TÉMA

Škola

Zájem o Erasmus dál roste. Do programu se letos přihlásilo nejvíc škol od jeho spuštění v Česku
Roste zájem o vzdělávací výjezdy do ciziny. Do programu Erasmus Plus se letos podle Domu zahraniční spolupráce přihlásilo 1400 škol a organizací. To je nejvíc od jeho spuštění v Česku. Jen loni díky unijnímu projektu vycestovalo přes dvacet pět tisíc lidí.
16. 3. 2024|ČT24
Vyřazení z výuky kvůli absenci očkování proti černému kašli nehrozí, ujistila hlavní hygienička
Hlavní hygienička Pavla Svrčinová řekla, že žádné dítě, které není očkované proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Pražští hygienici přitom v pátek ráno uvedli, že při výskytu černého kašle ve školní třídě budou moci docházet do výuky jen řádně očkovaní žáci. Jejich výklad nebyl podle Svrčinové přesný. Chybu na brífinku ministerstva zdravotnictví uznala i ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP) Zdeňka Shumová. Svrčinová zdůraznila, že žádná plošná opatření se v současné době nezvažují, postupovat se bude individuálně. Některým pediatrům v Praze od rána volali rodiče, kteří chtějí své nepřeočkované děti proti černému kašli urychleně doočkovat. Případů černého kašle, přestože je očkování proti němu povinné, je letos nejvíc od 60. let.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 20:26|ČTK, ČT24
Novou hygienickou vyhlášku pro školy podle autorů změn provází dezinformace
Školám by se příští rok mohly navýšit kapacity díky nové hygienické vyhlášce. Ministerstvo zdravotnictví už vypořádalo připomínky. Kritikům vadila například možnost společných toalet pro chlapce a dívky a objevily se i obavy, že kolem mateřských škol budou chybět ploty. Podle autorů změn šlo často o dezinformace.
12. 3. 2024|ČT24
Ministerstvo chce omezit pozdější nástupy dětí do prvních tříd. Zvažuje i úplné zrušení odkladů
Téměř čtvrtina dětí nastupuje do základních škol později, než by měla. Ministerstvo školství připravilo návrhy, jak počty odkladů snížit. Rozeslalo je zástupcům koalice, kteří mají řešení vybrat v řádu týdnů. Může dojít i k úplnému zrušení odkladů. Přenést vše do praxe podle resortu ale potrvá roky.
6. 3. 2024|ČT24
Před dvěma lety Žeňa do školy v Česku nechtěl, teď už ukrajinský hoch zvládá češtinu bez problémů
Přes 40 tisíc uprchlíků žije dva roky po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu na území Jihomoravského kraje se statutem dočasné ochrany. Ve Zlínském kraji je to podle údajů ministerstva vnitra zhruba jedenáct a půl tisíce lidí. Větší část příchozích, kteří v obou krajích zůstali, tvoří ženy a děti. Právě ty si musely ve školách zvykat na nové kamarády a neznámý jazyk.
23. 2. 2024|ČT24
Levné obědy v jídelnách nejsou fér, tvrdí restauratéři. Ceny jsou tam poloviční, jenže menší jsou i porce
Kvůli dlouhodobě vysokým cenám potravin hledá stále více lidí levnější varianty stravování. Větší zájem teď registrují například některé školní jídelny. Kromě žáků a studentů nabízejí hotová jídla třeba seniorům, ale i ostatním zájemcům. S tím ale nesouhlasí někteří restauratéři, podle kterých to je neférová konkurence.
16. 2. 2024|ČT24
PŘEHLEDNĚ: Vše o přihláškách na střední školy. Projděte si mapu i jmenný seznam
Přijímací řízení na střední školy se letos mění a s ním i systém podání přihlášek, který se spouští od začátku února. Deváťáci si letos mohou podat přihlášky tři, respektive pět, pokud se hlásí na školu s talentovými zkouškami – ale už na přihlášce musí seřadit vybrané školy podle priorit. Na rozdíl od předchozích let prioritu školy po podání přihlášky změnit nemůžou.
31. 1. 2024|Tomáš Karlík
Školáci v Karlových Varech se otrávili bonbony s kanabinoidem, řeší to policie
Policisté prověřují případ otravy několika žáků základní školy v Karlových Varech. Zjistili, že žáci se předávkovali želé bonbony s obsahem látky HHC, což je kanabinoid vyskytující se v konopí, informovala krajská policejní mluvčí Zuzana Churaňová. Intoxikované děti skončily v nemocnici. Látka HHC není v Česku zakázaná a dá se koupit například v pouličních prodejních automatech, například ve formě bonbonů. Karlovarská nemocnice na svém facebookovém profilu napsala, že se s případy předávkování touto látkou setkává stále častěji.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 20:35|ČTK, ČT24
V polovině školního roku se žáci musí stěhovat z budovy na Královopolské v Brně. Výuku znemožňuje stavba v sousedství
Na 150 žáků a tři desítky zaměstnanců brněnské školy Labyrinth se v těchto dnech stěhují do nových prostor. Důvodem přesunu uprostřed školního roku je nadlimitní hluk, zvýšená hladina CO2 ve třídách i snížení počtu únikových cest v souvislosti se stavbou v těsné blízkosti soukromé školy. Nájem na budovu v Králově Poli podepsala škola se společností Královopolská 139 B&C na deset let, stěhuje se z ní po roce a půl. Zástupce společnosti s kritikou nesouhlasí.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 20:38|ČTK, ČT24
Zásah proti střelci v Uvalde byl „kaskádou selhání“. Policie reagovala zmateně, tvrdí americké ministerstvo
Zásah proti střelci, který ve škole v texaském Uvalde připravil o život 21 osob, byl sérií selhání, informovalo americké ministerstvo spravedlnosti v téměř šestisetstránkové zprávě. Policisté zasahující u události z května 2022 ji mylně nevyhodnotili jako situaci s aktivním střelcem, selhala také komunikace i velení. Podle zprávy se rovněž objevily nedostatky ve výcviku, uvedla agentura AP.
18. 1. 2024|ČTK
Reportéři ČT: Žijí v registrovaném partnerství a vychovávají chlapce s handicapem
Partneři Vladimír Maas Patera a František Baďura společně už dvanáct let vychovávají čtrnáctiletého Martina a šestnáctiletého Kryštofa. Chlapce mají v pěstounské péči. Oba kluci mají v různé míře zdravotní handicap. Kryštof chodí do deváté třídy, Martin do sedmé. Poprvé u nich Reportéři ČT natáčeli už před deseti lety. Tehdy měli kluky v pěstounství teprve dva roky.
15. 1. 2024|ČT24
Slovensko posiluje opatření kvůli střelbě v Praze. Vysoké školy chtějí více kamer a turnikety
Slovensko posiluje dohled na náměstích, zastávkách nebo v okolí sportovišť, reaguje tak na tragickou prosincovou střelbu v Praze. Slovenské vysoké školy zároveň chystají kontroly vstupu, přidávají kamery, turnikety a zakazují velká zavazadla. Tamní vláda plánuje prověřit školy na celém Slovensku, více zapojí takzvaný „institut školního policisty“.
14. 1. 2024|ČT24
Lyžařské kurzy zdražily. Část škol proto cenu tlačí dolů zkrácením pobytů
Spolu s růstem nákladů se letos opět navýšily ceny školních lyžařských kurzů. V průměru se zvedly asi o čtvrtinu, částka se pohybuje v rozmezí od zhruba 3500 do 8500 korun. Některé školy na zdražení reagují zkrácením kurzů. Zájem o ně mezi studenty přesto zůstává zhruba stejný.
12. 1. 2024|ČT24
Budoucnost malotřídek je v ohrožení, míní jejich zastánci. Problém vidí ve financování
Ministerstva školství, vnitra a financí připravují model, podle kterého by bylo možné malotřídky slučovat do větších celků s jedním vedením. Na podzim předloží návrhy ředitelům. S nimi teď řeší i dopad sníženého počtu financovaných hodin. Od příštího školního roku má klesnout na pětadevadesát procent. Na změny jsou nejcitlivější právě malotřídní školy. Část z nich se bojí, že přijde o učitele.
7. 1. 2024|ČT24
Ženě, která fyzicky napadla učitelku svého syna, uložil soud tři sta hodin obecně prospěšných prací
Tři sta hodin obecně prospěšných prací nepravomocně udělil matce dítěte základní školy ve zkráceném řízení soud v Náchodě. Žena před zraky asi dvaceti dětí fyzicky napadla a zranila učitelku svého syna. Za nemajetkovou újmu a náhradu škody by měla také zaplatit 57 500 korun. Obviněná žena s trestem nesouhlasí, podala odpor.
2. 1. 2024|ČT24
Ve sbírkách na pomoc pozůstalým a přeživším po střelbě na filozofické fakultě se sešlo už přes 38 milionů
Lidé v Česku darovali více než 38 milionů korun do sbírek na pomoc pozůstalým a přeživším po čtvrteční střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK). Nejvíce peněz získal Nadační fond Univerzity Karlovy, a to přes 33 milionů. Vyplývá to z údajů na webech jednotlivých sbírek.
23. 12. 2023|ČTK
Svědci vylíčili, jak se před střelcem snažili schovat
Přibývá očitých svědectví střelby na Filozofické fakultě UK. Mnozí lidé popisují, jak těžké bylo pochopit skutečnost toho, co se děje. Veřejnost se také postupně dozvídá první jména obětí. Jsou mezi nimi studenti i pedagogové. Lidé vyjadřují svůj šok a otřesení.
23. 12. 2023|ČT24
Střelba na filozofické fakultě má 14 obětí
Střelba v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze má čtrnáct obětí, dalších 25 lidí je zraněných. Policisté už všechny identifikovali. Po smrti je i střelec. Balistická expertiza prokázala shodu zbraně z vraždy dvou lidí v Klánovickém lese z minulého týdne se zbraní z domu, kde bydlel střelec z fakulty. Vláda na sobotu 23. prosince vyhlásila státní smutek. Policie zavedla některá preventivní opatření, ta potrvají zatím do 1. ledna.
22. 12. 2023Aktualizováno22. 12. 2023, 20:28|ČT24, ČTK
„Třísky létaly přes učebnu.“ Studentka popsala útěk před střelcem na filozofické fakultě
Část studentů dokázala před vrahem z Filozofické fakulty UK uprchnout na střechu budovy a následně na venkovní římsu. Jedna z těchto studentek se rozhodla své zkušenosti popsat pro Českou televizi. Při seskoku na balkon si způsobila zranění kotníku, dokázala se s ostatními ale dostat do bezpečí. Po operaci by se měla v pátek vrátit domů do domácí péče.
22. 12. 2023|ČT24
Střelba na pražské filozofické fakultě má čtrnáct obětí, 25 lidí je zraněných
Po střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v centru Prahy je čtrnáct mrtvých a 25 zraněných. Bilanci aktualizoval policejní prezident Martin Vondrášek. Všichni zranění byli rozvezeni do pražských nemocnic. Celá budova fakulty na náměstí Jana Palacha je evakuovaná a okolí uzavřeno. Totožnost střelce zatím policie nepotvrdila, utrpěl devastující poranění. Policie pracuje s verzí, že jde o člověka hledaného kvůli úmrtí na Kladensku. Podle Vondráška také existuje varianta, že střelec minulý pátek zavraždil i muže a kojence v Klánovickém lese. Vláda na sobotu 23. prosince vyhlásila státní smutek.
21. 12. 2023Aktualizováno21. 12. 2023, 23:49|ČTK, ČT24
Útok v třebíčské škole prověřuje policie jako pokus o vraždu
Jako pokus o vraždu prověřují policisté středeční útok žáka na pracovnici třebíčské střední průmyslové školy. Zatím ho však nevyslechli, chlapec byl po útoku hospitalizován a je stále v péči lékařů. Protože je útočník nezletilý, je policie i škola skoupá na informace a nechtějí zveřejnit žádné další podrobnosti.
21. 12. 2023|ČTK
V irském městě zakázali školákům mobily. Nejen při vyučování, ale i ve volném čase
Používání mobilů ve školách omezuje stále větší počet států, aby se děti lépe soustředily na výuku, ale také kvůli riziku kyberšikany. Ve městě Greystones v Irsku zašli ještě o kus dál. Děti tam nesmějí mít smartphony ani mimo školu.
7. 12. 2023|ČT24
Liberec prosazuje u základních škol dobrovolné domácí úkoly místo povinných. Zájem o projekt ale není
Na libereckých základních školách by se v daleko větší míře měly prosadit dobrovolné domácí úkoly. Projekt má vychovávat děti k zájmu o vlastní vzdělávání, ale také respektovat jejich volný čas. Zapojily se ale zatím jen dvě školy.
6. 12. 2023|ČT24
V některých olomouckých školách teče voda s nadlimitním obsahem olova. Může za to staré potrubí
Rozbory, které provádějí hygienici, ukázaly, že voda, která teče z kohoutků v některých školách v Olomouci, obsahuje nadlimitní koncentraci olova. Děti a učitelé musejí pít vodu z náhradních barelů, nebo si ji nosí z domova. Město už řeší výměnu starých závadných rozvodů.
6. 12. 2023|ČT24