TÉMA

Muzeum

Umění je určitým způsobem elitářské, míní kunsthistorička Nekvindová

Jaká je role výtvarného umění v jednadvacátém století, kde plátnům konkurují multimédia a virtuální svět? U příležitosti světového dne umění, který připadá na narozeniny renesančního malíře Leonarda da Vinciho, tedy na 15. dubna, se nad otázkou zamyslela kunsthistorička Terezie Nekvindová. Setkání s originálním obrazem digitalizace nenahradí, domnívá se mimo jiné.
16. 4. 2024|

Třináct tisíc zvířat jako živých. Vědci zveřejnili největší galerii skenů z muzeí a depozitářů

Vědci zveřejnili obrovskou virtuální galerii 3D skenů zvířat ze světových muzejí. Výsledkem je volně přístupný on-line katalog openVertebrate, v němž si každý může prohlédnout kosterní skeny více než 13 tisíc zvířat.
10. 3. 2024|

Žádná marmeláda a Mona Lisa za sklem. Muzea a galerie se chrání před útoky aktivistů

V Evropě přibývá útoků klimatických aktivistů na umělecká díla. V Louvru polili Monu Lisu polévkou, v Drážďanech se přilepili k rámu Sixtinské madony a v Madridu je lepidlo spojilo s obrazem Francisca de Goyi. Instituce, včetně Národní galerie Praha, proto zvyšují bezpečnostní opatření. Podrobnosti o všech sdělit nemůžou, pokud mají být účinná, ale některá omezení, jako speciální skla před obrazy nebo kontrola obsahu tašek, viditelná jsou.
27. 2. 2024|

Aktivisté útočí na obrazy v muzeích ve Francii, trest ale nepřichází. Samotná díla totiž nepoškodí

Provozovatelé muzeí a galerií ve Francii volají po zpřísnění zákonů na ochranu vystavovaných děl. Vadí jim stále častější útoky aktivistů na známé obrazy. Pachatelům teoreticky hrozí až sedm let vězení a pokuta v přepočtu přes 2,5 milionu korun. Ve skutečnosti ale úřady zatím nikoho potrestat nemohly, jelikož vlastní díla nikdy nepoškodili.
22. 2. 2024|

Pergamonský oltář byl odvezen bez povolení, tvrdí turecký starosta. Usiluje o jeho návrat z Německa

Parthenónské mramory, tedy sochařská výzdoba antické Akropole v Aténách, by se aspoň dočasně mohly vrátit do Řecka. Připustil to ředitel Britského muzea, kde jsou už víc než dvě století vystavené. Jejich osud je stejně dlouho zdrojem kontroverzí. Snahy Řecka o jejich navrácení daly nový impuls také lidem v Turecku, kteří se snaží z Berlína zpět do vlasti dostat Pergamonský oltář.
19. 2. 2024|

Dvacet tisíc kilometrů ve vzduchu s historickým letounem. Pilot si z Austrálie dovezl československé Aero 145

Letěl přes půl zeměkoule z Austrálie do Česka. Pilot Richard Santus se s letounem československé výroby Aero 145 vrátil do tuzemska po stejné trase, kudy před 63 lety stroj letěl na opačný kraj světa z Kunovic, kde stroj vyrobili. Letoun si přivezl pro své muzeum v Podhořanech na Chrudimsku, kde si jej veřejnost může prohlédnout od pondělního večera.
29. 1. 2024|

V historickém dole zahynul pracovník stavební firmy, strhla ho voda

Tělo muže, kterého v pátek odpoledne strhla voda při průzkumu v historickém dole ve Slavkovském lese, našli v noci záchranáři. Pracovník, který zahynul, byl spolu s dalším člověkem na průzkumu dolu, když se protrhla stěna a do míst, kde byli, se začala valit voda. Druhému muži se podařilo utéct.
13. 1. 2024Aktualizováno13. 1. 2024, 08:42|

Muzeum shání vybavení do Hrabalovy chaty. Zveřejnilo seznam dobových předmětů s fotografiemi

Polabské muzeum shání vybavení do chaty Bohumila Hrabala. Podle ředitele muzea chybějí některé dobové prvky do horního patra chaty v Kersku včetně kuchyně, muzeum ale shání třeba i popelníky nebo ptačí budku. Seznam hledaných předmětů zveřejnilo na svém webu. Co přesně potřebují, částečně zjistili historici z fotografií, v některých případech se ale museli spokojit se svým odhadem.
9. 1. 2024|

Nacisté v Brně za války zabavili Židům stovky domů. Jejich příběhy přibližuje nová výstava

V prozatímním Moravském židovském muzeu Malý Mehrin v Brně probíhá nová výstava Naše domy. Mapuje příběhy vybraných objektů, které v roce 1941 nacistický vystěhovalecký fond zabavil brněnským Židům. Takových staveb byly stovky, majitelé domů po jejich ztrátě často skončili v koncentračních táborech.
5. 1. 2024|

Praha převezme starou čistírnu v Bubenči, provozovateli muzea neprodloužila smlouvu

Pražská městská firma bude od příštího roku provozovat starou čistírnu odpadních vod. V současnosti je v ní muzeum, které vytvořil spolek Továrna, tomu ale město neprodlouží nájemní smlouvu, uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Prahu kvůli tomu kritizuje Český národní komitét Mezinárodní rady památek (ICOMOS). Nelíbí se mu, že město jasně neřeklo, co chce s památkově chráněným areálem udělat.
21. 12. 2023|

Muzeum v Brně slaví 150 let unikátní výstavou, na které cinká a křupe porcelán

Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně slaví 150 let a hlavním bodem programu oslav je výstava Made by Fire, jedna z největších prezentací českého autorského skla, keramiky a porcelánu v novodobé historii. Otevírá také otázky udržitelnosti a produkce odpadu, a s tím souvisí střepy.
16. 11. 2023|

Izraelská muzea a galerie fungují ve válečném módu. Umění skončilo v bunkrech

Konflikt s teroristy z Hamásu prostupuje izraelskou kulturní sférou. Válka ohrožuje jak umění, tak i památky. Velká muzea a expozice v zemi nyní pracují v režimu takzvaného válečného protokolu. To znamená, že podstatnou část svých expozic musela odstranit a chrání ji v podzemních bunkrech.
15. 11. 2023|

V Říčanech bude k vidění největší tamní poklad. Středověký měšťan by si za něj koupil 21 tisíc vajec

Návštěvníci muzea v Říčanech u Prahy si o víkendu prohlédnou největší tamní poklad, který před více než šesti sty lety ukryl jeden z měšťanů ve sklepě domu na náměstí. Pak byl zřejmě zabit při obléhání místního hradu husity. Poklad čítající 348 stříbrných grošů objevil začátkem devadesátých let minulého století majitel domu při rekonstrukci. Nyní je uložen v brandýském muzeu. Pracovníci muzea ho v pátek za asistence policie převezli do Říčan, kde ho zájemci poprvé uvidí kompletní, očištěný a konzervovaný, navíc nedaleko od místa, kde se našel, řekl novinářům historik a kurátor výstavy Radek Holodňák.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 14:24|

Hračky minulého století připomínají dospělým jejich dětský svět v Muzeu východních Čech

Muzeum východních Čech zahájilo poslední letošní výstavu Kouzlo hraček. Expozice představí návštěvníkům hračky převážně z druhé poloviny dvacátého století z rodinné sbírky Věry Dvořáčkové. Dospělé návštěvníky vtáhnou zpět do dětských let například mončičáci, plechové hračky na klíček, céčka, stavebnice Merkur nebo igráčci. Přehlídka čítá zhruba dvě stě exponátů. Výstavu doprovází i dobové fotografie dětí s hračkami.
9. 11. 2023|

V bytě zpěváka Serge Gainsbourga „se s ničím nehnulo“. Teď je tam muzeum

Pařížský byt, v němž bydlel francouzský zpěvák Serge Gainsbourg, se otevře veřejnosti jako muzeum. Prostory zůstaly přesně v tom stavu, v jakém byly po hudebníkově smrti v roce 1991. Bytem návštěvníky provází audioprůvodce namluvený zpěvákovou dcerou, herečkou Charlotte Gainsbourgovou. Zájem je ještě před otevřením veliký.
14. 9. 2023|

V památníku Jana Žižky v Trocnově je nový archeoskanzen. Celý se ale otevře možná až příští rok

V památníku Jana Žižky z Trocnova se v pátek otevřel nový archeoskanzen za více než padesát milionů korun. Objekt představuje repliku vesnice vrcholného středověku a připomíná dobový život a stavby. Informovali o tom zástupci Jihočeského muzea a Jihočeského kraje. Veřejnost si zatím nemůže prohlédnout kompletní skanzen, spodní část ještě není hotová. Otevře se možná příští rok.
8. 9. 2023|

Stavba památníku v Letech finišuje. Muzeum hledá zaměstnance

V Letech u Písku se blíží k závěru stavba Památníku holocaustu Romů a Sintů. Vzniká na místě bývalého koncentračního tábora, kde stál padesát let vepřín. Stát ho v roce 2018 odkoupil, aby na místě mohla vyrůst důstojná připomínka pohnutých událostí. Muzeum romské kultury teď hledá zaměstnance do památníku.
7. 9. 2023|

Z Britského muzea dlouhodobě mizely artefakty staré i tisíce let, ředitel rezignoval

Britské muzeum v Londýně řeší skandál kolem podezření z krádeží ve svých sbírkách. Dlouhodobě z nich mizely drobné předměty, které pak končily v aukcích. Z depozitářů jednoho z nejvýznamnějších muzeí na světě se ztratily artefakty staré i několik tisíc let. Kvůli případu už rezignoval ředitel prestižní instituce.
31. 8. 2023|

Celní správa vrátila sběrateli zabavené sovětské rakety

Celní správa vrátila zabavené sovětské rakety původnímu majiteli. Tím je sběratel vojenské techniky z Valašskomeziříčska. Vysloužilé armádní zboží chtěl vyvézt do muzea ve Spojených státech. Zásilku ale celníci zabavili a majitel skončil před soudem kvůli podezření z nelegálního obchodování s vojenským materiálem. Soud ale letos sběratele zprostil obžaloby.
22. 8. 2023|

Jizvy na tváři a německý nacionalismus. Ústecké muzeum připomene české buršáky

Fotografickou sbírku ústeckého muzea doplnil vzácný skupinový snímek německého studentského spolku Burschenschaft z počátku 20. století. Všimla si ho za portrétem Masaryka majitelka domu v Choraticích nedaleko Ústí nad Labem. Fotku v blízké době uvidí návštěvníci muzea ve stálé expozici spolu s dalšími exponáty, které se vztahují k Burschenschaftu.
10. 8. 2023|

Zámek v Dolních Životicích je studený a vlhký, zařízení pro handicapované v něm skončí

Lidé s handicapem musejí do čtyř let opustit zámek v Dolních Životicích na Opavsku, ve kterém dlouhodobě žijí. Tímto krokem skončí letitá proměna sociálních služeb v Moravskoslezském kraji. V životickém zámku dnes bydlí 75 lidí, kteří se postupně přesunou do menších domácností. Ty pro ně hejtmanství postaví v Opavě, Ostravě, Mokrých Lazcích a Kravařích.
29. 7. 2023|

Pořadatelé Aviatické pouti chtějí na letišti v Pardubicích zřídit další muzeum

Na pardubickém letišti by mohlo vzniknout další letecké muzeum. S myšlenkou přišlo Sdružení Aviatické pouti, které vlastní několik replik historických letadel. Návštěvníkům by chtělo nabídnout i zábavné lety a další doprovodný program. Na pardubickém letišti přitom již jedno muzeum funguje.
28. 7. 2023|

Antisemitismus roste v krizi a nekončí u Židů, upozorňuje Pavlát

Antisemitismus je téma obecné, Židé sice byli první, ale autoritáři a rasisté směřují dále i proti liberálům, kteří hájí demokracii, míní bývalý ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát, jenž na této pozici skončil po necelých třech dekádách. Projevy nenávisti vůči Židům podle něj rostou vždy, když je svět v krizi, v Interview ČT24 tím vysvětluje i aktuální vývoj.
27. 7. 2023|

Pergamonské muzeum v Berlíně je ve špatném stavu. Rozsáhlá oprava potrvá roky

Světově známé Pergamonské muzeum v Berlíně se 23. října na několik let návštěvníkům uzavře. Budova je v havarijním stavu. Rozsáhlou rekonstrukcí, která bude stát více než miliardu eur, projde muzeum poprvé od roku 1930, kdy se otevřelo veřejnosti.
25. 7. 2023|