TÉMA

CIA

Šéf CIA: Nepodpořit Ukrajinu by pro USA byl „omyl historických rozměrů“

Americká podpora Ukrajiny může být důležitá nejen proto, aby se země byla schopná ubránit Rusku, píše ve svém sloupku pro Foreign Affairs ředitel CIA William Burns. Když západní mocnosti podpoří bránící se stát, mohou ukázat Číně, že jejich globální vliv nepolevuje. Burns apeluje také na uklidnění bojů v Pásmu Gazy.
31. 1. 2024|

Vyjednavači se blíží dohodě o příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí, píší NYT

Vyjednavači se podle listu The New York Times (NYT) blíží k dohodě, která by vedla k dvouměsíčnímu přerušení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění více než sta rukojmí, která stále zadržují palestinští teroristé. Dohoda, která by podle deníku výrazně změnila situaci v celé oblasti, by mohla být finalizována v příštích dvou týdnech.
28. 1. 2024Aktualizováno28. 1. 2024, 12:37|

Izraelský premiér neoficiálně kritizoval Katar a jeho roli. Dauhá se cítí zděšeno

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu při neoficiální příležitosti kritizoval Katar za to, že nevyvíjí dostatečný tlak na palestinské teroristické hnutí Hamás při jednání o propuštění rukojmí. Dauhá uvedlo, že se cítí těmito výroky zděšeno.
25. 1. 2024|

CIA v novém videu nabádá Rusy v tajných službách, aby se stali dvojitými agenty

Americká tajná služba v novém spotu apeluje na vlastenecké cítění svých „kolegů“ v Rusku. Ukazuje kontrast mezi hýřivým životem ruských politických elit a zoufalou situací na frontě a upozorňuje na korupci ve státní správě. Agenti se mají spojit se CIA a pomoci tak své zemi. Kreml upozornil, že organizace podobnou taktiku využívá opakovaně.
23. 1. 2024|

Duginovou zabila ukrajinská tajná služba, útočila i na Krymský most, píše Washington Post

Atentát na ruskou proválečnou propagandistku Darju Duginovou provedli agenti z ukrajinské tajné služby SBU, tvrdí s odvoláním na nejmenované zdroje americký deník The Washington Post (WP). Výbuch automobilu, při němž Duginová zemřela, je podle listu jedna z řady akcí „stínové války“, kterou vede SBU proti Rusku. Ukrajinské služby mají podporu americké rozvědky CIA, s níž je pojí hluboké vazby, píše WP.
23. 10. 2023|

Spojte se s námi. Americká CIA spustila v Rusku kampaň

Americká tajná služba CIA zahájila novou kampaň. Napříč sociálními sítěmi vyzývá Rusy, aby poskytli informace o dění v zemi. Cílí nejen na skryté odpůrce režimu Vladimira Putina, ale také na lidi, kteří nesouhlasí s dobyvačnou válkou proti sousední Ukrajině. Kampaň přichází v době, kdy se v Rusku zvedá vlna udavačství vůči spoluobčanům, především kvůli výrokům o válce na Ukrajině a nesouhlasu s Kremlem.
17. 5. 2023|

Pentagon blokuje podle NYT vydání důkazů o ruských zločinech Mezinárodnímu trestnímu soudu

Pentagon brání administrativě amerického prezidenta Joea Bidena sdílet s Mezinárodním trestním soudem (ICC) důkazy o ruských zločinech spáchaných na Ukrajině. Píše o tom list The New York Times (NYT) s odvoláním na současné i bývalé představitele amerického ministerstva obrany. Spojené státy projevovaly k Mezinárodnímu trestnímu soudu od jeho vzniku zdrženlivější postoj.
9. 3. 2023|

Havanský syndrom nejspíš nezpůsobil útok, tvrdí zpravodajci. Zůstává neobjasněný

Takzvaný „havanský syndrom“ podle analýzy pěti amerických zpravodajských agentur „velmi pravděpodobně“ nezpůsobil útok zahraniční znepřátelené vlády ani zbraň či zařízení vysílající energetické paprsky. Vysvětlení zatím nepotvrzených zdravotních příznaků, kterými trpěli američtí diplomaté a vojenský personál v zahraničí, zůstává nejasné. O analýze amerických zpravodajců ve středu informoval list The Washington Post (WP).
1. 3. 2023Aktualizováno1. 3. 2023, 21:34|

Zelenskému se podařilo Ukrajince spojit tak, že to vydrží navždy, hodnotí bývalý šéf CIA pro Evropu

Ruský vládce Vladimir Putin překonal krutostí ve válce proti Ukrajině všechny obavy, které měl Západ. V rozhovoru pro Českou televizi to řekl bývalý vedoucí operační důstojník CIA Rolf Mowatt-Larssen. Naopak Volodymyru Zelenskému se podle něj podařilo nevídaným způsobem spojit Ukrajince. Mowatt-Larssen býval ředitelem CIA pro Evropu a velkou část zpravodajské kariéry se věnoval Rusku. Osobně se zná s minulým i současným šéfem ruské FSB. Rozhovor s ním vedla v Událostech, komentářích Jana Peroutková.
25. 2. 2023|

Severní Korea odpálila další balistickou raketu, uvedl Soul

Severní Korea odpálila podle Soulu další balistickou raketu, uvedla agentura Reuters. Poslední přitom odpálila předchozí den. Severní Korea prohlásila, že v sobotu otestovala mezikontinentální balistickou raketu Hwasong-15. Střela vystoupala do výšky 5768 kilometrů a doletěla do vzdálenosti 989 kilometrů, uvedla severokorejská tisková agentura KCNA. Údaje ze zkoušky ukazují, že tato zbraň by teoreticky byla schopná dosáhnout pevninské části Spojených států, pokud by letěla po standardní trajektorii, napsala agentura AP. USA nejprve s Jižní Koreou a následně i s Japonskem v neděli v reakci na sobotní odpálení rakety uskutečnily společné cvičení letectva.
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 23:40|

V Německu zatkli spolupracovníka rozvědky podezřelého ze špionáže pro Rusko

Policie v Německu ve středu zatkla spolupracovníka Spolkové zpravodajské služby (BND) kvůli podezření, že poskytoval informace Rusku. Mohl se tím dopustit vlastizrady. Informuje o tom agentura DPA s odvoláním na německé nejvyšší státní zastupitelství. Podle agentury Reuters je podezřelým Němec Carsten L., jehož pracoviště i byt prohledala policie.
22. 12. 2022|

Katar si na špehování funkcionářů FIFA najal firmu, pro kterou pracují exagenti CIA, uvádí švýcarská televize

Švýcarská televize SRF objasnila další detaily špionáže vrcholných představitelů mezinárodního fotbalového svazu FIFA. Tu si údajně objednal Katar kvůli mistrovství světa ve fotbale, které letos pořádá. Země si na to měla najmout firmu, pro kterou pracují bývalí agenti CIA. Podle televize agenti napadli e-mailové účty, počítače a telefony nejmocnějších fotbalových funkcionářů. Tamní emír to označil za kampaň proti své zemi. Některá evropská města a sportovní bary plánují mistrovství bojkotovat.
4. 11. 2022|

Trump odmítá, aby dokumenty zabavené na Floridě zkoumala FBI. Volá po „nezávislém vyšetřovateli“

Bývalý americký prezident Donald Trump nechce, aby dokumenty zabavené v jeho sídle prověřovala FBI. Místo toho požádal soudce, aby jmenoval „nezávislého vyšetřovatele“, který by na analýzu materiálů z Mar-a-Lago dohlížel.
23. 8. 2022Aktualizováno23. 8. 2022, 20:26|

Jak se Biden a jeho tým rozhodli zabít nejhledanějšího teroristu světa, popsala CNN

Předtím, než americký prezident Joe Biden vydal rozkaz k zabití Ajmána Zavahrího, chtěl do podrobností porozumět tomu, kde se lídr teroristické sítě al-Káida skrývá. Útok amerického bezpilotního letounu, který Zavahrího zabil na jeho balkoně v centru Kábulu, byl výsledkem několikaměsíčního přísně tajného plánování ze strany Bidena a úzkého okruhu jeho vysoce postavených poradců, napsala stanice CNN.
2. 8. 2022Aktualizováno2. 8. 2022, 23:16|

CIA v Afghánistánu zabila lídra al-Káidy, potvrdil Biden

Při americké protiteroristické operaci v Afghánistánu byl v neděli pomocí bezpilotního letounu zabit lídr teroristické skupiny al-Káida Ajmán Zavahrí. Potvrdil to americký prezident Joe Biden krátce poté, co americká média s odkazem na nejmenované zdroje informovala, že Zavahrí zemřel při operaci Ústřední zpravodajské služby (CIA). Zavahrí se stal novým šéfem al-Káidy v červnu 2011 poté, co americké síly zabily v květnu téhož roku tehdejšího vůdce skupiny Usámu bin Ládina.
2. 8. 2022Aktualizováno2. 8. 2022, 11:40|

Porota odsoudila bývalého zaměstnance CIA obžalovaného kvůli masivnímu úniku dat

Soudní porota v New Yorku ve středu uznala vinným někdejšího zaměstnance americké Ústřední zpravodajské služby (CIA), který byl obžalován ze zavinění největšího úniku tajných dokumentů v dějinách rozvědky. Joshua Schulte byl souzen za obvinění, že citlivé informace o praktikách americké kybernetické špionáže zpřístupnil serveru WikiLeaks, který je následně publikoval. Vinu 33letý muž odmítá.
13. 7. 2022|

Putin jako lídr selhal, nezajistil Rusům lepší budoucnost, uvedl bývalý agent CIA

Rusům se invaze na Ukrajinu dál nebude dařit a ruský prezident Vladimir Putin nebude schopen naplnit své cíle, předpověděl v pořadu Hyde Park Civilizace bývalý agent CIA Rolf Mowatt-Larssen.
15. 5. 2022|

Rusové znovu ostřelovali Oděsu, Ukrajinci si připisují zásah válečné lodě

Ruská armáda vypálila v sobotu odpoledne několik raket na Oděskou oblast na jihu Ukrajiny. Podle úřadů způsobila střela materiální škody, nehlásí ale žádné oběti. V zemi pokračuje ruská invaze, velení ukrajinské armády tvrdí, že dosáhlo úspěchů na jihu, Moskva naopak oznámila, že v noci zasáhla vojenské cíle na Ukrajině a zničila vojenskou pomoc ze Západu. Ukrajinská armáda oznámila, že u Hadího ostrova v Černém moři potopila ruskou výsadkovou loď. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil návrat na linie, které platily před 24. únorem, za „přijatelné minimum“ pro svou zemi. Řekl to v rozhovoru pro londýnský think tank Chatham House a pro BBC.
7. 5. 2022Aktualizováno7. 5. 2022, 20:05|

Ukrajina se připravuje na novou ofenzivu. Situace v Mariupolu je podle Zelenského extrémně vážná

Na jihu Ukrajiny sílí bojová aktivita, tvrdí oblastní velení ukrajinské armády. Podobné je to i na východě – na Donbasu a u Charkova. Rusko pokračuje i v raketových útocích hlouběji ve vnitrozemí. V sobotu nad ránem byly slyšet exploze v Kyjevě, kde podle starosty zahynul při raketovém útoku člověk, ale i ve Lvově v západní části země. Podle federace vyčistily ruské a proruské jednotky městskou oblast Mariupolu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že situace v přístavním městě je extrémně vážná.
16. 4. 2022Aktualizováno17. 4. 2022, 00:23|

Ukrajina evakuovala 48 tisíc civilistů. Ruský nálet zasáhl dětskou nemocnici

Ukrajina během středy evakuovala 48 tisíc ohrožených civilistů. Moskva přiznala účast branců při invazi na Ukrajinu, někteří padli do zajetí. Rusko má plnou kontrolu nad Záporožskou jadernou elektrárnou. Bez proudu se ocitla dle ukrajinských úřadů černobylská elektrárna. Mezinárodní agentura pro atomovou energii však oznámila, že ztratila spojení se zařízením sledujícím bezpečnost v obou elektrárnách. Ruský nálet zasáhl v Mariupolu dětskou nemocnici –⁠ je to válečný zločin, shodli se premiér Petr Fiala a ministr zahraničí Jan Lipavský. Britské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská armáda potvrdila použití termobarických (vakuových) bomb.
9. 3. 2022Aktualizováno9. 3. 2022, 23:56|

Čína žádala Rusko, aby neprovádělo invazi na Ukrajinu před koncem olympiády, píší NYT

Vysoce postavení čínští představitelé požádali na začátku února ruské činitele, aby Moskva nespouštěla invazi na Ukrajinu před koncem zimních olympijských her v Pekingu. Uvedl to deník The New York Times (NYT) s odvoláním na americké a evropské činitele, kteří se odvolávali na zprávu západní tajné služby.
3. 3. 2022|

Soud v New Yorku zprostil viny dva muže odsouzené za vraždu aktivisty Malcolma X

Soudkyně v New Yorku zprostila viny dva muže odsouzené za vraždu aktivisty za práva černochů a občanská práva Malcolma X v roce 1965. Očištění třiaosmdesátiletého Muhammada Azize a Khalila Islama, který už nežije, iniciovala manhattanská prokuratura v návaznosti na nová zjištění o případu. Soudní verdikt přichází po dekádách pochybností o tom, kdo za smrtí Malcolma X stál, napsala agentura AP.
18. 11. 2021|

Nová peruánská vláda prezidenta Castilla získala důvěru poslanců

Levicový kabinet nového peruánského prezidenta Pedra Castilla dostal důvěru Sněmovny. Ze 130 poslanců hlasovalo pro kabinet 73 zákonodárců. Před samotným hlasováním ale prezident, který se ujal úřadu na konci července, vyměnil některé členy exekutivy.
28. 8. 2021|

Po přeběhnutí na Západ dostal agent Frolík od komunistické justice rozsudek smrti

Před 45 lety dostal v normalizačním Československu rozsudek smrti v nepřítomnosti uprchlý agent Státní bezpečnosti Josef Frolík. Před americkým Senátem podrobně popsal, jak vypadaly praktiky StB v zahraničí. Západním rozvědkám prozradil přinejmenším desítky jmen příslušníků komunistického bezpečnostního aparátu.
4. 6. 2021|