TÉMA

Podvod

Policie se chystá na hokej, očekává mnoho falešných vstupenek. Kdo naletí, může se obrátit na mobilní stanici

Lidem, kteří při příchodu na zápasy hokejového mistrovství světa zjistí, že naletěli podvodníkům a mají falešné vstupenky, budou před stadiony v Praze a Ostravě k dispozici policisté, k pražské hokejové aréně přistaví i mobilní pracoviště. Sice oklamaným fanouškům nepomohou dostat se na zápas, ale usnadní jim podání trestního oznámení.
16. 4. 2024|

Slibují přeplatek na dani, přitom podvodníci lidem kradou citlivé údaje

Od začátku měsíce přibývá podvodů, jejichž strůjci se vydávají za finanční správu. Cílí na lidi, kteří si chtějí vyzvednout přeplatek na dani – ten přitom chodí automaticky – a kradou citlivé údaje k bankovním účtům.
12. 4. 2024|

Tvůrci podvodných reklam zneužívají známé osobnosti. Digitální giganti čelí výzvám k aktivnějšímu zásahu

Dánsko se opřelo do některých praktik světových technologických gigantů. Podle ministerstva pro digitalizaci firmy jako Meta nebo Google nebojují dostatečně silně proti podvodné reklamě. V severské zemi se nyní objevuje stále víc příspěvků, ve kterých neznámí tvůrci zneužívají známé osobnosti.
11. 4. 2024|

Dvakrát chtěl prodat Eiffelovku. O českém podvodníkovi se chystá film v americké koprodukci

„Nejprohnanější muž, jaký kdy žil.“ Viktor Lustig byl podvodník s českými kořeny a světovými ambicemi. Pokusil se prodat Eiffelovu věž. Dvakrát. Příběh jednoho z nejneuvěřitelnějších podvodů začátku minulého století se dostane také do kin. O českém notorickém podfukáři vznikne film v koprodukci Česka, Francie a Spojených států.
11. 4. 2024|

Za nekvalitní výměnu okapů desetitisíce. Policie žádá podvedené, aby se přihlásili

Policie požádala, aby se jí přihlásili lidé, kterým se pokoušela skupina mužů vnutit opravu okapů, za kterou účtovala nepřiměřeně vysokou cenu. Ví o několika případech, například ženu z Ostravy připravili o veškeré úspory, zůstala po nich jen velmi špatně odvedená práce. Policisté se domnívají, že mnoho dalších případů podvedení senioři neohlásili.
9. 4. 2024|

Po osmnácti letech na útěku dostal muž obžalovaný z podvodů devět let vězení

Devítiletý trest vězení za trestné činy, které páchal v devadesátých letech a na počátku století, vyměřil soud Pavlu Vorlickému. Dopustil se podvodů a způsobil škodu ve výši téměř 90 milionů korun. Krajský soud v Brně se k případu vrátil poté, co policie muže, který byl dlouho na útěku, dopadla. Obžalovaný se plně doznal.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 15:31|

Soud potřetí potrestal Viktoriagruppe a jejího jednatele za podvod s chybějící naftou

V kauze chybějící české nafty v bavorském skladu uznal ve středu soud i napotřetí vinnými zkrachovalou německou firmu Viktoriagruppe a jejího jednatele Petra Malého. Muži za podvod uložil sedm let vězení a desetiletý zákaz působit ve vedení firem nebo ochraňovat hmotné rezervy státu. Činnost při ochraně státních rezerv na stejně dlouhou dobu zakázal i samotné firmě. Ostatní tři zaměstnance české pobočky firmy opět zprostil viny. Verdikt není pravomocný, státní zástupce trvá na potrestání všech obžalovaných. Viktoriagruppe a Malý podle rozsudku podvodem připravili Správu státních hmotných rezerv (SSHR) o 108 milionů korun.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 13:02|

Trump složil soudům ručení za 175 milionů dolarů, vyhnul se zabavení majetku

Uchazeč o křeslo v Bílém domě a exprezident Donald Trump v pondělí (v úterý ráno středoevropského času) poskytl newyorským soudům ručení za 175 milionů dolarů (přes čtyři miliardy korun). Jedná se o část vyměřeného trestu v případu systematického zveličování majetku ve snaze podvádět banky a pojišťovny. Informovaly o tom agentury s odvoláním na dokument zveřejněný newyorským soudem. Pokud by tak Trump neučinil, newyorské úřady by mohly začít zabavovat jeho majetek a žádat banky o zmrazení jeho účtů.
2. 4. 2024|

Za zpronevěru dostal zakladatel kryptoměnové burzy FTX trest 25 let vězení

Americký soud odsoudil zakladatele a bývalého šéfa zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda k 25 letům vězení, uvedly agentury. Porota už loni v listopadu uznala dvaatřicetiletého Bankmana-Frieda vinným ze zpronevěry, kterou úřady označily za jeden z největších podvodů v americké historii.
28. 3. 2024|

Soud vrátil na začátek kauzu IZIP. Obžalovaní byli podmíněně propuštěni

Městský soud v Praze znovu projedná kauzu, ve které jsou obžalovanými bývalý ředitel společnosti IZIP Jiří Pašek a společník firmy FINIM Ilja Čurda. Nejvyšší soud vyhověl dovoláním obou a vrací případ na úplný začátek. ČT informaci potvrdila mluvčí pražského městského soudu Štěpánka Tykalová. Kauza se týká spolupráce IZIP se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). Soudy původně potrestaly oba muže za podvod. Z vězení, kde měli strávit šest let, byli podmíněně propuštěni.
28. 3. 2024|

Třináct lidí obviněno z investičního podvodu. Poškozené připravili o stovky milionů

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili třináct lidí v souvislosti s činností investiční skupiny Ramfin. Obvinění podle nich slibovali výhodnější zhodnocování vkladů, které ale neprováděli. Skupina podle policie vylákala z více než dvanácti set lidí přes 340 milionů korun. Poškození byli zejména staršího věku.
27. 3. 2024|

Podnikatel Korbel prchá před soudy už čtrnáct let. Obžalovaný je z podvodu za tři čtvrtě miliardy

Městský soud se zabývá případem téměř tři čtvrtě miliardového úvěrového podvodu. Obžalovaný podnikatel Hynek Korbel má aktuálně omezenou svéprávnost. Soud má ale k dispozici posudek, který duševní nemoc vyvrací, snaží se proto rozhodnutí o omezení svéprávnosti zvrátit, sdělil ČT mluvčí soudu Adam Wenig. Podnikatel v minulosti už několikrát uprchl do zahraničí. Podle dostupných informací se aktuálně nachází v Itálii, která ho do Česka nechce vydat právě kvůli špatnému psychickému stavu.
22. 3. 2024|

Slíbili opravu střechy, místo práce zmizeli s penězi. Policie hledá další oběti skupiny podvodníků

Přes dva miliony korun měla vylákat od důvěřivých lidí skupina podvodníků z Novoborska. Podle policie falešní řemeslníci slibovali opravu střechy. Té se ale zákazníci nedočkali. Případem se zabývají kriminalisté z Jablonce nad Nisou, kteří už v souvislosti s kauzou obvinili šest lidí. Protože prověřování dál pokračuje, může počet poškozených i celková výše škody ještě vzrůst.
7. 3. 2024|

Podvodníci loni skrze telefonáty vylákali z lidí 200 milionů, v boji proti nim má pomoci nová kampaň

Češi přišli v loňském roce o zhruba 200 milionů korun kvůli podvodným telefonátům, jejichž prostřednictvím se zločincům podařilo dostat k penězům na jejich bankovních účtech. Útočníci cílili na všechny věkové skupiny, nejčastěji se vydávali za bankéře. Oznámil to náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík při představení kampaně Velké odhalení. Kampaň, na které se podílely Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB), policie a Česká bankovní asociace, upozorňuje lidi na rizika podvodných telefonátů a ukazuje způsob, jak jim čelit.
6. 3. 2024|

Bylo to letadlo, tvrdí policie o zkrachovalém fondu WCA. Člověka a firmu obvinila z dvoumiliardového podvodu

Z podvodu obvinila policie v souvislosti s úpadkem investiční společnosti WCA International jednoho člověka a jednu právnickou osobu. Podle mluvčího Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslava Ibeheje vznikla tisícům klientů škoda v celkové výši zhruba 2,1 miliardy korun. Firma nabízela vysoké zisky z investovaných peněz, klienti ale o vložené finance přišli. Podle vyšetřovatelů všechno fungovalo jako pyramidový podvod.
5. 3. 2024Aktualizováno5. 3. 2024, 20:18|

Podvodníci nalézají nové cesty, jak lidi připravit o peníze. Nabízejí i falešnou práci

Kyberzločinů v Česku přibývá a podvodníci vymýšlejí stále nové způsoby, jak důvěřivé lidi připravit o peníze. Třeba v Moravskoslezském kraji takových případů loni policisté řešili na patnáct set. Řadu dalších případů ale lidé na policii ani nenahlásili. Může se jednat i o podvodné nabídky práce.
2. 3. 2024|

Reportéři ČT: Miliony ze Sokola mizely delší dobu. Podezřelá měla blízko ke starostce

Česká obec sokolská přišla o desítky milionů korun. Z bankovních účtů je podle dosavadního vyšetřování policie podvodem vyvedla asistentka nejvyšší představitelky sokolů, starostky Hany Moučkové. Poté, kdy se případem začali zabývat kriminalisté, spáchala asistentka v centrále sokolů sebevraždu. Reportéři ČT nyní zjistili, že peníze mizely léta a podezřelá asistentka měla ke starostce osobně blízko. Natáčel Dalibor Bártek.
26. 2. 2024|

Podvodníci nabízející investice měli připravit klienty o více než půl miliardy

Nejméně o 600 milionů korun připravila údajně skupina podvodníků lidi pod záminkou výhodných investic. Stíháni jsou v této kauze za podvod čtyři lidé, uvedl na webu Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) její mluvčí Jaroslav Ibehej. Není podle něj vyloučeno, že počet poškozených i výše škody ještě vzrostou.
9. 2. 2024|

Zaměstnankyně Sokola měla organizaci podvodem připravit o nejméně 40 milionů. Pak si prý vzala život

Zaměstnankyně České obce sokolské (ČOS) podvedla tuto tělovýchovnou organizaci i banku a neoprávněně získala miliony korun, oznámil ve čtvrtek tiskový mluvčí Sokola Radek Smekal. Doplnil, že financování běžné činnosti spolku tento trestný čin neohrozí, stejně tak se záležitost nijak nedotkne příprav letošního všesokolského sletu. Mluvčí pražských policistů Jan Daněk doplnil, že výše škody je nejméně 40 milionů korun.
8. 2. 2024|

Žalobce uzavřel dohodu s obviněnými v kauze podvodu v olomouckém vlastivědném muzeu

Evropský pověřený žalobce uzavřel dohodu o vině a trestu se třemi lidmi stíhanými v případu veřejných zakázek Vlastivědného muzea v Olomouci. Obvinění se k dotačnímu podvodu přiznali a zavázali se uhradit škodu, informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Obvinění čelili tři bývalí pracovníci muzea. Dohodu bude posuzovat olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě.
1. 2. 2024|

„Práce snů“ se změnila v boj o život. Čínská mafie kšeftuje s lidmi a nutí je k podvodům v Myanmaru

Na hranici mezi Myanmarem a Thajskem se nachází KK Park, kde podle informací Deutsche Welle (DW) provozuje čínská mafie „továrnu na podvody“. Pod příslibem vysokého platu a skvělých benefitů láká k práci nic netušící lidi, které následně v nuzných podmínkách nutí k nekalostem. Ti, kteří podvádět odmítají, čelí mučení, hladovění, a dokonce vraždám.
30. 1. 2024|

Reportéři ČT: V kauze Xixoio figurují i známá jména. Firma připravila klienty o miliony

Bezmála tři tisíce lidí i firem měly podle policie přijít o víc než 350 milionů korun. Investovaly do společnosti Xixoio, která nabádá k vkládání peněz do virtuální měny, takzvaných tokenů XIX. Jenže peníze byly podle vyšetřování využity na nákup nemovitostí a nákladný provoz firmy. Za podvod jsou stíháni její zakladatelé Richard Watzke a Henry Ertner. V dozorčí radě firmy figurují například bývalá ministryně informatiky za vlády Jiřího Paroubka Dana Bérová nebo investor Radovan Vávra. Pro Reportéry ČT natáčela Jevhenija Vachničenko.
23. 1. 2024|

Firma napojená na ruského podnikatele připravila klienty o miliardu. Policie se snaží zjistit, kam peníze zmizely

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu dohledávají zhruba miliardu korun, která zmizela z investiční společnosti Diversity Capital. Firma je součástí skupiny IC Group, kterou zakládal moskevský podnikatel Hasan Kučakov. Lidem slibovala zhodnocení jejich vkladů.
11. 1. 2024|

Češi stále častěji reklamují platby kartou. Brání se nesolidním e-shopům i podvodníkům

Nedodané zboží, nekomunikující prodejce nebo transakce, kterou kupující vůbec neprovedl. Pokud zákazník při platbě použil platební kartu, může v těchto případech u banky peníze vymáhat zpět. Službu takzvaného chargebacku využije v Česku měsíčně několik tisíc klientů, řekly ČT oslovené banky. Některé sledují nárůst podaných žádostí o svátcích a na začátku roku, jejich klienti totiž reklamují platby za nedodané nebo nekvalitní vánoční dárky.
30. 12. 2023|