TÉMA

Vražda

Kauza vraždy ve Slopném: Klíčové svědky nikdo nenavedl, potvrdila žalobkyně
Státní zástupkyně potvrdila odložení vedlejší větve kauzy vraždy ve Slopném. Policie v ní zkoumala roli dvou svědků, kteří vypovídali proti jednomu z dvojice odsouzených mužů. Jeden z nich totiž loni pro Seznam Zprávy řekl, že u soudu neříkal pravdu. Při výpovědi na policii ale znovu otočil s tím, že novinářkám lhal. Kriminalisté mu uvěřili, odložení případu teď stvrdila i žalobkyně. Kauzu ještě přezkoumá nadřízené státní zastupitelství.
15. 3. 2024|Šimon Rogner
Masakr sedmi izraelských dívek jordánským vojákem před lety šokoval. Vztahy zemí jsou v současnosti chladné
Před 27 lety zastřelil radikalizovaný jordánský voják v pohraniční zóně sedm izraelských školaček. Vztahy mezi oběma zeměmi zůstávají v dnešní době přinejlepším chladné. Současná válka v Pásmu Gazy a také opakované spory okolo Chrámové hory v Jeruzalémě je dále zhoršují.
13. 3. 2024|ČT24
Soud v Liberci uložil muži za vraždu seniorky výjimečný trest 25 let vězení
Krajský soud v Liberci uložil výjimečný trest 25 let vězení dvaapadesátiletému muži, který zavraždil svoji pětasedmdesátiletou tetu. Před půl rokem ji Tomáš Páv uškrtil v jejím bytě v Jablonci nad Nisou, poté jí kleštěmi vytrhl několik předních zubů ze žlutého kovu a ukradl šperky, za něž dostal zhruba 7300 korun. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný na vyhlášení nepřišel a státní zástupkyně i obhájkyně si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.
13. 3. 2024|ČTK
Svědek se u soudu, který projednává vraždu ve Slopném, vrátil k původní výpovědi. Novinářkám prý lhal
Ani po výpovědích svědků soud ve Zlíně nerozhodl o návrhu na obnovu řízení v případu vraždy ve Slopném, který podali Maroš Straňák a David Šimon. Za vraždu byli v minulosti odsouzeni a odpykávají si vysoké tresty, vinu dlouhodobě popírají. K usvědčení obou mužů přispěl svědek, který v roce 2014 vypověděl, že se mu Straňák ve vazbě k vraždě přiznal. Reportérkám serveru Seznam Zprávy ale řekl opak. Tentokrát soudu tvrdil, že před deseti lety mluvil pravdu a reportérkám lhal. Jednání bude pokračovat 4. dubna.
11. 3. 2024|ČTK
Český rodinný tábor v Birkenau vyvraždili nacisté před 80 lety. V plynové komoře a před ní zemřelo nejméně 3792 lidí
Největší hromadná vražda československých občanů – takovou charakteristiku dostalo vyvraždění prvních obyvatel bloku BIIb v táboře Auschwitz-Birkenau, který byl známý také jako český či terezínský rodinný tábor. Jeho obyvatelé měli oproti jiným vězňům v Birkenau drobné výhody včetně té, že rodiny mohly zůstat pohromadě. Po několika měsících ale šli všichni na smrt. Oběti noci z 8. na 9. března 1944 připomněla pieta v Terezíně, kde položil květiny ministr kultury Martin Baxa (ODS), upomíná na ni také výstava v Malé pevnosti.
8. 3. 2024Aktualizováno8. 3. 2024, 11:00|Milan Dolejší
Ozbrojené gangy rozpoutaly na Haiti vlnu protestů, tisíce lidí prchají na venkov
V hlavním městě karibského Haiti vypukly ve čtvrtek protesty, místní ozbrojené gangy chtějí dosáhnout sesazení premiéra Ariela Henryho. Kabinet v Port-au-Prince ovládá sotva vládní čtvrť, ozbrojenci útočí na policejní stanice i mezinárodní letiště. Desítky tisíc lidí se kvůli událostem zapojily do exodu na venkov. O situaci už jednala i OSN.
2. 3. 2024|ČT24, ČTK
Policie prověřuje vraždu ženy a dvou dětí v Hořovicích, podezřelý je po smrti
Policisté a hasiči v sobotu našli v jednom z bytových domů v Hořovicích na Berounsku tři mrtvé lidi, zemřeli násilnou smrtí. Šlo o matku a dvě malé děti. Podezřelým je ženin partner, policie ho vypátrala mrtvého na Břeclavsku. Vyšetřovatel zahájil úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy. Přesnou příčinu úmrtí by měla určit soudní pitva. Informovala o tom policejní mluvčí Michaela Richterová.
25. 2. 2024Aktualizováno25. 2. 2024, 13:14|ČTK, ČT24
Na Majdanu zabíjely ukrajinské bezpečnostní složky, byly ale pod ruským vlivem, potvrdila prokuratura
Všechny násilné trestné činy proti účastníkům Revoluce důstojnosti před deseti lety včetně vražd spáchali příslušníci ukrajinských bezpečnostních složek na příkaz tehdejší ukrajinské vlády silně ovlivněné Ruskem. Tento týden, kdy si Ukrajina připomíná výročí masakru demonstrantů v centru Kyjeva, to uvedla ukrajinská prokuratura. Tehdejší ukrajinská vláda a její bezpečnostní složky podle vyšetřovatelů spolupracovaly s ruskou Federální bezpečnostní službou (FSB).
22. 2. 2024|Petra Hosenseidlová
Česko zatím Spojeným státům nevydá Inda obviněného ze spiknutí s cílem vraždit
Česko zatím nevydá do Spojených států indického občana Nikhila Guptu viněného za oceánem ze spiknutí s cílem vraždit. Ústavní soud (ÚS) odložil vykonatelnost rozhodnutí o vydání do doby, než rozhodne o mužově stížnosti. Ta směřuje vůči usnesení Městského soudu v Praze, který vyslovil přípustnost Guptova vydání, a Vrchního soudu v Praze, který rozhodnutí potvrdil.
22. 2. 2024|ČTK
Muž zavražděný ve Španělsku byl zřejmě ruský pilot, který odmítl bojovat proti Ukrajině
Část ruských migrantů ve Španělsku má obavy o svou bezpečnost po vraždě ruského zběha na jihu země, napsala agentura Reuters. Úřady oficiálně identitu muže, kterého někdo zastřelil minulý týden v letovisku Villajoyosa, nepotvrdily. Podle nejmenovaných zdrojů se však jednalo o ruského pilota Maxima Kuzminova, který loni ve vrtulníku Mi-8 přeletěl do neokupované části Ukrajiny. Rusko spekulace o svém zapojení do smrti muže nekomentovalo.
21. 2. 2024Aktualizováno21. 2. 2024, 22:19|ČTK
Slovensko vzpomíná na Kuciaka a Kušnírovou, šest let od vraždy připomínají desítky akcí
Slovensko si připomíná šest let od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. K výročí zločinu se v zemi koná řada akcí, v centru hlavního města se sešlo několik tisíc lidí. Soud se dvěma obžalovanými stále není u konce, státní zástupce se proti poslednímu květnovému verdiktu odvolal. Při letošním vzpomínkovém shromáždění řečníci upozornili na rostoucí počet slovních útoků na novináře na Slovensku.
21. 2. 2024Aktualizováno21. 2. 2024, 19:44|ČT24, ČTK
Američan dostane 14 milionů dolarů za 37 let neoprávněného věznění
Rada floridského města Tampa přiřkla 56letému Američanovi Robertu DuBoiseovi odškodnění 14 milionů dolarů (asi 330,5 milionu korun) za 37 let, která neprávem strávil ve vězení za znásilnění a vraždu. Činy přitom nespáchal. O případu píše web stanice CNN.
18. 2. 2024|ČTK
Rusko se proměnilo v násilnický stát, zodpovědný je Putin, reaguje svět na Navalného smrt
Rusko se chová ke svým občanům stejně jako ve své zahraniční politice, proměnilo se v násilnický stát, který zabíjí lidi snící o lepší budoucnosti, okomentoval ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) zprávu o smrti ruského opozičního politika Alexeje Navalného ve vězeňském táboře. Kritické reakce na adresu režimu ruského diktátora Vladimira Putina přicházejí i ze světa. Za smrt Navalného je zodpovědný Putin, prohlásil například americký prezident Joe Biden.
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 20:31|ČT24, ČTK
Pardubického advokáta poslal soud do vazby. Podezírá jej z objednání vraždy
Soud poslal do vazby pardubického advokáta Pavla Jelínka, údajně si měl objednat vraždu. Právník, který zastupoval i bývalého primátora Martina Charváta (dříve ANO), se podle spisu chtěl zbavit expřítele své dcery. Jelínkova právní zástupkyně informovala, že její klient veškerou vinu odmítá.
9. 2. 2024|ČT24
Policisté objasnili po 20 letech vraždu novorozence v Krupce, pomohl jim pokrok v genetice
Policisté po dvaceti letech objasnili případ vraždy novorozence v Krupce na Teplicku. Díky vývoji v oboru genetického zkoumání vyšetřovatelé našli otce a pak i matku dítěte, která se k činu přiznala. Žena podle znalců v dané době prakticky nevěděla, co dělá. Na základě posudků policie případ odložila s tím, že při činu nebyla schopna vnímat důsledky svého jednání.
9. 2. 2024|ČTK
Československo reprezentoval na olympiádě a bránil v odboji. Před 80 lety Němci zavraždili Františka Pecháčka
Sokol a olympionik František Pecháček zahynul v Mauthausenu před rovnými 80 lety. Nacisté se i jeho smrtí mstili za smrt Reinharda Heydricha. Pecháček se jako vedoucí sokolské odbojové organizace podílel na pomoci vojákům, kteří Heydricha zlikvidovali, pomáhala jim také jeho manželka. Tu nacisté zavraždili již v roce 1943.
3. 2. 2024|ČT24
Za nezákonně strávenou dobu ve vězení požaduje Tempel od státu 86 milionů korun
Robert Tempel, který byl po dvacetiletém vězení zproštěn obžaloby z dvojnásobné vraždy, ve čtvrtek u Obvodního soudu pro Prahu 2 řekl, že po propuštění z vězení vyhledává samotu. Podle svých slov trpí posttraumatickou stresovou poruchou, dochází na psychiatrii. Tempel po státu požaduje za nezákonné stíhání, dobu strávenou ve vězení a další nároky zhruba 86 milionů korun. Jednání bude pokračovat na konci února.
1. 2. 2024|ČTK
Soud nepravomocně potrestal mladíka 17 a půl lety vězení za vraždu taxikáře na Černém Mostu
Ivan Pašku, který ubodal řidiče Boltu na pražském sídlišti Černý Most a odjel s jeho autem, si má podle čtvrtečního nepravomocného rozsudku odpykat 17,5 roku ve vězení. Součástí verdiktu je také vyhoštění z Česka na neurčitou dobu. Sedmadvacetiletý muž z Ukrajiny se k předem naplánovanému činu přiznal, nedokázal ale vysvětlit, proč jej spáchal. Pozůstalým by měl jako odškodné zaplatit téměř milion korun.
1. 2. 2024|ČTK
Podezřelý z napadení v Kunratickém lese se přiznal k vraždě u Kyjského rybníka
Třiadvacetiletý muž, kterého pražská policie zadržela v pátek kvůli podezření z napadení lidí v Kunratickém lese a z útoku sekerou na ženu v Hostavicích, se přiznal i k vraždě muže, jehož tělo policisté našli v týdnu u Kyjského rybníka. Podle předběžného zkoumání psychiatra muž není v současné době schopen dalších úkonů, proto nebyl zatím obviněn.
27. 1. 2024Aktualizováno27. 1. 2024, 13:16|ČTK
O incidentu u Brněnské přehrady jednal městský soud. Muže, kteří napadli Rohozina, potrestal za výtržnictví
Městský soud v Brně v pátek potrestal dva muže, kteří byli zraněni při incidentu u Brněnské přehrady, za výtržnictví. Muže obžalovaného z vraždy napadli. Při potyčce jeden muž na následky bodného zranění zemřel. Obžalovaný Roman Rohozin vinu odmítl, šlo podle něj o sebeobranu. Ve věci městský soud rozhodl neveřejně, vydal trestní příkaz, řekla mluvčí soudu Petra Láníčková.
26. 1. 2024|ČTK
„Ocitl se v nezáviděníhodné situaci,“ řekla znalkyně o obžalovaném v případě úmrtí Roma u Brněnské přehrady
Krajský soud v Brně ve čtvrtek pokračoval v projednávání případu smrti Roma u Brněnské přehrady. Obžalobě z vraždy čelí muž původem z Ukrajiny Roman Rohozin. Vinu popřel, uvedl, že šlo o sebeobranu. Dopoledne vypovídali svědci, jejich výpovědi se v popisu děje odlišovaly. Podle soudních znalců se Rohozin cítil v ohrožení a jeho reakce byla instinktivní, možnost záchrany pobodaného byla jen teoretická. Zabitým mužem byl Rom, případ loni v červnu vedl k napětí mezi Ukrajinci a Romy. Obžalovaný zranil i další dva lidi. Sedmatřicetiletému cizinci hrozí až 18 let vězení.
25. 1. 2024|ČTK
Vražda ve Slopném mi změnila pohled na justici, přiznala investigativní reportérka Jelínková
„Celý rok a půl to byla velká emoční jízda. Na konci jsem si říkala, že už to nemůže být horší, a ono bylo,“ popisuje reportérka Seznam Zpráv Adéla Jelínková práci na případu vraždy seniora ve Slopném. Ta jí změnila pohled na českou justici, která v případu z roku 2011 poslala dva muže do vězení na více než dvacet let. Jelínková s kolegyní ale přinesly nové důkazy zpochybňující jejich vinu. V podcastu Background ČT24 vypráví novinářka i o údajném útěku náměstka ministra oknem na toaletě nebo politických kauzách, kterým se průběžně věnuje.
18. 1. 2024|Šimon Rogner
Soud poslal do vazby muže obviněného z vraždy chlapce na nádraží v Hradci Králové
Policie obvinila dvaatřicetiletého muže z Hradce Králové z vraždy čtrnáctiletého chlapce, v pátek odpoledne ho soud poslal do vazby. Muž dítě podle detektivů napadl kuchyňským nožem ve čtvrtek vpodvečer v kolejišti hradeckého nádraží po předchozí hádce. Chlapec na místě následkům zranění podlehl. Podezřelého policie hodinu po činu zadržela v jeho bydlišti v Hradci Králové.
5. 1. 2024Aktualizováno5. 1. 2024, 19:02|ČTK
Rusové obsadili v Záporožské oblasti některé pozice, které Ukrajinci osvobodili v létě, píší analytici
Ruské invazní síly nedávno postoupily v ukrajinské Záporožské oblasti a znovu obsadily některé pozice, které ukrajinská armáda osvobodila během letošní letní protiofenzívy, píše ve své poslední analýze vývoje bojů americký Institut pro studium války (ISW). Jeho analytici se domnívají, že ruský postup nyní není významný, ale může se jím stát, pokud se Kyjevu nedostane západní podpory. Ukrajinský armádní generální štáb tvrdí, že Ukrajinci dál rozšiřují předmostí na levém břehu Dněpru.
28. 12. 2023|ČTK