Pokud byla cesta do Nigérie skutečně tak nepřipravená, měla se odpískat, míní Svoboda

90' ČT24: Zrušená návštěva Petra Fialy v Nigérii (zdroj: ČT24)

Cesta do Nigérie byla buď amatérsky připravená, nebo jde o politický postoj, řekl o zrušené návštěvě českého premiéra Petra Fialy (ODS) bývalý ministr zahraničí a ředitel Diplomatické akademie Cyril Svoboda ve středeční 90' ČT24. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v Interview ČT24 zopakoval, že Nigérie zrušení návštěvy zdůvodnila nemožností zajištění programu. Nigérie patří mezi nejvýznamnější africké obchodní partnery Česka a řadí se mezi ekonomické lídry kontinentu, mimo jiné i díky zásobám ropy.

Premiér Fiala ve středu společně s českými podnikateli přiletěl do Ghany, která je po Etiopii a Keni třetí zastávkou jeho týdenní cesty po subsaharské Africe. Původně měl ve středu navštívit Nigérii. Země ale v pondělí na poslední chvíli českou stranu informovala o tom, že není schopna zajistit odpovídající přijetí a program – včetně podnikatelského fóra. Podle diplomatických zdrojů krok mohl souviset s českou podporou Izraele, který kvůli odvetným úderům na palestinské Pásmo Gazy čelí rostoucí kritice zejména muslimských zemí.

Lipavský by zrušení premiérovy cesty do Nigérie s podporou Izraele nespojoval. Ve středečním Interview ČT24 podotkl, že se návštěva v této zemi začala chystat před dvěma týdny. Celou cestu označil za ambiciózní. „A prostě někdy věci nedopadnou tak, jak by si všichni přáli,“ řekl.

Připomněl, že Nigérie dala vědět, že není schopna zajistit plnohodnotný program. „Máme jasnou zprávu z Nigérie, že se jedná o nemožnost zajištění programu. Můžeme číst mezi řádky, můžeme to nějak interpretovat, ale já rád pracuji s fakty,“ dodal.

Interview ČT24: Jan Lipavský (zdroj: ČT24)

Nejde o „facku“, míní afrikanista

Svoboda upozornil, že za normálních okolností se takovéto cesty do detailů plánují celé měsíce. „Pokud má pan ministr pravdu, že se to připravovalo jen čtrnáct dní, tak to se mělo zjistit a měla se rovnou ta cesta (do Nigérie, pozn. red.) odpískat, nemělo se tam jezdit,“ vytýkal. Podle něj jsou ve hře dvě varianty. „Buď to bylo amatérsky připravené v takto krátké době, a potom se tam vůbec nemělo jezdit, nebo je to politický postoj,“ míní.

Případný problém podle něj není v českém postoji k Izraeli, ale v tom, jak se projevuje. „Žádný ministr Velké Británie nebo Francie nechodí s vlajkou na zádech po náměstí a neprotestuje, nepodporuje Izrael. Je podle mě nemožné říci, že rezoluce, která je přijata na Valném shromáždění (OSN, pozn. red.), je projevem antisemitismu, protože Valné shromáždění je fórum, kde se setkají všechny státy, a naopak tam slyšíme, jaký svět je. Obvinit OSN za to, že státy projevily svůj názor, chápu, že může některé státy provokovat,“ komentuje Svoboda.

Afrikanista a bývalý vědecký pracovník Orientálního ústavu Akademie věd ČR Otakar Hulec upozornil, že před týdnem došlo k útoku na kanadské velvyslanectví. „Takže ani policie, bezpečnostní orgány Nigérie si nemohou být jisté, jestli tam je pro tuto vládní delegaci bezpečno,“ zdůraznil s tím, že podle něj rozhodně nejde o žádnou „facku“ české vládě.

Byznys a politika

Svoboda by za vhodné řešení aktuální situace považoval, kdyby ministerstvo zahraničí po ukončení cesty oznámilo, že Česko jednalo s Nigérií a má pozvání pro premiéra například za dva měsíce. „Myslím si, že je potřeba především vysvětlit i občanům České republiky, že jsme schopni napravit cestu do Nigérie a že se ta cesta zdaří,“ řekl Svoboda. Podle něj by tato návštěva byla důležitá proto, aby se ukázalo, že šlo jen o „šlápnutí vedle, ale že se pokračuje dál“. V opačné situaci podle něj zůstane dojem, že šlo o politické rozhodnutí.

Podle Svobody je Afrika pro českou zahraniční politiku mimořádně důležitá. Domnívá se, že Česko vztah k Africe podcenilo. „Jsem rád, že premiér jede do Afriky a že se stará o obnovení dobrého jména České republiky v Africe a že tam dává příležitost i podnikatelům,“ ocenil.

Podle některých analytiků by se čeští ministři měli chovat pragmatičtěji a vyvarovat se příliš silných výroků. Ty by totiž mohly poškodit ekonomické zájmy tuzemska. To ale podle Lipavského zatím nehrozí. „Nejsem si vědom žádných takových ztrát, nejsem si vědom toho, že by byla zrušena nějaká zakázka, kontrakt nebo že bychom někde z těchto důvodů byli vyřazeni nebo že by nějaký byznys nedopadl,“ poznamenal Lipavský. Podle něj je velmi daleko k situaci, kdy by politika začala vstupovat do byznysu.

„Partneři na úrovni“

Cesty premiéra po subsaharské Africe se účastní i podnikatelská delegace. Jejím členem je i zástupce firmy Linet. Podle ředitele této společnosti Tomáše Koláře bylo zrušení návštěvy Nigérie překvapením. Poznamenal, že Nigérie je ze zemí, kterých se cesta týká, největším trhem. „Je to nejlidnatější země, je to nejbohatší země. Na druhou stranu se v té zemi také obchoduje relativně dost složitě – ať už to jsou bezpečnostní hlediska, nebo další pravidla,“ podotkl.

Připomněl, že většina exportu Česka směřuje do Evropské unie, jelikož domluvit se s těmito partnery je jednodušší. „Protože co si dohodnete, to samozřejmě také platí. Taková je už naše kultura a tržní hospodářství nás takto vychovalo. Ale v těch rozvíjejících se trzích to funguje jinak – tam tyto jistoty nemáte, nemůžete se opřít o to, že co se dohodne, bude platit. Také vládní autority tam mají podstatě větší sílu,“ vysvětlil Kolář.

Příchod s vládní delegací je proto chápán jako symbol toho, že firma je prověřeným partnerem, s nímž se vyplatí sedět u stolu. „Takže vám to vlastně otevírá dveře, které by jinak zůstaly zavřené nebo bychom se do nich dobývali strašně dlouho,“ řekl Kolář. „Opravdu už jednáte s partnery, kteří jsou na úrovni – pokud ne rovnou na té vládní,“ dodal.

Západ, nebo Čína a Rusko

Kolář upozornil, že ekonomická diplomacie existuje dekády a ostatní země ji dělají velmi dobře. „Co si musíme hlavně uvědomit, že pokud my jako tržní ekonomiky tento prostor nebudeme kvalitně a dlouhodobě opracovávat, tak ho obsadí Rusové, jako už ho obsadili Číňané,“ varoval Kolář.

Politický a kulturní geograf z Ostravské univerzity Vladimír Baar upozornil, že zatímco Čína a Rusko mezi lety 2016 a 2020 v Africe výrazně investovaly do projektů na zelené louce, Západ investoval výrazně méně. „Západní země jako by zapomněly, že tady Afrika je,“ poznamenal. Ačkoliv zde investice podle něj ze strany Západu stále jsou, nesměřují právě do těchto nových projektů.

Hospodářský růst Nigérie mezi lety 2023 a 2025 Světová banka odhaduje na 3,4 desetiny procenta. S Evropskou unií země spolupracuje jak na bilaterální úrovni, tak i prostřednictvím Hospodářského společenství států západní Afriky. Konkrétně pro Česko je Nigérie po Jihoafrické republice druhým nejvýznamnějším obchodním partnerem v rámci subsaharské Afriky.