TÉMA

Výbuch

V Horšovském Týně explodoval podomácku vyrobený výbušný systém, zranil jednoho muže

Na sídlišti v Horšovském Týně v noci na úterý zranil jednačtyřicetiletého muže podomácku vyrobený nástražný výbušný systém. Informovala o tom policie. Muž, který se vracel z práce, našel před bytovým domem papírovou krabičku. Když ji odstrčil nohou na stranu, explodovala a střepiny ho zranily v obličeji. Na místě zajistili policisté několik kriminalistických stop, které teď podrobí odborným expertizám. Případ prověřují krajští kriminalisté, požádali veřejnost o spolupráci.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 20:42|

Soud nepravomocně potrestal podmínkou muže, který odpálil nálož v policejním autě

Muže, který loni v srpnu odpálil v Aši podomácku vyrobenou výbušninu v zaparkovaném policejním autě, soud potrestal dvouletou podmínkou. Rozsudek není pravomocný. ČT to řekl soudce Petr Holub. Za násilí proti policejnímu orgánu hrozilo muži podle trestního zákoníku až osm let vězení. Obžalovaný útok zdůvodnil svými osobními problémy.
7. 2. 2024|

Švédsko ukončilo vyšetřování možné sabotáže Nord Streamu

Švédská prokuratura oznámila, že se rozhodla ukončit vyšetřování možné sabotáže na plynovodu Nord Stream. Podle prokuratury Švédsko nemá pravomoc se záležitostí zabývat.
7. 2. 2024|

V Nairobi vybuchl plyn. Zranily se stovky lidí, nejméně dva zemřeli

Při výbuchu plynu a rozsáhlém požáru v Nairobi zemřeli v noci na pátek dva lidé, zraněných je přes dvě stovky. S odkazem na prohlášení keňské vlády to píše agentura AFP. Místní Červený kříž dříve informoval o skoro třech stovkách zraněných. Výbuch podle úřadů nastal v sídle firmy, která se zabývala plněním tlakových lahví plynem.
2. 2. 2024Aktualizováno2. 2. 2024, 06:15|

Obklíčili jsme „baštu Hamásu“ Chán Júnis, hlásí Izraelci. Ztráty jsou na obou stranách

Izraelské obranné síly (IDF) oznámily, že jednotky židovského státu v noci na úterý na jihu Pásma Gazy zcela obklíčily město Chán Júnis, které bylo podle nich baštou palestinského teroristického hnutí Hamás. Při této operaci za posledních čtyřiadvacet hodin zabili izraelští vojáci desítky teroristů, napsal web The Times of Israel (ToI) s odvoláním na armádu. V pondělí zároveň zemřelo 24 příslušníků IDF. Většinu z nich zabily exploze ve dvou budovách, záchranné práce trvaly několik hodin, doplnil portál.
23. 1. 2024Aktualizováno23. 1. 2024, 12:03|

Syrské zdroje viní Izrael ze zabití příslušníků íránských revolučních gard v Damašku

V hlavním městě Sýrie byly slyšet exploze, uvedla místní média. Podle státní tiskové agentury SANA šlo pravděpodobně o izraelský útok namířený na objekt na západě metropole. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) podle agentury AFP původně uvedla, že v budově zemřelo pět lidí, později jejich počet zvýšila na deset. Íránské revoluční gardy potvrdily, že zahynuli jejich čtyři vojenští poradci, neuvedly ale, jaké měli postavení. Podle zdrojů agentury Reuters byl mezi mrtvými vysoký představitel revolučních gard a jeho zástupce.
20. 1. 2024Aktualizováno20. 1. 2024, 17:06|

Exploze u Solejmáního hrobu v Íránu si vyžádaly nejméně 95 mrtvých. Úřady mluví o terorismu

Nejméně 95 lidí ve středu zahynulo a dalších 211 jich bylo zraněno při dvou explozích nedaleko hřbitova v íránském městě Kermán, kde je pochován generál Kásim Solejmání, uvedl tamní ministr zdravotnictví Bahrám Ejnolláhí. Oznámil to poté, co státní média hovořila o 103 mrtvých. Podle ministra však byla některá jména obětí započítána dvakrát. K atentátu, který je podle agentury DPA nejhorší ve zhruba 45letých dějinách islámské republiky, se dosud nikdo nepřihlásil. Podle zástupce guvernéra provincie Kermán šlo o terorismus. Polooficiální web Nournews uvedl, že na silnici vedoucí ke hřbitovu explodovalo několik plynových lahví.
3. 1. 2024Aktualizováno3. 1. 2024, 22:22|

Rusové masivně zaútočili na Kyjev, Charkov a další města. Zabili pět lidí a přes sto jich zranili

Vzdušný útok Ruska na Ukrajinu si vyžádal nejméně pět obětí a sto třicet zraněných, uvedly ukrajinské úřady. V ukrajinském hlavním městě byly v úterý ráno slyšet výbuchy, podle tamních úřadů nad Kyjevem a jeho okolím pracovaly systémy protivzdušné obrany. Mnoho ruských střel mířilo také na Charkov. Raketový útok, podle listu Ukrajinska pravda zřejmě s využitím 16 bombardérů Tu-95, následoval poté, co Rusko v noci na Ukrajinu zaútočilo 35 drony. Podle ukrajinského letectva byl úder rozsahem srovnatelný s útokem z 29. prosince.
2. 1. 2024Aktualizováno2. 1. 2024, 23:39|

Ukrajina zničila ruskou válečnou loď kotvící na okupovaném Krymu

Velitel ukrajinského letectva oznámil, že ukrajinské síly vyhodily do povětří ruskou výsadkovou loď Novočerkassk. Výbuchy a následný požár se objevily na Krymu v Ruskem okupovaném přístavu ve městě Feodosija. Ruské ministerstvo obrany úder na Novočerkassk potvrdilo, podle něj je ale loď poničená. Velitel ukrajinského letectva poděkoval pilotům, kteří podle něj odvedli přesnou práci.
26. 12. 2023Aktualizováno26. 12. 2023, 13:20|

Na Islandu vybuchla sopka. Vulkanická trhlina měří čtyři kilometry

Na jihozápadě Islandu v noci na úterý vybuchla sopka na poloostrově Reykjanes. Informovaly o tom místní úřady, podle nichž je erupce výrazně větší než minulé případy v této vulkanicky aktivní oblasti. Výbuch by mohl ohrozit nedaleké rybářské město Grindavík, které je ale už od listopadové evakuace prázdné.
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 19:00|

Zastupitel v zakarpatské obci odpálil granáty na jednání samosprávy, zranil nejméně 26 lidí

Nejméně 26 lidí utrpělo zranění poté, co na jednání samosprávy v obci Kerecky v Zakarpatské oblasti na západě Ukrajiny jeden ze zastupitelů odpálil tři granáty. Policie a zpravodajská služba SBU vyšetřují případ jako teroristický útok, uvedla ukrajinská média.
15. 12. 2023|
Doporučujeme

Past pokroku: Žízeň po levném benzinu téměř zničila Mexický záliv

Když 20. dubna 2010 došlo k výbuchu ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu, zahynulo při něm tehdy 11 lidí. Ale to byl teprve začátek mnohem větší tragédie.
29. 11. 2023Aktualizováno3. 12. 2023, 12:27|

Za tragický výbuch domu v Koryčanech uložil soud podmínku. Viník omylem navrtal plynové potrubí

Za způsobení předloňského výbuchu domu v Koryčanech uložil soud Hynku Šípkovi trest odnětí svobody na dva roky s podmíněným odkladem na zkušební dobu třicet měsíců. Omylem navrtal plynové potrubí. Při explozi zahynuli dva hasiči. Muži hrozily za obecné ohrožení z nedbalosti dva roky až osm let vězení. Rozsudek není pravomocný, obžaloba, obhajoba i zmocněnkyně poškozených si ponechaly lhůtu pro případné podání odvolání.
24. 11. 2023Aktualizováno24. 11. 2023, 15:02|

Při výbuchu na mostě mezi USA a Kanadou zahynuli dva lidé

Dva lidé ve středu odpoledne zahynuli při explozi vozidla na mostě Rainbow Bridge spojujícím Spojené státy a Kanadu, příslušník pohraniční stráže utrpěl zranění. Americké úřady nejprve incident vyšetřovaly jako terorismus, zatím nic však nenasvědčuje tomu, že by se skutečně o teroristický útok jednalo, uvedla následně newyorská guvernérka Kathy Hochulová. Zdroje Reuters už předtím uvedly, že výbuch byl podle předběžných závěrů následkem nezodpovědného řízení.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 21:55|

Muž, který odpálil výbušninu na policejním autě v Aši, půjde před soud

Státní zastupitelství obžalovalo čtyřicetiletého muže, který letos v srpnu odpálil podomácku vyrobenou výbušninu v zaparkovaném policejním voze v Aši. Sdělila to Lenka Oplová z dozorového Okresního státního zastupitelství v Chebu. Muži hrozí až osm let vězení. Případem se bude zabývat Okresní soud v Chebu.
9. 11. 2023|

Při izraelských náletech na Gazu zahynula první žena zvolená do vedení Hamásu. Střely mířily i na Hizballáh

Izrael v posledních 24 hodinách provedl nálety na stovky cílů v Pásmu Gazy, které ovládá islamistické hnutí Hamás. Informovala o tom stanice BBC. Při úderech podle serveru The Times of Israel (ToI) zemřela mimo jiné Džamíla Šantíová, první žena zvolená do úzkého politického vedení Hamásu, a také Rafát abú Hilál, šéf vojenského křídla organizace Výbory lidového odporu (PRC). Židovský stát pak v noci na čtvrtek pokračoval v ostřelování pozic ozbrojenců z Hizballáhu na jihu Libanonu, uvedl server deníku Ha'arec.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 21:58|

Přibývá důkazů, že za výbuch v nemocnici v Gaze mohla palestinská raketa. Otázky vyvolává i údajný počet obětí

Islamistické hnutí Hamás s jistotou vědělo, že nemocnici al-Ahlí v Pásmu Gazy během úterý poškodila vadná palestinská raketa, prohlásil ve středu ráno mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. Hamás se ale podle něj rozhodl zahájit „globální mediální kampaň“, aby tuto skutečnost zakryl. Výbuch nemocnice v Gaze, při kterém podle teroristů zemřelo kolem pěti set Palestinců, již odsoudil americký prezident Joe Biden nebo německý kancléř Olaf Scholz. Izrael údaje Hamásu o počtu mrtvých zpochybnil.
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 19:48|

Hamás viní Izrael ze zabití stovek lidí v nemocnici v Gaze. Podle Tel Avivu výbuch způsobila palestinská raketa

Nejméně pět set lidí zahynulo podle teroristické organizace Hamás ovládající Gazu při izraelském náletu na nemocnici al-Ahlí ve městě Gaza. Izraelská armáda uvedla, že výbuch způsobila raketa palestinské teroristické organizace Islámský džihád. O odpovědnosti Izraele nepochybuje řada muslimských zemí, které událost důrazně odsoudily. Ze Západu zní obecná prohlášení, že nelze zasahovat civilní cíle, a výzvy k vyčkání na potvrzení informací.
17. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 01:09|

Ruští agenti, kteří stáli za explozemi ve Vrběticích, škodili i Ukrajině, píše tamní agentura

Ukrajinské bezpečnostní složky mají důkazy o zapojení ruských zpravodajských služeb do výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014, kde byly uloženy zbraně určené pro Ukrajinu. S odvoláním na ukrajinské vyšetřovatele a tajnou službu SBU to napsala agentura Ukrinform. Ruští agenti podle nich měli na svědomí i explozi skladu zbraní ve městě Svatove v Luhanské oblasti.
29. 9. 2023|

Při sebevražedném útoku na věřící v Pákistánu zahynulo nejméně 52 lidí. Zraněných jsou desítky

Sebevražedný pumový útok, směřovaný vůči davu věřících na jihozápadě Pákistánu, si vyžádal nejméně 52 obětí. Přes padesát lidí je zraněno. V pátek to napsala agentura Reuters s odkazem na místní zdravotníky. Předchozí bilance hovořila o pětadvaceti mrtvých.
29. 9. 2023Aktualizováno29. 9. 2023, 13:49|

Ve Švédsku zuří válka gangů. Za jediný den zemřeli tři lidé, exploze poškodila několik domů

Válka gangů ve Švédsku si za den vyžádala hned tři lidské životy. Jeden mladý muž zemřel ve středu večer na movitém jižním předměstí Stockholmu, další pak při střelbě na jiném okraji metropole. Policie v souvislosti s činem zadržela tři lidi. V noci na čtvrtek pak došlo k výbuchu v univerzitním městě Uppsala. Zemřela při něm žena a bylo poničeno pět domů, píše agentura AFP. Švédská opozice vyzvala vládu, aby na pomoc povolala vojáky.
28. 9. 2023|

Uzbeckou metropolí Taškentem otřásl mohutný výbuch

Hlavním městem Uzbekistánu Taškentem otřásla v noci na čtvrtek silná exploze. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní média. Podle nich zřejmě vybuchl celní sklad v blízkosti letiště. Incident si vyžádal jednu oběť a 162 raněných, napsala agentura Reuters.
28. 9. 2023Aktualizováno28. 9. 2023, 10:07|

Obyvatelé Náhorního Karabachu prchají v obavě z čistek, Západ pošle humanitární pomoc

Přes osmadvacet tisíc lidí opustilo Náhorní Karabach, který v minulém týdnu ovládly ázerbájdžánské síly, napsala agentura Reuters. Arménské úřady těm, kteří nemají po příchodu kde zůstat, zajišťují nouzové ubytování. Spojené státy a Evropská unie přislíbily humanitární pomoc.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 22:12|

Při výbuchu domu v Otinovsi na Prostějovsku zemřel jeho majitel, potvrdila pitva

Obětí čtvrtečního výbuchu rodinného domu v Otinovsi na Prostějovsku je jednačtyřicetiletý majitel domu, potvrdila soudní pitva. Vyšetřování bude trvat několik měsíců, řekla policejní mluvčí Miluše Zajícová. Exploze poškodila i několik domů v okolí. Jednou z vyšetřovacích verzí je, že výbuch mohla způsobit neopatrná manipulace s pyrotechnikou. Policie už dříve uvedla, že majitelem domu byl profesionální hasič. Případ tak má obdobné rysy jako exploze v nedalekých Mostkovicích před pěti lety.
26. 9. 2023|