TÉMA

Europoslanec

Čeští představitelé věří v rozvíjení vztahů se Slovenskem, někteří mají obavy

Premiér Petr Fiala (ODS) pogratuloval Peteru Pellegrinimu k vítězství ve slovenských prezidentských volbách. Věří v další rozvíjení výborných a hlubokých vztahů mezi Českem a Slovenskem. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) věří, že Pellegrini bude v nové pozici plně podporovat česko-slovenskou spolupráci a bude zárukou pevného zakotvení Slovenska v evropských a transatlantických strukturách.
7. 4. 2024Aktualizováno7. 4. 2024, 21:50|

Můžeme trávit třináct dní v roce jinak než nákupy, říká Zdechovský o svátečním zákazu prodeje. Nechme to na lidech, míní Prouza

Zákazníci si mohou na Velikonoce nakoupit na Velký pátek, o Velikonočním pondělí budou ale obchody zavřené, ovšem jen ty velké. A politici začali znova diskutovat o tom, jestli zákon zrušit, nebo rozšířit. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) v Událostech, komentářích řekl, že prodavači volno vítají, aby je mohli trávit se svou rodinou a Češi si podle něj mohou nakoupit dřív. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza považuje zákaz prodeje o svátcích za paskvil, lidé si podle něj mají nakoupit, kdy chtějí.
29. 3. 2024|

Kandidátku strany Levice povede do eurovoleb Jan Májíček

V čele kandidátky strany Levice do eurovoleb bude Jan Májíček, na druhém místě figuruje stranická spolupředsedkyně Markéta Juřicová. Oznámil to předseda mediální komise strany Vítek Prokop. Levice jedná o kandidátní spolupráci ještě s hnutím Budoucnost a dalším subjektem, jméno však neupřesnila. Výsledek chtějí představit v první polovině ledna.
15. 12. 2023|

Kandidátku SPD a Trikolory pro eurovolby povede Mach

Společnou kandidátku opozičního SPD a neparlamentní Trikolory pro eurovolby povede někdejší europoslanec Petr Mach (SPD), který v minulosti vedl Svobodné. Za ním budou na listině nynější europoslanec Ivan David (SPD) a někdejší poslankyně ODS, předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová. Při sobotní celostátní konferenci SPD v Praze to oznámil její předseda Tomio Okamura.
2. 12. 2023|

Piráty do eurovoleb povede opět Marcel Kolaja, porazil Gregorovou a Peksu

Lídrem pirátské kandidátky pro volby do Evropského parlamentu bude stejně jako v roce 2019 Marcel Kolaja, nynější první místopředseda strany a europoslanec. Rozhodli o tom členové Pirátů při sobotním jednání celostátního fóra. Získal 299 hlasů z celkového počtu 543. Dvojkou kandidátky bude současná europoslankyně Markéta Gregorová, trojkou moravskoslezská zastupitelka Zuzana Klusová.
16. 9. 2023Aktualizováno16. 9. 2023, 18:13|

„Viděli jsme zrod geopolitické unie.“ Von der Leyenová zhodnotila v europarlamentu stav EU

Díky Evropskému parlamentu, členským státům a mému týmu komisařů se nám podařilo splnit přes devadesát procent toho, co bylo v roce 2019 vytyčeno, prohlásila ve svém tradičním projevu o stavu Evropské unie před europoslanci šéfka Komise Ursula von der Leyenová. „Společně jsme ukázali, že když je Evropa odvážná, dokáže věci dotáhnout do konce,“ uvedla v proslovu, který byl letos poprvé tlumočen i do znakového jazyka.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 17:43|

Nerudová a Farský povedou STAN do eurovoleb

Hnutí Starostové a nezávislí povedou do evropských voleb ekonomka a bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová spolu s exposlancem hnutí Janem Farským. Jejich nominaci ve čtvrtek podle očekávání schválil celostátní výbor STAN, oznámil předseda hnutí Vít Rakušan. Podle Farského chce hnutí kompletní kandidátku, na niž pozve další liberální proevropské osobnosti, představit v lednu příštího roku, kdy také určí, kdo bude na kandidátce na prvním místě.
31. 8. 2023Aktualizováno31. 8. 2023, 20:39|

Zahradil nechává svou politickou budoucnost otevřenou. Posun ODS do středu se mu nelíbí

O tom, že dlouholetý europoslanec Jan Zahradil (ODS) nebude příští rok obhajovat mandát v Evropském parlamentu (EP), je jasno už od začátku června. Kde bude jeho kariéra pokračovat? V Interview ČT24 naznačil několik možností. Svou politickou budoucnost nechává prozatím otevřenou.
16. 6. 2023|

Europoslanci chtějí dostat pod kontrolu umělou inteligenci. Schválili první pravidla na světě

Evropský parlament odsouhlasil návrh pravidel pro fungování umělé inteligence (AI), který by se mohl stát první regulací tohoto odvětví na světě. Systémy AI by do budoucna měly být jasně označené, nesmí být využity ke „třídění“ občanů a jejich pole působnosti by mělo být omezené třeba v oblasti školství a soudnictví. Na dodržování pravidel má pomoci dohlížet nový unijní úřad pro AI.
14. 6. 2023|

Zahradil nebude obhajovat mandát europoslance, klub teď povede Vrecionová

Dlouholetý europoslanec Jan Zahradil (ODS) nebude v příštím roce obhajovat svůj mandát. Zůstane členem občanských demokratů a dle vlastních slov chce politickou dráhu později ukončit na domácí scéně. V čele klubu europoslanců ODS ho okamžitě vystřídá bývalá senátorka a poslankyně Veronika Vrecionová.
5. 6. 2023|

Europoslanec Polčák obnovil členství v hnutí STAN

Europoslanec Stanislav Polčák obnovil po osmi měsících své členství ve vládním hnutí STAN. Podle vyjádření na Twitteru doložil, že s kauzou kolem pražského dopravního podniku nemá nic společného. Polčák pozastavil členství v hnutí loni v červnu kvůli známosti s obviněným v kauze korupce v pražském dopravním podniku a lobbistou Michalem Redlem. Kvůli kontaktům s Redlem tehdy rezignoval také ministr školství Petr Gazdík (STAN).
20. 3. 2023|

Evropská unie chce vytvořit nové bojové uskupení. Naráží na francouzské ambice či turecké nároky

Evropská unie (EU) plánuje vytvořit bojové uskupení, které bude schopné v krátkém čase reagovat na vojenské hrozby. Přetrvávají ale problémy, které brání Unii v užší bezpečnostní spolupráci. Ať už se jedná o ambice Francie, územní nároky Ankary nebo polskou zahraniční politiku, míní generál ve výslužbě Jiří Šedivý nebo analytik Matúš Halás.
25. 2. 2023|

Prahu povedou poslanec, starostka městské části a europoslanec. Funkce si nechají, věří, že vše stihnou

Před koncem pracovního týdne dostane Praha – bezmála pět měsíců od voleb – novou městskou radu v čele se staronovým primátorem. Po necelých deseti letech se do čela metropole vrátí Bohuslav Svoboda (ODS). Pro něj, ale i pro další čtyři členy nové rady nebudou funkce ve vedení města jedinými politickými funkcemi, i když dva avizovali, že se těch dalších vzdají. Stále ale budou mít tři lidé z nejužšího vedení města – kromě primátora i jeho budoucí náměstek Jiří Pospíšil (TOP 09) a náměstkyně Alexandra Udženija (ODS) – zároveň napilno i jinde. O dalším politickém angažmá budoucích pražských radních natáčel pro 168 hodin David Sebíň.
13. 2. 2023|

Ruská garnitura burcuje, uvedl Kovařík. Podle Lipavského jde o propagandu pro domácí publikum

Středeční výroky ruských představitelů o budoucím vítězství Moskvy nebo o údajně silné zbrojařské výrobě mají vyvolat dojem, že Rusko v konfliktu na Ukrajině obstojí, řekl ministr zahraničí Jan Lipavský. Podle europoslance Ondřeje Kovaříka (ANO) tamní představitelé vytvářejí „mobilizační narativ“. Uvedli to v pořadu Události, komentáře, kde se věnovali i zahraniční pomoci napadené zemi.
19. 1. 2023|

Novým místopředsedou europarlamentu je Marc Angel, nahradil odvolanou Kailisovou

Uvolněné křeslo místopředsedy Evropského parlamentu zaujme lucemburský europoslanec Marc Angel. Na schůzi ve Štrasburku pro kandidáta levicové frakce S&D zvedlo ruku 307 jeho kolegů, což stačilo ke zvolení ve druhém kole. Angelova řecká předchůdkyně Eva Kailisová, která je jednou z hlavních postav obřího korupčního skandálu v europarlamentu, byla z funkce odvolána v prosinci.
18. 1. 2023|

Bývalý europoslanec Panzeri bude s vyšetřovateli spolupracovat. Za nižší trest popíše, jak fungoval korupční systém

Bývalý italský europoslanec Pier Antonio Panzeri bude výměnou za nižší trest spolupracovat s belgickými úřady na vyšetřování korupční kauzy spojené s Katarem a Marokem. Médiím to v úterý sdělila belgická prokuratura rozkrývající okolnosti aféry, kvůli níž je ve vazbě kromě Panzeriho také bývalá místopředsedkyně Evropského parlamentu Eva Kailisová. Panzeri podle prokuratury přislíbil úřadům popsat mimo jiné způsob, jakým se zmíněné země snažily ovlivňovat europoslance a kdo všechno byl do systému zapojen.
17. 1. 2023Aktualizováno17. 1. 2023, 18:19|

Odhalení čínských policejních stanic vztahy Německa s Pekingem nezmění, míní europoslanci

„V minulých letech jsme viděli rychlý nárůst čínských mezinárodních represí. Jejich představitelé zastrašují, sledují a vyhrožují kritikům čínského režimu po celém světě, aby je umlčeli,“ řekla ředitelka neziskové organizace Safeguard Defenders Laura Harthová. Jednotlivé členské státy už působení čínských zámořských stanic začaly vyšetřovat. Čeští europoslanci se však domnívají, že shoda na společném postupu vůči Číně bude složitá.
19. 12. 2022|

Je to největší skandál v historii této instituce, řekla Charanzová. Podle ní by měly v europarlamentu vzniknout větší kontroly

Otřáslo to celým Evropským parlamentem (EP), prohlásila v pořadu Interview ČT24 místopředsedkyně EP Dita Charanzová (za ANO) v souvislosti s vyšetřováním korupce. „Je to největší skandál v historii této instituce,“ dodala s tím, že se nyní bude řešit, jaké kontrolní mechanismy nastavit do budoucna.
12. 12. 2022|

Kvůli podezření z korupce v Evropském parlamentu zadržela policie i šéfa mezinárodních odborů

Mezi lidmi, které v pátek zadržela belgická policie v souvislosti s podezřením z korupce v Evropském parlamentu (EP), je i šéf Mezinárodní konfederace odborových svazů (ITUC) Luca Visentini. Píší o tom italská média, podle kterých policie zadržela také řadu dalších Italů působících v Bruselu. Policie rovněž zadržela řeckou místopředsedkyni EP Evu Kailisovou. Většina zatčených, kteří podle tisku jednali ve prospěch Kataru, měla blízko k sociálním demokratům. Mezi vyslýchanými byl i jeden asistent europoslance z klubu Evropské lidové strany, napsal deník Le Monde.
10. 12. 2022Aktualizováno10. 12. 2022, 19:35|

Nenecháme Ukrajinu zmrznout, ujistil Lipavský. Podle Kovaříka poroste i podpora nevojenské oblasti

Zpráva z Bukurešti z jednání ministrů zahraničních věcí členských států NATO je jasná: nesmíme nechat Ukrajinu zmrznout a zima nesmí být Putinovou zbraní, řekl v pořadu Události, komentáře ministr Jan Lipavský (Piráti). Podle europoslance Ondřeje Kovaříka (za ANO) lze očekávat, že EU i NATO budou reagovat na situaci na Ukrajině. Narůstat bude podle něj část podpory do nevojenské oblasti.
30. 11. 2022|

Senát navrhl vládního zmocněnce Schorma na funkci zástupce ombudsmana. Na závěr schůze se rozloučili končící senátoři

Senát má za sebou poslední schůzi třináctého funkčního období. Někteří senátoři, kteří ve volbách na přelomu září a října neobhajovali nebo neobhájili funkci, se tak s horní komorou rozloučili. Předtím ještě schválili nominaci vládního zmocněnece pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Víta Alexandera Schorma na zástupce ombudsmana, přičemž druhého kandidáta Senát nezvolil. Funkce se uvolnila předčasně rezignací Moniky Šimůnkové. Horní komora také nominovala ekonoma Petra Musila do Národní rozpočtové rady.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 18:43|

Europoslanci v Polsku zkoumali zneužití špionážního systému, objevili „šokující informace“

Ve Varšavě je od pondělí delegace deseti poslanců Evropského parlamentu (EP), kteří zjišťují, zda nebyla použitím špionážního softwaru Pegasus porušena legislativa Evropské unie. Podezírají totiž vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS), že jej nasadila na opoziční politiky, ale i právníky a státní zástupce. Lídr delegace Jeroen Lenaers na závěr dvoudenní mise ve středu uvedl, že návštěva přinesla „šokující informace“ o používání sledovacího softwaru.
21. 9. 2022|

Řecko chce zjistit, zda premiér věděl o odposlouchávacím skandálu tajné služby

Skandál s odposlechy předsedy opozičních socialistů Nikose Andrulakise a dvou novinářů tajnou službou otřásá pozicí řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise. Šéf zpravodajců již přišel o funkci a ustavená vyšetřovací komise má zjistit pozadí celé akce. Informoval o tom zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský.
1. 9. 2022|

Proti cenám elektřiny je třeba zasáhnout, shodují se politici. Podle Kuby hrozí destabilizace společnosti

Česká vláda i Evropská unie by měly urychleně zasáhnout proti vysokým cenám elektrické enerie. Shodli se na tom politici v debatě v Událostech, komentářích, řešení spatřují v tom, že zdražující plyn přišel o vliv na cenotvorbu elektřiny. Hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba (ODS) varoval, že dosavadní kurz ohrožuje stabilitu evropské společnosti.
30. 8. 2022|