TÉMA

Ředitelství silnic a dálnic

V Liberci je pro veškerou dopravu uzavřená část Sokolské ulice. Neprůjezdná bude půl roku
V Liberci přibylo s jarem dopravních omezení, uzavřená je pro veškerý provoz část Sokolské ulice v centru, která je součástí krajské silnice. Neprůjezdná zůstane zhruba půl roku. Po objízdných trasách musí i autobusy městské dopravy. S dopravním omezením musí od pondělí řidiči počítat i v Doubské ulici, kde se rekonstruuje podchod pod tratí.
před 21 h hodinami|ČTK
Soud zamítl žalobu Dětí Země na povolení D1 u Přerova, stavba tak může pokračovat
Krajský soud v Olomouci zamítl žalobu spolku Děti Země proti rozhodnutí ministra dopravy Martina Kupky (ODS), kterým byla v prosinci 2022 potvrzena právní moc stavebního povolení na budování posledního úseku dálnice D1 u Přerova. Dopravní stavba tak může pokračovat podle harmonogramu. Desetikilometrová část dálnice D1 mezi Přerovem a Říkovicemi má být zprovozněna v březnu 2026. Na sociální síti X to oznámil šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Stavba D1 u Přerova byla zahájena loni v lednu, stát má téměř sedm miliard korun.
13. 3. 2024|ČTK
Celnice v Rozvadově ustoupí parkovišti. ŘSD slibuje u dálnice stovky nových míst
Bývalá celnice u dálnice D5 v Rozvadově jde k zemi. Ředitelství silnic a dálnic se rozhodlo zbourat devět budov, které nemají od vstupu Česka do schengenského prostoru využití. Vzniklý prostor chce využít k rozšíření parkoviště, na němž se zásadně zvýší počet prakovacích míst pro kamiony a zbude i na osobní auta.
7. 3. 2024|ČTK
Průjezd Pardubicemi ztěžují další uzavírky, část páteřních linek jezdí odklonem
Stavbaři znovu zkomplikovali průjezd Pardubicemi. Stávající omezení se nejvíc dotýká obyvatel městských částí Trnová, Ohrazenice a Polabiny. A také těch, kteří cestují městskou hromadnou dopravou. Hned několik páteřních linek totiž kvůli výlukám a uzavírkám musí jezdit odklonem, navíc se změnily jejich cílové zastávky.
4. 3. 2024|ČT24
Začala stavba posledního úseku západního obchvatu Olomouce
Dlouho plánovaná stavba olomouckého obchvatu, která je součástí dálnice D35, začala. Kvůli chybějícímu úseku zatím řidiči často stojí v dlouhých kolonách před kruhovým objezdem u nákupního centra na okraji města. Po dokončení stavby by měla být doprava mezi výpadovkami na Brno a Hradec Králové plynulá. Stavbu poslední části dálničního obchvatu dlouho komplikovaly spory o vedení trasy.
27. 2. 2024|ČT24
Stavba prvního úseku kapacitní silnice z Brna na Svitavy začne za dva roky
Za dva roky začne stavba prvního úseku kapacitní silnice z Brna na Svitavy, oznámil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Silničáři Jihomoravský kraj požádali o územní rozhodnutí, následovat budou výkupy pozemků. O alternativě k přetížené silnici I/43, která vede z Brna do Svitav, se mluví už několik desetiletí. Hotovo by podle odhadů mohlo být v roce 2032.
17. 2. 2024|ČT24
Stodesítka mezi Vary a Ostrovem bude možná až po úpravě křižovatek
Zhruba tři stovky řidičů dostaly loni pokutu za překročení rychlosti na tahu z Karlových Varů do Ostrova. Silnice I/13 má sice čtyři jízdní pruhy, nejvyšší povolená rychlost je tam však jen devadesát kilometrů za hodinu. Její navýšení na 110 kilometrů za hodinu navzdory přáním řidičů i Ředitelství silnic a dálnic neumožňuje zákon. Problémem jsou křižovatky, které by musely projít přestavbou, zatím na nich chybí připojovací pruhy.
7. 2. 2024|ČT24
Řidičům na Šumpersku zrychluje cestování nová spojka k bludovskému obchvatu
Řidiči již mohou vyrazit na silnici, která dala podstatně větší smysl loni zprovozněnému obchvatu Bludova na Šumpersku. Přeložka silnice I/11 odvádí z Bludova právě na tento obchvat řidiče, kteří míří od západu z Pardubického kraje. Obyvatelům Bludova a také obce Chromeč se uleví od intenzivní tranzitní dopravy, řidičům od pomalého projíždění obcemi a také objedou klikatý a kopcovitý úsek mezi Bludovem a Šumperkem.
7. 2. 2024|ČTK
Dodávka na Rakovnicku se zřítila z rozestavěného mostu, dva lidé zemřeli
U Krupé na Rakovnicku ráno po pádu dodávky z rozestavěného mostu zemřeli dva lidé, další dva utrpěli vážná zranění, záchranáři je transportovali do pražských nemocnic. Dodávka se stavebními dělníky dostala smyk a zřítila se z patnácti metrů. Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání dvou trestných činů, a to usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, uvedla krajská policejní mluvčí Michaela Richterová.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 16:25|ČTK
Ledovka zkomplikovala dopravu. V Brně poškodila troleje, na Olomoucku zastavila vlaky
S problémy v dopravě se v úterý potýkali lidé v několika krajích. Nepříznivé počasí nejvýrazněji postihlo jih Moravy, kde kvůli ledovce nabíraly zpoždění autobusy i vlaky. V Brně kvůli poškozenému trolejovému vedení nejezdily některé tramvaje, provoz na železnici se zastavil i na hlavním koridoru v Olomouckém kraji. Horská služba varuje před počasím v okolí Pece pod Sněžkou v Královéhradeckém kraji, kvůli silnému větru se nerozjela lanovka na Sněžku. Ledovka způsobila také dopravní nehody na silnicích, lékaři ošetřovali úrazy po pádech na kluzkých chodnících. V Turnově na Semilsku kvůli tomu vyhlásili kalamitní stav.
23. 1. 2024Aktualizováno23. 1. 2024, 14:25|ČTK
V Pardubicích začali vysouvat most přes Labe. Bude nejdelším lanovým mostem v Česku
Labe v Pardubicích překlene do léta nová mostní stavba. Bude součástí budovaného severovýchodního obchvatu města. Ten by měli silničáři dokončit během příštího roku. Pak bude největším zavěšeným lanovým mostem v Česku. Rozpětí bude mít 135 metrů.
23. 1. 2024|ČTK, ČT24
Čerstvě sestavený most na obchvatu Klatov jde k zemi. Stavitel dostal nekvalitní díly
Stavbaři začali rozebírat nedávno postavený most na budovaném obchvatu Klatov na silnici I/27, hlavním tahu Plzeň – Klatovy – Železná Ruda – Německo. Demolice má trvat do neděle a musí se provést kvůli tomu, že subdodavatelská firma dodala špatně vyrobené prefabrikáty. Oprava mostní konstrukce u osady Malá Víska nemusí mít dopad na harmonogram stavby, ale podle investorského Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je termín dokončení obchvatu ohrožen.
20. 1. 2024|ČTK
Vlaky se dřevem se nevejdou na trať do Rakouska, náklad místo nich vozí kamiony centrem Znojma
Místo nákladních vlaků se dřevem začaly z Moravy do Rakouska jezdit kamiony. Denně jich přibyly nejméně desítky, někdy i stovky. To ještě zhoršilo problematickou dopravní situaci ve Znojmě, které požádalo o pomoc Jihomoravský kraj i ministerstvo dopravy.
16. 1. 2024|ČT24
Policie odložila kauzu výběru poradce na mýtný tendr. Manipulaci nezjistila
Pražští policisté odložili kauzu výběru poradce na soutěž o nový mýtný systém. Nenašli žádné důkazy, že by se zakázkou někdo manipuloval. ČT to zjistila z policejního usnesení o odložení případu. V tendru vyhrála nejdražší ze čtyř nabídek, podezření vzbuzovaly i pochybné studie a údajný střet zájmů jednoho ze členů hodnoticí komise. Kriminalisté ale trestný čin nezjistili. Ministerstvo dopravy soutěž loni v létě po zásahu antimonopolního úřadu zrušilo.
12. 1. 2024|Šimon Rogner
První česká dálnice se blíží k rakouským hranicím, začala stavba D3 od Nažidel k Dolnímu Dvořišti
Začala stavba příhraničního úseku dálnice D3, který zejména zjednoduší cestování do Rakouska. Částečně využije trasu nynějšího silničního obchvatu Dolního Dvořiště. Práce na něm by měly skončit v roce 2026, několik měsíců po něm by měl být hotový také navazující úsek, který odvede dopravu ze „silnice smrti“ u jihočeské obce Nažidla. Jeho stavbu chce Ředitelství silnic a dálnic rovněž zahájit ještě letos.
9. 1. 2024Aktualizováno9. 1. 2024, 19:02|Milan Dolejší
Hladiny českých řek se vrací pomalu do normálu. Třetí povodňové stupně hlásí Labe
Na čtyřech místech v Česku platil v noci z pátku na sobotu třetí stupeň povodňové aktivity – ohrožení. Ve čtvrtek v noci kulminovala hladina Labe v Litoměřicích, Ústí nad Labem a Děčíně. V Němčicích na Pardubicku klesl stav řeky na druhý stupeň a měl klesající tendenci. Na hraně stupně ohrožení se stále pohybovala Vltava v Českém Krumlově. Nejvyšší stupeň byl také na Svratce v Brně, tam ale měření výrazně ovlivňuje vypouštění vody z Brněnské přehrady. Několik lokalit hlásilo druhý povodňový stupeň. Desítky míst jsou pak na prvním stupni. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
5. 1. 2024Aktualizováno5. 1. 2024, 23:17|ČTK, ČT24
V Česku se rozlévají řeky. Na třetím stupni je Labe v Děčíně i Vltava v Českém Krumlově
Hladina Vltavy v Českém Krumlově ve čtvrtek stoupla na třetí stupeň povodňové aktivity. Meteorologové očekávají, že voda bude opadávat jen pomalu, výrazně přibýt by jí však již nemělo. Pozdě večer na třetí stupeň vystoupalo i Labe v Děčíně. Výstrahy na povodně platí do odvolání pro většinu území Čech i pro části Moravy a Slezska.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 23:13|ČTK, ČT24
Za poslední rok přibylo jen patnáct kilometrů dálnic. Ten příští ale přinese osmkrát víc
Rok 2023 nestál co do nových zprovozněných úseků dálnic příliš za řeč. Politici mohli přestřihnout pouze tři pásky na nových dálničních úsecích, dva z nich byly na dálnici D48, jeden na D7. Celkem přibylo patnáct kilometrů. Častěji se poklepávalo na základní kameny nových staveb, těch bylo zhruba třikrát více – osm úseků o celkové délce 55 kilometrů. Na železnici letos skončila komplikovaná výluka u Ústí nad Orlicí a také modernizace trati mezi Smíchovem a Radotínem na okraji Prahy, začaly naopak práce na koridoru u Berouna.
30. 12. 2023|Milan Dolejší
Protipovodňová vana v Ústí měla vydržet i třetí stupeň, přesto ji zaplavila voda
Zvýšená hladina Labe dále působí dopravní komplikace v Ústí nad Labem. Řeka tam zaplavila protipovodňovou vanu na hlavním průtahu městem, která měla udržet více než sedmimetrovou hladinu Labe. Kvůli technické chybě se do ní voda dostala už při pěti a půl metrech.
28. 12. 2023|ČT24
Obchvat Bludova je hotový. Uleví více obcím, otevře se v pátek
Nový silniční obchvat Bludova na Šumpersku, který je součástí dopravního napojení oblasti na dálnici D35, bude zprovozněn v pátek, odkloní hustou automobilovou dopravu z několika obcí. Stavba obchvatu na hlavním tahu I/44 ze střední části Olomouckého kraje do Jeseníků začala předloni v červnu a podle původního plánu měla skončit až příští rok, řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
21. 12. 2023|ČTK
Dálnice D48 má pět nových kilometrů, řidiči se po nich projedou v pátek
Dálnice D48 je oficiálně o pět kilometrů delší, i když řidiči to poznají až v pátek. Ředitelství silnic a dálnic v poledne slavnostně otevřelo úsek mezi Bělotínem a vesnicí Dub na Novojičínsku s tím, že oba jízdní pásy budou veškeré dopravě k dispozici další den. Stavba trvala dva a půl roku a podařilo se ji dokončit ještě letos, i když musel zhotovitel část dálnice předělat, protože vyšlo najevo, že výsledek neodpovídal projektu.
21. 12. 2023|Milan Dolejší, ČTK
Svitavy mají nový obchvat
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zprovoznilo novou silnici I/43 Hradec nad Svitavou — Lačnov, která zároveň tvoří obchvat Svitav. Stavba úseku dlouhého 9,5 kilometru měla podle soutěže stát 787 milionů korun bez DPH, nakonec ale bude o něco dražší a vyjde asi na 820 milionů. Stavěly ji firmy Eurovia CS a M – Silnice. Svitavami dosud projíždělo dvanáct tisíc aut denně, řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 18:54|ČTK
U pražského Šeberova roste protihluková stěna. Podle tamních obyvatel ale není dost vysoká
Silničáři pokračují se stavbou protihlukových stěn na dálnici D1 u příjezdu do Prahy. Řidiči úsekem projedou pouze sníženou rychlostí. Dokončení ochranné zdi ve směru do metropole je naplánované na polovinu ledna. V opačném směru má být hotová do příštího týdne. Podle tamních obyvatel je ale na této straně dálnice o dva metry nižší, než ke snížení hlučnosti potřebují.
15. 12. 2023|ČT24
Kalamity na dálnicích mají od ledna pomoct lépe zvládat nové značky i vyšší sankce
Lépe zvládat kalamitní situace na dálnicích pomůže od 1. ledna přísnější novela zákona, která umožní instalovat další dopravní značky zákazu předjíždění kamionů na vytipovaných rizikových úsecích dálnice D1 na Vysočině, zvýšit sankce pro nedisciplinované řidiče nebo zefektivnit zásahy odtahových služeb, řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Jednal se zástupci sdružení Česmad Bohemia, Policie ČR a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 20:51|ČTK, ČT24