TÉMA

Martin Kuba

Delegáti kongresu ODS zvolili čtrnáct členů výkonné rady

Delegáti kongresu ODS v neděli v Ostravě zvolili i čtrnáct členů výkonné rady, která má na starost například koordinaci činnosti strany na celostátní úrovni nebo organizaci politických kampaní. Jejím členem se opět stal například jihočeský hejtman a předseda krajské asociace Martin Kuba. Nováčkem je poslanec za Liberecký kraj Petr Beitl.
14. 4. 2024|

Obchvat má z Kaplice odvést desetitisíce kamionů. Dělníci začali s jeho stavbou

V Kaplici na Českokrumlovsku začala stavba závěrečného úseku obchvatu města. Navazuje na první etapu, kterou stavbaři vybudovali v letech 2013 a 2014. Řidiči by mohli jezdit po celém obchvatu v polovině roku 2026. Komunikace dlouhá přes jeden a půl kilometru povede mimo zastavěné území Kaplice, a desetitisíce aut včetně těžkých nákladních vozidel tak nebudou jezdit přes historické centrum. Omezení v dopravě kvůli stavbě zpočátku žádné nebude.
10. 4. 2024|

Jihočeský kraj nabízí lékařům dotaci milion a půl. Z jiných regionů jich už „přetáhl“ šestnáct

Do jižních Čech se za poslední dva roky podařilo nalákat šestnáct nových lékařů. Hejtmanství jim nabízí peníze za to, že se přestěhují z jiného regionu. Konkrétně dostanou až milion a půl. Částku sice kraj neuvolní najednou, přesto je pro lékaře lákavá. Hejtmanství se takto podařilo získat i osm nových stomatologů.
28. 2. 2024|

Kraje plánují pro letošek větší investice, čekají ale na změny v rozdělování daní

Většina krajů chce letošní rok více investovat – do škol, nemocnic nebo silnic. Celkem se správy krajů chystají vynaložit přes 64 miliard korun. Souběžně s tím finišují debaty o dělení daní mezi stát a samosprávy, možné úpravy by totiž mohly přinést hejtmanům další peníze. Pokud současný systém nedozná změn, zvažuje Středočeský kraj ústavní stížnost.
23. 2. 2024|

Ministr Bek: Při řešení rozpočtu školství zvolila vláda delší, zato horší cestu

Vládní koalice se v případě letošního rozpočtu školství rozhodla jít delší, zato horší cestou. Na sociální síti X to napsal ministr školství Mikuláš Bek (STAN) s tím, že chtěl vyšší rozpočet na školství rovnou a kvůli některým koaličním partnerům ho vláda zvyšuje jen postupně a pomalu. Následky podle něj nesou koaliční politici, on, Starostové, ministerstvo školství a především školy. V prohlášení reagoval mimo jiné na kritiku předsedkyně sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) a předsedy Asociace krajů a jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS).
19. 2. 2024|

Bek je politický neumětel, kritizoval koaličního partnera Kuba. Ministr to má za pokrytecké

Za politického neumětela označil ministra školství Mikuláše Beka (STAN) kvůli stylu komunikace vzhledem k problémům jeho oboru a hrozbě další stávky v Otázkách Václava Moravce předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Bek kritiku považuje za nespravedlivou. Předseda školských odborů František Dobšík nevyloučil kvůli spornému financování nepedagogických pracovníků další protesty. O tématu debatovali také ministr místního rozvoje Ivan Bartoš (Piráti) a exministryně Klára Dostálová (ANO).
18. 2. 2024Aktualizováno18. 2. 2024, 16:06|

Věřitelé zadlužené jihočeské úzkokolejky schválili návrh reorganizace. Počítají, že dráhu koupí obce

Věřitelé zadlužené firmy Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která je v úpadku, schválili její možnou reorganizaci. Investor, jímž by měla být firma good thing, chce o koupi úzkokolejných drah na jihu Čech a Vysočině jednat s obcemi. Reorganizační návrh počítá s tím, že by dráhu koupily obce. Část vozů by koupila firma Swietelsky Rail CZ, vyplývá ze středeční schůze věřitelů u Krajského soudu v Českých Budějovicích. Tento soud již dvakrát poslal firmu JHMD do konkurzu, pokaždé ale jeho rozhodnutí zrušil Vrchní soud v Praze.
31. 1. 2024|

Nový most přes Vltavu mezi obyvateli Českých Budějovic budí emoce. Kraj na něm trvá

Nový most přes Vltavu v Českých Budějovicích by měl v nejbližších letech překlenout řeku na jihu města. Projekt ale od začátku vyvolává emoce, obyvatelé Papírenské ulice se záměrem nesouhlasí. Jihočeský kraj ale tvrdí, že jde o velmi důležitou stavbu, která ulehčí dopravě ve městě.
30. 1. 2024|

Hejtmani a vláda se blíží dohodě na rozpočtovém určení daní. Kraje by mohly dostávat ze sdílených daní o šest miliard víc

Hejtmani a zástupci vlády se výrazně přiblížili dohodě na novém rozpočtovém určení daní. Nejpozději za tři roky by měly kraje dostávat víc z DPH i z daní z příjmu, oproti letošku zhruba o šest miliard. Do výše peněz taky promluví kritéria jako délka silnic nebo počet žáků středních škol. Jak zjistila Česká televize, s návrhem souhlasí většina hejtmanů.
30. 1. 2024|

Dělení peněz mezi kraje je nespravedlivé, řekl hejtman Kuba. Mělo by se o tom diskutovat i ve sněmovně, myslí si Grolich a Schiller

Šestice krajů žádá vládu o změnu způsobu, jakým se rozděluje výnos z daní. Současný vzorec, který je starý osmnáct let, je prý nastavený nespravedlivě a neodpovídá skutečným potřebám krajů. Nebrání se přitom tomu, že by navýšení rozpočtů bylo postupné. Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) i jeho kolega z Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) v Otázkách Václava Moravce řekli, že stojí o to, aby se diskuse o návrhu začala odvíjet i v Poslanecké sněmovně. „Že dělení peněz mezi kraje není spravedlivé, je jasné a je to vidět,“ prohlásil hejtman Jihočeského kraje a šéf Asociace krajů Martin Kuba (ODS), který byl také hostem pořadu.
21. 1. 2024|

Labe ještě zůstává na nejvyšším stupni, v západních Čechách začíná sčítání škod po povodních

Labe zůstává na některých místech na středním a dolním toku na třetím stupni povodňové aktivity. V Ústí nad Labem bude zřejmě kulminovat ve čtvrtek. V krajském městě i v Děčíně jsou zaplavené některé části silnic a cyklostezky podél řeky. Ve většině Česka ale již meteorologové odvolali výstrahu, která varovala před možným rozvodněním vodních toků. V západních Čechách, které se potýkaly se záplavami již před Štědrým dnem, již začínají sčítat škody. Ministerstvo pro místní rozvoj oznámilo, že urychlí spuštění dotačního programu určeného právě k nápravám škod po živelních pohromách.
27. 12. 2023Aktualizováno27. 12. 2023, 18:14|

V jižních Čechách už fungují dodávky elektřiny, hejtman odvolal kalamitní stav. Sněžení vystřídá silný mráz

Sněžení již téměř ustalo, i tak ale od sobotního večera do nedělního poledne na východě republiky připadlo až třicet centimetrů sněhu. Noc i pondělní den budou značně mrazivé. Po vydatném sněžení z minulých dnů přetrvávají problémy se sjízdností některých silnic i železničních tratí, kvůli vyprošťování kamionů byla uzavřena část dálnice D48, podobné omezení platilo na D5. Ve srovnání se sobotou je však situace podstatně klidnější. V jižních Čechách už společnost EG.D obnovila dodávky proudu. Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) odvolal k 18:00 kalamitní stav.
3. 12. 2023Aktualizováno3. 12. 2023, 22:32|

Sněhové srážky se z jihu Čech přesunuly nad Slezsko. Vznikají závěje

Sněžení, které komplikovalo hlavně dopravu již v pátek, v noci na sobotu ještě zesílilo a přes den neustávalo. Na šumavských hřebenech hor ležel večer i metr sněhu. V jižních Čechách hejtman vyhlásil kalamitní stav. Večer se sněhové srážky přesunuly na východ země, konkrétně z jižní Moravy hlavně do Slezska, kde se k nim přidal vítr. Dopravu na silnicích přes den zkomplikovaly nehody i nesjízdné úseky. Vlaky nabíraly zpoždění nebo je dopravci odříkali kvůli padlým stromům na kolejích i zasněženým výhybkám. Popadané stromy poškodily i elektrické vedení.
2. 12. 2023Aktualizováno2. 12. 2023, 23:18|

Vláda musí ochránit firmy před vysokým zdražením elektřiny, shodli se Kuba, Havlíček i Bartuška

Česká vláda musí najít způsob, jak zamezit hrozícímu výraznému růstu cen elektřiny pro domácnosti a zejména pro firmy. Cesty k tomu jsou různé, ale po některé se musí kabinet vydat, shodli se v pořadu Události, komentáře bývali ministři průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) a Karel Havlíček (ANO) i zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost ministerstva zahraničí Václav Bartuška. Jinak dojde k dalšímu oslabení českého hospodářství, které je už nyní v recesi, do které ho sráží právě i jedna z nejvyšších cen elektřiny v rámci celé Evropské unie.
10. 11. 2023|

Jižní Čechy mají obavy o budoucnost pitné vody. Chystají projekty, aby zůstala čistá

Vědce zajímá kvalita vody v přehradě Římov. Společně s hejtmanstvím a správci nádrže chystají projekty, které by zachovaly její čistotu. Do budoucna o ni mají obavy. Právě tento zdroj zásobuje na jihu Čech většinu domácností.
2. 11. 2023|

Horkovod z Temelína je kompletní, zajistí Budějovicím třetinu tepla

Teplárna České Budějovice zahájila zkušební provoz 26 kilometrů dlouhého horkovodu z Jaderné elektrárny Temelín do Českých Budějovic. Temelínský přivaděč pokryje třicet procent potřeby tepla ve městě. Půjde o 750 terajoulů ročně, horkovod by měl dodávat teplo nejméně dvacet let. Město má tak třicet procent tepla za stabilní ceny, které neovlivní vývoj na trhu, řekli zástupci teplárny, města a firmy ČEZ. Horkovod stavěl ČEZ, investice byla 1,69 miliardy korun.
18. 10. 2023|

České Budějovice napojí své exklávy na vodovod, napraví tak „nedůstojné podmínky“

České Budějovice zahájí v příštích dnech stavbu čistírny odpadních vod pro své exklávy Kaliště a Třebotovice. Náklady na její vybudování a zřízení kanalizační a vodovodní sítě budou přibližně 75 milionů korun. Obyvatelé Kališť a Třebotovic doposud museli brát vodu z vlastních studní nebo vrtů.
6. 10. 2023|

Stálého stomatologa přes pojišťovnu nemá pětina lidí. Roste nápor na zubní pohotovosti

Roste nápor na zubní pohotovosti. Řada pacientů je vyhledává i proto, že se jim nedaří najít stálého zubaře. Lékaře přes pojišťovnu nemá asi pětina lidí v Česku. Někteří bez akutních potíží pohotovostní službu navíc zneužívají. Po tom, co v poslední době některé pohotovosti zkrátily nebo ukončily provoz, se kraje snaží situaci řešit a jednají i s ministerstvem.
3. 10. 2023|

Dotace pomáhají rozvoji regionů. Podle Netolického ale někdy míří špatným směrem

Miliardy korun, které mají přispět k rozvoji regionů, zejména dopravy nebo zdravotnictví, míří z fondu Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) do krajů a obcí. Ty jen loni využily evropské dotace v hodnotě přesahující pět miliard korun na více než šest set projektů. Stát už také začíná chystat další programové období, které začne v roce 2028. Zásadní podle něj budou zkušenosti jednotlivých krajů.
22. 9. 2023|

V Plané nad Lužnicí otevřeli opravený most, jediný ve městě

Po dvou letech oprav otevřeli v Plané nad Lužnicí na Táborsku most, který spojuje dvě části města oddělené řekou. Náklady na jeho vybudování se vyšplhaly na víc než dvě stě dvacet milionů korun. Po dobu výstavby museli lidé využívat pro dopravu přes Lužnici provizorní most, na němž provoz řídily semafory.
15. 9. 2023|

Chaos kolem úspor komplikuje obcím plánování, vadí Žbánkovi. Kuba a Netolický se přeli, jak šetřit

Hejtmani Martin Kuba (ODS) a Martin Netolický (Socdem) se v Událostech, komentářích shodli, že na rozpočty samospráv se s konsolidačním balíčkem nežene žádná katastrofa. Podle olomouckého primátora Miroslava Žbánka (ANO) je problémem hlavně nejistota, jak přesně budou úsporná opatření vypadat. Kuba vyzval k šetření na provozu a pochlubil se propouštěním úředníků. Podle Netolického se však někdy dá šetřit i tím, že si úřad naopak začne sám zajišťovat služby, které si kupoval. Žbánek podotkl, že provozní úspory nemohou dosáhnout takových výší, aby sanovaly výpadky po vládních škrtech.
16. 8. 2023|

Stanjura jednal se zástupci obcí i krajů kvůli rozpočtovému určení daní. Jasno by mělo být příští týden

Zástupci samospráv a ministerstev v úterý jednali o nové podobě takzvaného rozpočtového určení daní. Obce by si chtěly ponechat všechny peníze odváděné za vlastnictví nemovitostí, což by znamenalo, že oproti původnímu návrhu úsporného balíčku by z nich vláda nic nedostala. Na oplátku by se radnice vzdaly části peněz, které dostávají z příjmu lidí i firem. Resort financí však chce ještě propočítat varianty.
15. 8. 2023|

Českobudějovické letiště zahajuje mezinárodní provoz. Menší aeroporty však bývají často ztrátové

Česko má už šesté letiště pro mezinárodní spoje, na kterém mohou přistávat velká letadla. Po Praze, Brnu, Ostravě, Karlových Varech a Pardubicích zahájilo provoz i letiště v Českých Budějovicích. Kraj i město do něj investovaly dvě miliardy korun. První let společnosti Smartwings odletěl do turecké Antalye. Od příštího týdne pak budou z Budějovic létat charterové lety do Řecka. Úkolem pro management teď bude zajistit vytížení letiště i pro zbytek roku, ostatní menší letiště v Česku jsou totiž dlouhodobě ztrátová.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 22:51|

Prezident Pavel zahájil návštěvu jižních Čech. Vystoupal na Kleť, podpořil jadernou energetiku

Pro urychlenou stavbu malého modulárního reaktoru v Temelíně se při své návštěvě Jihočeského kraje vyslovil prezident republiky Petr Pavel. Míní, že by ho měl stát začít stavět zároveň s novým blokem v Dukovanech. Prezident v jižních Čechách navštívil České Budějovice, kde se setkal se zástupci samospráv, vystoupil na Kleť a první den návštěvy regionu uzavře v Českém Krumlově.
18. 7. 2023|