Vláda schválila záruku míst v dětských skupinách

Vláda o dětských skupinách (zdroj: ČT24)

Vláda schválila novelu, která počítá se zárukou míst v dětské skupině, ale i se zřizováním sousedských dětských skupin v domácnostech. Obce budou muset od roku 2026 zajistit tříletým, které nepřijme spádová školka, místo v dětské skupině, jinak rodičům přispějí na náklady péče. Normu projedná sněmovna a po ní Senát, podoba se tak může ještě změnit. Po nich novelu dostane k podpisu prezident. Svaz obcí návrh kritizuje.

„Bude povinnost zajistit dětem nad tři roky místo v dětské skupině. Pokud se to nepodaří v mateřské škole či dětské skupině v externím subjektu, neziskové organizaci, firmě či v sousední obci, tak bude rodiči obec poskytovat kompenzace, že si to bude zabezpečovat sám. Nebudou to žádné sankce, ale mechanismus podpory rodičů,“ uvedl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle původní verze měly mít zaručené místo v dětské skupině od ledna 2029 i dvouleté děti. Ministr řekl, že koalice při hledání kompromisu od tohoto opatření upustila.

Tříleté děti mají v Česku nárok na školku. Často se do ní ale dostanou až od začátku školního roku od září, tedy měsíce po svých třetích narozeninách. Podle novely by obec musela místo v dětské skupině tříletým do přijetí do mateřinky zajistit, jinak by rodičům poskytla náhradu ve výši jejich stanovené maximální úhrady. Ta podle Jurečky teď činí 5090 korun za měsíc.

Rodiče dětí, na jejichž místo ve skupině přispívá stát, mohou platit podle novely za den nejvýš podíl čtyřnásobku minimální mzdy a koeficientu 261. Pro letošek by maximální úhrada byla 289 korun. Za méně než pět hodin služby denně by byla cena poloviční, za méně než tři dny v týdnu by se mohla zvednout o deset procent. Stát posílá peníze na místo pro potomka těch, kteří pracují, podnikají, studují, hledají si zaměstnání či pečují o postižené a nemohoucí blízké. Na děti do tří let do nástupu do školky do konce srpna dává 1,7násobek normativu pro soukromé školky, na starší pak normativ. V sousedské skupině by se zohlednilo 80 procent normativu.

Události: Záruka místa v dětských skupinách (zdroj: ČT24)

Sousedské skupiny pro čtyři děti

Sousedské skupiny by mohly nově fungovat v domácnostech pro nejvýše čtyři děti. Požadavky na prostor a provoz by posuzovaly krajské úřady práce. Oprávnění k poskytování služby by udělovalo ministerstvo práce. V novele by se mělo zrušit i omezení počtu hodin dítěte v zařízení, kdy rodič nepřišel o rodičovskou. Firemní skupiny budou moci přijímat nejen děti svých zaměstnanců. Podle Jurečky opatření směřují k odstranění bariér, které rodičům brání vracet se do práce.

Podle evidence ministerstva teď funguje 1730 skupin s 23,3 tisíce míst, počet se zvedá. Předloni podle podkladů stát vydal na provoz 1,17 miliardy korun, letos by to mohlo být 2,45 miliardy a v roce 2026 asi 3,3 miliardy korun. Rozpočet by měl ale získat víc peněz na daních a odvodech od pracujících rodičů.

Svaz obcí návrh kritizuje

Opozice novelu vítá. Obavy má ale z toho, zda sousedské skupiny dokáží zajistit dobré hygienické podmínky. „Musíme být velmi opatrní, protože stát v tuto chvíli bere zodpovědnost za to, co se s dítětem v sousedské skupině stane,“ sděluje člen sněmovního sociálního výboru Aleš Juchelka (ANO).

Organizace obcí mají k návrhu výhrady. „Pokud je (dětské skupiny, pozn. red.) budeme muset mít vybudované, budeme je muset provozovat a nebudou v nich děti, tak nám nikdo nezaplatí provozní náklady,“ varuje výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR Radka Vladyková. Na vybudování takových skupin si mohou samosprávy požádat o příspěvek. Z Národního plánu obnovy je na to vyčleněno sedm miliard.