Brněnský Zetor propustí více než polovinu zaměstnanců kvůli změnám ve výrobě

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu ze současných tří stovek zaměstnanců. Jako důvod hromadného propouštění firma v tiskové zprávě uvedla změny ve výrobě. Zetor loni na podzim oznámil, že v Brně ukončí výrobu vlastních motorů a převodovek, zůstane vývoj, marketing, obchod a sestavování traktorů pro Evropu a USA. Změna výroby je naplánovaná od roku 2025.

„Zaměstnanci kromě zákonného odstupného dostanou i zvýšené odstupné podle kolektivní smlouvy. Poskytneme jim poradenství při hledání zaměstnání, vypracování životopisu a zorganizujeme setkání s úřadem práce. Zaměstnancům také zprostředkujeme kontakt na personalisty z jiných firem v rámci Brna, kteří nás určitě budou kontaktovat,“ uvedla mediální zástupkyně firmy Lucie Dušková.

Ještě ve čtvrtek by se s vedením společnosti Zetor Tractors měli sejít zástupci podnikových odborů, kteří zatím o hromadném propouštění nemají podrobnější informace. „Mrzí mě to zejména kvůli lidem, kteří mají pár let do důchodu a jsou to srdcaři. Pracovali tady desítky let a ve firmě vydrželi i přes všechny turbulence, nešli si hledat práci jinam. A teď už budou mít problém si práci najít,“ konstatoval šéf odborů v Zetoru Alois Kazelle.

Snižování nákladů

Tradiční výrobce traktorů, kterému v posledních deseti letech klesají tržby i počty prodaných traktorů, plánuje změnou způsobu výroby i dalšími opatřeními snížit náklady meziročně o dvě stě milionů korun.

„Dosahujeme snižování nákladů zvyšováním efektivity práce jak u dělníků, tak u technicko-hospodářských zaměstnanců, digitalizací, úsporami ve spotřebě energií a především značným zmenšováním výrobních a skladových prostor závodu. Ty se podařilo zmenšit o padesát procent,“ uvedl výkonný ředitel společnosti Róbert Harman.

„Dále optimalizujeme náš obchodní model včetně afilací a dceřiných společností v zahraničí. Tyto kroky znamenají výrazný pokles nákladů – meziročně až o více než dvě stě milionů korun. Díky tomu se Zetor po krizových letech vrátí v roce 2025 zpět do zisku,“ popsal Harman.

Ještě před deseti lety měl Zetor skoro 800 zaměstnanců

Zetor snižuje počty zaměstnanců už deset let. Ještě v roce 2014 měl 783 zaměstnanců, větší propouštění oznámil v roce 2018, kdy mělo odejít okolo čtyřiceti procent lidí. Nakonec místo avizovaných 250 lidí odešlo 145 zaměstnanců. Podle poslední dostupné výroční zprávy společnosti za rok 2022 opustilo závod v průběhu roku 127 lidí a ve firmě pracovalo 349 osob.

Nezaměstnanost v Brně se pohybuje dlouhodobě okolo pěti procent, průměr Jihomoravského kraje byl za duben 4,2 procenta, celostátní 3,7 procenta. Na pracovním trhu je stále poptávka po řemeslnících a zaměstnancích z technických oborů.