TÉMA

Národní centrála proti organizovanému zločinu

Policisté po razii na tenisovém svazu obvinili pět lidí a pět firem z dotačního podvodu
Deseti obviněními skončil zásah policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu v sídle Českého tenisového svazu. Nejprve podle dozorujícího státního zástupce Ondřeje Trčky obvinili čtyři fyzické a čtyři právnické osoby kvůli dotačnímu podvodu a zjednání výhody v souvislosti se státními dotacemi pro tenisový svaz, později ale žalobce informoval o obvinění další jedné fyzické a jedné právnické osoby. Podle Radiožurnálu se případ týká Vojtěcha Flégla, člena dozorčí rady a blízkého spolupracovníka prezidenta svazu Ivo Kaderky. Radiožurnál a také Deník N uvedly, že je mezi obviněnými i sám Kaderka. Policisté přišli i do Svazu lyžařů a podle webu Seznam Zprávy do Národní sportovní agentury. V lyžařském svazu podle jeho mluvčího nikoho neobvinili.
27. 2. 2024Aktualizováno27. 2. 2024, 22:51|ČT24
Tři obvinění v kauze veřejných zakázek Krajské zdravotní a Nemocnice Jihlava usilují o propuštění z vazby
Zatím tři z pěti obviněných, které soud v minulém týdnu poslal v případu údajné manipulace nemocničních zakázek do vazby, podali stížnost proti této formě stíhání. České televizi to řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 9 Barbora Chlostová. Ostatní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Kvůli kauze minulé pondělí zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) na téměř čtyřiceti místech po celé republice. Po zásahu obvinila deset lidí.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 17:08|ČT24, Alžběta Mubeenová
Soud poslal do vazby exředitele Krajské zdravotní a další čtyři z deseti obviněných v kauze nemocnic
Obvodní soud pro Prahu 9 poslal do vazby bývalého ředitele ústecké Krajské zdravotní Petra Malého i podnikatele Tomáše Buriana, který měl řídit skupinu, jež ovlivňovala veřejné zakázky v Krajské zdravotní a v jihlavské nemocnici. Následně do vazebních cel zamířili i podnikatelé Miroslav Hůserek a Jan Mára a nakonec i ředitel Nemocnice Jihlava Lukáš Velev. Policie v kauze začala stíhat deset lidí kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu. V pondělí kvůli tomu ve zdravotnických zařízeních zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).
21. 2. 2024Aktualizováno21. 2. 2024, 15:23|ČTK
Ministerstvo po zatýkání v nemocnicích zastavilo dotace za miliardu. Žalobce zvažuje vazbu pro několik obviněných
Ministerstvo pro místní rozvoj v reakci na pondělní zatčení deseti manažerů v krajských nemocnicích zastavilo financování jejich projektů z evropských dotací. Celkově má jít o podporu ve výši 959 milionů korun, zjistily Seznam Zprávy. Důvodem je podle serveru podezření, že zadržení šéfové zdravotnických zařízení byli součástí organizované zločinecké skupiny a že brali úplatky za přidělení konkrétních veřejných zakázek. Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) v pondělí uvedl, že jde o podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu pro nemocnice. Vyšetřování pokračuje výslechy. Mluvčí úřadu Paula Telová Alvesová informovala, že státní zástupce zvažuje návrh na vazbu pro některé z deseti obviněných. Pro kolik lidí by mohl žalobce vazbu navrhnout, ale neupřesnila.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 20:37|ČTK, ČT24
Policie zadržela deset lidí kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu, Krajská zdravotní odvolala ředitele
Policie zadržela deset lidí v České republice kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu pro nemocnice, uvedl na webu Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO). O konkrétních jménech a místech úřad neinformoval, Národní centrála organizovaného zločinu (NCOZ) nicméně pod dozorem tohoto orgánu v pondělí zasahovala mimo jiné v sídle Krajské zdravotní v Ústí nad Labem a v Nemocnici Jihlava. Mezi podezřelými jsou generální ředitel a manažeři zadavatele a také ředitelé dodavatelů zdravotnické techniky, uvedl úřad. Představenstvo Krajské zdravotní následně odvolalo generálního ředitele Petra Malého.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 19:59|ČTK, ČT24
Kandidovat už znovu nechtěl, přesto Babiš zahajuje další období v čele ANO. Nejdéle sloužícím předsedou byl Filip z KSČM
Bývalý premiér Andrej Babiš nadále zůstává šéfem hnutí ANO. Zvolen byl na sobotním sněmu, a to i přesto, že před dvěma lety tvrdil, že už kandidovat nebude. Ve funkci šéfa hnutí je už téměř dvanáct a půl roku, tedy od jeho založení v roce 2011. Ovšem nejdéle sloužícím předsedou v rámci české politické scény zatím není, tento post si drží Vojtěch Filip, jenž byl v čele KSČM šestnáct let. I Ivan Bartoš kormidluje pirátskou loď už čtrnáct let a osm měsíců.
10. 2. 2024|Marek Vrlák
Podvodníci nabízející investice měli připravit klienty o více než půl miliardy
Nejméně o 600 milionů korun připravila údajně skupina podvodníků lidi pod záminkou výhodných investic. Stíháni jsou v této kauze za podvod čtyři lidé, uvedl na webu Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) její mluvčí Jaroslav Ibehej. Není podle něj vyloučeno, že počet poškozených i výše škody ještě vzrostou.
9. 2. 2024|ČTK
Policie stíhá tři lidi za přípravu nájemné vraždy
Policie zahájila stíhání tří lidí, podezírá je z přípravy nájemné vraždy a nedovoleného ozbrojování. Na webu o tom v pátek informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Obviněným hrozí patnáct až dvacet let vězení, případně výjimečný trest. Bližší informace k obviněným mluvčí neuvedl. Podle serveru iROZHLAS.cz a Radiožurnálu se případ týká pracovnice Nejvyššího kontrolního úřadu, která si přes prostředníka chtěla objednat zabití manžela.
2. 2. 2024|ČTK
Žalobce uzavřel dohodu s obviněnými v kauze podvodu v olomouckém vlastivědném muzeu
Evropský pověřený žalobce uzavřel dohodu o vině a trestu se třemi lidmi stíhanými v případu veřejných zakázek Vlastivědného muzea v Olomouci. Obvinění se k dotačnímu podvodu přiznali a zavázali se uhradit škodu, informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Obvinění čelili tři bývalí pracovníci muzea. Dohodu bude posuzovat olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě.
1. 2. 2024|Šimon Rogner
Kvůli projektu Technologického parku v Písku padla obžaloba. Trojice podle ní z EU vylákala kolem 200 milionů
Státní zástupce obžaloval tři lidi z dotačního podvodu v souvislosti s projektem Technologického parku v Písku. ČT to řekl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Trojice podle policie vylákala na projekt 226 milionů korun, z nichž ve většině jde o finance Evropské unie. Obvinění měli k podvodu využít personální propojení mezi zhotovitelem projektu a žadatelem o dotaci. Hrozí jim pět až deset let vězení.
30. 1. 2024|Šimon Rogner
Policie zajistila kvůli možné trestné činnosti zámek v Protivíně, píší Seznam Zprávy
Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) nechala zajistit zámek a podzámčí v Protivíně na Písecku kvůli podezření, že jsou výnosem z trestné činnosti. Jde o insolvenci společnosti Diversity Capital (DC), přes kterou lidé v Česku investovali stamiliony korun. S DC je obchodně zčásti propojená skupina IC Group, která chtěla zámek přestavět na sídlo malajsijské královské rodiny. O postupu NCOZ v pátek informovaly Seznam Zprávy. Protivínský starosta Jaromír Hlaváč (ODS) řekl, že od zástupců IC Group nemá půl roku žádné informace.
19. 1. 2024|ČTK
Soud rozdal tresty za manipulaci zakázek Českých drah. Policie případ odhalila díky odposlechům v kauze fotbalové korupce
Někdejší fotbalový funkcionář Roman Rogoz se dohodl se státním zástupcem na dvouleté podmínce za podvod v případu manipulace zakázek Českých drah na náhradní autobusovou dopravu. Vyplývá to z anonymizovaného vyjádření, které České televizi poskytl Obvodní soud pro Prahu 1. Dohoda je podle něj pravomocná. Obžalobě čelilo dalších šest lidí a dvě firmy. Soud je potrestal podmínkami nebo peněžitými tresty. Manipulaci zakázek kriminalisté odhalili v rámci odposlechů v kauze korupce ve fotbalu, kde Rogoz také čelí obžalobě společně s někdejším místopředsedou Fotbalové asociace (FAČR) Romanem Berbrem a dalšími obžalovanými.
17. 1. 2024|Simona Schröderová
Firma napojená na ruského podnikatele připravila klienty o miliardu. Policie se snaží zjistit, kam peníze zmizely
Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu dohledávají zhruba miliardu korun, která zmizela z investiční společnosti Diversity Capital. Firma je součástí skupiny IC Group, kterou zakládal moskevský podnikatel Hasan Kučakov. Lidem slibovala zhodnocení jejich vkladů.
11. 1. 2024|ČT24
První případ porušení sankcí je u soudu. Rus chtěl údajně vyvézt luxusní auta
Státní zástupce minulý týden obžaloval muže, který se měl předloni pokusit vyvézt tři luxusní auta do Ruska. ČT to řekl žalobce Jan Scholle z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Podle dostupných informací jde o ruského občana, hrozí mu až tříleté vězení nebo peněžitý trest. Jde o první známý případ údajného obcházení protiruských sankcí, který budou řešit české soudy.
10. 1. 2024|Šimon Rogner
Vrchní státní zastupitelství obžalovalo šestnáct lidí a čtyři firmy kvůli manipulaci se zakázkami TSK
Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo obžalobu na šestnáct lidí a čtyři firmy v souvislosti s veřejnými zakázkami Technické správy komunikací hlavního města Prahy (TSK). Viněni jsou z poškozování finančních zájmů EU, podplácení a ovlivňování veřejných zakázek. České televizi to potvrdila kancelář vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. Případ se týká rozsáhlého zásahu Národní centrály proti organizovanému zločinu na dvacítce míst po celé republice v březnu 2017.
14. 12. 2023|Alžběta Mubeenová
NBÚ potrestal prezidentskou kancelář kvůli utajovaným žádostem o abolice z éry Zemana
Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) nepravomocně potrestal prezidentskou kancelář za neoprávněné utajení žádostí o abolice z éry Miloše Zemana. ČT to řekl mluvčí NBÚ Jaromír Kadlec, obsah rozhodnutí ale neupřesnil. Verdikt nekomentoval ani Pražský hrad. Případ se týká dopisů, kterými měl bývalý prezident Miloš Zeman požádat premiéra o spolupodpis k abolici u dvou kauz týkajících se jeho spolupracovníků. Hradu hrozila pokuta až 300 tisíc korun, úřad neprozradil, jaký trest uložil.
6. 12. 2023|Šimon Rogner
Reportéři ČT: Česko jako země zaslíbená pro praní špinavých peněz. Policie transakcím nedokáže zabránit
Česko je oblíbenou zemí zločinců, kteří perou špinavé peníze. Podle Národní centrály proti organizovanému zločinu v letech 2020 a 2021 proteklo bankovními účty v Česku přibližně sto miliard korun. V praxi to funguje tak, že na účet české firmy, která do té doby nevyvíjela žádnou činnost, dorazí stovky milionů korun neznámého původu. Během pár dní peníze odcházejí do bank v západní Evropě a stávají se legálními. Přestože má policie podezření, že se může jednat o peníze ze zločinu, kvůli stávající legislativě transakcím nedokáže zabránit. Pro Reportéry ČT se tématu věnoval Dalibor Bártek
5. 12. 2023|
V kauze Xixoio stíhá policie dva lidi a firmu za podvedení téměř tří tisíc klientů
V kauze investiční společnosti Xixoio zahájila policie stíhání dvou lidí a jedné firmy za podvod. Škodu způsobenou klientům vyčíslila na nejméně 353 milionů korun, poškozených zákazníků eviduje 2931. Obviněným lidem hrozí až deset let vězení. Informoval o tom mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Jména stíhaných neuvedl, podle médií ale policie při loňské razii zadržela zakladatele a majitele Xixoio Richarda Watzkeho a šéfa představenstva Henryho Ertnera.
4. 12. 2023|
Audit středočeských silničářů neodhalil žádné podezřelé vazby. Šéf spojený s kauzou Dozimetr ale kvůli tomu skončil
Hloubkový audit, který zadal Středočeský kraj u svých silničářů, zjistil například spojení mezi bývalými zaměstnanci a společnostmi, které se účastnily veřejných zakázek. Naopak ale neprokázal žádné nadstandardní vztahy k bývalému řediteli Janu Lichtnegerovi, který je spojovaný s korupční kauzou Dozimetr.
27. 11. 2023|
Dopravu v Olomouckém kraji přebírá po Záchovi hejtman Suchánek
Dopravu v Olomouckém kraji, která spadala pod bývalého hejtmanova náměstka Michala Záchu (dříve ODS) obviněného v kauze nezákonného ovlivňování dopravních staveb, bude mít na starost hejtman Josef Suchánek (STAN). Dohodli se na tom zástupci krajské koalice, kterou tvoří Piráti, STAN, Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS. O tom, kdo z ODS nahradí Záchu v krajské radě, by mělo být rozhodnuto do poloviny příštího týdne.
24. 11. 2023|
Žalobce rozhodne, půjde-li před soud muž obviněný, že chtěl přes sankce do Ruska vyvézt luxusní auta
Do rukou státního zástupce se dostala první kauza související s možným obcházením protiruských sankcí. Policie dokončila vyšetřování muže, který se snažil do Ruska vyvézt luxusní auta. Zároveň se policisté věnují i dalším podobným případům, ministerstvo financí se zabývá snahami o nelegální převody peněz do Ruska. Pokusů o obcházení sankcí je letos oproti loňsku více.
23. 11. 2023|
ANO vyloučilo bývalého pardubického primátora Charváta a šéfa rozvojového fondu Drenka
Předsednictvo hnutí ANO rozhodlo o vyloučení bývalého pardubického primátora Martina Charváta a šéfa Rozvojového fondu Pardubice Michala Drenka kvůli kauze na pardubickém magistrátu. Oznámil to předseda hnutí Andrej Babiš. Hnutí také provede audit ve své pardubické organizaci a svolá mimořádný sněm krajské organizace. Její rozpuštění neočekává.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 18:38|
Kvůli zakázkám pro pardubický magistrát policie obvinila devatenáct lidí a dvě firmy
Policie obvinila devatenáct lidí a dvě firmy podezřelé z manipulace s veřejnými zakázkami, které vyhlašoval pardubický magistrát a společnosti, jejichž zřizovatelem je město. Podezřívá je z porušení povinnosti při správě cizího majetku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přijetí úplatku, podplacení a zneužití pravomoci úřední osoby. Obvinění jsou stále zadrženi, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.
21. 11. 2023Aktualizováno21. 11. 2023, 20:15|
Soud přijal kauci milion korun za podnikatele Knoblocha, který je ve vazbě kvůli ovlivňování veřejných zakázek
Městský soud v Brně přijal kauci milion korun za podnikatele Roberta Knoblocha, kterého minulý týden poslal do vazby. Skončil tam jako jediný ze třinácti obviněných v kauze ovlivňování zakázek na dopravní stavby v Olomouckém kraji. Dalšího obviněného Davida Štěpánka krajští radní odvolali z funkce ředitele Správy silnic Olomouckého kraje.
20. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 15:57|