TÉMA

Vlak

Velikonoční spoje z Prahy na Moravu jsou téměř vyprodané. Dopravci přidávají vagony i autobusové linky

Vlaky z Prahy na Slovensko a na severní Moravu jsou u některých dopravců během prodlouženého velikonočního víkendu už vyprodané. Největší zájem je mezi cestujícími o lístky na středeční odpoledne a čtvrtek. Dopravci proto přidávají vagony a další spoje.
26. 3. 2024|

Řidič kamionu, který se v Holešově srazil s vlakem, zaplatí padesát tisíc. Přejezd už je lépe zabezpečený

Státní zástupkyně podmíněně zastavila stíhání řidiče nákladního vozu, který se loni v červnu v Dobroticích, místní části Holešova na Kroměřížsku, srazil s vlakem. Informovalo o tom dozorové Okresní státní zastupitelství v Kroměříži. Vlak po srážce vykolejil, devět lidí se lehce zranilo, řidič nákladního auta těžce. Nyní musí zaplatit padesát tisíc korun na konto obětí trestné činnosti. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu předtím hrozilo až pět let vězení. Podle Správy železnic je už přejezd lépe zabezpečený a v budoucnu na něm budou i závory.
20. 3. 2024|

Vlaky se na trať z Tišnova do Nového Města vrátí pravděpodobně v pondělí

Vlaky se na trať mezi Tišnovem na Brněnsku a Novým Městem na Moravě na Žďársku vrátí pravděpodobně od pondělí, oznámila mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Kontrola odhalila drobný výškový rozdíl na styku dvou kolejnic, který způsoboval trhliny na kolech vlaků, kvůli kterým České dráhy na úseku v úterý zastavily provoz. I když Správa železnic plánuje, že opravu styku mezi kolejnicemi dokončí už v pátek, České dráhy budou přes víkend opravovat na soustruhu v Praze kola všech poničených vozů.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 19:42|

Na ten příběh by se nemělo nikdy zapomenout, říká Milena Fleischmannová, jedno z „Wintonových dětí"

Před 85 lety vyrazil z Prahy do Londýna první vlak plný židovských dětí. Před nacisty je zachránil britský bankéř sir Nicholas Winton. Celkem bylo vlaků, kterým se podařilo projet, osm. Díky tomu se podařilo zachránit celkem 669 dětí. Zpravodaj ČT v Británii Lukáš Dolanský hovořil s jedním z takzvaných Wintonových dětí, Milenou Fleischmannovou, nyní lady Milenou Grenfell-Baines.
14. 3. 2024|

Provoz vlaků mezi Řevnicemi a Karlštejnem stál několik hodin, padající sloup zabil dělníka

Pád sloupu vysokého napětí na trakční vedení zastavil ve středu po poledni na přibližně pět hodin provoz na trati Praha–Beroun v úseku mezi Zadní Třebaní a Řevnicemi. České dráhy původně odhadovaly, že omezení potrvá až do 20:00. Dopravce zároveň zajistil náhradní autobusy. Omezení se týkalo Západních a Bavorských expresů, rychlíků Berounka a osobních vlaků linky S7. Podle mluvčí policie Michaely Richterové zemřel po pádu sloupu u Zadní Třebaně dělník, dva další jsou zranění.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 18:04|

Z jihočeských Strakonic dojedou cestující do Plzně levněji než do Českých Budějovic. Výhodné krajské tarify někdy překračují hranice regionů

Do integrované dopravy Plzeňského kraje se nově připojují jihočeské Strakonice. Cestovat do západočeské metropole se tak místním vyplatí víc než do Českých Budějovic. Jízdenky ve vlaku i autobusu jsou totiž s takzvanou plzeňskou kartou levnější.
11. 3. 2024|

Policie navrhla obžalovat řidiče kamionu za srážku s vlakem na přejezdu v Olomouci

Policisté navrhli obžalovat pětašedesátiletého řidiče polského kamionu za loňský střet s vlakem na přejezdu v olomoucké části Bělidla. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí až osm let vězení. Kamion při říjnovém střetu narazil do palivové nádrže vlakové soupravy a vozy vzápětí pohltil mohutný požár. Při srážce bylo několik lidí lehce zraněno. Škodu policie vyčíslila na více než třicet milionů korun. Nehoda se stala na přejezdu zabezpečeném světelnou signalizací bez závor, která podle inspekce byla v době kolize v činnosti.
8. 3. 2024|

Mezi Vejprnicemi a Plzní narazil osobní vlak do betonové překážky na trati

Na železniční trati mezi Vejprnicemi a Plzní v pondělí časně ráno narazil osobní vlak do betonové překážky na trati. Událostí se zabývá policie. Podle Michala Holečka z hasičského záchranného sboru se nikomu nic nestalo. Provoz na trati už byl obnoven, doprava do Německa ve směru na Mnichov zhruba tři hodiny stála, mezi Plzní a Vejprnicemi jezdily kyvadlově náhradní autobusy, informovaly České dráhy.
4. 3. 2024Aktualizováno4. 3. 2024, 19:39|

Sprejeři loni napáchali škody za sto milionů. Téměř polovinu částky tvoří případy z Prahy

Škody za nelegální graffiti se za loňský rok vyšplhaly na 99,6 milionu korun. Jedná se o nárůst o více než šestnáct milionů oproti předešlému roku. České televizi to potvrdila policie. Jenom v Praze škody způsobené sprejerstvím činily více než 42 milionů korun. Průměrná škoda za jeden případ pak poprvé přesáhla částku dvacet tisíc korun.
1. 3. 2024|

Ministerstvo dosáhlo podstatného dílčího kroku pro vysokorychlostní trať mezi Brnem a Vídní. Stavět by se mohlo už za dva roky

Ministerstvo dopravy dostalo první pozitivní stanovisko EIA v takzvaném zjišťovacím řízení na stavbu vysokorychlostní tratě mezi Brnem a Vídní. Podle ministra Martina Kupky (ODS) to znamená, že by se v roce 2026 mohlo začít stavět. Správa železnic ale ještě musí získat konečné posouzení vlivů na životní prostředí a stavební povolení. Hovoří se o tom, že první vysokorychlostní úseky mají být hotové po roce 2030.
29. 2. 2024|

Železniční výluku mezi Vysočinou a jižní Moravou doprovází nejasnosti. Nákladní vlaky ale v březnu projedou

Úplná výluka na železniční trati mezi Vlkovem u Tišnova a Křižanovem na pomezí Jihomoravského kraje a Vysočiny v pátek 1. března zřejmě nezačne. Alespoň nákladní vlaky budou moci i nadále úsekem projíždět. Jeden z dopravdů totiž s výlukou nesouhlasí. Věc tak posuzuje Antimonopolní úřad. Osobní doprava se ale na sedm měsíců zastaví, jelikož dopravci už mají nasmlouvané náhradní spoje.
28. 2. 2024|

Traktory několik hodin blokovaly pražskou magistrálu. Část zemědělců protestovala proti Zelené dohodě i vládě

Zemědělci v Praze kritizovali evropskou zelenou politiku. Dopoledne se shromáždili před resortem zemědělství, kde mimo jiné volali po demisi ministra Marka Výborného (KDU-ČSL), později demonstrace pokračovala na Malostranském náměstí. Protestní jízda traktorů časně ráno částečně zablokovala magistrálu a v centru Prahy na chvíli omezila provoz tramvají. Větší dopravní problémy ale nezpůsobila. Velké zemědělské organizace se od pondělní akce už předem distancovaly a chystají vlastní. Hlavní část protestu na průtahu Prahou skončila po patnácté hodině, kdy stroje odjely.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 20:11|

Slovenským železnicím chybí zaměstnanci. Hrozí zpoždění spojů i výpadky, odbory se obrátily na vládu

Slovenským železnicím hrozí razantní výpadky. Chybí jim několik set zaměstnanců. Odbory mluví o kolapsu, který může nastat v horizontu měsíců. Slovenskou vládu proto vyzvaly k rychlým krokům a ta slíbila, že se problémem bude zabývat. České spoje by krize v sousední zemi ovlivnit neměla.
16. 2. 2024|

Železničáři začali opravovat koridor na Přerovsku. Měli jste počkat na VRT, vzkazují dopravci

Na hlavním železničním koridoru na střední Moravě začala dlouhodobá výluka. Regionální vlaky nahradí mezi Lipníkem nad Bečvou a Drahotušemi autobusy. Dálkové a nákladní vlaky sice projedou, ale budou nabírat zpoždění. Omezení na důležité trase kritizují svazy železničních dopravců, tvrdí, že se mělo počkat na zprovoznění vysokorychlostní trati (VRT). Jenže podle Správy železnic rekonstrukci trati nelze odkládat.
15. 2. 2024|

Po Česku nově jezdí vlak vyrobený v Číně. Cestující doveze z Ústí nad Labem do Kolína

Cestující na trati z Ústí nad Labem do Kolína nově vozí rychlík Sirius. Je to poprvé, co vlak vyrobený v Číně jezdí na české železnici. Původně byl vyroben pro Leo Express, nakonec ho do zkušebního provozu ale nasazuje společnost RegioJet. Šestivozová souprava zatím jezdí na čtyřech spojích denně.
5. 2. 2024|

Železniční nehodu u Poříčan zavinil strojvedoucí, uvedla Drážní inspekce

Vykolejení lokomotivy a dvou cisteren nákladního vlaku v říjnu 2022 na koridoru u Poříčan na Nymbursku zavinil podle závěrečné zprávy Drážní inspekce (DI) strojvedoucí, projel návěsti Stůj. Škoda dosáhla téměř 33 milionů korun, prvotní odhady z místa uváděly čtyři miliony korun. Při nehodě se zranil strojvedoucí, který vlak řídil a jeho kolega ve výcviku. Trať byla téměř dva dny neprůjezdná.
2. 2. 2024|

Věřitelé zadlužené jihočeské úzkokolejky schválili návrh reorganizace. Počítají, že dráhu koupí obce

Věřitelé zadlužené firmy Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která je v úpadku, schválili její možnou reorganizaci. Investor, jímž by měla být firma good thing, chce o koupi úzkokolejných drah na jihu Čech a Vysočině jednat s obcemi. Reorganizační návrh počítá s tím, že by dráhu koupily obce. Část vozů by koupila firma Swietelsky Rail CZ, vyplývá ze středeční schůze věřitelů u Krajského soudu v Českých Budějovicích. Tento soud již dvakrát poslal firmu JHMD do konkurzu, pokaždé ale jeho rozhodnutí zrušil Vrchní soud v Praze.
31. 1. 2024|

Objevují se pochybnosti ohledně přejezdu, kde se srazil vlak s kamionem

Hasiči Správy železnic během čtvrtka odklízeli následky středeční srážky vlaku a kamionu u Dolní Lutyně na Karvinsku. Zemřel při ní strojvedoucí a dvě desítky lidí se zranily. Pokračuje také vyšetřování příčin nehody.
26. 1. 2024|

Pražský dopravní podnik vypíše tendr za 86 miliard. Pokrýt má automatizaci, nové vozy i servis

Pražský dopravní podnik (DPP) vypíše zakázku za 86 miliard korun na automatizaci provozu na lince metra C a nákup vlaků pro linky C a D. Tendr zahrnuje nákup 52 automatických souprav na linku C, šestnáct souprav pro budovanou linku D a nutné úpravy stanic v celkové hodnotě 35,9 miliardy korun. Zbytek hodnoty zakázky tvoří provozní náklady na zajištění údržby po dobu 35 let. Vypsání zakázky ve čtvrtek schválili zastupitelé hlavního města.
25. 1. 2024|

Střet vlaku s nákladním autem na Karvinsku nepřežil strojvůdce, omezení na koridoru může trvat dva týdny

Při ranní srážce vlaku a nákladního auta, které zřejmě převáželo nadměrný náklad, u Dolní Lutyně na Karvinsku zemřel strojvedoucí. Ve vlaku bylo podle Správy železnic (SŽ) a hasičů zraněno devatenáct lidí, dalších čtyřicet evakuovaných zranění neutrpělo, pět lidí opustilo soupravu před příjezdem záchranářů. Ti ošetřili celkem dvacet lidí, osmnáct transportovali do nemocnic. Pro nezraněné přijel autobus. Ve vlaku cestovalo přes šedesát lidí. Provoz na koridoru mezi Bohumínem a Karvinou a dál na Slovensko se po jedné koleji obnoví v sobotu, zprovoznění druhé koleje předpokládá SŽ do čtrnácti dnů. Škoda je prozatím vyčíslena na 37 milionů korun.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 20:13|

Německé železničářské odbory ohlásily šestidenní stávku, naruší i spoje s Českem

Strojvůdci německých drah Deutsche Bahn (DB) v osobní dopravě budou od středečního rána do pondělního večera stávkovat, v nákladní dopravě zastaví práci už v úterý večer. V pondělí to oznámily odbory GDL. Protest, kterým se odboráři snaží vymoci vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky, ochromí dopravu nejen v Německu, problémy budou mít i spoje s Českou republikou.
22. 1. 2024|

Zubačka mezi Tanvaldem a Kořenovem vyjede až po rekonstrukci trati, provizorně ji nahradí jiné vlaky

Vlaky tažené historickou ozubnicovou lokomotivou letos na trať mezi Tanvaldem a Kořenovem nevyjedou. Správa železnic jejich provoz koncem minulého roku zakázala až do skončení plánované rekonstrukce trati. Cestující ale o oblíbené nostalgické jízdy nepřijdou. Zubačku provozovatel nahradí jinými historickými soupravami.
10. 1. 2024|

Německá stávka na železnici se stupňuje, zrušeny mají být i některé spoje z Česka

K protestu, který v úterý zahájili strojvedoucí nákladních vlaků společnosti Deutsche Bahn (DB), se v noci na středu přidali také jejich kolegové z osobní dopravy. Informovala o tom agentura DPA. Protest, kterým se odbory GDL snaží vymoci vyšší mzdy a kratší pracovní dobu, má trvat do pátečního večera. S problémy musí počítat nejen cestující v Německu, zrušeny mají být i některé spoje z Česka.
10. 1. 2024|

Noční vlaky téměř vymizely, teď rok od roku sílí. S novým jízdním řádem dostaly i jinou podobu

Konkurence v podobě aut, ale hlavně poměrně levných letadel v posledních desetiletích mohutně zasáhla dálkovou železniční dopravu v Evropě. A zvlášť silně postihla noční vlaky. Po tvrdém dopadu prakticky na dno v polovině minulého desetiletí ale začal návrat – zprvu nenápadný, postupně čím dál důraznější. Letošní prosincová změna jízdních řádů železniční dopravy v Evropě znamenala další významný krok. Nejenže se obnovují další dříve zrušená spojení, navíc přicházejí na scénu jednotky Nightjet – tedy noční obdoba i v Česku známých Railjetů.
29. 12. 2023|