Komunisté ve Vsetíně opětovně odhalili sochu Julia Fučíka, kraj to povolil

Sochu komunistického novináře a spisovatele Julia Fučíka v pondělí odhalili komunisté ve Vsetíně před sídlem okresního výboru KSČM. Sochu sice vztyčili již před dvěma lety, město však s jejím umístěním nesouhlasilo; podle radnice byla instalace v rozporu s požadavky zákona o státní památkové péči. Komunisté museli sochu odstranit. Letos v září však získali kladné stanovisko zlínského krajského úřadu, který stanovisko vsetínského městského úřadu změnil a umístění díla umožnil.

„Krajský úřad uvedl, že místní úřad jednal protizákonně a v rozporu s našimi ústavními právy, takže máme povoleno,“ řekl v pondělí ve Vsetíně předseda zlínského krajského výboru KSČM Roman Ramach.

Zhruba třímetrovou sochu vytvořil Josef Malejovský, v 80. letech minulého století stála ve Vsetíně před základní školou. Na novém místě, před sídlem okresního výboru komunistů a nedaleko vsetínského zámku, spadá do ochranného pásma kulturní památky. Vsetínský městský úřad po odhalení sochy před dvěma lety upozornil na to, že je k tomu třeba stanovisko orgánu státní památkové péče, o které nikdo nepožádal, a proto bylo umístění sochy v dané lokalitě v rozporu s požadavky zákona o státní památkové péči.

Komunisté poté museli sochu odstranit, snahu o její umístění nevzdali. Ramach označil nynější odhalení za svátek. „Uplynulo 120 let od narození Julia Fučíka a je to 80 let, co ho nacisté popravili. Pro mě je to hrdina, každého hrdinu bychom měli uctívat, neměli by ležet někde ve skladech,“ sdělil Ramach.

„Krajský úřad neměl jinou možnost“

Krajský odbor kultury a památkové péče podle mluvčí hejtmanství Soni Ličkové v přezkumném řízení posuzoval výhradně zákonnost závazného stanoviska vydaného Městským úřadem Vsetín, nikoliv umělecké hodnoty sochy či hodnoty území. „Zámek ve Vsetíně i s areálem parku je kulturní památkou. Pro ochranu hodnot této kulturní památky bylo v roce 1998 tehdejším Okresním úřadem Vsetín na Horním městě vyhlášeno ochranné pásmo,“ popsala nyní Ličková.

Krajský odbor posuzoval zákonnost vydaného stanoviska ve vazbě na zákon o státní památkové péči. „Po provedeném řízení shledal, že závazné stanovisko Městského úřadu Vsetín bylo vydáno v rozporu s platnou právní úpravou, neboť v řízení se žádným způsobem neprokázalo, že osazení bronzové sochy muže s knihou se negativně dotkne předmětu památkové ochrany, což je v daném případě objekt vsetínského zámku. Krajský úřad tedy neměl jinou možnost než toto nezákonné závazné stanovisko změnit, protože v předchozích měsících už dvakrát Městskému úřadu Vsetín vrátil věc k odstranění vad a novému projednání,“ vysvětlila Ličková.

Krajský úřad neposuzoval instalaci sochy z hlediska stavebních povolení. Mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková nyní upozornila, že vsetínskému stavebnímu úřadu nebyla podána žádost o povolení umístění této sochy. „Budeme postupovat podle stavebního zákona,“ uvedla Raszková. Není tak vyloučeno, že se úřad bude osudem sochy ještě zabývat. Ramach však tvrdí, že socha je na soukromém pozemku a povolení není třeba.

Fučík byl po druhé světové válce uctíván jako hrdina a stal se symbolem domácího komunistického odboje proti nacismu. Po roce 1989 se naopak vynořily pochyby o legendě glorifikovaného odbojáře. Starosta Vsetína Jiří Čunek (KDU-ČSL) v aktuálním vyjádření zdůraznil, že nemá právo vstupovat do rozhodnutí úřadů ohledně sochy. Jeho osobní pohled respektuje názor historiků zdůrazňujících přínos Fučíka.

„Já to beru tak, že je úplně jedno, jestli byl komunista, křesťan, sokol, orel. V té době to bylo jedno, kdo bojoval proti nacismu, tak byl hrdina a dělal dobře, a pokud jsou výsledky historiků takové, tak mi nezbývá než je respektovat a dívat se tak na postavu Fučíka,“ nechal se slyšet Čunek.