Dětské skupiny mění ceníky. Stát jim dovolil zdražení o sedm stovek

Dětské skupiny od pololetí začaly zdražovat. Strop maximálního školného, které mohou skupiny rodičům ze zákona účtovat, vláda navýšila o 18 procent. Tomu se přizpůsobují i provozovatelé skupin. Na řadě míst si rodiče za celotýdenní docházku připlatí až sedm set korun. Zatímco v menších městech nebo chudých regionech nejčastěji plánují ceník měnit až od začátku nového školního roku, v bohatších krajích přistupují ke zdražování už teď v pololetí.

Montessori dětská skupina v Kladně má čekací listinu pro umístění dětí plnou. Zdražení o pár set korun měsíčně proto tamní ředitelka neodkládá. „Narostly nám výdaje. Roste nám nájem i energie,“ dodává ředitelka dětské skupiny Petra Líbová. Cenu školkovného navýšila ze čtyř tisíc na 4700 korun. Náklady na provoz skupiny přitom pokrývají nejen poplatky od rodičů, ale také příspěvek od státu.

Ceny v dětských skupinách se ale podle předsedkyně Asociace provozovatelů dětských skupin a mikrojeslí Daniely Celerýnové zvedají napříč celou republikou. „Plošně se školkovné určitě navyšovat bude a ti, kteří navýšit potřebovali, pravděpodobně zdražili. Víme o navýšení od poloviny prosince,“ popisuje současný stav Celerýnová. Nejčastěji se ke zdražování uchylují především skupiny ve velkých městech nebo dražších regionech, kde provozovatelé musí citlivěji reagovat na drahé nájmy prostor.

Řada provozovatelů ale i tak nechává změnu ceníků až na začátek nového školního roku. Třeba Dětská skupina Rodinka v Ostravě Svinově bude od září navyšovat školné o šest set korun. Za dítě, které bude dětskou skupinu navštěvovat pravidelně, tam rodiče od září zaplatí 2,5 tisíce korun. „Ceny mnoha našich vstupních komodit se zvýšily, proto zdražujeme,“ vysvětluje vedoucí skupiny Kristýna Mušec.

Podobné plány mají i v dětské skupině Sluníčka v Ústeckém kraji. „Chceme udržet jednotnou cenu na celý školní rok a chceme maminky podporovat, aby mohly chodit do zaměstnání,“ popisuje provozovatelka Jitka Tirpáková. Zdražovat plánuje o sto až dvě stě korun měsíčně.