TÉMA

Kokain

Policie stíhá čtrnáct lidí kvůli dovážení drog ze Slovenska

Policisté z protidrogové centrály stíhají čtrnáct lidí kvůli dovážení drog ze Slovenska. Společně se slovenskými kolegy zajistili téměř sto kilogramů hašiše, pět kilogramů kokainu, pervitin a další drogy, dále laboratoř pro výrobu drog, nelegálně držené zbraně, auta a hotovost. Hlavním obviněným je cizinec, který dodával kokain a pervitin na drogový trh v Praze, Královéhradeckém a Pardubickém kraji a přípravky s pseudoefedrinem i do výroben drog ve Středočeském kraji.
3. 4. 2024|

Zkušenost s drogami má podle evropské studie 29 procent dětí mezi 15 a 16 lety

Evropská komise potvrdila rozhodnutí české vlády zařadit látku HHC na seznam zakázaných přípravků. Důvodem byly desítky případů předávkovaných dětí. Hrozbou zůstávají i tradiční drogy. Podle evropské studie ESPAD 2019 má s nimi zkušenost 29 procent dětí ve věku 15 až16 let. Nejčastěji jde o konopné látky a extázi.
26. 2. 2024|

Soud projednává případ pašeráků. V libereckém překladišti měli tuny drog za miliardy korun, tvrdí policie

V Liberci v úterý za zvýšených bezpečnostních opatření začal soud v mezinárodní kauze pašování kokainu a hašiše za několik miliard korun. Jednání začalo pod dohledem více než dvacítky příslušníků vězeňské služby, většina z nich je plně ozbrojena. Před soudem stanulo deset z jedenácti obžalovaných lidí a jedna firma. Hlavní obžalovaný liberecké větve, devětačtyřicetiletý Vilém Kováč, je na útěku a policie po něm pátrá. Je na seznamu osob hledaných Interpolem. Soudu zaslal prohlášení, ve kterém odmítá páchání trestné činnosti.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 15:06|

Kokain získává v Česku na oblibě, řekl Frydrych po zadržení 12,5 kilogramu v Praze

Pražští kriminalisté zadrželi ve středu dva muže, kteří v hlavním městě prodávali a dalším dealerům dodávali desítky kilogramů kokainu ročně. Při domovních prohlídkách našli 12,5 kilogramu této drogy a 14 milionů korun. Šlo o největší zásah s největším množstvím zajištěných drog v metropoli za několik posledních let. Ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych v Interview ČT24 práci kolegů z krajského ředitelství v Praze ocenil. Zároveň mimo jiné konstatoval, že vzhledem ke zvýšené dostupnosti získává kokain v Česku na oblibě.
5. 1. 2024|

K soudu jde případ pašování drog za miliardy korun, jeden z hlavních obžalovaných je na útěku

Krajský soud v Liberci bude řešit rozsáhlý případ pašování kokainu a hašiše za několik miliard korun. Jeden z hlavních obžalovaných, devětačtyřicetiletý Vilém Kováč, je na útěku a policie po něm pátrá. Policejní organizace Europol ho zařadila na seznam padesáti nejhledanějších lidí Evropy. Kováč podle kriminalistů díky organizované skupině, kterou kolem sebe vybudoval, poskytoval dalším mezinárodním zločineckým skupinám logistiku a neoprávněně přechovával drogy. Krajská státní zástupkyně podala obžalobu proti jedenácti osobám a jedné firmě.
29. 11. 2023|

Policie ohledně fotky s bílým práškem a primátorkou Vaňkovou neodhalila trestný čin

Policie v souvislosti s fotografií ze sociálních sítí, na které jsou zachyceni primátorka Brna Markéta Vaňková a její náměstek Robert Kerndl (oba ODS) s bílým práškem, neodhalila trestný čin. Věc takzvaně uloží, informoval na policejním webu mluvčí Pavel Šváb. Fotografie začala po sociálních sítích kolovat v létě. Kromě policie se věcí o prázdninách zabývaly i koaliční strany, Vaňkovou tehdy podpořily.
24. 10. 2023|

Vobořil podle Jurečky neplní zadání vlády. Koaliční partneři nevidí pro odvolání důvod

Šéf vládních lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL) míní, že národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil svými návrhy na zavedení regulovaného trhu s některými látkami neplní zadání vlády. Chce o něm debatovat ve vládní koalici. Vláda souhlasila s regulací prodeje některých látek jako kratom. Vobořil chystá zákon o regulovaném trhu s konopím. Tento týden v rozhovoru serveru iDNES.cz odpovídal i na dotaz, zda by regulovaný trh mohl fungovat třeba i u kokainu. Uvedl, že si myslí, že by fungovat mohl. Dodal, že jednotlivé látky by se ale měly regulovat podle rizikovosti. To ve svém programovém prohlášení píše i vláda.
22. 9. 2023Aktualizováno22. 9. 2023, 18:12|

Půl tuny kokainu z Klecan převezla policie do hlídaného skladu, skončí ve spalovně

Cihly kokainu objevené v sobotu mezi banány v distribučním centru obchodního řetězce Albert v Klecanech u Prahy odvezli policisté do střeženého skladu. Více než půl tuny drogy skončí po odborné analýze ve spalovně, informovala na policejním webu mluvčí Národní protidrogové centrály Lucie Šmoldasová. Za 646 kilogramů kokainu, které putovaly z Ekvádoru do Amsterdamu a zřejmě omylem skončily ve středních Čechách, by se při pouličním prodeji dalo podle ní utržit několik miliard korun.
15. 8. 2023|

Mezi banány ve skladu obchodního řetězce v Klecanech se našly stovky kilogramů kokainu

Policie zajistila 646 kilogramů kokainu – při prodeji by podle jejího odhadu mohl mít hodnotu dvě a půl miliardy korun. Našli ho zaměstnanci distribučního centra potravinářského řetězce Albert v Klecanech u Prahy - stejně jako v minulých podobných případech v nákladu banánů. Kriminalisté rozjeli vyšetřování a zjišťují, kdo drogy odeslal a komu byly určené. Do Česka se ale podle nich dostaly zřejmě omylem. S informací o nálezu přišel web televize Nova.
13. 8. 2023Aktualizováno13. 8. 2023, 20:41|

Klub zastupitelů Společně a brněnská oblastní rada ODS podpořily primátorku Vaňkovou

Brněnský Klub zastupitelů Společně a oblastní rada ODS Brno-město přijaly vysvětlení primátorky Markéty Vaňkové (ODS) i jejího náměstka Roberta Kerndla (ODS) týkající se fotografie ze sociálních sítí, na níž jsou zachyceni s bílým práškem. Kerndl s Vaňkovou řekli po skončení pondělního večerního jednání novinářům, že jim oběma klub i oblastní rada vyjádřily podporu. Vaňková s Kerndlem uvedli, že do středečního jednání s koaličními partnery nebudou záležitost komentovat. Podle serveru iDnes.cz Vaňková i Kerndl oznámili, že podstoupili laboratorní testy na drogy, výsledky hodlají zveřejnit.
7. 8. 2023|

Policie prověřuje fotku Vaňkové a Kerndla s bílým práškem

Jihomoravští kriminalisté se zabývají fotografií, která zachycuje brněnskou primátorku Markétu Vaňkovou (ODS) a jejího náměstka Roberta Kerndla (ODS) s lajnami bílého prášku na displeji mobilního telefonu. České televizi to potvrdil policejní mluvčí Pavel Šváb. Vaňková původně tvrdila, že jde zřejmě o fotomontáž, později připustila, že by fotografie mohla být skutečná a pořízena před dvěma až třemi lety.
4. 8. 2023|

Italská policie objevila v moři u Sicílie balíky s kokainem za 400 milionů eur

Italská policie našla v moři u Sicílie balíky se zhruba dvěma tunami kokainu, informovala o tom v pondělí agentura ANSA. Podle ní jde o jeden z největších nálezů této drogy v Itálii.
17. 4. 2023|

Motorkář podle celníků propašoval z Nizozemska do Česka kokain za miliony, drogu skrýval v nádržce

Motorkář podle celníků propašoval z Nizozemska do Česka kokain za miliony korun. Byl podle nich součástí gangu. Zadrželi pět lidí, které policie obvinila z nedovolené výroby a přechovávání drog. Hrozí jim dva až deset let, či osm až dvanáct let vězení. V tiskové zprávě o tom ve čtvrtek informovala mluvčí celníků Martina Kaňková.
23. 3. 2023|

Antverpy jako kokainová tepna. Příliv drog mají zastavit i nové skenery

Pašování kokainu do Evropy je na vzestupu. Belgické úřady loni v Antverpách zadržely rekordních sto deset tun drogy. V potírání zločinu pomůžou investice do nových skenerů, nábor celníků nebo speciální tým prokurátorů. Drogová kriminalita postihuje i život ve městě, při nedávné přestřelce zahynula jedenáctiletá dívka.
12. 1. 2023|

Do antverpského přístavu se valí kokain. Celníci ho ani nestíhají spalovat

Přístav v belgických Antverpách je jedním z největších v Evropě. V současnosti je považován za hlavní město pašeráků drog, především kokainu – kvůli strategické poloze i nezabezpečenému přístupu. Pro tamní celníky vznikla nelehká situace i proto, že zabavené drogy už nemají jak likvidovat.
21. 12. 2022|

Policie zajistila 743 kilogramů konopí. Obchodníci s drogami používali drony, rušičky i fotopasti

Celníci a policisté zadrželi osm lidí, kteří podle nich spolu s jedním občanem Polska ve velkém obchodovali s konopím a kokainem. Marihuanu dováželi z jihu Evropy nebo pěstovali. Prodávali ji do Polska. Ze sousední země pak vozili do ČR kokain. Při domovních prohlídkách na Uherskohradišťsku a Hodonínsku celníci zajistili 743 kilogramů konopí a 30 vzrostlých rostlin, řekl vedoucí celní protidrogové jednotky Aleš Gorčík. Konopí mělo podle něj v některých případech extrémní podíl psychotropní látky THC.
18. 10. 2022|

Kolumbie spouští další kolo tažení proti drogám. Chce je zachytávat hlavně na moři

Přes devadesát procent kolumbijského kokainu končí v USA. Obě země nyní jednají o způsobu, jak nejlépe pašování drog narušit. Kolumbijci se chtějí zaměřit hlavně na záchyty drog na moři.
5. 10. 2022|

V krvi řidiče kamionu, který při nehodě v Nizozemsku zabil šest lidí, byl kokain

V krvi španělského řidiče kamionu, který při nehodě v Nizozemsku na konci srpna najel do sousedské sešlosti a zabil šest lidí, byl kokain. Vyplývá to z výsledků toxikologického vyšetření, uvedl podle agentury DPA soud v Haagu. Na konci srpna se španělský kamion zřítil z hráze v obci Nieuw-Beijerland poblíž Rotterdamu. Zemřelo šest dospělých, včetně těhotné ženy, dalších sedm osob bylo zraněno.
23. 9. 2022|

Policisté na severu Čech objevili velkou zásilku kokainu, podle Deníku bylo drogy čtvrt tuny

Policie v Ústeckém kraji zajistila ve čtvrtek balík s větším obsahem kokainu, podle informací Deníku.cz šlo až o 250 kilogramů. Balíčky s drogou se našly v dodávce v areálu firmy Fluorit v Sobědruhách na Teplicku, kde se zpracovávají nerostné suroviny, uvedl portál. Národní protidrogová centrála bez dalších podrobností uvedla, že vyšetřuje nález většího množství kokainu v Ústeckém kraji. Mluvčí centrály Barbora Kudláčková jen řekla, že policisté na místě provádějí úkony trestního řízení.
1. 7. 2022|

V Budapešti byl zadržen nejhledanější brazilský narkobaron

V maďarské metropoli zadrželi nejhledanějšího brazilského narkobarona Sergia Roberta de Carvalha, přezdívaného Brazilský Escobar. Jeho kartel podle policie dopravil za několik let do Evropy nejméně 45 tun kokainu. Informovala o tom agentura EFE s odvoláním na brazilskou federální policii.
21. 6. 2022|

V obchodech v Česku našli v bednách s banány kokain. Na černém trhu by měl cenu 2,5 miliardy

Pracovníci supermarketů v Jičíně a Rychnově nad Kněžnou našli v krabicích od banánů lisované kostky kokainu. Policie prověřila i další tři místa, kam zamířila stejná šarže banánů a odhalila další balíčky. Celkem tak zajistila 840 kilogramů drogy. Zásilka dorazila z Kolumbie a do Evropy se balíčky dostaly lodí zřejmě přes Hamburk.
10. 6. 2022Aktualizováno10. 6. 2022, 18:19|

Nejlepší kokain v Praze, rap a Adam Mišík točený na telefon. Nový film BANGER. představuje ukázku

„Kolik toho chceš?“ ptá se v první ukázce na nový film BANGER. Alex, který dealuje nejlepší kokain v Praze, v podání Adama Mišíka. Jeho snem je ale nahrát vlastní píseň. Se svým producentem Láďou se vydává na jízdu městem, aby ke spolupráci zlákal rappera Sergeie Barracudu. Příběh jedné divoké páteční noci plný drog a rapu v režii Adama Sedláka přijde do kin na podzim, koproducentem je Česká televize.
23. 5. 2022|

Honduras vydal ke stíhání do USA exprezidenta Hernándeze, údajně se podílel na pašování kokainu

Honduras vydal ke stíhání do Spojených států bývalého prezidenta Juana Orlanda Hernándeze. Informovala o tom agentura AP, podle které někdejší státník v poutech nastoupil do letadla americké Agentury pro potírání narkotik (DEA). Newyorští státní zástupci tvrdí, že se Hernández podílel na pašování kokainu do Spojených států, což obviněný opakovaně odmítá.
22. 4. 2022|

Policie našla v Sasku sedm set kilogramů kokainu. Droga byla ukrytá v cukru

Policie v Sasku zabavila sedm set kilogramů kokainu, který obchodníci s drogami ukryli mezi surový cukr. Hodnota drogy na černém trhu by dosahovala 150 milionů eur (skoro 3,7 miliardy korun). Podle saských kriminalistů a celníků jde o největší množství kokainu, jaké doposud v rukou policie v této spolkové zemi skončilo.
11. 1. 2022|