Novou hygienickou vyhlášku pro školy podle autorů změn provází dezinformace

Události: Hygienická vyhláška pro školy (zdroj: ČT24)

Školám by se příští rok mohly navýšit kapacity díky nové hygienické vyhlášce. Ministerstvo zdravotnictví už vypořádalo připomínky. Kritikům vadila například možnost společných toalet pro chlapce a dívky a objevily se i obavy, že kolem mateřských škol budou chybět ploty. Podle autorů změn šlo často o dezinformace.

Mateřská škola v Přerově nad Labem už nyní vyjednala u hygienické stanice výjimku pro příští rok, aby mohla počet dětí ještě o několik navýšit. Teď jí v tom brání současná hygienická vyhláška, která uvádí počet žáků na toaletu.

„To je limit, přes který my se nemůžeme hnout, protože naše hygienické zázemí je sdíleno i se základní školou. Takže se děti ze školky spočítají dohromady s žáky základní školy,“ podotýká zástupkyně ředitele pro Mateřskou školu v Přerově nad Labem Radka Tomášková.

To už ale nová hygienická vyhláška určovat nebude. Usnadní jim také plánovanou přestavbu staré hospodářské budovy na školní klub, umožní jim spojit toalety pro chlapce a dívky, díky čemuž zdvojnásobí prostor, dětí se tam vejde čtyřiadvacet místo čtrnácti.

„Já to vnímám jako velice vstřícný a potřebný krok jako starosta a jako člověk, občan a člen Evropské unie v tom nevidím problém, protože se s tím běžně v zahraničí setkávám,“ uvedl starosta Přerova nad Labem Jiří Beneš (STAN).

Spory kolem vyhlášky

Podle poslankyně a členky školského výboru Jany Berkovcové (ANO) společné toalety způsobují traumata, a to hlavně dívkám. „Jsou s tím negativní zkušenosti ze zahraničí. A už tam je trend od toho ustupovat,“ uvedla.

Další poslankyně a členka školského výboru Renáta Zajíčková (ODS) však podotýká, že jde o dezinformaci. „Musíme si přestavit záchod typu pro handicapované. Pokud to bude společný záchod, tak to bude muset být stavebně oddělená buňka,“ vysvětluje.

To plánují i v Přerově nad Labem. Vybudovat takový typ toalet bude možné ale jen ve výjimečných případech.

Dezinformací k nové vyhlášce se ale podle jejích iniciátorů objevilo více. Například že zmizí ploty okolo školek. Ty by nemusely pozemky lemovat jen ve výjimečných případech. Vždy ale musí zřizovatel zachovat bezpečnost dětí.

Nově mají ředitelé kontrolovat hladinu oxidu uhličitého ve vzduchu. „Pro objekty, které se budou nově projektovat a nově budou vznikat. Primárně se jedná se o implementaci do vzduchotechnického systému,“ uvedl také ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum.

A více hlídat se má také dostatečné osvětlení ve školách. Ve společných prostorách mají přibýt pítka.