TÉMA

Ministerstvo obrany

Britové ukázali, jak přesná je jejich laserová zbraň. Dračí oheň prý spálí minci vzdálenou kilometr
Britské ministerstvo obrany zveřejnilo video, v němž odhalilo, jak vypadal test laserové zbraně DragonFire (Dračí oheň) na odlehlém souostroví u pobřeží Skotska. Uvedlo, že zbraň dosáhla svého dalšího milníku a může zasahovat cíle rychlostí světla s vysokou přesností. „Požadovaná přesnost odpovídá zásahu mince ze vzdálenosti jednoho kilometru,“ popsal parametry laserového děla britský resort.
12. 3. 2024|Tomáš Karlík
Čtvrtstoletí Česka v NATO. Ruská agrese vede Alianci k posilování
Česká republika vstoupila do Severoatlantické aliance (NATO) přesně před 25 lety, 12. března 1999. Důležitost členství vyniká v posledních letech zvlášť s ohledem na obnovené imperialistické snahy Kremlu, v jehož sféře vlivu se české území spolu s mnoha dalšími zeměmi střední a východní Evropy nacházelo. NATO v reakci na ohrožení bezpečnostního řádu ve světě nevídaně posiluje a rozšiřuje svůj vliv.
12. 3. 2024|Jakub Chodil
Pentagon prozkoumal stará hlášení o spatření UFO, ale nenašel žádné důkazy o existenci mimozemšťanů
Studie amerického ministerstva obrany, jež zkoumala hlášení o neidentifikovaných létajících objektech (UFO) za posledních téměř sto let, nenašla žádné důkazy o existenci mimozemšťanů nebo mimozemské inteligenci. S odvoláním na v pátek zveřejněné závěry o tom informoval web stanice Hlas Ameriky. Nárůst zpráv o spatření UFO v 50. a 60. letech 20. století mohl být podle Pentagonu spojen s testy amerických špionážních letounů a další vesmírné technologie.
10. 3. 2024|ČTK
Zóna ČT24: Armáda vyrazila za školáky, ukazuje jim práci s raněnými i s technikou
Česká armáda se své poslání snaží přiblížit i nejmenším. Využila proto výročí čtvrtstoletí vstupu do Severoatlantické aliance a připravila pro základní školy akci Den s armádou. Program staví na praktických ukázkách, při kterých si děti samy řadu dovedností osvojí.
4. 3. 2024|ČT24
Tchajwanské pobřežní hlídky jsou na pozoru. Čína posílá do společných vod další lodě
Čína násobí přítomnost svých lodí v blízkosti sousedního Tchaj-wanu. Mají prý zajistit bezpečnost jejích rybářů. Peking tak reaguje na incident z poloviny února, kdy po pronásledování tchajwanskou pobřežní hlídkou utonula dvojice čínských rybářů. Podle analytiků však komunistická země vyvíjí nátlak na Tchaj-pej před květnovou inaugurací prezidenta Williama Laje. Ten se netají silnými protičínskými postoji a snahou o spolupráci se Spojenými státy.
1. 3. 2024|Matěj Lucovič
Stát by měl více podporovat zbrojařský průmysl, shodli se Hynek s Petrášem
Podpora českého obranného průmyslu ze strany státu by měla být větší, uvedl v pořadu 90' ČT24 analytik z Centra bezpečnostních a vojensko-strategických studií univerzity obrany Zdeněk Petráš. Podobně se vyjádřil i prezident a výkonný ředitel Jiří Hynek z Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR, který ale zopakoval, že s navyšováním výroby je na tom Česko v rámci EU lépe než ostatní země.
26. 2. 2024|ČT24
Chemickému vojsku chybí potřebné vybavení, cíle NATO plní jen zčásti, upozornil NKÚ
Ministerstvo obrany (MO) v letech 2018 až 2022 nezajistilo potřebnou obměnu a modernizaci vybavení chemického vojska Armády ČR (AČR), vyplývá z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Resort například nenakoupil chemické rozstřikovací automobily, dekontaminační prostředky, vozidla pro odběr nebezpečných látek či protichemické izolační oděvy. Podle ministerstva NKÚ mimo jiné opomenul změnu bezpečnostní situace, kvůli níž se musely přehodnotit modernizační priority.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 13:19|ČTK
Česko na Ukrajinu poslalo už 62 tanků, od Německa by mohlo získat další leopardy
Dalších patnáct tanků Leopard 2A4 by mohlo darovat Německo Česku jako kompenzaci za odeslání vojenských zásob na Ukrajinu. Po jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že kabinet o nabídce Berlína informovala ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Množství leopardů ve výzbroji české armády by se tím zdvojnásobilo, v minulosti již stejným způsobem vojáci získali dalších patnáct tanků téže specifikace. Německo kromě daru nabízí také možnost nákupu dalších patnácti tanků Leopard 2A4.
21. 2. 2024|ČTK
Armádě podle náčelníka generálního štábu chybějí lidé. Nábory i podmínky služby chce změnit
Armáda v příštích letech zcela přezbrojí na moderní západní techniku, řekl v projevu na začátek velitelského shromáždění náčelník armádního generálního štábu Karel Řehka. Musí se podle něj připravit na digitalizaci, zaměřit se ale musí i na nábory. Vojáci podle něj stárnou a armáda není personálně naplněná. Řehka i ministryně obrany Jana Černochová (ODS) hovořili o nové pořizované výzbroji a také o podpoře Ukrajiny. Čeští vojáci podle nich v posledním roce vycvičili čtyři tisíce ukrajinských a letos by to mělo být podobné.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 22:49|ČT24, ČTK
Za druhé světové války bojoval na západní frontě, byl u obléhání Dunkerku. Ervín Hoida zemřel ve věku 105 let
Ve věku 105 let zemřel jeden z posledních československých veteránů druhé světové války Ervín Hoida, který většinu života prožil ve Velké Británii. Hoida byl příslušníkem československé obrněné brigády ve Velké Británii, narodil se 30. listopadu 1918.
15. 2. 2024|ČTK
Armáda střídá vojáky na misích, nejvíc jich zůstává na východním křídle NATO
Česká armáda prostřídala vojáky v zahraničních operacích. Momentálně nejvyšší počet jich působí na Slovensku a v Pobaltí, kde posilují obranu východního křídla NATO. Na dvě stovky příslušníků, kteří se z misí vrátili, dostalo na pražském Vítkově vyznamenání za službu v zahraničí.
9. 2. 2024|ČT24
Česko při nákupu vrtulníků porušilo směrnici o obranných zakázkách, vytýká Evropská komise
Evropská komise (EK) se rozhodla zahájit řízení s Českou republikou, která podle ní při nákupu vojenských vrtulníků porušila směrnici o veřejných zakázkách v oblasti obrany. Komise o tom informovala v prohlášení. Česku byla zaslána formální výzva kvůli porušení povinnosti vyplývající ze směrnice o veřejných zakázkách v oblasti obrany a ze Smlouvy o fungování Evropské unie, uvedla EK. Praha má nyní dva měsíce na odpověď a vyřešení nedostatků, na které Komise nyní poukázala. Podle českého ministerstva obrany se unijní exekutiva případem zabývá již od roku 2020 a zatím jej neukončila.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 18:30|ČTK
Pořízení 24 stíhaček F-35 je pro nás nezbytným minimem, říká brigádní generál Míka
„Protože jsme se zavázali, že to zaplatíme, tak to budeme muset platit,“ shrnul nákup 24 stíhaček americké výroby F-35 vedoucí integrovaného týmu Taktické letectvo Armády České republiky a zástupce ředitele sekce rozvoje sil ministerstva obrany Jaroslav Míka. Objednávka čtyřiadvaceti strojů je „nezbytným minimem“ ve srovnání se zeměmi podobné velikosti a podobným rozpočtem jako Česko, uvedl brigádní generál v pořadu Interview ČT24.
30. 1. 2024|ČT24
Česko podepsalo nákup letounů F-35
Česko pořídí pro armádu 24 letounů F-35 za 150 miliard korun. Nákup stíhaček stvrdili podpisem ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a americký velvyslanec Bijan Sabet. Jde o nejdražší český armádní nákup. První stroje by do Česka měly přiletět v roce 2031, všechny zde budou do roku 2035. Americký bojový letoun nahradí švédské stíhačky Gripen, které si tuzemsko pronajímá za 1,7 miliardy korun ročně.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 23:40|ČTK, ČT24
V Praze se v září poprvé sejdou náčelníci zemí NATO
V září se v Praze sejde Vojenský výbor Severoatlantické aliance, v Česku se zasedání náčelníků generálních štábů zemí NATO uskuteční poprvé. Na událost upozornil server CZ Defence. Pro Česko má být setkání příležitostí představit „národní pohled“ na společnou obranu Aliance, vyplývá z dokumentu resortu obrany.
15. 1. 2024|ČTK
Zeť ruského zbrojaře podal žalobu kvůli zařazení na český sankční seznam
Česká justice řeší první žalobu na vyškrtnutí ze sankčního seznamu, který přijala Česká republika vůči Rusku po útoku této země na Ukrajinu. U Městského soudu v Praze o to usiluje Rostislav Zorikov, zeť ruského zbrojaře Borise Obnosova. Finanční analytický úřadu obstavil Zorikovovi nemovitosti za zhruba sto milionů korun.
8. 1. 2024|ČT24
Tajnosti kolem hospitalizace beru na sebe, kaje se po kritice americký ministr obrany
Americký ministr obrany Lloyd Austin v sobotním prohlášení sdělil, že na sebe bere plnou zodpovědnost za tajnosti kolem své hospitalizace. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž ale Austin ani teď neuvedl, kvůli jakému zdravotnímu problému je od pondělí v nemocnici. O hospitalizaci sedmdesátiletého politika informoval Pentagon poprvé až v pátek.
7. 1. 2024|ČTK, Reuters
Ukrajina zničila ruskou válečnou loď kotvící na okupovaném Krymu
Velitel ukrajinského letectva oznámil, že ukrajinské síly vyhodily do povětří ruskou výsadkovou loď Novočerkassk. Výbuchy a následný požár se objevily na Krymu v Ruskem okupovaném přístavu ve městě Feodosija. Ruské ministerstvo obrany úder na Novočerkassk potvrdilo, podle něj je ale loď poničená. Velitel ukrajinského letectva poděkoval pilotům, kteří podle něj odvedli přesnou práci.
26. 12. 2023Aktualizováno26. 12. 2023, 13:20|ČTK, ČT24
Vláda zmrazí platy vojáků i navzdory navýšení výdajů na obranu
Vláda v příštím roce zmrazí platy vojáků. České televizi to potvrdila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Podle ní je dobře, že se povedlo zařídit, aby se jim platy nesnižovaly, přestože musí snížit objem platů občanských zaměstnanců ministerstva. Celkový rozpočet resortu přitom v příštím roce vzroste o pětatřicet procent a dosáhne rekordních víc než 151 miliard korun. Vláda z této částky pošle na platy 21,5 miliardy.
17. 12. 2023|ČT24
Žalobce pustil z vazby podnikatele Špringla obviněného v kauze armádní zakázky
Státní zástupce propustil na kauci z vazby podnikatele Jindřicha Špringla, který čelí obvinění v kauze zakázky ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě. ČT to potvrdil žalobce Adam Borgula s tím, že podnikatel musí docházet za probačním úředníkem. Špringl podle policie žádal úplatek za to, že se do tendru za desítky milionů korun nepřihlásí. Vinu odmítá. Kriminalisté stíhají ještě pět lidí a tři firmy.
14. 12. 2023|Šimon Rogner
Vláda schválila přes 200 miliard na nadzvukové letectvo, miliardy mají jít i na obranný výzkum
Na udržení a rozvoj českého nadzvukového letectva bude do roku 2036 vyčleněno 215,8 miliardy korun. Program, který obsahuje vyčíslení výdajů na letectvo na příštích 13 let, ve středu schválila vláda. Kromě nákupu 24 letounů páté generace F-35 za 150 miliard korun, který vláda schválila na konci září, částka zahrnuje například náklady na pronájem nyní používaných gripenů. Dalších přibližně šest miliard má jít do roku 2029 na vývoj, výzkum a inovace v obranném sektoru.
29. 11. 2023|
Česko koupí protiletadlové střely z Izraele, jednala o tom vláda
Kabinet projednal nákup 48 protiletadlových střel I-Derby Long Range za 2,8 miliardy korun bez DPH. Smlouva s izraelskou vládou má být podepsána do konce října, uvedlo ministerstvo obrany. Využít střely bude česká armáda moci v rámci protiletadlového raketového systému SPYDER, který Česko koupilo v roce 2021. Vláda zároveň schválila další peníze na pomoc Ukrajině, mají jít hlavně do zdravotnictví.
25. 10. 2023Aktualizováno25. 10. 2023, 18:30|
Poradcem Černochové bude bývalý slovenský ministr obrany Naď
Poradcem ministryně obrany Jany Černochové (ODS) pro zahraniční vztahy a oblast česko-slovenské obranné a průmyslové spolupráce bude od listopadu bývalý slovenský ministr obrany Jaroslav Naď. V tiskové zprávě to ve středu oznámilo ministerstvo obrany.
25. 10. 2023|
Obvodní soud se musí znovu zabývat nárokem na odškodnění pro Parkanovou za stíhání v kauze CASA
Bývala ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL, později TOP 09) má další šanci získat milionové odškodnění za nezákonné dlouholeté trestní stíhání v kauze armádních letounů CASA. Městský soud v Praze zrušil část původního rozsudku, který zamítl nárok bývalé političky na 8,5 milionu korun. České televizi to sdělil mluvčí soudu Adam Wenig. Případ se tak vrací k Obvodnímu soudu pro Prahu 2.
19. 10. 2023|Simona Schröderová