TÉMA

Cyril Svoboda

168 hodin: Neměli jsme jak to zjistit, hájí se čeští politici, kteří dávali rozhovory prokremelskému webu

Bezpečnostní informační služba (BIS) oznámila, že rozkryla ruskou vlivovou síť. Jejím cílem bylo ovlivnit volby do Evropského parlamentu, a to nejenom v Česku, ale i dalších zemích. Součástí sítě byl podle kontrarozvědky web Voice of Europe, BIS ale hovoří i o uplácení některých evropských politiků. Že by hráli jakoukoli – natož vědomou – roli v ruských mocenských plánech však politici, jichž se kauza kolem Voice of Europe týká, odmítají. Ti, kdo webu poskytli rozhovory, především tvrdí, že neměli jak zjistit, že něco není v pořádku. Tématem se zabývali Václav Crhonek a Jakub Hříbek ve 168 hodinách.
15. 4. 2024|

Lidovci musí dělat razantní kroky, míní Bartošek. Sloučení s ODS jasně odmítl

Nízká podpora KDU-ČSL v průzkumech veřejného mínění místopředsedu sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL) netěší. Je si vědom toho, že jde o dlouhodobý trend. Strana podle něj musí začít dělat razantní kroky a změny. Je třeba pokračovat třeba v tom, co dělá ministr práce a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka, tedy třeba reforma sociálních dávek, podotkl v Interview ČT24. Součástí koalice SPOLU chtějí dle Bartoška lidovci zůstat, mělo by je v ní ale být více slyšet. Varianta slučovacího sjezdu například s ODS podle něj nepřipadá v úvahu.
11. 4. 2024|

Měl si dát pozor, míní Jurečka o Svobodovi. Ten se hájí

Vnitrostranický spor se rozhořel v KDU-ČSL kvůli rozhovoru Cyrila Svobody se serverem Voice of Europe. Bývalý předseda lidovců trvá na tom, že nemá proruské názory, možné vyloučení si nepřipouští. Současný předseda Marian Jurečka z debaty nemá radost. Oba lidovci byli postupně hosty Událostí, komentářů.
9. 4. 2024|

Špičky lidovců se distancovaly od výroků Svobody, ten odchod ze strany odmítá

Předsednictvo lidovců se v úterý distancovalo od výroků bývalého předsedy Cyrila Svobody s tím, že poškozují dobré jméno strany, a vyzvalo ho ke zvážení odchodu z KDU-ČSL. Svoboda následně řekl, že odstoupit nehodlá a není ve sporu s členskou základnou. Předseda lidovců Marian Jurečka předpokládá, že tématem se bude znovu zabývat širší vedení strany, tedy celostátní výbor. Ten by se měl sejít 25. dubna. Jurečka také novinářům řekl, že Svobodovy postoje si s ním chce vyříkat osobně.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 20:19|

Petr Hladík navrhne předsednictvu lidovců vyloučení Cyrila Svobody kvůli rozhovoru pro Voice of Europe

Místopředseda KDU-ČSL a ministr životního prostředí Petr Hladík chce předsednictvu strany navrhnout vyloučení bývalého šéfa lidovců Cyrila Svobody. Hladík mu vyčítá jeho politické názory z poslední doby včetně rozhovoru pro server Voice of Europe, který je od středy na českém sankčním seznamu. Hladík to řekl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Svoboda reagoval slovy, že Hladík utíká od propadu preferencí vymýšlením pseudokauz.
7. 4. 2024Aktualizováno7. 4. 2024, 14:24|

Slovensko a Maďarsko zůstávají spojenci, ale nechovají se tak, shodují se diplomaté

Slovenský a maďarský zástupce na středečním setkání ministrů zahraničí Visegrádské čtyřky v Praze potvrdili, že nepřispějí na českou iniciativu ohledně dodávek munice pro Ukrajinu. Ruskem napadené zemi už nehodlají poskytovat ani žádnou jinou vojenskou pomoc. Výrazně se tak odchylují od postojů zbytku členských zemí EU, ale i spojenců v NATO. Jak moc je v této chvíli důležitá diplomacie, je třeba jednat a přesvědčovat, nebo už situace překročila mez a je nutno přistoupit k jiným krokům, například odebrání práva veta? O tom diskutovali hosté pořadu 90' ČT24.
22. 3. 2024|

Jinou možnost naše vláda neměla, říká k roztržce Vystrčil. Přestaňme už mentorovat Slováky, oponuje Vondráček

„Vzhledem k chování pana premiéra Fica nebylo vyhnutí,“ říká k postoji české vlády vůči slovenskému kabinetu předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Domnívá se, že kabinet nemohl legitimizovat výroky a chování slovenského premiéra Roberta Fica. Věří však, že se nadstandardní vztahy obou zemí budou nadále rozvíjet. „Přestaňme už mentorovat Slováky, přestaňme si říkat, co je pro ně dobré nebo ne,“ reagoval předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO). Obě vlády si prý měly neshody vyříkat, uvedl v Událostech, komentářích.
8. 3. 2024|

Rusové chtějí Ukrajinu vyčerpat, komentuje analytik vlny bombardování

Ruské masivní bombardování vyčerpává obranu Kyjeva a spotřebovává nepočetnou munici ukrajinských sil, ale také pozornost jejich vojáků, což vede k únavě, řekl bezpečnostní analytik Lukáš Dyčka v pořadu Události, komentáře. Dronové a raketové útoky, které Moskva v posledních dnech mířila na ukrajinské území, tak podle něho vojensky dávají smysl. Kyjev a jeho západní spojenci by se měli krátkodobě soustředit na podporu protivzdušné obrany, dodal Dyčka. Členka sněmovního zahraničního výboru Eva Decroix (ODS) dodala, že Rusko bombardováním demonstruje sílu. Někdejší ministr zahraničí Cyril Svoboda vyjádřil obavy nad slábnoucí západní podporou východoevropské země.
6. 1. 2024|

Pokud byla cesta do Nigérie skutečně tak nepřipravená, měla se odpískat, míní Svoboda

Cesta do Nigérie byla buď amatérsky připravená, nebo jde o politický postoj, řekl o zrušené návštěvě českého premiéra Petra Fialy (ODS) bývalý ministr zahraničí a ředitel Diplomatické akademie Cyril Svoboda ve středeční 90' ČT24. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v Interview ČT24 zopakoval, že Nigérie zrušení návštěvy zdůvodnila nemožností zajištění programu. Nigérie patří mezi nejvýznamnější africké obchodní partnery Česka a řadí se mezi ekonomické lídry kontinentu, mimo jiné i díky zásobám ropy.
8. 11. 2023|

Podporujeme reformu OSN, řekl náměstek ministra zahraničí. Dle Svobody není reálná

Islamistické hnutí Hamás je velmi schopné ve vytváření dezinformací, což dokáže využít ve svůj prospěch během konfliktu s Izraelem. V Událostech, komentářích před tím varoval náměstek ministra zahraničí Jiří Kozák (ODS). Česko by podle něj mělo hledat spojence pro reformu OSN. Podle exministra zahraničí Cyrila Svobody by se ale muselo shodnout 193 zemí, na změny tedy nedojde.
31. 10. 2023|

Hlasování o vstupu do EU před dvaceti lety zůstává jediným celostátním referendem v historii Česka

Jediné celostátní referendum v historii České republiky se konalo před dvaceti lety. Lidé v něm rozhodovali o vstupu země do Evropské unie. Pro začlenění do evropského společenství se tehdy vyslovilo sedmasedmdesát procent voličů. Ačkoliv už v té době politice hovořili o nutnosti zákona o všeobecném referendu, dodnes se tak nestalo.
14. 6. 2023|

Na potřebu obranné smlouvy s USA ukázaly události ve světě, zní z vlády. ANO o podpoře diskutuje, SPD ji odmítá

Česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci (DCA), kterou podepsala ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se svým americkým protějškem Lloydem Austinem, budou brzy schvalovat čeští poslanci a senátoři. V obou komorách by měla díky většině vládních stran bez výraznějších problémů projít. Opoziční hnutí ANO ještě není rozhodnuté, zda smlouvu podpoří. Hnutí SPD je proti.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 23:14|

Nešlo o strategii. Poslankyně Pastuchová vysvětluje, proč navrhla projednat stejnopohlavní sňatky

Předloha novely, která by měla umožnit manželství stejnopohlavních párů, leží už rok ve sněmovně. Návrh, aby se novela dostala na program jednání, přednesla v úterý poslankyně za ANO Jana Pastuchová, což koalice odmítla. Šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) řekla, že Pastuchová navrhla projednání tohoto bodu jenom proto, aby zamezila odvolání Daniela Köppla z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. To Pastuchová v Událostech, komentářích odmítla. Senátorka Adéla Šípová (za Piráty) si ale myslí, že ANO nemá ve skutečnosti zájem, aby byl tento zákon úspěšně projednán.
20. 5. 2023|

Rusko odradí jen sebevědomý Západ, myslí si Kolář. Svoboda se obává dlouholetého konfliktu

Podle místopředsedy sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřeje Koláře (TOP 09) může Rusko zastavit jen sebevědomý a jednotný Západ. Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) se ale obává dlouholetého konfliktu, který by stál tisíce životů. Státy by proto podle něj měly pokračovat v mírových jednáních. Řekli to v pořadu Události, komentáře.
22. 2. 2023|

„Okupanti by se měli učit, jak přeplavat Dněpr.“ Začíná protiútok u Chersonu

Ukrajina zahájila operaci s cílem osvobodit Cherson, oznámil poradce šéfa prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč. Kyjev tak učinil po posledním úderu na Antonivskyj most, který pro Rusy představuje důležitou zásobovací trasu. Také Londýn uvádí, že ukrajinská protiofenziva u Chersonu nabírá na síle. Město je podle něj po poškození mostů v oblasti prakticky odříznuto od ostatních Rusy okupovaných území.
28. 7. 2022Aktualizováno28. 7. 2022, 23:02|

Předsednická země nevede, ale moderuje. I tak může být silná a prosadit své zájmy, věří politici

České předsednictví Evropské unie je obrovskou výzvou, sedmadvacítka čelí řadě problémů, shodují se současní i bývalí čeští politici. I když předsednická role je hlavně moderátorská, naskýtá příležitost se v Evropě výrazně ukázat a prosadit i některé vlastní zájmy.
1. 7. 2022|

Rusko vyhostilo zástupce velvyslance USA v Moskvě. Američané zvažují, jak zareagují

Rusko vyhostilo zástupce amerického velvyslance v Moskvě Bartlea Gormana, oznámila ve čtvrtek odpoledne agentura TASS s odvoláním na americké velvyslanectví. Stalo se to v době, kdy mezi Ruskem a Spojenými státy panuje napětí vyvolané obavami, že Moskva plánuje invazi na Ukrajinu. Podle mluvčí ruské diplomacie jde o odvetný krok za předchozí vyhoštění rady ruské ambasády ve Washingtonu.
17. 2. 2022|

Dodávky zbraní Ukrajinu nespasí, míní experti. Dohoda s Ruskem může stát na jaderných zbraních

Ministři zahraničí Spojených států a Ruska jednali v pátek v Ženevě o požadavcích ohledně Ukrajiny. Podle bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) zatím jednání nepřinesla žádný výsledek. „Musí se najít cesta k dalšímu vyjednávání (…), protože takhle to dál nemůže pokračovat,“ řekl v Událostech, komentářích, kde debatoval spolu s ředitelem Ústavu mezinárodních vztahů Ondřejem Ditrychem, bezpečnostním analytikem Baltic Defence College Lukášem Dyčkou a českým velvyslancem ve Spojených státech Hynkem Kmoníčkem. O poměru ukrajinských a ruských vojenských sil v Horizontu ČT24 mluvil také bývalý náčelník Generálního štábu Jiří Šedivý.
22. 1. 2022|

Západ se po Afghánistánu musí semknout. Lukašenkovi EU nesmí ustoupit, míní Fischer a Svoboda

Chaotický odchod z Afghánistánu ukázal selhání komunikace v Česku i Severoatlantické alianci, řekli v Otázkách Václava Moravce předseda senátního výboru pro obranu a bezpečnost Pavel Fischer a bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Hovořili také o situaci na východních hranicích Polska. Západ se podle exministra nyní musí sjednotit a Evropská unie musí neprodyšně uzavřít vnější hranice. Fischer zdůraznil, že uprchlíci se stali nástrojem vydírání ze strany běloruského režimu.
5. 9. 2021|

Postup Talibanu buď zpravodajové neodhadli, nebo jejich informace vlády ignorovaly, míní Cyril Svoboda

Česko se bude podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) snažit o užší spolupráci se zeměmi, které mají kontakty na Taliban. Jeho vůdci už zahájili jednání o vládě mimo jiné se zástupci bývalého kabinetu. Mezitím se ale tisíce lidí snaží ze země uprchnout a dál obléhají kábulské letiště. O situaci v zemi diskutovali v pořadu Události, komentáře bývalí ministři zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a Cyril Svoboda (KDU-ČSL).
19. 8. 2021|

Zaorálek měl nehodu na D1, nikdo nebyl zraněn

Auto s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) mělo ve čtvrtek nehodu na D1, narazil do něj kamion. Uvedl to server iDNES.cz. Řidič kamionu se na místě k zavinění nehody přiznal policistům, sdělila serveru mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová. Při nehodě nebyl podle policie nikdo zraněn.
27. 5. 2021|

Rodí se seznam lidí, kteří budou kontrolovat tajné služby. Nahlédnou i do živých kauz

Už tři a půl roku má fungovat nezávislá kontrola tajných služeb s právem nahlížet i do živých kauz. Vládě se ale nedařilo najít potřebných deset kandidátů. Po změně zákona jich bude ovšem od července stačit pět a premiér hodlá ještě tenhle měsíc poslat jména ke schválení do sněmovny.
21. 5. 2021|

Chci důkladně vyšetřit obě verze, řekl k Vrběticím prezident Zeman. Dle kritiků relativizuje

Prezident Miloš Zeman plně důvěřuje policii a Nejvyššímu státnímu zastupitelství ve vyšetřování vrbětického výbuchu. Suverénní země si podle hlavy státu nemůže dovolit, aby na jejím území způsobili agenti cizího státu teroristický útok. Pokud se prokáže role ruských agentů ve výbuchu, je potřeba, aby Rusko zaplatilo, řekl Zeman a vyzval k vyčkání na výsledky vyšetřování. Podle řady opozičních politiků v projevu relativizoval a mluvil o utajovaných informacích.
25. 4. 2021Aktualizováno25. 4. 2021, 21:00|

Ambasáda řeší hlavně dokumenty třeba při svatbě či narození dítěte. Pomáhá i byznysu

Současná roztržka mezi Českem a Ruskem podle diplomatů ochromuje fungování tuzemské ambasády v Moskvě. Zatímco spory ohledně kauzy výbuchů ve vrbětickém muničním skladu mohou vzájemně narušit diplomatické vazby obou zemí, postihnou také služby, které velvyslanectví běžně lidem poskytují. Konzulární pracovníci totiž kromě politiky řeší také záležitosti obchodní, cestování, ale i vzdělání nebo kulturu.
23. 4. 2021|