TÉMA

Úspory

V Hradci Králové vyrostl úsporný bytový dům se zelenou střechou a fotovoltaikou

Soukromý investor z Pardubic vystavěl v Hradci Králové pětašedesát nových bytů. V projektu domu se zelenou střechou a fotovoltaickou elektrárnou sledoval především splnění přísných energetických parametrů a úspory.
28. 3. 2024|
ROK PETRA PAVLA NA HRADĚ

Pavlův první rok na Hradě: Jmenovaní soudci, povýšení generálové, výzva k euru a žádné veto ani milost

Petr Pavel je už rok ve funkci prezidenta České republiky. Úřadu se ujal složením prezidentského slibu 9. března 2023 na společné schůzi obou komor Parlamentu, a nahradil tak Miloše Zemana. Pavel za rok v nejvyšší ústavní funkci podepsal několik sporných zákonů, například konsolidační balíček nebo omezení valorizace důchodů. Žádný zákon naopak nevetoval. Prezident také jmenoval řadu soudců či profesorů, ale také povýšil či jmenoval řadu osobností, které jeho předchůdce několikrát odmítl.
9. 3. 2024|

Válek chce přesvědčit nemocnice k energeticky úsporným rekonstrukcím

Energetickými úsporami v nemocnicích by mohlo veřejné zdravotní pojištění ušetřit tři až čtyři procenta nákladů, řekl na představení úsporného projektu pražské Nemocnice Na Homolce za 1,1 miliardy korun ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Chce proto vytvořit pracovní skupinu, kde ředitele dalších přímo řízených zařízení seznámí s projekty rekonstrukcí s garantovanou úsporou. Stát v renovacích budov značně zaostává.
18. 1. 2024|

Terezín a Lidice musejí šetřit. Zkracují otevírací dobu

Památníky v Lidicích i v Terezíně kvůli úsporám omezují otevírací dobu a také ruší některé akce. Zdůvodnily to inflací a vládními škrty. Ministerstvo kultury ale tvrdí, že i v době konsolidace veřejných financí mají příspěvkové organizace adekvátní rozpočty.
14. 1. 2024|

Německá vláda má rekordně nízkou důvěru, důvodem jsou koaliční neshody i úspory

Popularita německé vlády vadne. S týmem kancléře Olafa Scholze je spokojených jen 19 procent lidí, což je nejméně od roku 1997, kdy se podobné průzkumy v sousední zemi dělají. Důvodem jsou pře v koaličním kabinetu a úspory, které chystá.
13. 1. 2024|

Vláda zruší přes 2600 úřednických míst, příští rok tak ušetří skoro tři sta milionů korun

Vláda chystá úspory na provozu státu, zruší přes 2600 úřednických míst, příští rok díky tomu ušetří skoro tři sta milionů korun. Celkem počet pozic klesne o tři a půl procenta, výdaje na platy ale jen zhruba o procento. Většinu míst, přes 1800, škrtne ve svém resortu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Koalice SPOLU před volbami slibovala snížit počet úřednických míst o třináct procent. Zatím vláda zrušila zhruba třetinu z toho.
9. 12. 2023|

Novou zelenou úsporám Light budou moci čerpat také sociálně slabé rodiny, žádat lze od ledna

Příjem žádostí na dotace z programu Nová zelená úsporám (NZÚ) Light se ve čtvrtek pozastavil. Znovu začne ve středu 17. ledna 2024. Nově budou moci o podporu žádat také rodiny pobírající příspěvky na děti či vlastníci bytů, kteří neměli peníze na výměnu oken při celkové rekonstrukci domu. Z Národního plánu obnovy, tedy z evropských peněz, do programu přidá ministerstvo životního prostředí další tři miliardy korun. Uvedli ministr životního prostředí Petr Hladík a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (oba KDU-ČSL).
7. 12. 2023|

Česká ekonomika klesla ve třetím čtvrtletí meziročně o 0,7 procenta

Česká ekonomika v letošním třetím čtvrtletí opět klesla. Meziročně se její hodnota snížila o sedm desetin procenta. Proti předchozímu čtvrtletí byl hrubý domácí produkt nižší o půl procenta. Na meziroční pokles měla vliv hlavně nižší spotřeba domácností a úbytek zásob. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 13:54|

Nekritizujeme snižování schodku, ale provedení, řekl Havlíček. Podle Munzara je rozpočet kompromisem

Hnutí ANO neprotestuje proti snahám vlády snižovat deficit rozpočtu, ale proti způsobu, jakým to vládnoucí koalice dělá, řekl v pořadu Události, komentáře místopředseda hnutí Karel Havlíček. Podle místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Roberta Munzara (ODS) je rozpočet, který byl ve středu večer schválen poslanci, „ekonomické minimum a politické maximum“.
30. 11. 2023|

Češi šetří energiemi. Spotřeba plynu meziročně klesla o více než jedenáct procent

Spotřeba elektřiny v letošním třetím čtvrtletí v Česku meziročně klesla téměř o čtyři procenta. O více než jedenáct procent se snížila i spotřeba plynu. Pomohlo teplejší počasí, mění se ale i chování zákazníků. Další úspory už jsou podle některých dodavatelů téměř nemožné.
29. 11. 2023|

Více než polovina škol se podle odborů zapojí do stávky. Fiala pro to nevidí důvod

Do pondělní stávky se v různé míře zapojí více než polovina základních a středních škol v Česku. Některé budou zavřené, jiné budou fungovat v omezeném režimu, uvedla mluvčí školských odborů Jana Kašparová. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že stávce ve školství, kde vláda meziročně zvyšuje rozpočet a učitelům garantuje plat na 130 procentech průměrné mzdy, nerozumí. Školské odbory vyhlásily celodenní výstražnou stávku základních, středních a mateřských škol na pondělí 27. listopadu.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 21:33|

Senátoři schválili konsolidační balíček. Debatovali o něm sedm hodin

Senát ve středu schválil konsolidační balíček, který má vládě pomoci zlepšit stav státního rozpočtu v příštích dvou letech celkem až o 150 miliard korun. Pro hlasovalo 53 ze 74 přítomných senátorek a senátorů, proti bylo deset. Zapotřebí bylo 38 hlasů. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) prohlásil, že jde o kompromis všech pěti vládních stran. Soubor hlavně daňových změn nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel, na případné veto má patnáct dní. Prezident už dříve vládní snahu o konsolidaci veřejných financí uvítal.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 22:57|

Energie jsou levnější než loni. Lidé jsou klidnější, ale někteří se obávají, že může být zase dráž

I když se téměř polovina lidí v Česku podle průzkumu, který si nechal zpracovat ČEZ, obává, že energie ještě zdraží, jsou zároveň na začátku topné sezony klidnější než loni. Zatím totiž ceny klesají. Nejsou ale zdaleka na hodnotách, kolik se platilo před krizí, a podle analytiků nelze nic takového očekávat ani v blízké budoucnosti.
21. 10. 2023|

PŘEHLEDNĚ: Co mění vládní konsolidační balíček?

Úsporný balíček podle vládní pětikoalice přibrzdí zadlužování státu. Schodky rozpočtů má v příštích dvou letech srazit zhruba o 151 miliard. Snížení výdajů má přinést 78 miliard korun, zvýšení odvodů 72 miliard. Přinášíme přehled změn, které konsolidační balíček obsahuje. Většina má vstoupit v platnost příští rok.
13. 10. 2023Aktualizováno13. 10. 2023, 19:49|

Sněmovna schválila konsolidační balíček

Poslanci v pátek navzdory opozičnímu odporu schválili konsolidační balíček, který má podle vlády přispět ke snižování rozpočtových schodků. Opozice tvrdí, že balíček pouze zvyšuje daně a může způsobit růst inflace. Balíček například zavádí pouze dvě sazby daně z přidané hodnoty, a to 12 a 21 procent. Změny musí ještě projednat Senát a podepsat prezident. Většina jich má vstoupit v účinnost příští rok. Premiér Petr Fiala (ODS) považuje schválení balíčku za jednu z nejdůležitějších věcí v tomto volebním období. Naopak šéfka poslanců ANO Alena Schillerová krok označila za černý pátek pro českou ekonomiku.
13. 10. 2023Aktualizováno13. 10. 2023, 19:28|

Vláda podcenila podporu občanům, část je tak proti Ukrajincům, míní Havlíček. Ryzí pokrytectví, reagoval Kupka

Způsob, kterým vláda Petra Fialy (ODS) přistoupila k podpoře občanů v rámci ekonomického, energetického či sociálního prostředí, byl nedostatečný, řekl místopředseda sněmovny Karel Havlíček (ANO) v Událostech, komentářích. To podle něj vygradovalo ve značnou nespokojenost veřejnosti a její část se tak obrátila proti uprchlíkům z Ruskem napadené Ukrajiny. „To je ryzí pokrytectví,“ reagoval ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Vláda se podle něj dokázala vypořádat s vážnými energetickými hrozbami a pomohla tak i domácnostem.
10. 10. 2023|

Resort financí zveřejnil seznam škrtů v dotacích, nejvíc peněz má přinést konec podpory nižších cen elektřiny

Resort financí zveřejnil seznam škrtů v dotacích, díky kterým chce v příštím roce ušetřit ve státním rozpočtu přes 84 miliard. Nejvíce peněz má ušetřit ministerstvo průmyslu a obchodu na podpoře nižších cen elektřiny. Vláda už nebude platit 38 miliard za přenos a distribuci elektřiny, ani třináct a půl miliardy za podporu obnovitelných zdrojů energie.
3. 10. 2023|

Reportéři ČT: Falešní bankéři jako nová mafie. Oběti kyberpodvodů přijdou o veškeré úspory a často se i zadluží

Lidé v Česku přišli při kybernetických podvodech jen za loňský rok až o dvě miliardy korun. Podvodníci mají vypracovaný velmi sofistikovaný způsob, jakým své oběti přesvědčí, aby jim svěřili veškeré úspory. Používají nejrůznější legendy, představují se jako bankéři, makléři nebo policisté. Jedná se o novodobou mafii, která je často řízena ze zahraničí, například z Afriky nebo postsovětských republik. Pro Reportéry ČT natáčeli Jana Neumannová a Ondřej Golis.
2. 10. 2023|

Česká ekonomika podle ČSÚ ve druhém čtvrtletí klesla o 0,6 procenta

Česká ekonomika klesla v letošním druhém čtvrtletí meziročně o 0,6 procenta. Ve srovnání s předchozím kvartálem hrubý domácí produkt (HDP) stagnoval. Zpřesněné údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Výsledky jsou horší, než statistici odhadovali koncem srpna. Tehdy uváděli meziroční pokles o 0,4 procenta a mezičtvrtletní růst o 0,1 procenta.
29. 9. 2023Aktualizováno29. 9. 2023, 19:33|

Rychlejší konsolidace by více dopadla na lidi a omezila investice, řekl Fiala

Rychlejší tempo konsolidace veřejných financí by nutně znamenalo větší dopad na občany a také snižování tempa investic, sdělil premiér Petr Fiala (ODS). Reagoval tak na úterní vyjádření prezidenta Petra Pavla, že konsolidace není tak razantní, jak by bylo potřeba. Podle hlavy státu by měl být balíček tvrdší. Fiala celkově chápe Pavlovo vyjádření jako podporu vlády v její snaze ozdravit státní finance.
27. 9. 2023|

Konsolidační balíček by měl být tvrdší, míní Pavel. Vláda podle něj není dostatečně razantní

Kroky vlády Petra Fialy (ODS) nejsou podle prezidenta Petra Pavla tak razantní, jak by bylo s ohledem na konsolidaci veřejných peněz potřeba. Konsolidační balíček by měl být tvrdší, než vláda plánuje. Prezident Petr Pavel to v úterý řekl na debatě v blanenském kině. Vláda ale podle něj podniká nutné kroky, které by měla zodpovědná vláda podnikat. Úsporný balík nyní posuzuje sněmovna. Prezident dosud neuvedl, zda ho podepíše.
26. 9. 2023|

Koalice není schopná se na úsporných opatřeních dohodnout, prohlásil Nacher. Podle Skopečka jde o potřebný kompromis

Pět nesourodých koaličních stran se není schopno dohodnout na konsolidačním balíčku, vláda něco pošle do sněmovny a potom sama načte komplexní pozměňovací návrh, prohlásil v pátečních Událostech, komentářích místopředseda sněmovního hospodářského výboru a člen rozpočtového výboru Patrik Nacher (za ANO). Podle místopředsedy sněmovny Jana Skopečka (ODS) je politika o kompromisech. Podle něj je ale potřeba zatáhnout za záchrannou brzdu. Ekonom Miroslav Ševčík vyslaný do debaty hnutím SPD kritizoval, že opatření jdou proti lidem – a nakonec budou mít negativní vliv i na státní rozpočet.
23. 9. 2023|

Obstrukce ve sněmovně si při jednání o úsporách musíme odbýt, míní Michálek

Konsolidační balíček vstoupil do třetího čtení, zatím se ale jednání o něm téměř neposunula. Důvodem jsou obstrukce opozice, které jsou podle šéfa pirátských poslanců Jakuba Michálka už sněmovním evergreenem. Kdyby opozice přišla s konstruktivními návrhy na oddlužení veřejných financí, tak by je koalice vzala na vědomí, řekl Michálek v Interview ČT24. Myslí si, že by se dolní komora neměla omezit jen na rétorická cvičení u pultíku.
23. 9. 2023|

Opozice ve sněmovně kritizovala úsporný balík. Jeho schvalování se může protáhnout o týdny

Poslanci se v pátek sešli, aby začali poslední fázi schvalování vládního konsolidačního balíčku, kterým chce kabinet zlepšit stav veřejných financí. Sněmovní řečniště s přednostním právem obsadili na několik hodin opoziční politici, kteří úsporná opatření kritizovali. Dolní komora se tak dle očekávání k hlasování o podobě balíčku nedostala, pokračovat bude ve středu. Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) již dříve připustila, že schvalování se může protáhnout až o týdny.
22. 9. 2023Aktualizováno22. 9. 2023, 20:46|