Pro malé dětské skupiny budou platit přísnější pravidla než pro školy

Události: Odlišná pravidla pro dětské skupiny (zdroj: ČT24)

Dětské skupiny do dvanácti dětí budou pravděpodobně muset několik měsíců splňovat přísnější hygienická pravidla než školy. Důvodem je nová hygienická vyhláška pro školská zařízení, kterým pravidla zmírňuje. Platit má nejspíš už tento podzim. Malé dětské skupiny se řídí vlastní vyhláškou. Podle Asociace provozovatelů dětských skupin se na její novelizaci zapomnělo.

Podle vyhlášky musí dodržovat v jídelně dětské skupiny pro dvanáct dětí tři metry čtvereční na dítě. Školská zařízení a větší dětské skupiny se ale budou řídit novou vyhláškou, která už prostor na dítě neurčuje. Předsedkyně Asociace provozovatelů dětských skupin Daniela Celerýnová se nicméně domnívá, že pokud bylo smyslem vyhlášky zjednodušení zakládání a provozování dětských skupin nebo mateřských škol, na dětské skupiny se zapomnělo.

Podobně je to i v případě toalet. Skupiny do dvanácti dětí musí mít povinně dvě, nová vyhláška pro školská zařízení už jejich počet neurčuje. „Máme děti, které všechny nosí plenky, tak bychom třeba nepotřebovali dva záchody, potřebovali bychom spíše nočníky,“ upozornila Celerýnová.

Dětských skupin je v Česku téměř šestnáct set. Ty do dvanácti dětí tvoří valnou většinu z nich – bezmála 75 procent. Místo tam je téměř pro třináct tisíc dětí.

U nových hygienických norem nyní ministerstvo prochází připomínky. „Počítáme s termínem prvního října, ale protože chceme, aby ta vyhláška byla vyprecizovaná, připouštím, že by to mohlo být třeba o měsíc posunuto,“ řekla poslankyně Renáta Zajíčková (ODS). „Bohužel se nám ale už nepodařilo, aby souběžně šly zbývající předpisy,“ podotkl ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Začnou tak nejspíše platit o několik měsíců později.

Ministerstvo společně s hygieniky už na novele vyhlášky pro menší dětské skupiny pracuje.