TÉMA

Soudcovská unie

Ministerstvo spravedlnosti chce umožnit soudní výslech svědka nebo znalce odkudkoli

Soudní výslech svědka nebo znalce odkudkoli by mohla umožnit novela trestního řádu. Zatím musí během videokonference u vyslýchaného být soudem pověřený člověk, který zajišťuje, že výpověď nikdo další neovlivňuje. Výslechy jsou tak omezené na budovy soudů, věznic nebo policejních služeben. Proti videokonferencím bez kontroly na místě je ale Nejvyšší soud.
15. 3. 2024|

Je chyba, že neznáme alespoň základní důvody rozhodnutí, komentuje Vávra podmínku za opakované znásilnění

Soudní senát musel už v jednací síni veřejně odůvodnit své rozhodnutí, a je proto určitou chybou, že až dosud základní důvody neznáme, komentoval prezident Soudcovské unie ČR Libor Vávra případ opakovaného znásilnění dívky, za které dostal pachatel podmíněný trest. V Interview ČT24 Vávra řekl, že soud mohl vydat třeba tiskovou zprávu, ve které by důvody znovu shrnul. Zároveň dodal, že se stále pracuje na písemném vyhotovení rozsudku, které je vždy podrobnější.
23. 1. 2024|

„Vlády si kupují voliče za naše peníze.“ Soudci se ohradili proti úpravě svých platů

Soudcovská unie České republiky nesouhlasí s chystanou úpravou platů soudců, kterou schválila Poslanecká sněmovna ve vládním konsolidačním balíčku. Zatímco nyní je plat soudců součinem průměrné mzdy v národním hospodářství a zákonného koeficientu tři, nově má koeficient klesnout na hodnotu 2,822. Může to mít negativní vliv na zájem o práci soudce, řekl novinářům prezident Soudcovské unie ČR Libor Vávra po dvoudenním sněmu této organizace v Přerově.
14. 10. 2023|

Schválení ústavních soudců není formalita, diskuze je ukázkou demokracie, říkají Pospíšil a Válková

Do poslední chvíle nebude jasné, zda Senát schválí všechny kandidáty na Ústavní soudce, které horní komoře představil prezident, míní europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). V debatě bývalých ministrů spravedlnosti se s nynější poslankyní Helenou Válkovou (ANO) shodli na tom, že rozdílné názory části senátorů a prezidenta podtrhují demokratický výběr. Podle novinářky Andrey Procházkové debata v Senátu nastaví limity obou stran a může prezidentovi zmenšit prostor pro budoucí nominace.
31. 5. 2023|

Senátní lidskoprávní výbor doporučil na ústavní soudce Wintra, Baxu i Zemanovou

Senátní výbor pro lidská práva v úterý doporučil schválit jako ústavní soudce někdejšího předsedu Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefa Baxu, bývalou šéfku Soudcovské unie Danielu Zemanovou i profesora ústavního práva Jana Wintra. U Baxy a Zemanové tak přijal opačné doporučení než minulý týden ústavněprávní výbor horní parlamentní komory.
30. 5. 2023Aktualizováno30. 5. 2023, 13:16|

Schvalování navržených ústavních soudců bude těsnější, než se předpokládalo, domnívají se senátoři

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek vyjádřil překvapení, že senátní ústavě-právní výbor odmítl dvě z jeho tří nominací na pozice ústavních soudců. Počká si ale na výsledky hlasování horní komory, které se uskuteční příští týden. Podle oslovených zástupců horní komory by mohlo být jejich schvalování těsnější, než dříve předpokládali. O kandidátech a průběhu jejich slyšení ve výboru diskutovali v pořadu 90' ČT24 senátoři Zdeněk Hraba (STAN), Miroslava Němcová (ODS) a Jiří Růžička (za TOP 09) či ústavní právník Aleš Gerloch.
26. 5. 2023|

Zvažujeme zmrazení soudcovských platů, sdělil Blažek zástupcům justice

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v úterý sdělil zástupcům justice, že stát uvažuje o faktickém zmrazení platů soudců a státních zástupců v příštím roce, a to zřejmě zásahem do platové základny. Po jednání to novinářům oznámil místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk. Šéf Soudcovské unie Libor Vávra konstatoval, že je předčasné v tuto chvíli vyhrožovat, nebo naopak chválit, protože politická jednání nejsou u konce. Blažek záměr, který je součástí vládního konsolidačního balíčku, pro média nekomentoval.
9. 5. 2023Aktualizováno9. 5. 2023, 20:59|

Prezident Pavel navrhne na ústavní soudce Baxu a Zemanovou

Prezident Petr Pavel navrhne na ústavní soudce bývalou šéfku Soudcovské unie Danielu Zemanovou a někdejšího předsedu Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefa Baxu. Vyplývá to z jeho aktuálního vyjádření. Pražský hrad by měl ještě během středy odeslat žádost Senátu o souhlas s jejich jmenováním, potvrdila mluvčí hlavy státu Markéta Řeháková. Pavel se také ještě ve středu sejde s dalším kandidátem.
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 17:46|

Navrhnu takové ústavní soudce, s jejichž kvalitami budu souznět, řekl prezident senátorům

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek dopoledne navštívil Senát, kde zároveň na jednání vystoupil s projevem. Hlava státu se zúčastnila schůze horní komory českého parlamentu po devíti letech. Pavel hovořil o procesu výběru ústavních soudců, které na jeho návrh schvaluje právě Senát, a vyzdvihl podobnosti fungování instituce prezidenta a horní komory parlamentu. Na schůzi senátoři kromě setkání s hlavou státu podpořili misi vojenských policistů na Ukrajinu.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 16:11|

Blažek odmítl povýšit soudce kvůli jeho verdiktům. Nepřijatelné a nebezpečné, kritizuje Soudcovská unie

Soudcovská unie kritizuje argumenty ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), kterými odůvodnil své rozhodnutí nejmenovat Aleše Novotného místopředsedou Krajského soudu v Brně. Blažek tvrdí, že Novotný se jako soudce svými rozhodnutími opakovaně podílel na tom, že státu vznikla škoda.
22. 8. 2022Aktualizováno22. 8. 2022, 12:22|

Platy ústavních činitelů asi od ledna vzrostou. Pro valorizaci jsou koaliční poslanci a soudci

Platy ministrů, poslanců, senátorů nebo i soudců by od ledna mohly vzrůst. Z vládních stran totiž zní neochota dál zmrazovat výdělky ústavních činitelů. Jejich platová základna letos zůstala mimořádnou úpravou stejná jako loni a předloni. Koaliční politici tak nyní preferují automatickou valorizaci.
10. 7. 2022|

Nabitý program. Vláda bude řešit nejen další pomoc Ukrajině, ale i rekordně drahá paliva

Česká vláda se vedle pomoci Ukrajině bude příští týden zabývat také rekordními cenami pohonných hmot. České televizi to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Kabinet už kvůli válce navrhl v rozpočtu přesunout téměř tři miliardy korun a uvažuje i o novele státního rozpočtu.
5. 3. 2022|

Na zmrazení platů soudcům vadí princip a protiústavní kroky, nejde o peníze, tvrdí prezident jejich unie

Zástupci soudců si stěžují na údajné protiústavní zmrazení platů ústavních činitelů. Prezident Soudcovské unie České republiky Libor Vávra v pořadu Události, komentáře uvedl, že krok vlády porušuje demokratické principy. Za největší problém považuje to, že vláda o návrhu změn nediskutovala se zástupci justice, a zmínil, že novelu zákona hodlá napadnout u Ústavního soudu.
26. 1. 2022|

Senát umožnil zmrazení platů ústavních činitelů. Schválil i příspěvky na bydlení kvůli dražším energiím

Senátoři ve čtvrtek umožnili zmrazení platů ústavních činitelů na loňské úrovni, přestože se k návrhu negativně vyjádřily dva klíčové výbory. Zákon bez projednání poslali prezidentovi. Horní komora také schválila zvýšení příspěvku na bydlení kvůli rostoucím cenám energií. Projednávání nastavení dotační podpory zemědělcům Senát neschválil.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 23:09|

Dohod o vině a trestu v Česku přibývá. Výhodou je rychlost, shodují se odborníci

Krajský soud v Ostravě potvrdil doživotní trest pro žháře z Bohumína na Karvinsku, a to za vraždu jedenácti lidí. Muž s žalobcem už před časem uzavřel dohodu. Rozhodnutí je pravomocné. V případě dohody o vině a trestu jde o postup, kdy obviněný slíbí, že se vzdá práva na projednání před soudem, a přizná vinu. Obžaloba poté požádá soud o mírnější trest. Odborníci se shodují, že je to změna v soudním procesu, která přináší jak ekonomické výhody, tak urychlení samotného procesu. Dohoda o vině a trestu byla hlavním tématem úterní Devadesátky ČT24.
1. 12. 2021|

Benešová navrhla na předsedu Nejvyššího správního soudu Dienstbiera, Zeman podle ní souhlasí

Současný člen Nejvyššího správního soudu (NSS) Filip Dienstbier se stal kandidátem na předsedu tohoto soudu. Navrhla ho ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) na sněmu Soudcovské unie. Informaci přinesl server Česká justice. Podle Benešové s jejím návrhem souhlasil prezident Miloš Zeman.
22. 10. 2021|

Soudcovská unie má nového šéfa. Libor Vávra se do jejího čela postaví už podruhé

Soudcovská unie si v úterý zvolila novým prezidentem Libora Vávru, který do letošního září řídil největší soud v Česku, Městský soud v Praze. Vávra už dříve unii vedl, poté byl jejím čestným prezidentem. V aktuálním hlasování předstihl místopředsedu pražského městského soudu Tomáše Novosada a Šárku Hájkovou z Krajského soudu v Praze.
3. 11. 2020|

Ministerstvo chce změnit výběr nových soudců. Špičky justice se obávají ohrožení nezávislosti

Špičky justice varují před možným zneužitím politické moci při výběru nových soudců. Ministerstvo spravedlnosti navrhuje zřízení výběrových komisí. Soudci by v nich sice měli většinu, jmenoval by je do nich ale šéf resortu. Ministerstvo obavy odmítá.
7. 2. 2020|

Soudcovská unie kritizuje záměr Benešové na omezení laických přísedících u soudů

Soudcovská unie nesouhlasí se záměrem ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), aby laičtí přísedící v trestních procesech spolurozhodovali pouze u nejzávažnějších, především násilných činů. Podle viceprezidenta unie Petra Černého může toto opatření vést ke zvýšení počtu případů, kdy soudní rozhodnutí samosoudce nebude zcela správné.
3. 8. 2019|
Události komentáře

Válková: Výměna ministra spravedlnosti ve mně pochybnosti nevzbuzuje, ale načasování není šťastné

Bývalá ministryně spravedlnosti a nynější poslankyně za ANO Helena Válková nemá pochybnosti o výměně ministra spravedlnosti, kde má Jana Kněžínka nahradit Marie Benešová, ale připouští, že načasování není šťastné. Řekla to v Událostech, komentářích. Kněžínek rezignoval den poté, co policie navrhla obžalovat premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo.
27. 4. 2019|
168 HODIN

Nejvíce dětí v exekuci je v Plzni. Dopravní podnik dluhy přeprodával do daňového ráje

Nejvíce dětí s exekucí žije v Plzeňském kraji. Místní doplácejí na praktiky běžné v Plzni ještě před pár lety, kdy se dětské dluhy přeprodávaly do daňového ráje. Tématu se v pořadu 168 hodin věnoval Jan Novák.
8. 4. 2019|
Interview ČT24

Vyjádření prezidenta i kancléře o jednání se soudci jsou alarmující, říká šéfka Soudcovské unie

Fakt, že prezident Miloš Zeman připouští, že pověřoval svého kancléře Vratislava Mynáře jednáním se soudci ohledně probíhajících kauz, je závažný. Myslí si to prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová. Za alarmující pak považuje to, že prezident dával, jak sám řekl, „doporučení“ k rozhodnutí v probíhajícím sporu ohledně nejmenování do funkcí profesorů tehdejšímu předsedovi Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefu Baxovi, i když byl Zeman jednou ze zúčastněných stran.
22. 1. 2019|