TÉMA

Hluk

Limity hluku ze silnic a železnic zůstanou vyšší. Ústavní soud odmítl návrh části senátorů

Ústavní soud (ÚS) ponechal vládní nařízení o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací beze změn. Návrh skupiny 23 senátorů částečně zamítl a odmítl kvůli jeho nesprávné formulaci. Senátorům vadilo zvýšení hygienických limitů hluku ze silniční a železniční dopravy v nejbližším okolí obytných i dalších budov. Také uváděli, že vláda při tvorbě nařízení překročila své zákonné zmocnění. Právní úpravu celkově považují za chaotickou a nevyváženou.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 11:34|

Videohry mohou souviset se ztrátou sluchu a tinnitem, ukazují studie

Lékaři varují, že hlasitost zvuků a hudby ve videohrách se stále více blíží k hranicím, kde už je to pro lidské ucho nebezpečné. A někdy je dokonce překračují, což může být při dlouhodobém hraní problém.
22. 1. 2024|

Praha 1 zakázala vjezd v nočních hodinách do velké části Starého Města. Cílem je omezit hluk

Radnice Prahy 1 nechala nainstalovat značky zakazující vjezd do velké části Starého Města mezi 22:00 a 6:00. Cílem je omezit hluk, který v noci ruší místní obyvatele, řekl radní Prahy 1 pro dopravu Vojtěch Ryvola (ANO). Přijaté opatření fakticky zahrnuje celou oblast mezi Dvořákovým nábřežím, Pařížskou, Staroměstským náměstím a Revoluční. Na hluk si dlouhodobě stěžují zejména obyvatelé Dlouhé, kde se nachází velké množství populárních nočních podniků.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 18:40|

Lidé z Luže se snaží urychlit výstavbu mostu peticí. Podle silničářů chyběly peníze

Obyvatelé Luže na Chrudimsku si stěžují na vleklou opravu mostu v místní části Radim. Provizorní přemostění, po kterém teď řidiči musejí jezdit, podle nich komplikuje dopravu a omezuje místní obyvatele. Ti se navíc obávají, že nový most nebude vybudovaný včas. Sepsali proto petici za urychlení výstavby.
9. 11. 2023|

Lidem z Olešnice na Rychnovsku vadí hluk ze střelnice. Chtějí, aby ji provozovatel ztišil

Obyvatelé Olešnice na Rychnovsku poslali předžalobní výzvu provozovatelům veřejné střelnice v sousedních Česticích. Požadují, aby spolek Orličtí ostrostřelci zajistil snížení hlučnosti. Že rány ze střelnice překračují hlukové limity, potvrdilo měření hygieniků. Jde ovšem o střelnici, kde běžně povinné střelby absolvují policisté i městští strážníci.
7. 11. 2023|

Hlukem proti hluku. Lidé z Mostu demonstrovali proti tamnímu Autodromu

Obyvatelé severočeského Mostu v úterý hlasitě demonstrovali před sídlem ministerstva zdravotnictví v Praze. Vadí jim hluk z mosteckého Autodromu. Podle spolku Zdraví pro Most situaci Krajská hygienická stanice v Ústí nad Labem neřeší, a to ani ve chvíli, kdy jsou v okolí závodiště údajně překračovány hlukové limity.
24. 10. 2023|

Jako letadlo na kolejích. Lidé si stěžují, že jsou nové vlakové soupravy příliš hlučné

Problémy s hlučností mají nové motorové vlaky RegioFox určené krajům. Někdy údajně překračují povolené limity na spojích Českých drah ve středních Čechách, kde v létě začaly jezdit. Výrobce, polská PESA, o problému ví a tvrdí, že ho řeší.
23. 10. 2023|

Lidi na Svitavsku trápí špína a prach z kamenolomu. Kraj přispěje na novou myčku pro kamiony

Obyvatelé Budislavi na Svitavsku a okolních obcí dlouhodobě spílají nánosům bahna a prachu z místního kamenolomu. Denně tudy projíždí stovky kamionů, jejich počet navíc v poslední době narůstá. V blízkosti se totiž začaly stavět další kilometry dálnice D35. Pardubický kraj už slíbil pomoc, zaplatí část speciální myčky pro kamiony.
7. 10. 2023|

Na výjezdu z Prahy u Šeberova začala stavba protihlukové stěny. Řidiči musejí počítat s dopravním omezením

Začala výstavba protihlukové stěny u části dálnice D1 v Praze-Šeberově. Hluk tam dlouhodobě obtěžoval místní obyvatele. Provoz na nejvýznamnější dopravní tepně republiky to zkomplikuje do konce října. Omezení se uskuteční po částech a řidiči by měli ve špičce počítat se zdržením od deseti minut do půl hodiny.
19. 9. 2023|

Na Pardubicku si stěžují na hluk z dálnice a chtějí nová měření. Podle ŘSD jsou limity v pořádku

Silničáři znovu změří intenzitu hluku v Čeperce na Pardubicku. Místní si tam opakovaně stěžují poté, co silničáři otevřeli další úseky dálnice D35. A požadují protihlukové stěny. Přitom právě na žádost obce tam v loňském roce hluk měřili, výsledky ale vedení Čeperky zpochybnilo. V tu chvíli byl totiž provoz na dálnici právě v daném úseku omezený.
18. 8. 2023|

Část senátorů se obrátila na Ústavní soud. Vadí jim změna hlukových limitů

Skupina senátorů napadla u Ústavního soudu vládní nařízení o úpravě hlukových limitů zejména v dopravě. Informoval o tom v pondělí v tiskové zprávě spolek Koridor D8 a přijetí návrhu potvrdila mluvčí soudu. Jeho podání ohlásila před měsícem místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová (KDU-ČSL) v reakci na protesty obcí, které už nyní trápí nadměrná hluková zátěž z kamionové a železniční dopravy. Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) již dříve uvedl, že úprava limitů hluku z dopravy se má týkat jen starších staveb, kde jsou vyčerpané jiné technické možnosti ochrany obyvatel.
17. 7. 2023|

Praha kvůli kolaudaci části tunelu Blanka osloví obyvatele ulice V Holešovičkách

Praha v reakci na rozhodnutí městského soudu, který opět odebral kolaudační souhlas části tunelového komplexu Blanka mezi Špejcharem a Pelc Tyrolkou, osloví dopisem obyvatele ulice V Holešovičkách a jejího okolí. Podle magistrátu by to mělo vyhovět námitkám soudu, podle kterého město v řízení o změně stavby ohledně protihlukových opatření kolem ulice V Holešovičkách neoslovilo dopisem ty, kterých se změna týkala. O dalším postupu v úterý informoval mluvčí Prahy Vít Hofman. O rozhodnutí soudu napsaly v pondělí Hospodářské noviny.
11. 7. 2023|

Silničáři začali u hradeckých Svobodných Dvorů stavět protihlukové stěny. Mají ale zpoždění

Po obou stranách dálnice D11 v Hradci Králové u Svobodných Dvorů se staví tři kilometry protihlukových stěn. Ředitelství silnic a dálnic tak se zpožděním plní slib, který spolkům a obyvatelům západního okraje Hradce dalo před pěti lety. Výstavba stěn vyjde na 97,5 milionu korun bez daně, hotovo by mělo být do podzimu.
4. 7. 2023|

Berlínu došla trpělivost s řidiči túrujícími motory. Zkušebně nasadil hlukový radar

Německo má první hlukový radar, jak se přístroji na měření hluku od projíždějících vozidel říká. Zprovozněn byl v centru Berlína. Metropole tak chce zakročit proti řidičům, kteří bezdůvodně uvádějí motory do vysokých otáček a kteří si auta a motorky upravují tak, aby rachot motorů byl co nejvyšší. Pozéři, jak je německá média označují, se zatím postihu bát nemusí. Zařízení totiž úřady teprve zkouší. Plošnému trestání příliš hlučných řidičů brání také současné zákony, které by vyžadovaly úpravu.
5. 6. 2023|

Na části dálnice u Frýdku-Místku chybějí bariéry, místní si stěžují na hluk i světlo zářící do oken

Lidem z blízkosti nového dálničního obchvatu Frýdku-Místku vadí hluk a také světla z kamionů, která jim v noci září do oken. Je to proto, že na části D48 nejsou protihlukové zdi. Místní obyvatelé se obrátili se stížností na ministerstvo dopravy, které ale uvedlo, že se o případné dostavbě stěn teprve rozhodne, až bude dálnice v provozu delší dobu.
1. 6. 2023|

Obce z blízkosti D8 chtějí odklad změn hlukových limitů. Pohrozily blokádou přípravy rychlé železnice

Pokusem o zablokování přípravy vysokorychlostní trati z Prahy do Drážďan pohrozily obce z Mělnicka kvůli nařízení vlády, které nově vymezuje hlukové limity. Obce leží u koridoru, kterým má rychlodráha vést, a zároveň nedaleko dálnice D8. Obávají se, že změna v obcích ještě zvětší už tak vysokou hlukovou zátěž, a žádají, aby kabinet posunul účinnost nařízení a řádně vyhodnotil možné dopady.
20. 5. 2023|

Spalovna v Rybitví má povolení od ministerstva. Pardubice chtějí s resortem ještě jednat

Spalovna průmyslového odpadu v Rybitví u Pardubic získala povolení od ministerstva životního prostředí. Zmodernizovat a obnovit provoz se tam snaží už od roku 2006 majitel areálu, kterým je společnost AVE CZ. O kladné stanovisko vlivu na životní prostředí (EIA) firma už několikrát neúspěšně usilovala. Zatímco ministerstvo teď povolení udělilo, proti jsou obce i Pardubický kraj.
12. 5. 2023|

Drážní úřad chce, aby nové vlaky vozily cestující až po kompletním schválení. Zanikl by zkušební provoz

Vozit cestující vlaky, které ještě nejsou plně schváleny, možná přestane být možné. Drážní úřad se chystá zpřísnit pravidla po problémech, které se v poslední době při zkušebním provozu objevují. Pokud úřad takovou změnu prosadí u zákonodárců, bude to ovšem znamenat, že by se mohla zpomalit obměna vozového parku.
9. 4. 2023|

Obce v okolí Stříbra protestují proti plánované těžbě živce. Chceme najít přijatelnou variantu, tvrdí firma

Obce na Tachovsku se postavily proti kamenolomu v jejich blízkosti. Lom na těžbu živce tam chce otevřít firma, která je jednou ze společností jediného výrobce keramických obkladů a dlažeb v Česku. Kamenolom by měl být v provozu devatenáct let. O plánované těžbě se místní dozvěděli zhruba před měsícem. Například obyvatelé Benešovic tak začali okamžitě sepisovat petici. Společnost LB Minerals tvrdí, že chce najít variantu, která bude přijatelná pro všechny.
3. 4. 2023|

Obyvatelé Holešovic si stěžují na hlučnou Matějskou pouť. Provozovatelé hledají řešení

Na hluk z Matějské pouti, která se koná už bezmála měsíc v pražských Holešovicích, si stěžují místní. Lidé z okolí upozorňují, že hudba z atrakcí je ruší. Provozovatelé pouti spolu s radnicí Prahy 7 už oznámili, že hledají řešení, jak hlučnost omezit.
23. 3. 2023|

Delfíni se musí překřikovat. Oceány jsou na ně už příliš hlasité

Každý někdy zažil frustraci, když se snažil vést rozhovor v hlasité restauraci. Vědci nyní prokázali, že podobný scénář znají i delfíni, kteří na sebe v hlučném prostředí „křičí“, aby se dorozuměli. Výzkum posílil obavy z dopadů hluku, který vytvářejí lidé, na mořské živočichy. Například kytovcům hluk ztěžuje komunikaci a spolupráci.
16. 1. 2023|

Někteří lidé hůř slyší v baru. Výzkum u myší dle vědců ukázal, že roli mohou hrát neurony v mozku

Spousta lidí má nepříjemnou zkušenost: když sedí v restauraci nebo v baru, kde najednou mluví více lidí, jako by najednou hůř slyšeli. A to přesto, že tam třeba není tak velký hluk, jen současně zní více zvuků nebo hlasů. Vědci jsou zřejmě na stopě toho, čím je tento problém způsobený.
31. 12. 2022|
Doporučujeme

Tyrannosaurus mezi vločkami měřil 38 centimetrů

Vločky, které se snášejí z nebe, kdysi připomínaly lidem andělské peří. Dnes se ví, že jsou to zmrzlé krystalky vody. A ty jsou nesmírně zajímavé.
12. 12. 2022|

Královopolský tunel v Brně je stále příliš hlučný. Nepomohl tichý asfalt ani protihlukové stěny

Brněnský Královopolský tunel je už deset let bez kolaudace. Stále totiž nesplňuje povolené hlukové limity. Výsledky nejnovějšího měření ze září letošního roku ukazují, že stavba překračuje stanovené hranice hluku na třech z patnácti sledovaných míst. Podle Ředitelství silnic a dálnic ale další opatření proti hluku nejsou možná. Žádá proto hygieniky o výjimku.
5. 12. 2022|