TÉMA

Školka

Lidé z Malého Hradiska musí kupovat balenou vodu. Ta kohoutková má moc dusičnanů

Malé Hradislo na Prostějovsku řeší problémy s pitnou vodou. Ta, kterou obyvatelé pili doposud, obsahuje zvýšené množství dusičnanů. Takovou nesmí pít malé děti, místní mateřská škola nebo mladé rodiny si proto musejí jezdit pro vodu balenou. Příčina problémů zatím není jasná, vodárna se ale chystá instalovat technologii, která bude tyto látky z vody odbourávat.
11. 4. 2024|

Celiakům nebo diabetikům uvaří jen třetina školních jídelen. Pomoci má nová metodika

V Česku přibývá dětí, které ve školních jídelnách vyžadují speciálně upravené jídlo. I kvůli tomu jídelny v únoru obdržely od ministerstva zdravotnictví metodiku pro poskytování stravy, která je vhodná například pro diabetiky nebo celiaky. Alternativa k běžným obědům ale stále zůstává spíše výjimkou. Například v Pardubicích takto vaří jen na jedné základní škole a v jedné školce.
2. 4. 2024|

Rodiče od září zaplatí za dítě ve školkách zřízených Prahou 800 korun měsíčně

Rodiče v Praze od letošního září zaplatí za dítě v mateřských školách zřizovaných hlavním městem 800 korun měsíčně, ve školních družinách a klubech 400 korun měsíčně, schválili v úterý pražští radní. Současná měsíční výše poplatku je v mateřských školách v rozmezí 300 až tisíc korun a ve školních družinách může být do 800 korun. Poslední rok před nástupem do základní školy je vzdělávání ve školce podle zákona bezúplatné.
2. 4. 2024|

Zápolení o místa ve školkách začíná. Už teď je značný zájem

Kdo se letos chystá hlásit dítě do školky, může na mnoha místech počítat s návalem. O kapacity je už teď velký zájem, a to zápisy teprve proběhnou. Volná místa se dají hledat třeba během dnů otevřených dveří, které teď jednotlivá zařízení pořádají. Po zkušenostech z minulých let se města brání především takzvané spádové turistice, kdy se k nim snažili děti dostat i rodiče z okolních obcí.
20. 3. 2024|

Novou hygienickou vyhlášku pro školy podle autorů změn provází dezinformace

Školám by se příští rok mohly navýšit kapacity díky nové hygienické vyhlášce. Ministerstvo zdravotnictví už vypořádalo připomínky. Kritikům vadila například možnost společných toalet pro chlapce a dívky a objevily se i obavy, že kolem mateřských škol budou chybět ploty. Podle autorů změn šlo často o dezinformace.
12. 3. 2024|

Cvičebna ve zlínské školce pomáhá dětem, které trápí šilhání nebo tupozrakost

Ve zlínské Mateřské škole Luční funguje už několik týdnů ortoptická cvičebna. Otevřelo ji oční oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati. Děti s poruchami zraku tak mohou přímo docházet v prostorách školky k odborníkovi a rodiče je nemusí vozit do nemocnice. Cvičebna je otevřená především pro děti, které trápí tupozrakost nebo šilhání.
9. 11. 2023|

Hluk z letadel omezuje rozvoj Plané, radnice doufá ve zmírnění zákazu výstavby

Hluk z letadel omezuje rozvoj Plané u Českých Budějovic. Brání třeba výstavbě školky nebo rodinných domů. Zákaz platí jen pro polovinu obce. Radnice nyní čeká na přeměření hluku, a podle toho chce přehodnotit stavební uzávěru. Letos v srpnu začali z Plané létat turisté na zahraniční dovolené.
9. 9. 2023|

Hygienická pravidla pro školy se změní, budou třeba muset hlídat kvalitu vzduchu ve třídách

Nově navržená pravidla pro školní budovy by měla pro budoucí stavby platit od října. Upravená vyhláška zavádí mimo jiné povinnost měření kvality vzduchu ve třídách, mění požadavky na osvětlení a dává více prostoru pro rozhodování o podobě a chodu školy zřizovatelům a ředitelům škol. Pro stávající školy se připravuje další úprava, podle níž budou muset sledovat koncentraci oxidu uhličitého ve výukových prostorech. S jejím zavedením se počítá v horizontu let.
11. 8. 2023Aktualizováno11. 8. 2023, 15:26|

Zajištění míst ve školkách by podle novely měli řešit starostové. Ti jsou ale proti

Starostové měst a obcí by mohli mít od příštího roku povinnost zajistit pro děti od tří let místo ve školce nebo v dětské skupině. Vyplývá to z novely zákona o dětských skupinách. Zástupci obcí a měst to však odmítají. Zřízení dětské skupiny bývá často složité a z hlediska vzdělávání mateřské školy nenahradí.
30. 7. 2023|

Útočník s nožem zabil v čínské školce šest lidí včetně tří dětí

Šest lidí zabil a dalšího zranil útočník s nožem ve školce v provincii Kuang-tung na jihovýchodě Číny. S odvoláním na policii to napsal server BBC News. Policie podezřelého zadržela, motiv činu vyšetřuje.
10. 7. 2023Aktualizováno10. 7. 2023, 09:55|

Místa ve školách má zajistit povinnost samospráv sledovat porodnost a migraci, navrhuje vláda

Obce a kraje budou nejspíš muset začít pravidelně sledovat demografický vývoj, a to kvůli zřizování či rušení školek a škol. Minimálně jednou ročně by měly zjišťovat věkové složení obyvatel, počty přistěhovaných či počty odmítnutých žádostí o umístění dětí. Výslovně to ukládá chystaná novela o dětských skupinách se změnami školského zákona, kterou zveřejnila na svém webu vláda. Návrh počítá také s tím, že by tříleté děti měly mít místo ve spádové školce zaručené. Dosud žádné plošné systematické plánování školních kapacit s ohledem na porodnost a migraci nikdo nedělal, což vedlo k nedostatku míst s dorůstáním silnějších ročníků do věků nástupu do školek a různých typů škol.
5. 7. 2023|

Základní ošetření dětí by měly školy zvládnout, některé to ale odmítají. Ministerstvo sestaví pravidla

Školy i školky stále častěji řeší postup u žáků s diabetem, celiakií nebo při vytahování klíšťat. Legislativa jim tento typ zdravotních služeb provádět umožňuje, některé školy to ale odmítají. Resort zdravotnictví proto jedná o sjednocení pravidel.
19. 6. 2023|

Policista, kterému ve školce náhodně vystřelila zbraň, dostal napomenutí

Policista, kterému náhodně vystřelila na začátku března služební zbraň po besedě v přerovské mateřské školce, porušil předpisy a byl potrestán písemným napomenutím. České televizi to na základě žádosti o poskytnutí informace sdělil Petr Malacka z ředitelství olomoucké policie. Incident se stal na začátku března v mateřské škole Dvořákova, nikdo se nezranil.
7. 6. 2023|

Některé školky na Pardubicku přestaly přijímat děti z okolních obcí, nemají místo

Místa v mateřských i základních školách hledají rodiče z Pardubicka stále obtížněji. Týká se to i lokalit, kde měli dosud slíbenou spádovost své obce. Rodiče často školy posílají i do vesnic v sousedství. Někteří starostové už ale začali takové smlouvy vypovídat. Přespolní nepřijmou, protože místo potřebují pro místní. To je případ třeba Rohovládovy Bělé na Pardubicku.
19. 4. 2023|

Drásov chce po developerech příspěvek do obecní kasy. Bez něj nebude možné stavět

Developeři, kteří budou chtít stavět v Drásově na Brněnsku, budou muset městysu zaplatit příspěvek na vybudování veřejné infrastruktury. Tamní zastupitelé totiž přijali nové zásady pro výstavbu, které odstraňují individuální sjednávání podobných příspěvků. Městys už několik let čelí nárůstu obyvatel a developerských počinů nejrůznějšího rozsahu. Například tamní čistírna odpadních vod je už na hraně své kapacity. Její rozšíření bude pro obec finančně náročné.
6. 4. 2023|

Stát dá sto milionů korun na jídlo pro děti nemajetných, program se nově týká i školek

Na obědy pro děti z nemajetných rodin vyčlenilo ministerstvo školství sto milionů korun. Nově se projekt rozšířil i na mateřské školy. V nich jsou hrazené i svačiny. Rodičů, kteří si platby za jídlo nemůžou dovolit, přibylo kvůli rostoucím cenám.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 07:57|

Při besedě ve školce policista náhodně vystřelil. Všichni jsou v pořádku

V jedné z přerovských mateřských škol ve čtvrtek při besedě s dětmi policista při manipulaci se zbraní náhodně vystřelil. Při incidentu se nikdo nezranil, okolnosti vyšetřuje odbor vnitřní kontroly. Podle zástupců přerovské radnice se událost odehrála v mateřské škole v Dvořákově ulici. Besedy s policisty se podle informací ČTK zúčastnilo dvanáct předškoláků, součástí byla i ukázka rozložení a složení zbraně. Zbraň policistovi vystřelila po přednášce.
2. 3. 2023Aktualizováno2. 3. 2023, 18:39|

Školky v Ústeckém kraji mají volná místa. Rodiče nechávají děti doma

V Ústeckém kraji chybí děti ve školkách. Města musí rodiče lákat k tomu, aby je zapsali. Děti si doma nechávají hlavně sociálně slabé rodiny. Nemají totiž dostatek peněz na obědy ani na oblečení. Jídlo tak za některé platí stát. Vyplatí se mu to – dítě, které do školky chodí, má totiž obvykle lepší výsledky ve škole.
13. 2. 2023|

Při střelbě ve školce na severu Thajska zemřelo nejméně 38 lidí. Podezřelý spáchal sebevraždu

Nejméně 38 lidí ve čtvrtek zahynulo při střelbě v zařízení péče o děti na severovýchodě Thajska. Mezi oběťmi je 24 dětí. Střelec, bývalý policista, po útoku odjel domů, kde podle vyšetřovatelů zastřelil i svou rodinu a následně spáchal sebevraždu.
6. 10. 2022Aktualizováno6. 10. 2022, 15:09|

Soud zprostil obžaloby účetní v případu nelegální distribuce cigaret z bývalé školky v Chropyni

Olomoucký vrchní soud potvrdil pětileté tresty dvěma hlavním organizátorům nelegální distribuce cigaret na Kroměřížsku, Zdeňku Menšíkovi a Vojtěchu Koutnému. V kauze původně čelilo obžalobě pět lidí, proti rozhodnutí zlínského krajského soudu se odvolala také Marcela Polsterová a Richard Řezníček, kteří se podle žalobců podíleli na zajišťování potřebného zařízení k balení cigaret a jejich následné produkci. Odvolací soud Polsterovou zprostil obžaloby a Řezníčkovi potvrdil podmíněný trest, ale zmírnil mu právní kvalifikaci.
15. 11. 2021|

Na obědy dětem z chudých rodin přispěje ministerstvo již ve školkách

Obědy bude proplácet ministerstvo školství dětem z chudých rodin nově i ve školkách. Na program vyčlenilo 20 milionů korun. Resort nyní oslovil neziskové organizace, které budou žádosti s mateřskými školami vyřizovat.
24. 4. 2021|

Plaga navrhuje obědy zdarma pro 170 tisíc dětí. Stálo by to 1,7 miliardy

Oběd zdarma by mohly dostávat děti z veřejných mateřských škol a z prvního stupně základních škol z rodin, které pobírají přídavky na děti. Příjem těchto domácností je nižší než 2,7násobek životního minima. Takový návrh školské novely představil ministr školství Robert Plaga (ANO). Vládní ČSSD navrhuje plošné proplácení obědů všem dětem z mateřských škol a prvního stupně základních škol. Oba záměry by měla v pondělí projednat vláda.
3. 1. 2019|

Děti musely opustit školku v Přerově. Začaly praskat zdi, možná kvůli suchu

Téměř sto dětí muselo opustit prostory přerovské mateřské školy v ulici U Tenisu. Ve zdech budovy se objevily praskliny. Podle města na to mohlo mít vliv i počasí. Do školky už byl povolaný statik. Děti se zatím přesunuly do dvou blízkých základních škol. Problémy se statikou budovy řešila i ZŠ Studánka v Pardubicích. Žákům druhého stupně se kvůli tomu posunul nástup do školy.
6. 9. 2018|