TÉMA

Amnesty International

Česko se při hlasování o paktu o migraci a azylu EU zdrží. Podle Kupky je nový návrh horší než předchozí

Česko se při hlasování o paktu o migraci a azylu Evropské unie zdrží. Po jednání vlády to ve středu řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Nová podoba návrhu je podle něj pro Česko horší než ta, na níž se podílelo během svého předsednictví. Zdůraznil, že pokud by byl pakt přijat, neznamená to, že by Česko mělo povinnost přijímat migranty.
7. 2. 2024|

Ministerstvo začalo prověřovat případ podmíněného trestu za opakované znásilnění dívky

Ministerstvo spravedlnosti prověřuje případ opakovaného znásilnění dívky, za které pachatel dostal od soudu podmíněný trest. Poté zváží další postup, informovalo ve čtvrtek na sociální síti X. Ministr Pavel Blažek (ODS) dodal, že Krajský soud v Brně po doručení rozsudku ještě sdělí veřejnosti odůvodnění svého rozhodnutí. Ministr po obdržení spisu přezkoumá, zda nebyl porušen zákon, a případně podá stížnost k Nejvyššímu soudu. Server Seznam Zprávy zároveň uvedl, že rozsudek si vyžádalo také Nejvyšší státní zastupitelství v Brně, které zváží podání dovolání.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 19:39|

Rakušan považuje Vondráškova slova za nešťastná, jeho omluvu označil za dostatečnou

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) označil slova policejního prezidenta Martina Vondráška o smyšlených znásilněních za nešťastná. Šéf resortu dále ve zprávě pro Českou televizi napsal, že omluvu zveřejněnou ve čtvrtečním vydání deníku Právo považuje za dostatečnou. Po společné schůzce nebude z Vondráškova jednání vyvozovat důsledky.
10. 8. 2023Aktualizováno10. 8. 2023, 21:12|

Trestů smrti přibývá, upozornila Amnesty. Dominuje Čína, Blízký východ a severní Afrika

Loni bylo ve světě vykonáno nejvíce trestů smrti za pět let, upozornila organizace Amnesty International (AI) v úterý zveřejněné zprávě. Nejaktivnějším popravčím mezi státy je patrně Čína s odhadovanými tisícovkami poprav. Přesné počty nejsou známy. Mnoho odsouzenců, byť řádově nižší počty, posílají na smrt také Írán, Saúdská Arábie, Egypt a Spojené státy.
16. 5. 2023|

V Íránu popravili muže, který údajně na demonstraci útočil na bezpečnostní síly

Írán ve čtvrtek popravil muže odsouzeného za pobodání člena bezpečnostních složek při demonstraci. S odvoláním na íránská média o tom informovala agentura AP, podle níž jde o první známou popravu za čin údajně spáchaný v souvislosti se současnou vlnou protivládních protestů.
8. 12. 2022|

Za nemanželský sex až rok vězení, schválili Indonésané. Týká se to i turistů

Indonéský parlament schválil nový trestní zákoník, který mimo jiné zakazuje nemanželský sex a soužití nesezdaných párů. Nová norma, která se bude vztahovat na Indonésany i cizince, počítá s trestem až jednoho roku vězení za pohlavní styk mezi lidmi, kteří neuzavřeli manželství. Zákon musí ještě podepsat prezident, upozornily agentury AP a Reuters. Platnost zákazu i pro cizince kritizují mimo jiné firmy podnikající v cestovním ruchu.
6. 12. 2022|

Neváhejte, Chorvatsko patří do Schengenu, vyzval unijní země europarlament

Členské země Evropské unie by neměly otálet s rozhodnutím přijmout Chorvatsko do schengenského prostoru a zrušením kontrol na jeho hranicích s unijními státy. Takové stanovisko vyjádřil Evropský parlament (EP), který v přijaté zprávě konstatuje, že balkánská země splňuje veškeré podmínky pro přijetí. Součástí zóny volného pohybu by podle zpravodaje EP měla být země od příštího roku.
10. 11. 2022|

Katar zneužil stovky tisíc dělníků na stavbách pro fotbalový šampionát, FIFA chystá odškodňovací fond

Zástupce světové fotbalové asociace FIFA v principu souhlasí se zřízením mezinárodního fondu pro zahraniční dělníky v Kataru. Měsíc před vypuknutím prvního mistrovství světa v arabské zemi čelí organizace kritice Rady Evropy i lidskoprávních agentur. Dle britského tisku zahynulo na stavbě stadionů v bohatém emirátu za posledních jedenáct let šest a půl tisíce dělníků, desítky tisíc utrpěly zranění. Odškodňovací fond by měl mít 440 milionů dolarů.
15. 10. 2022|

Úmrtí ženy ve vazbě bude prošetřeno, slíbil íránský prezident

Íránský prezident Ebráhím Raísí slíbil důkladné prošetření úmrtí mladé ženy ve vazbě mravnostní policie, které v zemi podnítilo největší protesty za několik let. Od minulého týdne při nich podle oficiálních informací zemřelo přes dvacet lidí, ale podle nevládních zdrojů je obětí už více než padesát. Demonstrace jsou podle prezidenta přípustné, nikoliv však vandalismus, uvedla v pátek agentura AP.
23. 9. 2022Aktualizováno23. 9. 2022, 21:34|

V Praze vystoupí ruské aktivistky Pussy Riot

V pražském klubu MeetFactory vystoupí ve čtvrtek 8. září ruská punková kapela Pussy Riot. Feministická punková skupina je známá občanskými postoji vyjadřovanými často provokativní formou a kritikou ruského prezidenta Vladimira Putina. Koncert v Praze je součástí turné. Honorář kapela věnovala na obnovu dětské nemocnice v Kyjevě.
8. 9. 2022|

Rok vlády Talibanu: Afghánské dívky nemohou studovat, ekonomika je na dně

Už rok drží moc v Afghánistánu hnutí Taliban. Loni v létě jeho milice rychle obsadily celou zemi, zatímco se překotně stahovaly spojenecké síly. Poslední americký voják opustil středoasijskou zemi 30. srpna 2021. Taliban s nástupem k moci sliboval mnohé, zejména mírnější režim, než byl ten mezi lety 1996 a 2001. Uplynulý rok ale ukázal, že druhá vláda islamistů je té první velice podobná.
15. 8. 2022|

Myanmarská junta popravila čtyři lidi včetně spolupracovníka Su Ťij

Myanmarská vojenská vláda popravila čtyři muže odsouzené k trestu smrti, včetně dvou prodemokratických aktivistů, které dříve obvinila na základě protiteroristického zákona. Ve skupině je i bývalý poslanec Národní ligy pro demokracii (NLD) a blízký spolupracovník svržené vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij. Jedná se o první popravu v této jihovýchodní asijské zemi za desítky let. Zpráva vyvolala pobouřené reakce ochránců lidských práv včetně organizací Human Rights Watch (HRW) nebo Amnesty International (AI).
25. 7. 2022Aktualizováno25. 7. 2022, 22:14|

Donbasem otřásají pouliční boje. Civilisté přinášejí svědectví z filtračních táborů

Ruské síly s podporou dělostřelectva zaútočily na centrum Severodoněcka a vytlačily z něj ukrajinské jednotky, uvedl ukrajinský generální štáb. Hlava Luhanské oblasti Sehij Hajdaj oznámil, že jsou zničeny všechny mosty vedoucí do města. Ukrajinci, kterým se po násilné deportaci podařilo uprchnout z Ruska, popsali britskému listu The Guardian dění ve filtračních táborech. Podle Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI) se v důsledku ruské invaze na Ukrajinu zvýšilo napětí mezi devíti světovými jadernými státy a poprvé od studené války hrozí navýšení jaderného arzenálu.
13. 6. 2022Aktualizováno13. 6. 2022, 22:12|

Princ Charles neveřejně kritizoval plány na deportace migrantů do Rwandy

Princ Charles v soukromí označil za „otřesné“ plány britské vlády na deportaci žadatelů o azyl do Rwandy. Podle agentury Reuters to uvedla některá britská média. Připojil se tak k řadě dalších kritiků, podle nichž je plán předražený, neefektivní nebo nezákonný. Kabinet premiéra Borise Johnsona chce deportacemi bojovat proti převaděčství. První let s migranty by měl být na východ Afriky vypraven příští týden.
11. 6. 2022|

Loni bylo popraveno nejméně 579 lidí, přes polovinu v Íránu, píše AI. Ve zprávě chybí tisíce případů z Číny

V roce 2021 stoupl počet rozsudků smrti i vykonaných poprav, upozorňuje ve zprávě organizace Amnesty International (AI). V osmnácti zemích bylo loni popraveno nejméně 579 lidí, z toho více než polovina v Íránu. Verdikt hrdelního trestu padl loni u soudu 2052krát; to je o čtyřicet procent více než v roce 2020. K opětovnému nárůstu v obou kategoriích došlo po pauze způsobené pandemií covidu-19. V dlouhodobém srovnání přesto patří loňská čísla k nejnižším. K dispozici ale nejsou údaje z Číny, Severní Koreje a Vietnamu. Peking přitom popraví tisíce lidí ročně.
24. 5. 2022|

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva přicestovala do Číny a navštíví Sin-ťiang. USA mají velké obavy

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová zahájila návštěvu Číny, během níž má plánovanou zastávku i v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, kde je Peking obviňován z rozsáhlého porušování lidských práv. Informovala o tom agentura AFP.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 14:40|

Předseda Ústavního soudu Rychetský čelí trestnímu oznámení kvůli svým výrokům o Klausovi

Kvůli nedávným výrokům předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského o údajném napojení bývalého prezidenta Václava Klause na Rusko padlo trestní oznámení. Podal ho Petr Macinka z Institutu Václava Klause. Ten se domnívá, že se Rychetský dopustil pomluvy a případně i křivého obvinění. Uvedl, že o svém kroku Klause informoval. Pavel Rychetský v SMS zprávě napsal ČTK, že se k záležitosti nebude vyjadřovat.
7. 5. 2022|

Britská vláda hodlá posílat některé migranty do Rwandy, opozice plán ostře zkritizovala

Britská vláda oznámila dohodu se Rwandou, na jejímž základě má africká země za desítky milionů liber přijímat migranty z různých zemí zadržené po příchodu do Spojeného království. Plán pomůže podle kabinetu premiéra Borise Johnsona zasáhnout proti převaděčům. Opozice i organizace hájící práva uprchlíků mechanismus odsuzují jako pomýlený a krutý, vzhledem k historii porušování lidských práv v malé africké zemi.
14. 4. 2022Aktualizováno14. 4. 2022, 15:52|

Z tří měst, kde žily před válkou miliony lidí, jsou ruiny

O útocích ruské armády na civilní cíle na Ukrajině se mluví téměř od počátku války. Bombardují obytné domy, nemocnice, porodnice, školy i školky. Podle Západu je to taktika Moskvy. Psychologickým tlakem na představitele Ukrajiny se snaží vymoct ústupky hlavně při diplomatických jednáních. Kreml to popírá a tvrdí, že civilní místa nebombarduje, a když, tak že ho k tomu donutili ukrajinští vojáci skrývající se v nich.
29. 3. 2022|

Ukrajince spojuje ponížení, říká manželka velvyslance Olga Perebyjnisová

Ruská invaze na Ukrajinu začala přesně před měsícem. Bilanční rozhovor Studiu 6 poskytla manželka ukrajinského velvyslance v České republice Olga Perebyjnisová. Aktuální situaci na východě Evropy připomene během čtvrtka mimo jiné akce pořádaná organizací na ochranu lidských práv Amnesty International, chce vyzvat Rusko k ukončení zabíjení civilistů.
24. 3. 2022|

Katar se chystá na fotbalové mistrovství. Stavební dělníci umírají horkem, v poušti roste zelený trávník

Pořadatelé listopadového fotbalového mistrovství světa v Kataru čelí kritice kvůli podmínkám stavebních dělníků z chudších zemí, kteří umírají na následky těžké práce v celodenním horku. Nuzné podmínky pracovníků vyznívají o to tristněji, že nesrovnatelnou péči věnuje bohatá pouštní země pěstovanému fotbalovému trávníku. Ochlazuje ho studeným vzduchem a zavlažuje odsolenou mořskou vodou.
22. 2. 2022|

Kaczyński přiznal nákup špehovacího programu. Tvrdí, že ho proti opozici nepoužil

Předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) a vicepremiér Jaroslaw Kaczyński přiznal nákup vyspělého izraelského špehovacího programu Pegasus. Zároveň popřel, že by ho použil proti svým politickým odpůrcům. Informovala o tom agentura AP, která dříve zveřejnila poznatky, že Pegasus špehoval mobilní telefony právníka vůdce polské opozice, opozičního politika a nepohodlné prokurátorky. Opozice se domáhá vyšetřovací komise, podle Kaczyńského není zapotřebí.
7. 1. 2022|

Intel nechtěl využívat práci utlačovaných Ujgurů. Nyní se Číně omlouvá

Americký výrobce čipů Intel se omluvil čínským zákazníkům, partnerům a veřejnosti za své dřívější výroky o západočínské provincii Sin-ťiang. Ty vyvolaly v Číně kritiku ze strany státu i jím ovládaných médií, zazněly také hlasy po bojkotu firmy.
23. 12. 2021|

Írán popravil Kurda za napomáhání vraždě, k níž se nepřiznal

V Íránu popravili Kurda, na jehož případ upozorňovaly mezinárodní lidskoprávní organizace. Hejdar Ghorbání byl loni odsouzen za napomáhání k vraždě. Ochránci lidských práv v září vyzvali Írán, aby rozsudek zrušil, protože se nekonal spravedlivý proces a obžalovaný byl ve vazbě mučen.
20. 12. 2021|