TÉMA

Špionáž

Nová síť satelitů firmy SpaceX rychle poskytne USA unikátní informace, říká šéf české kosmické kanceláře
Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska připravuje pro jednu z amerických tajných služeb síť stovek špionážních satelitů za v přepočtu čtyřicet miliard korun. Satelity by měly obíhat Zemi na nízké oběžné dráze a umožnit USA zpozorovat cíle kdekoliv na planetě. Posun oproti předešlým systémům bude podle ředitele České kosmické kanceláře Jana Koláře jednak v technologii a kvalitě získaných informací, ale také v rychlosti a zaměření, řekl ve vysílání ČT24.
včera|ČT24
Hongkong se blíží Číně, představil bezpečnostní zákon
Hongkong představil návrh nového zákona o národní bezpečnosti. Za trestné činy jako je vlastizrada nebo vzpoura ukládá až doživotní vězení. Norma podle agentury dál prohloubila obavy z omezování svobod ve městě poté, co vláda v Pekingu v roce 2020 v reakci na hongkongské prodemokratické protesty zavedla přísný bezpečnostní zákon, napsala agentura AP.
8. 3. 2024Aktualizováno8. 3. 2024, 08:44|ČTK
Únik dokumentů o špionáži ukázal na vazby mezi čínským státem a hackery. Ti operují i v Česku
Z čínských serverů uniklo několik špionážních dokumentů. Jsou součástí komunikace jedné z firem, která se věnuje získávání osobních dat. Stovky stránek informací v tomto týdnu ukázaly na propojení státního aparátu komunistické Číny s hackery, kteří přitom operují po celém světě včetně Česka. Se zjištěním přišly deníky New York Times a Washington Post.
24. 2. 2024|ČT24
Pět čínských čajů a tři desítky pomerančů. Ukrajinci odposlouchávají ruskou vojenskou komunikaci
Ukrajinská bojová linie se v posledních měsících výrazně neposunula. Válka s Ruskem i kvůli tomu dostává nový rozměr. Kyjev se pustil do většího využívání moderních technologií a ukrajinští vojáci, kteří trpí nedostatkem munice, slaví dílčí úspěchy i díky metodě odposlouchávání nepřítele.
23. 2. 2024|ČT24
Migranti jako zbraň. Podle finské rozvědky se Rusko snaží uprchlíky verbovat ke špionáži
Více než tisíc lidí dorazilo v posledních měsících do Finska přes jeho východní hranici s Ruskem. Podle Helsinek se Moskva tím, že pouští dále migranty bez potřebných dokumentů, snaží destabilizovat situaci v regionu. Podle tamních zpravodajských služeb za tím může být i další snaha – získávání informací. Finská rozvědka tvrdí, že se Rusko snaží žadatele o azyl naverbovat ke špionáži. Nárůst migrace navíc zatěžuje tamní úřady a zpomaluje identifikaci osob, které by mohly být hrozbou pro zemi. Finsko proto také minulý týden prodloužilo uzávěru své hranice s Ruskem zhruba o čtyři týdny do 11. února.
18. 1. 2024|Andrea Gričová
Ruští špioni dál působí v Česku. Kontakty hledají na přednáškách a společenských akcích
V Evropě i v Česku stále udržují svou aktivitu ruské zpravodajské služby. Mimo jiné se podílejí na obcházení sankcí. Síť ruských agentů odhalilo nedávno Finsko. Fungování těchto zpravodajců zaznamenala i česká Bezpečnostní informační služba (BIS). Mimo jiné varuje před akcemi Ruského domu v Praze.
14. 1. 2024|ČT24
Soupeření mocností o Arktidu nabírá na obrátkách. USA spoléhají na speciální jednotky
Vstupem Finska a v budoucnu zřejmě i Švédska do Severoatlantické aliance se délka arktického pobřeží rozdělí mezi NATO a Rusko na polovinu. Tak jako za studené války se 14,5 milionu čtverečních kilometrů Arktidy vrátilo do hledáčku válečných stratégů Washingtonu i Moskvy.
3. 1. 2024|ČT24
Americké úřady viní exdiplomata ze špionáže pro Kubu. Havaně podle nich předával informace přes čtyři dekády
Americké úřady obvinily jednoho ze svých vysloužilých diplomatů ze špionáže ve prospěch Kuby. Někdejší velvyslanec v Bolívii Manuel Rocha podle nich pracoval pro kubánskou rozvědku přes čtyřicet let. Vyšetřovatelé ho viní z toho, že se snažil získat taková postavení ve státní správě, která by mu umožnila ovlivňovat americkou zahraniční politiku.
6. 12. 2023|ČT24
Na Korejském poloostrově roste napětí. Kim Čong-un mluví o schopnosti „vést plnohodnotnou válku“
Vůdce KLDR Kim Čong-un vyzval severokorejskou armádu, aby byla připravena reagovat na provokace ze strany nepřátel. V pátek to podle agentury Reuters uvedla severokorejská státní média. Na Korejském poloostrově se znovu zvýšilo napětí poté, co KLDR vypustila v listopadu na oběžnou dráhu svou špionážní družici.
1. 12. 2023|
Vynálezce Lev Těrmen pomohl elektronické hudbě i sovětským špionům
Vymyslel první hudební elektronické nástroje, které posloužily Leninovi i Led Zeppelin, ale podílel se také na zařízeních využívaných sovětskými tajnými službami ke špionáži. Před třiceti lety, 3. listopadu 1993, zemřel ruský fyzik, vynálezce a hudebník Lev Sergejevič Těrmen. Téměř sto let jeho života je příběhem člověka, jemuž se staly osudem vlastní schopnosti.
3. 11. 2023|
Firma zbrojaře Strnada čelí podezření z průmyslové špionáže. Vliv má v Česku i na Slovensku
Zbrojní skupina CSG patří mezi nejvýznamnější české výrobce armádní techniky. Mimo jiné i díky dodávkám zbraní na Ukrajinu má za sebou koncern patřící miliardáři Michalu Strnadovi rekordní rok. Na Slovensku teď ale čelí podezření z průmyslové špionáže, které se týká nové samohybné houfnice. Ta se prý až nápadně podobá konkurenční slovenské zbrani. Spor svými výroky rozvířil velitel slovenského dělostřelectva. Pro pořad Reportéři ČT natáčel Ondřej Stratilík.
10. 10. 2023|
Vídeň je centrem agentů. Město se vrací ke své pověsti ze studené války
Zatímco západní země se po plnohodnotné invazi na Ukrajinu zbavují ruských diplomatů, v Rakousku jich nadále působí neobvyklé množství. Přijíždějí i do sídel mezinárodních organizací. Řada z nich působí v tajných službách, což na místě monitorují lidé ze Západu. Rakouské zákony jsou totiž k působení tajných služeb vágní a jejich znění se zatím nepodařilo změnit. Vídeň se tak vrací ke své špionské pověsti z dob studené války.
20. 7. 2023|
Čínský špionážní balon nad USA využíval americké technologie, píše The Wall Street Journal
Čínský balon, který v únoru přeletěl nad územím Spojených států, využíval americké technologie, jež pomáhaly Pekingu shromažďovat audiovizuální informace. Na základě předběžného vyšetřování to uvedl list The Wall Street Journal (WSJ). Výsledky vyšetřování podporují tvrzení USA, že balon byl určen ke špionáži, a nikoli ke sledování počasí, jak prohlašovala Čína, napsal s odvoláním na nejmenované americké činitele deník.
29. 6. 2023|
Zemřel dvojitý agent, který předal Moskvě tisíce amerických dokumentů
Ve věku 79 let zemřel bývalý agent FBI a sovětský a ruský špion Robert Hanssen. Informovala o tom zpravodajská stanice CBS News s odvoláním na Federální vězeňský úřad, podle kterého byl nalezen mrtvý ve své cele. Doživotí si Hanssen odpykával od roku 2002. Trestu smrti se vyhnul tím, že o rok dříve přiznal vinu.
6. 6. 2023|
KLDR se neúspěšně pokusila vyslat špionážní družici. V Tokiu a Soulu zněl poplach
Severní Korea se pokusila vyslat do vesmíru špionážní vojenskou družici, uvedla podle agentury Reuters tamní státní média. První pokus za posledních sedm let ale podle nich skončil neúspěchem, když se porouchal druhý stupeň rakety nesoucí satelit a systém se zřítil do Žlutého moře. Severokorejský pokus spustil krátký poplach v Jižní Koreji a Japonsku, úřady a média obou zemí rovněž hovořily o selhání rakety. Její pád si podle nich nevyžádal na jejich území žádné škody.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 06:45|
Belgie a Írán si vyměnily vězně, jeden byl odsouzený za pokus o bombový útok
Belgie a Írán si v Ománu vyměnily vězně. Teherán propustil belgického humanitárního pracovníka odsouzeného za údajnou špionáž výměnou za diplomata, který byl v Belgii shledán vinným z pokusu o bombový útok na setkání íránských exulantů ve Francii. Pozdě večer Belgičan přiletěl do vlasti, přímo na letišti na něj čekala jeho rodina. Výměnu jako první oznámilo ománské ministerstvo zahraničí.
26. 5. 2023Aktualizováno26. 5. 2023, 22:07|
TikTok se soudí kvůli zákazu v Montaně. Podle čínské firmy je v rozporu s americkou ústavou
Čínská společnost TikTok v americké Montaně podala žalobu s cílem zrušit úplný zákaz stejnojmenné sociální sítě, který tamní zákonodárci schválili v polovině dubna. Informuje o tom agentura AP. TikTok tvrdí, že zákaz je v rozporu s americkou ústavou, která zaručuje svobodu projevu. Montana je prvním americkým státem, který přistoupil k úplnému zákazu čínské sociální sítě. Platit má od příštího roku.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 11:37|
Riziko pro zahraniční pracovníky v Číně. Peking zpřísňuje zákon proti špionáži
Peking dá tajným službám větší pravomoci včetně možnosti prověřovat data a dokumenty. Díky rozšíření protišpionážního zákona země získá nové nástroje, které ji mají připravit na možnou konfrontaci se Západem. Legislativa vystavuje riziku všechny zahraniční podniky a jejich zaměstnance, kteří v Číně působí. První úprava zákona od roku 2014 začne platit 1. července.
29. 4. 2023|
Rusko odmítlo pustit americké diplomaty k zadrženému novináři
Ruské ministerstvo zahraničí ve čtvrtek oznámilo, že zamítlo žádost velvyslanectví Spojených států o návštěvu u zadrženého amerického novináře Evana Gershkoviche z listu The Wall Street Journal (WSJ). Podle resortu jde o odvetu za to, že americké úřady nevydaly víza ruským novinářům, kteří měli provázet šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova do newyorského sídla OSN. Rusko nyní předsedá Radě bezpečnosti OSN.
27. 4. 2023|Matěj Lucovič
Severská veřejnoprávní média odhalila na ambasádách 38 ruských špionů
Veřejnoprávní stanice severní Evropy dokumentují působení ruských tajných služeb na svém území. Spolu s ruským centrem pro investigativní žurnalistiku prozkoumaly tisíce uniklých databází a identifikovaly na ambasádách 38 špionů. Mapují také činnost ruských špionážních plavidel.
26. 4. 2023|
Zadržený novinář Gershkovich zůstane ve vazbě, ruský soud zamítl jeho odvolání
Americký novinář Evan Gershkovich, jenž v Rusku čelí obvinění ze špionáže, zůstane ve vazbě. Moskevský soud v úterý podle světových agentur zamítl odvolání reportéra listu The Wall Street Journal (WSJ), ve kterém rozporoval své zadržování. Soud už dříve nařídil, aby zůstal v moskevské vazební věznici přinejmenším do 29. května. Žurnalista obvinění odmítá.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 19:28|Matěj Lucovič
Peking nechce kvůli incidentu s balonem dovolit návštěvu Blinkena v Číně, píší Financial Times
Čína podle listu Financial Times (FT) nechce dovolit návštěvu amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena v Pekingu kvůli obavám, že americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zveřejní výsledky vyšetřování týkající se čínského špionážního balonu. Zařízení, které přeletělo Spojené státy, nechal americký prezident Joe Biden v únoru sestřelit. Blinken kvůli incidentu tentýž měsíc na poslední chvíli odložil svou plánovanou návštěvu Číny.
15. 4. 2023Aktualizováno15. 4. 2023, 22:08|
Norsko vyhostí patnáct ruských diplomatů, pracovali prý pro tajné služby
Norsko vyhostí patnáct ruských diplomatů, kteří podle něj ve skutečnosti pracovali pro rozvědku. Ministryně zahraničí Anniken Huitfeldtová sdělila, že norská vláda chce chránit bezpečnost země a omezit působení ruských tajných služeb na svém území. Ruské ministerstvo zahraničí už upozornilo, že na vyhoštění diplomatů bude reagovat.
13. 4. 2023|
Rusko zadrželo amerického reportéra neprávem, rozhodly Spojené státy
Spojené státy oficiálně rozhodly, že Rusko „neprávem zadrželo“ reportéra listu Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkoviche. Oznámil to šéf americké diplomacie Antony Blinken. Případ novináře, který byl v Rusku zatčen a obviněn ze špionáže, si nyní přebírá zvláštní úřad ministerstva zahraničí, napsala agentura AP.
10. 4. 2023|