TÉMA

Vladimír Baar

Univerzitami v USA zmítají propalestinské demonstrace. Zatčených je přes pět set

Válka v Gaze se přelévá i do akademického prostředí ve Spojených státech. V mnoha univerzitních kampusech vznikají provizorní stanová městečka. Americké univerzity jsou dějištěm protestů již od loňského října. V posledních dnech se však napětí vyostřilo poté, co vedení Columbia University zavolalo policii na své vlastní studenty, kteří se utábořili uprostřed kampusu na Manhattanu. Podobné protestní akce se následně začaly objevovat po celé zemi.
26. 4. 2024Aktualizováno26. 4. 2024, 23:17|

Kusturica řešil s Putinem nový film. Návštěvy celebrit jsou pro autoritáře vítané

Vladimir Putin přijal v Kremlu srbského filmaře Emira Kusturicu. Pro izolovaný ruský režim to byla vzácná šance ukázat, že dokáže získat sympatie a návštěvu umělce pohotově využil ve své propagandě. Setkání ale také připomnělo, že autoritářští vůdci stále mají pro některé umělce značnou přitažlivost.
4. 4. 2024|

Pokud byla cesta do Nigérie skutečně tak nepřipravená, měla se odpískat, míní Svoboda

Cesta do Nigérie byla buď amatérsky připravená, nebo jde o politický postoj, řekl o zrušené návštěvě českého premiéra Petra Fialy (ODS) bývalý ministr zahraničí a ředitel Diplomatické akademie Cyril Svoboda ve středeční 90' ČT24. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v Interview ČT24 zopakoval, že Nigérie zrušení návštěvy zdůvodnila nemožností zajištění programu. Nigérie patří mezi nejvýznamnější africké obchodní partnery Česka a řadí se mezi ekonomické lídry kontinentu, mimo jiné i díky zásobám ropy.
8. 11. 2023|

Čínské demonstranty žene frustrace z covidových opatření. Podle Baara lidé ztrácí ostych a strach z perzekucí

V Číně přerostl odpor proti politice nulové tolerance k šíření nemoci covid-19 v otevřené protesty. Jde o největší protirežimní vzepětí za posledních třicet let. Směřuje i proti prezidentu Si Ťin-pchingovi, který si tvrdé potírání koronaviru vzal za své. Podle biochemika Libora Grubhoffera je tam nulová tolerance ke covidu v současnosti nesmysl. Politický a kulturní geograf Vladimír Baar podotýká, že odpor občanů změnu nemusí přinést, protože jich zatím jsou možná desítky tisíc, ale ne miliony. Situaci se věnoval pořad 90' ČT24.
28. 11. 2022|

Námitky Turecka vůči rozšíření NATO jsou vnitropolitické, soudí Bašta i Žáček

Zástupci Švédska a Finska předali ve středu generálnímu tajemníkovi NATO Jensi Stoltenbergovi žádosti o přijetí do Aliance. Stoltenberg a později i americký prezident Joe Biden jejich rozhodnutí přivítali, vstup obou skandinávských zemí schválila německá i česká vláda. Kriticky se k tomu staví naopak turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Poslanec ODS Pavel Žáček se domnívá, že turecké důvody možná leží mimo NATO a Ankara chce zvýšit svoji cenu při jednáních. Také poslanec SPD Jaroslav Bašta soudí, že u Turecka jde spíše o vnitropolitickou záminku. O tématu diskutovali v pořadu 90' ČT24.
19. 5. 2022|

Putin chce invazí ukázat, že je Rusko světovou mocností, shodují se političtí geografové

Do jaké míry mění válka na Ukrajině fungování světa? Jak může změnit vztahy mezi velmocemi a proč Rusové mluví o změně světového řádu? Na tyto a další otázky hledali  odpovědi v pořadu Devadesátka ČT24 političtí geografové Michael Romancov a Vladimír Baar.
15. 4. 2022|
Doporučujeme

Když hvězdná ekonomika nestačí. Za bouřemi v Chile je extrémní nerovnost, lidé chtějí konec Pinochetovy ústavy

Hořící barikády a vojáci v ulicích Santiaga de Chile v posledních týdnech překvapili svět. Po tři desítky let prosperující demokratická země upadla do chaosu po zanedbatelném zvýšení cen jízdného v metru. Obyvatelům frustrovaným nerovností, vysokými životními náklady a lhostejností elit došla trpělivost. Žádají reformu systému i novou ústavu, která nebude bazírovat na soukromém vlastnictví tolik jako ta pocházející z dob diktátora Augusta Pinocheta. Napětí spojené se špatnou ekonomickou situací přitom sílí i v dalších státech Jižní Ameriky, stejně jako na Blízkém východě.
31. 10. 2019Aktualizováno3. 11. 2019, 12:26|