TÉMA

Zaměstnanost

Ukrajinští uprchlíci do státní kasy přispějí víc, než kolik z ní dostanou

Stát na odvodech z práce ukrajinských uprchlíků inkasuje více, než kolik jim vyplácí. Podle údajů ministerstva práce stát na válečných běžencích, kteří si v Česku našli práci, vydělal jen za první tři měsíce tři miliardy korun – a to i přes to, že pracují pod svou kvalifikaci a za malé ohodnocení. Téma pro pořad 168 hodin zpracoval Jaroslav Hroch.
22. 4. 2024|

Čtvrtina ředitelů velkých korporací chce nahrazovat lidské zaměstnance umělými inteligencemi. Už letos

Nahrazování lidí umělou inteligencí letos zrychlí. Tvrdí to analýza společnosti PwC, která se opírá o vyjádření ředitelů globálních korporací účastnících se ekonomického fóra v Davosu. Hlavní motivací jsou nižší náklady na práci a také stále lepší schopnosti strojů, které se v řadě oborů srovnaly s lidskými.
21. 1. 2024|

Umělé inteligence nahradí lidi ve většině existujících oborů, míní velká část jejich tvůrců

Že umělá inteligence (AI) zničí lidstvo, je pravděpodobné asi na pět procent, odhadují v průměru vědci, kteří představují špičku v tomto oboru a kteří se zúčastnili rozsáhlého průzkumu o budoucnosti AI. Už v tomto století by podle nich mohla v zaměstnání nahradit většinu lidí, a dokonce provádět plně automatizovanou práci.
9. 1. 2024|

Restauracím na začátku týdne chybí hosté. Odborník radí provoz ve slabších dnech zavřít

Některé hospody a restaurace na jihu Čech bývají na začátku týdne poloprázdné. Souvisí to s podzimním úbytkem turistů, kdy se v centru Českých Budějovic nebo Českého Krumlova pohybuje méně lidí. Část restauratérů se však brání případnému omezení otevírací doby. Podle Asociace hotelů a restaurací ČR ale není chytré udržovat restaurace otevřené ve dnech, kdy jsou prakticky prázdné.
8. 11. 2023|

Bývalý důl Barbora se má proměnit v průmyslový park zhruba za miliardu eur

Průmyslový developer Panattoni koupí od společnosti Asental Zdeňka Bakaly část pozemků v areálu bývalého karvinského Dolu Barbora. Brownfield chce proměnit v průmyslový park. Stavební práce na zhruba stohektarovém pozemku by mohly začít za dva roky. Areál by se navíc mohl i výrazně rozšířit.
4. 10. 2023|

Bek chce udržet výši rozpočtu resortu školství

Rozpočet resortu školství podle ministra Mikuláše Beka (STAN) neklesne. Řekl to České televizi s odůvodněním, že návrh, který pro příští rok počítá se sumou o 11,6 miliardy korun nižší než letos, neodráží některé dohody. S vládními kolegy chce ministr dál jednat o navýšení prostředků. Podle návrhu ministra financí by měl resort spořit a snížit počet míst ve školství o dvacet tisíc. Bek řekl, že je na místě přemýšlet o redukci míst financovaných ze státního rozpočtu v obslužných profesích.
3. 9. 2023|

Liberty Ostrava čelí potížím s financováním a poklesem poptávky. Uzavírá jeden z důležitých provozů

Ostravská huť Liberty řeší vážné problémy s financováním a poklesem poptávky po výrobcích. Uzavírá tak jeden ze zásadních provozů – největší koksárenskou baterii. Ta je podle Liberty neefektivní a vzhledem k přebytku kapacit na světovém trhu ztrátová. Vedení společnosti ale tvrdí, že všichni pracovníci z tohoto provozu by měli najít uplatnění uvnitř Liberty Ostrava.
28. 8. 2023|

Umělá inteligence na pracovním trhu výrazně více zasáhne ženy, odhaduje studie

Takzvaná generativní umělá inteligence (AI) pravděpodobně práci většiny lidí zcela nepřevezme. Zautomatizuje ale část jejich povinností a uvolní je pro jiné úkoly, uvedla v nové zprávě Mezinárodní organizace práce (ILO). Upozornila zároveň, že nejhůře bude patrně zasažena kancelářská práce, přičemž ženy AI ohrožuje výrazně více než muže.
22. 8. 2023|

Do Konice se přestěhovali z Mostu, vítají klid i bezpečí. Region přesto trápí odliv obyvatel

Spoustu obcí a měst v Česku trápí odliv obyvatel. Jinak tomu není ani na Konicku v Olomouckém kraji. V malém regionu nedaleko Prostějova žilo na konci loňského roku přes deset a půl tisíce obyvatel, to je však o pět set méně než před deseti lety, a o tisícovku méně než v roce 2002. Aktuální věkový průměr obyvatel Konicka je něco přes 44 let. Tématem se zabýval pořad SeČTeno.
18. 8. 2023|

Kynšperská věznice hledá vězňům zaměstnaní, pracuje jich jen třetina

Věznice v Kynšperku nad Ohří hledá firmy, které by využily odsouzené pro práci, a to jak přímo v areálu káznice, tak i mimo něj. Kynšperská věznice se v poslední době potýká s výrazným poklesem zaměstnanosti svých vězňů. Nyní je zhruba 37 procent, což je vůbec nejméně v Česku, řekl novinářům ředitel zařízení Petr Popelář.
9. 8. 2023Aktualizováno9. 8. 2023, 20:48|

Česká ekonomika dle ČSÚ ve druhém kvartálu meziročně klesla o 0,6 procenta

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně klesla o 0,6 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím byl hrubý domácí produkt (HDP) vyšší o 0,1 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ekonomika je tak meziročně v poklesu druhý kvartál za sebou.
31. 7. 2023Aktualizováno31. 7. 2023, 21:16|

Americký výrobce čipů Onsemi zvažuje v Rožnově pod Radhoštěm investici dvou miliard dolarů

Americký výrobce čipů Onsemi chce investovat dvě miliardy dolarů (asi 44 miliard korun) do rozšíření výroby. Ve hře je kromě závodů v USA a Koreji také Rožnov pod Radhoštěm na Valašsku. Společnost má rozhodnout do letošního podzimu. Pokud by se Onsemi rozhodl investovat v Rožnově, bylo by to podle starosty Jana Kučery (Nezávislí Rožnováci) ve stávajícím areálu společnosti v průmyslové zóně a znamenalo by to asi tisícovku nových zaměstnanců. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) označil případnou investici za jednu z nejvýznamnějších v Česku.
27. 7. 2023|

Sokolovská uhelná obnovuje plynárenský provoz ve Vřesové. Nabrala desítky zaměstnanců

Sokolovská uhelná, která je jedním z největších zaměstnavatelů v Karlovarském kraji, obnovuje v těchto dnech částečný provoz plynárenské technologie ve Vřesové. Před třemi lety ho kvůli drahým emisním povolenkám přerušila. Teď ale tvrdí, že se tím snaží přispět k energetické nezávislosti Česka. Firma zároveň upozorňuje, že spouštění provozu tří z celkových 26 generátorů může doprovázet zápach.
14. 7. 2023|

Lidí bez práce bylo v červnu méně než předchozí měsíc, meziročně jich přibylo

Nezaměstnanost v červnu byla o desetinu procentního bodu nižší než o měsíc dříve, ale byla s 3,4 procenta vyšší než loni v červnu. Meziročně přibylo lidí, kteří práci hledají, a ubylo volných míst, i když je jich stále více než nezaměstnaných. Aktuální údaje zveřejnil Úřad práce.
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 13:04|

Červen byl pro český zpracovatelský průmysl zvlášť krušný, ukázal index PMI

Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se v červnu zhoršily nejvýrazněji od května 2020. Výroba a nové zakázky klesají nejprudším tempem za šest měsíců. Zaměstnanost se propadá nejrychleji od července 2020. Index nákupních manažerů (PMI) vykázal hodnotu 40,8 bodu, v květnu to bylo 42,8 bodu. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem sektoru.
3. 7. 2023Aktualizováno3. 7. 2023, 11:21|

Česká ekonomika v úvodu roku klesla o 0,4 procenta, ČSÚ zhoršil odhad

Česká ekonomika letos v 1. čtvrtletí klesla meziročně o 0,4 procenta. Vyplývá to ze zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Na začátku května statistici předpokládali pokles o 0,2 procenta. Ekonomika klesla v meziročním srovnání poprvé od prvního čtvrtletí 2021. Ve srovnání s předchozím kvartálem hrubý domácí produkt (HDP) v prvních třech měsících letošního roku stagnoval – byl na desetinu stejný.
30. 5. 2023Aktualizováno30. 5. 2023, 18:31|

Jurečka chce být přísnější na nezaměstnané, kteří se často vracejí do evidence

Výší dávek chce ministr práce a sociálních věcí Marina Jurečka (KDU-ČSL) odlišit lidi, kteří se pravidelně vracejí po krátké době na Úřad práce, od těch, kteří se bez práce ocitli po dlouhé době. Vládní úsporný balíček podle ministra s takovým rozlišením počítá, zároveň prodlužuje dobu důchodového pojištění nezbytnou pro přiznání nároku na podporu.
15. 5. 2023|
Doporučujeme

„Po práci v dole se mi občas stýská, i když to není žádný med.“ Rekvalifikace posouvají horníky dál

Velkou část života strávili stovky metrů pod povrchem, v prachu, špíně, bez denního světla. Přesto spousta z nich měla svou práci ráda. Dnes si ale havíři kvůli postupnému zavírání dolů musejí najít práci novou, jenže v regionu s vysokou nezaměstnaností to jednoduché není. Pomáhají jim programy, díky kterým se snadněji dostanou k různým kurzům a rekvalifikacím. Úspěšnost je vysoká, s prací v dole se ale loučí těžce.
27. 4. 2023|

Kolínská automobilka Toyota zastavuje výrobu. Firmě chybí komponenty z Číny

Továrna automobilky Toyota v Kolíně ve středu zastaví výrobu. Důvodem odstávky je nedostatek výrobních dílů od dodavatelů. Počítá se s tím, že výroba bude stát zatím do konce února, dotkne se to asi tří tisíc zaměstnanců. Pro automobilku, která denně produkuje přes tisíc aut, to bude znamenat velké ztráty. Očekává se i dominový efekt, kdy zastavení výroby v Toyotě zasáhne i firmy, které jí dodávají díly.
31. 1. 2023|

Ukrajinská firma vyrábí na Jesenicku. Chce pomoci snížit nezaměstnanost

Z Charkova do České Vsi u Jeseníku přesunula výrobu firma Vegetus. Specializuje se na veganské a vegetariánské uzeniny. Loni z ostřelovaného města evakuovala část svých pracovníků. Nabídne ale místo i dalším lidem a může tak snížit nezaměstnanost na Jesenicku.
20. 1. 2023|

Firmy v Česku hodlají spíše propouštět, ukázal průzkum mezi zaměstnavateli

Čeští zaměstnavatelé plánují v prvním čtvrtletí letošního roku pracovníky více propouštět než nabírat. Pesimismus na trhu je největší od třetího čtvrtletí 2020. Vyplývá to z pravidelného průzkumu společnosti Manpower mezi 510 zaměstnavateli v českém soukromém i veřejném sektoru.
10. 1. 2023Aktualizováno10. 1. 2023, 11:50|

Doufám, že válka na Ukrajině je již za svou půlkou, uvedl poradce pro národní bezpečnost Pojar

Nový poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar v Interview ČT24 sdělil, že při boji s dezinformacemi je třeba postupovat obezřetně, aby se nezpůsobilo víc škody než užitku. Velkou část jeho agendy prý zabere válka na Ukrajině. Prohlásil, že z Česka se vyvezly zbraně v hodnotě vyšších desítek miliard korun.
3. 1. 2023|

Pětina firem plánuje propouštět. Ohroženy jsou hlavně energeticky náročné obory

Zhruba každá pátá firma v Česku plánuje na přelomu roku propouštět. Vyplývá to z vyjádření Hospodářské komory, Svazu průmyslu i Asociace malých a středních podniků. Hlavním důvodem jsou drahé energie. Potíže mají hlavě energeticky náročná odvětví jako pekárny, sklárny nebo hutě. Propouštět se už ale začalo i v jiných oborech.
30. 10. 2022|

Mezinárodní měnový fond snížil kvůli válce na Ukrajině odhad růstu světové ekonomiky

Mezinárodní měnový fond (MMF) snížil odhad letošního růstu světové ekonomiky na 3,6 procenta, zatímco dosud růst odhadoval na 4,4 procenta. Hospodářské vyhlídky se podle fondu zhoršily zejména kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu a kvůli sankcím, kterými se západní země snaží přimět Moskvu k ukončení agrese. Ruská ekonomika letos podle prognózy MMF klesne o 8,5 procenta, ještě loni jí předpovídal růst o 2,8 procenta. Růst české ekonomiky letos zpomalí na 2,3 procenta, zatímco loni dosáhl 3,3 procenta.
19. 4. 2022|