TÉMA

Vsetín

Předsudečná argumentace, kritizoval Ústavní soud snahu Vsetína o odklad odškodného pro romskou rodinu

Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh na odklad vykonatelnosti, o který požádal Vsetín ve sporu o omluvu a odškodnění pro vystěhovanou romskou rodinu. Soud zároveň označil argumentaci města za „paušalizující, stigmatizující a předsudečnou“, vyplývá z usnesení. Nejvyšší soud stanovil Vsetínu povinnost omluvit se a vyplatit členům rodiny odškodnění od deseti tisíc do čtyřiceti tisíc korun za nucené stěhování do Vidnavy na Jesenicku a také za výroky starosty Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Čunka rozhodnutí Ústavního soudu překvapilo, nesouhlasí zejména s odůvodněním.
26. 3. 2024Aktualizováno26. 3. 2024, 15:12|

Vsetín se kvůli odškodnění za vystěhování Romů z města v roce 2006 obrátil na Ústavní soud

Město Vsetín se v kauze vystěhování Romů v roce 2006 obrátilo na Ústavní soud (ÚS). Nejvyšší soud (NS) nedávno navýšil odškodnění několika romským rodinám, které se ze Vsetína musely vystěhovat. Čtyřem rodinám s 46 členy NS přiřkl odškodné od města v souhrnné výši 1,825 milionu korun, vedení radnice to považuje za nespravedlivé. Starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL) v úterý řekl, že město „tvrdě platí za akt milosrdenství“, protože nevyhodilo neplatiče nájemného na ulici, ale pomohlo jim zajistit nové bydlení. Vsetín vystěhoval romské rodiny z pavlačového domu v době, kdy Čunek město vedl. Advokátka rodin Zdeňka Poláková řekla, že starosta situaci zkresluje.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 14:05|

Děti z romských rodin, které se musely vystěhovat ze Vsetína, dostanou vyšší odškodnění

Nejvyšší soud (NS) dvěma rozsudky zvýšil odškodnění pro děti z romských rodin, které se v roce 2006 musely vystěhovat ze Vsetína. Nyní už jsou dospělé a získají částky od deseti do 95 tisíc korun. Vyplývá to z rozsudků dočasně zpřístupněných na úřední desce. Soud poukázal na rozpad jedné z rodin, zpřetrhané vazby a kontakty. Vsetín vystěhoval romské rodiny z pavlačového domu v době, kdy město vedl Jiří Čunek (KDU-ČSL), nyní znovu starosta. Objekt byl ve špatném stavu, město jej pak nechalo zbourat. Čunek uvedl, že rozhodnutí Nejvyššího soudu respektuje, nevyloučil ale podání k Ústavnímu soudu.
11. 12. 2023Aktualizováno11. 12. 2023, 13:12|

Komunisté ve Vsetíně opětovně odhalili sochu Julia Fučíka, kraj to povolil

Sochu komunistického novináře a spisovatele Julia Fučíka v pondělí odhalili komunisté ve Vsetíně před sídlem okresního výboru KSČM. Sochu sice vztyčili již před dvěma lety, město však s jejím umístěním nesouhlasilo; podle radnice byla instalace v rozporu s požadavky zákona o státní památkové péči. Komunisté museli sochu odstranit. Letos v září však získali kladné stanovisko zlínského krajského úřadu, který stanovisko vsetínského městského úřadu změnil a umístění díla umožnil.
6. 11. 2023|

Vsetín se rozloučil s padesátiletou lávkou. Na jejím místě vznikne nová

Více než šedesátimetrovou lávku pro pěší a cyklisty zbourali ve Vsetíně. Břehy Vsetínské Bečvy spojovala půlstoletí, kvůli havarijnímu stavu byla ale od loňska uzavřená. Na jejím místě nechá město postavit novou.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 19:05|

Audit Technických služeb Vsetín odhalil na čtyřicet pochybení

Téměř čtyřicet pochybení odhalil audit technických služeb ve Vsetíně. Jejich zaměstnanci podle dokumentu dokonce ve dvou případech porušili zákon o zadávání veřejných zakázek. V pondělí o výsledcích kontroly jednalo vsetínské zastupitelstvo.
30. 10. 2023|

Hladík o Bečvě: Soud rozhodl jako chytrá horákyně, moudrý z toho nejsem

Za ekologickou havárii desetiletí, otravu čtyřiceti tun ryb v hodnotě desítek milionů korun v řece Bečvě, trest nepadl. Soud ve Vsetíně zprostil viny Oldřicha Havelku, ředitele společnosti Energoaqua, nepotrestal ani samotnou firmu, přestože ji označil za viníka havárie. „Jsem z toho absolutně nešťastný,“ okomentoval rozhodnutí soudu ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v pořadu Události, komentáře. Podobným haváriím by podle něj měla zabránit novela vodního zákona, kterou projednává Poslanecká sněmovna.
24. 10. 2023|

Otravu Bečvy způsobila dle soudu firma Energoaqua, trest ale nedostala. Havelka byl zproštěn

Okresní soud ve Vsetíně zprostil ředitele firmy Energoaqua Oldřicha Havelku obžaloby z otravy řeky Bečvy. Vinu odmítal. Otravu řeky podle soudu způsobila společnost Energoaqua, trest jí však neuložil. Právnická osoba podle soudkyně Ludmily Gerlové není v tomto případě objektivně trestně odpovědná. Firma se však podle rozsudku při havárii mohla dopustit přestupku, věc proto soud postoupil České inspekci životního prostředí (ČIŽP). Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce Jiří Sachr už sdělil, že se proti zprošťujícímu verdiktu pro Havelku odvolá. Podá také stížnost proti usnesení, kterým soud rozhodl o obžalobě proti společnosti Energoaqua.
23. 10. 2023Aktualizováno23. 10. 2023, 23:09|

Zmocněnec firmy Energoaqua v závěrečné řeči odmítl vinu za otravu Bečvy

Zmocněnec firmy Energoaqua Vladimír Kurka ve své závěrečné řeči u Okresního soudu ve Vsetíně odmítl, že by společnost způsobila otravu řeky Bečvy z 20. září 2020. Spolu s podnikem je v případu obžalovaný také jeho ředitel Oldřich Havelka. Soud nemůže podle Kurky u obou obžalovaných rozhodnout jinak než o zproštění obžaloby. Podle státního zástupce řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom.
19. 10. 2023|

Školní rok začíná i některým seniorům. Opět vyrazí hlídat na přechody u základních škol

I v letošním roce některá města zapojí seniory do dozoru na přechodech u základních škol. Společně s policií budou pomáhat dětem při bezpečném přecházení vozovky. Senioři budou například u škol v Mladé Boleslavi, Vsetíně nebo v Liberci. Podle městských policií ale noví senioři nepřibývají. Někde se dokonce nepřihlásil žádný.
4. 9. 2023|

Zlínská Barum Rally omezí dopravu

Ve Zlíně v pátek odstartuje 52. ročník motoristické soutěže Barum Czech Rally Zlín. Akce stejně jako každý rok výrazně omezí dopravu v krajském městě i jeho okolí. Rychlostní zkouška na několik hodin uzavře Gahurovu ulici v centru města, která je hlavní přístupovou cestou na sídliště Jižní Svahy. Ovlivní to také MHD, k dispozici budou objízdné trasy, řekl mluvčí Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice (DSZO) Vojtěch Cekota. Omezena bude i vlaková doprava mezi Zlínem a Otrokovicemi.
17. 8. 2023|

Obce nakupují energie přes komunitní burzy. Ušetří práci i peníze

Přibývá obcí, které se rozhodly nakupovat energie přes komoditní burzy. Ke společnému postupu je vyzývá i Sdružení místních samospráv, podle něj tím získají lepší cenu a nebudou mít tolik práce s administrativou. Svaz měst a obcí pak pro radnice pořádal školení, jak při výběru vhodného dodavatele postupovat.
5. 8. 2023|

Na Bystřičce pod stejnojmennou nádrží platil i odpoledne druhý povodňový stupeň

Na říčce Bystřičce pod stejnojmennou přehradou na Vsetínsku platil i ve středu odpoledne druhý stupeň povodňové aktivity značící pohotovost. Nad nádrží klesla její hladina od rána na úroveň prvního stupně povodňové aktivity znamenající bdělost. První povodňový stupeň zůstával odpoledne ve Zlínském kraji i na Velké Stanovnici pod nádrží v Karolince na Vsetínsku. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle vodohospodářů hladiny většiny toků v regionu klesají. Situace se postupně uklidňuje i v Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.
17. 5. 2023Aktualizováno17. 5. 2023, 17:48|

Zlínský kraj čeká v příštích čtrnácti dnech několik vlakových výluk

Mezi Vsetínem a Velkými Karlovicemi na Vsetínsku nepojedou více než dva týdny vlaky. Omezení potrvá od úterý 16. května do středy 31. května. Další výluka začne v úterý mezi Uherským Brodem a Luhačovicemi a potrvá dva dny. Dotkne se spojů společnosti Arriva i rychlíkových spojů Českých drah. Oba dopravci nahradí vlaky po dobu omezení autobusovou dopravou. Nadále zůstává v platnosti výluka mezi stanicemi Bylnice a Horní Lideč.
12. 5. 2023|

Plastika pro Vsetín se stala terčem kritiky. Na další už možná nedojde

Politici ve Vsetíně se přou kvůli plastikám, které mají zdobit tamní kruhové objezdy. Pro město je navrhuje výtvarník Josef Zlamal ze Šternberka, jenže už jeho první dílo za 1,4 milionu korun vyvolalo vášnivé diskuse. Další rondely město zatím plastikami osazovat nebude. Radnice to odůvodňuje nedostatkem financí.
26. 4. 2023|

PŘEHLEDNĚ: Pošta vyměnila část poboček určených ke zrušení za jiné

Pošta pozměnila seznam poboček, které chce zavřít. Celkový počet tři sta sice zůstává, ale ve čtrnácti případech kývla na požadavky radnic a ponechá otevřené pošty, které se měly zavřít, výměnou za jiné, z pohledu radnic postradatelnější. Nejvýrazněji se tato úprava týká Opavy, kde zaniknou dvě poštovní pobočky, ale jiné dvě zůstanou. V dalších dvanácti městech včetně sedmi krajských je to vždy jedna změna.
19. 4. 2023|

K žádné havárii v čističce nedošlo, řekl u soudu bývalý ekolog rožnovské firmy Energoaqua

Bývalý ekolog firmy Energoaqua Martin Klos u vsetínského okresního soudu odmítl, že by se v čistírně odpadních vod (ČOV), kterou podnik provozuje, stala za dobu jeho působení havárie. Ve firmě, která je obžalovaná z otravy řeky Bečvy z 20. září 2020, pracoval mezi lety 1993 až 2021. Podle obžaloby způsobila Energoaqua znečištění Bečvy kyanidy a šestimocným chromem minimálně na 37 kilometrech řeky. Kromě společnosti je obžalovaný i její ředitel Oldřich Havelka. Zmocněnec podniku Vladimír Kurka i Havelka vinu odmítli.
12. 4. 2023|

Vzorky odebrané dva dny po havárii byly v pořádku, řekl u soudu technolog firmy Energoaqua

Technolog čistírny odpadních vod (ČOV) společnosti Energoaqua Radek Vetyška odmítl, že by podnik způsobil havárii na řece Bečvě. Uvedl, že dva dny po otravě ze září 2020, ze které je firma spolu se svým ředitelem Oldřichem Havelkou obžalovaná, odebral u výpusti firmy i v provozu čistírny vzorky vody a předal je do laboratoře podniku. Laboranti podle něj ve vodě zjišťovali množství kyanidů a pH. „Vzorky byly v pořádku, byly pod limitem, byly nízké,“ řekl Vetyška u vsetínského okresního soudu, který ekologickou havárii projednává.
15. 3. 2023|

Energoaqua odebrala v roce 2020 asi 140 kontejnerů s kyanidovou vodou, řekl u soudu svědek

Společnost Liss, která se zabývá povrchovou úpravou kovů, dodala do firmy Energoaqua v roce 2020 k vyčištění zhruba 140 kontejnerů odpadní vody s obsahem kyanidů. U vsetínského okresního soudu, který projednává otravu řeky Bečvy z 20. září 2020, to ve čtvrtek řekl svědek Robert Lovecký, místopředseda správní rady podniku Liss. Takzvané IBC kontejnery mají objem tisíc litrů. Společnost Energoaqua je kvůli havárii obžalovaná, spolu s ní i její ředitel Oldřich Havelka.
2. 3. 2023|

Otrava Bečvy doplula k soudu

Okresní soud ve Vsetíně začíná v pondělí projednávat případ otravy řeky Bečvy ze září 2020. Na hlavní líčení si vyčlenil devětatřicet jednacích dní, nařízené je do letošního prosince. Obžalobě v případu čelí společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a její ředitel Oldřich Havelka. Kauza připadla trestnímu senátu v čele se soudkyní Ludmilou Gerlovou.
30. 1. 2023Aktualizováno30. 1. 2023, 15:24|

Znalec Klicpera musí zaplatit pokutu kvůli mediálním výrokům v kauze Bečva

Znalec Jiří Klicpera musí zaplatit devět tisíc korun kvůli svým mediálním výrokům v kauze otravy řeky Bečvy. Ministerstvo spravedlnosti mu uložilo pokutu kvůli porušení mlčenlivosti, řekl ČT mluvčí resortu Vladimír Řepka. Klicpera s pokutou nesouhlasí, odvolávat se proti ní ale nebude. Ministerstvo znalci vyčítalo, že v médiích naznačoval, kdo je nebo není viník havárie.
26. 10. 2022|

Otrava Bečvy se vrací ke vsetínskému soudu

Případ otravy řeky Bečvy v roce 2020, při kterém uhynuly desítky tun ryb, se vrací k Okresnímu soudu ve Vsetíně. Krajský soud v Olomouci vyhověl stížnosti státního zástupce proti vrácení případu k došetření. Vyplývá to z údajů dostupných v databázi Infosoud. Případ dozoruje žalobce Jiří Sachr, který v březnu obžaloval společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a jejího ředitele Oldřicha Havelku.
21. 10. 2022|

Ve Vsetíně podepsali koaliční smlouvu, starostou bude Jiří Čunek

Ve Vsetíně v pondělí podepsalo koaliční smlouvu vítězné hnutí ANO s lidovci, Nestraníky, ODS a PRO-pořádek-rozvoj-odpovědnost VSETÍN. Koalice bude mít v zastupitelstvu s 21 členy čtrnáct křesel. Starostou bude bývalý starosta Vsetína a někdejší zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), který je senátorem. Ustavující zastupitelstvo se bude konat 24. října.
17. 10. 2022Aktualizováno17. 10. 2022, 21:00|

Komunální volby otřásly tradičním vedením některých radnic. Známé tváře vytlačuje ANO

Letošní komunální volby výrazně změnily dosud tradiční podobu zastupitelstev některých měst. V tradičních baštách jiných stran se dařilo zejména hnutí ANO. Končí například dlouholetá nadvláda lidovců ve Vsetíně, po čtyřech volebních obdobích opustí v Mladé Boleslavi křeslo primátora Raduan Nwelati z ODS a poprvé od roku 1998 nezvítězili občanští demokraté v Teplicích.
25. 9. 2022|