Po povodních nefungují tři čistírny odpadních vod, oznámil Hladík

Brífink k situaci v regionech po povodních (zdroj: ČT24)

Ministři životního prostředí Petr Hladík, zemědělství Marek Výborný (oba KDU-ČSL) a zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) spolu s hlavní hygieničkou Barborou Mackovou komentovali aktuální situaci v regionech, které minulý měsíc zasáhly rozsáhlé povodně. Hladík řekl, že v zasažených regionech zůstávají nefunkční tři čistírny odpadních vod a že ta ústřední v Ostravě by měla začít částečně pracovat do konce roku, naplno pak za čtyři či pět měsíců. Podle Výborného potrvá obnova toků poničených velkou vodou až deset let.

Zdravotní rizika znečištění řek splašky jsou podle hlavní hygieničky nízká. „Pokud se v té řece někdo nebude koupat nebo vodu používat k zalévání či podobným činnostem,“ řekla Macková. Zdroje pitné vody jsou podle ní v dostatečné vzdálenosti. Válek připomněl, že lidé si mohou nechat vodu ve svých studních otestovat od hygieniků.

Hladík ujistil, že vláda dělá „konkrétní kroky“ pro to, aby měli obyvatelé postižených oblastí zajištěny běžné věci, jako jsou dodávky pitné vody, funkční kanalizace nebo možnost vytápění svých domů. Uznal, že situace v otázce znečištění není lehká a že některé čističky povodeň výrazně poničila. Pravidelně jsou podle Hladíka rovněž informovány polské orgány, znají i konkrétní harmonogram obnovy provozu.

Zároveň ale dodal, že Ústřední čistírna odpadních vod v Ostravě, která aktuálně patří do trojice nefunkčních zařízení, by měla do konce roku spustit mechanické čištění a naplno se rozjet za čtyři až pět měsíců. Současně apeloval na tamní obyvatele, aby mysleli na to, že „co projde toaletami, skončí následně v řece Odře“.

Na obnovu infrastruktury, vodovodů a kanalizací ministerstvo vyhradilo dvě miliardy korun, celkem 13 subjektů už požádalo o 1,1 miliardy. Například Mikulovice požádaly o 146 milionů korun, Vodovody a kanalizace Jesenicka o 266 milionů. Město Ostrava vyčíslilo podle tiskové zprávy škody na čistírně na 597,5 milionu korun bez DPH. Na dotace pro občany podle Hladíka obce požádaly o 206 milionů korun, požádalo jich třicet. Pro každou domácnost budou mít až 40 tisíc korun na odstraňování škod nebo zvýšení platby za energie při vysoušení či topení.

Obnova povodněmi poškozených toků, zejména v povodí Odry, bude podle Výborného trvat až deset let. „To jsou projekty, které nelze realizovat rychleji,“ dodal. Opravy zničených protipovodňových opatření či budování již naplánovaných nových budou podle něj rychlejší. Intenzivní diskuse se podle něj vede o tom, jakým způsobem k obnově přistoupit. „Určitě nepůjdeme slepou cestou, že budeme všechno vracet do podoby, v jaké to bylo 10. září,“ poznamenal Výborný. Nyní se řeší situace na tocích mimo obce, v obcích bude následovat.

Přednost budou mít poškozená protipovodňová opatření či vodní díla. „Připravuji na vládu materiál, kde budeme řešit dlouhodobé investice,“ doplnil Výborný. Budou to podle něj vyšší jednotky miliard korun pro škody na vodohospodářském majetku a protipovodňová opatření ve správě Povodí Odry a Povodí Moravy. V letošním rozpočtu je na obnovu vyhrazeno 300 milionů korun. Ministr zemědělství připomněl, že příští rok se začne budovat naplánované protipovodňové opatření v obci Zátor na Bruntálsku za téměř půl miliardy korun a bude pokračovat úprava jezu v Branticích na Bruntálsku.

Povodně zasáhly v polovině září zejména Moravskoslezský a Olomoucký kraj, v nejvíce postižených oblastech způsobily miliardové škody. Poškozeny byly budovy, silnice, železnice i další infrastruktura. Vláda kvůli záplavám zvýšila schodek letošního rozpočtu o třicet miliard na 282 miliard korun, u rozpočtu na příští rok zvýšila schodek proti původnímu návrhu o deset miliard na 241 miliard korun.