští týden.
1. 8. 2023|
Ostrava díky mapě ví, která místa ve městě jsou nejteplejší
Ostrava má k dispozici mapu, která ukazuje, ve kterých částech města je nejvyšší nebo nejnižší povrchová teplota. Data mohou posloužit městskému ateliéru při plánování nové výstavby. Ukazují, že nejteplejšími místy jsou v Ostravě centrum města, obchodní centra či průmyslové areály, naopak v Porubě je povrchová teplota nejnižší. Mapu vytvořili na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava (VŠB-TU).
29. 7. 2023|
Na Odře už mrtvých ryb nepřibývá. Hasiči odstranili nornou stěnu
Moravskoslezští hasiči v pátek dopoledne odstranili nornou stěnu, kterou kvůli úhynu ryb vybudovali ve středu v řece Odře na česko-polské hranici v Bohumíně na Karvinsku. Stěna bránila naplavení dalších ryb do sousedního Polska. Aktuálně už však není potřebná, protože řeku se již podařilo vyčistit, řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Ve čtvrtek večer už se podle ní mrtvé ryby v místě objevovaly jen zcela výjimečně.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 11:25|
Stav většiny povodí je výrazně pod normou, řekl Výborný
Průtoky řek v Česku se pohybují mezi 15 až 45 procenty standardu v tomto ročním období. Stav na většině povodí je silně podnormální. Nedostatek vody pro domácnosti ani průmyslu nehrozí. Po čtvrtečním jednání s řediteli podniků spravujících povodí Vltavy, Moravy, Ohře, Odry a Labe to řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 19:39|
V Odře uhynula zhruba jedna tuna ryb. Vzorky bude povodí zkoumat několik dní
V řece Odře na česko-polské hranici v Bohumíně uhynuly stovky ryb, to znamená asi dvě procenta populace v řece, tedy zhruba tuna ryb. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že úhyn nepovažuje za „nijak dramatický“. Co za ním stojí, zatím není jasné, Česká inspekce životního prostředí ale již avizovala, že ryby uhynuly nejspíše kvůli nedostatku kyslíku. Vzorky odebrané ve středu se budou vyhodnocovat několik dní. Informovala o tom mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Mezi uhynulými kusy byly podle ní všechny druhy ryb, ale ve větší míře i dravé ryby, které jsou náchylnější na kyslík.
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 15:23|
V Odře v Česku hynou ryby, oznámila polská ministryně. Hladík je s ní v kontaktu
V řece Odře na české straně hynou ryby, oznámila polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová na Twitteru. Úhyn ryb potvrdil také její český protějšek Petr Hladík (KDU-ČSL) i polský vodohospodářský podnik. Polské úřady nyní podle ministryně zkoumají situaci v obci Chalupki poté, co tam byl zaznamenán nález leklých ryb, které proud přinesl z české strany hranice. Chalupki leží přímo u hranic naproti Bohumínu, na protějším břehu Odry.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 17:05|
Polsko-německé vztahy schytaly letos několik ran. Otázku reparací považuje Berlín za uzavřenou
Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková ve Varšavě po setkání se svým protějškem Zbigniewem Rauem znovu odmítla polský nárok na válečné reparace. Podle ní je již tato otázka uzavřena. Poláci podle Raua nicméně stále věří, že se německá pozice bude vyvíjet. Na poli německo-polských vztahů jde už o několikátou překážku za poslední dobu.
4. 10. 2022|rp
Za ekologickou katastrofu v Odře může vypouštění solí, stanovili němečtí experti
Za letním masovým úhynem ryb v Odře jsou s největší pravděpodobností náhlé zvýšení salinity (slanosti) a s tím související rozšíření toxické řasy. V závěrečné zprávě to uvádí němečtí experti. Ministryně životního prostředí Steffi Lemkeová k tomu poznamenala, že podíl na katastrofě má lidská činnost. Zpráva tak potvrdila dřívější předpoklady expertů. Z Odry v Polsku a také v Německu bylo vytaženo přes 200 tun mrtvých ryb.
30. 9. 2022|
Polsko stále neví, co zlikvidovalo život v Odře. Berlín obvinil Varšavu z podcenění situace
Polská vláda začala kompenzovat podnikatele z povodí Odry. Řeku v létě postihla ekologická katastrofa, zřejmě jedovatá řasa zabila přes dvě stě tun ryb, korýšů a škeblí. Podle expertů vyrostla kvůli vysokému obsahu soli ve vodě, nízkým průtokům a také znečištění. Ani více než po měsíci není jasné, kdo katastrofu na řece pramenící v Česku způsobil.
4. 9. 2022|
Polsko a Německo odklidily z břehů už přes dvě stě tun uhynulých ryb. Katastrofa zhoršila vztahy
Polsko i Německo stále pátrají po příčinách masivního úhynu ryb v Odře. Obě země už ze svých břehů odklidily přes dvě stě tun rybích zdechlin a přírodní katastrofa také zhoršila jejich vzájemné vztahy. Informace o zamořené řece si totiž Polsko nechalo několik dní pro sebe a rozčarování v Německu bylo a stále je velké. Podle německých úřadů nezpůsobila úhyn ryb v řece jediná látka.
22. 8. 2022|
V Odře zemřel život. Neví se proč, ani jaký je rozsah katastrofy
Polské úřady stále neví, co způsobilo masivní úhyn ryb v Odře. Tamní laboratoře testují na tři stovky možných látek. Znám není ani skutečný rozsah této přírodní katastrofy. Polská policie vypsala odměnu v přepočtu přes pět milionů korun za informace vedoucí k pachateli. Sousední Německo Poláky kritizuje za pozdní varování.
16. 8. 2022|vkl
Laboratorní testy ve znečištěné Odře odhalily vysokou slanost, ne rtuť, uvedla ministryně
Laboratorní testy provedené po hromadném úhynu ryb v řece Odře odhalily vysokou salinitu (slanost), nicméně žádnou rtuť. Oznámila to polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová. O znečištění rtutí přitom ještě v pátek hovořil zástupce německé strany, šéf odboru životního prostředí v braniborském okrese Märkisch-Oderland Gregor Beyer. Komplexní toxikologické studie nicméně i nadále pokračují.
13. 8. 2022|
Za ekologickou katastrofu v Odře může rtuť, naznačují německé testy
Vzorky vody v řece Odře podle německých úřadů ukázaly po hromadném úhynu ryb značné znečištění rtutí. Řekl to rozhlasové stanici RBB šéf odboru životního prostředí v braniborském okrese Märkisch-Oderland Gregor Beyer. Nedostatek kyslíku jako příčinu úhynu místní úřady od počátku odmítají, uvedla agentura DPA. Polsko podle agentury AP vyslalo na pomoc s čištěním toku vojáky a rezervisty.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 15:10|
Průtoky na řekách klesají, některé obce už omezily nakládání s povrchovými vodami
Hluboko pod červencové průměry klesají průtoky na českých řekách. V povodí Moravy a Dyje jsou až tři desítky toků na hranici hydrologického sucha. Na žádost vodohospodářů proto některé obce už omezily nakládání s povrchovými vodami. Jak zjistila ČT, nízký stav vody postihl i další řeky napříč republikou. Podle správ povodí jsou na tom toky hůř než v předchozích dvou letech. Podle Povodí Labe je situace podobná jako v období extrémního sucha mezi lety 2015 až 2018. Některé menší řeky jsou pro vodáky na hranici sjízdnosti.
29. 7. 2022|Klára Burešová
Velká voda roku 1997 přišla nečekaně. Tehdejší modely ji nedokázaly předpovědět
Na začátku července 1997 nikdo netušil, že zbývá jen pouhých pár dní do jedné z největších přírodních katastrof v dějinách České republiky. Z pohledu tehdejší meteorologie nic zásadního nehrozilo, před tragédií varovali jen nemnozí.
4. 7. 2022|Michal Žák
„Vesnice je mrtvá.“ Před čtvrtstoletím spustil extrémní déšť na Moravě povodeň, jež vzala šedesát životů
Před čtvrtstoletím se Českou republikou prohnaly záplavy, které dostaly přezdívku povodeň století. Ve skutečnosti se jednalo na některých místech dokonce o vodu tisíciletou.
4. 7. 2022Aktualizováno4. 7. 2022, 10:53|
V Ostravě začala velká uzavírka, most přes Odru se bude opravovat déle než rok
V Ostravě začala další velká dopravní uzavírka. Déle než rok se bude rekonstruovat most přes řeku Odru v Opavské ulici. Konstrukce je ve velmi špatném stavu a čeká ji kompletní oprava. Řidiči musejí počítat s omezením.
15. 7. 2021|