Měl si dát pozor, míní Jurečka o Svobodovi. Ten se hájí

Události, komentáře: Lidovecký spor o Svobodu (zdroj: ČT24)

Vnitrostranický spor se rozhořel v KDU-ČSL kvůli rozhovoru Cyrila Svobody se serverem Voice of Europe. Bývalý předseda lidovců trvá na tom, že nemá proruské názory, možné vyloučení si nepřipouští. Současný předseda Marian Jurečka z debaty nemá radost. Oba lidovci byli postupně hosty Událostí, komentářů.

Jurečka by byl rád, aby se Svobodovy názory a rozhovory nešířily v dezinformačním prostoru, jako tomu bylo v případě serveru Voice of Europe. Zmínil, že zkušený politik by si měl dávat pozor, komu poskytne rozhovor.

Nad takovým argumentem se Svoboda podivuje. Zdůrazňuje, že web Voice of Europe si pečlivě prohlédl a neshledal na něm nic podezřelého. Podotýká také, že interview dal v době, kdy v Česku server legálně působil. „Následně zpravodajská služba zjistila to, co já si nemohl zjistit, protože jde o zpravodajskou informaci. Rusové, pokud to dělají, dělají to šikovně, aby to měli zpravodajsky zabezpečené,“ poznamenal s tím, že mu strana má dát manuál, jak vyhodnotit pochybnost webu.

Svoboda také upozornil, že pokud by o podstatě serveru Voice of Europe tušil, „neposkytl by ani slovo“. Hájí se také tím, že dostal prověrku na stupeň přísně tajné. „Co chcete víc doložit, že nejste žádným dezolátem nebo šiřitelem dezinformací,“ dodal. Trvá také na tom, že nemá proruské názory: „Jak vidím realitu, tak o ní mluvím. Pokud mám konzistentně proruské názory, ať mi někdo řekne, o jaké názory konkrétně jde.“

Svoboda: Vyloučení si nepřipouštím

V úterý se od Svobodových výroků distancovalo předsednictvo lidovců, místopředseda strany a ministr životního prostředí Petr Hladík přišel s návrhem na vyloučení bývalého ministra zahraničí. Svoboda v ČT prohlásil, že se cítí být lidovcem tělem i duší. „Vyloučení pro názor“ považuje za stalinskou metodu a lituje, že se od ní vedení strany nedistancovalo.

Ve straně chce diplomat setrvat, podotkl, že mu chodí mnoho podpůrných zpráv. „Nepřipouštím si myšlenku, že budu vyloučen z KDU-ČSL. To je všechno. Neplánuji vůbec kandidovat za někoho jiného,“ má jasno Cyril Svoboda.

Jurečka sdělil, že v minulosti návrhy na vyloučení Svobody, kterých zažil řadu, vždy odmítal. Dlouze s bývalým předsedou lidovců rozmlouval poté, co se stal poradcem tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO), zatímco KDU-ČSL byla v opozici. „Jsou to věci, které nejsou šťastné, nemám vůbec žádnou radost z debaty, kterou tu vedeme,“ poznamenal Jurečka.

„S mnoha jeho názory, třeba když bagatelizoval finanční pomoc pro Ukrajinu nebo přesuny finančních toků ze zabavených majetků na pomoc Ukrajině, jsem nesouhlasil,“ ozřejmil šéf lidovců. Zdůraznil, že o případném vyloučení musí rozhodnout celostátní výbor, nikoliv předsednictvo. Pokud výbor bude chtít jednat, Svoboda má právo u debaty být a vstoupit do ní.

„Chci se s ním na čtyři oči potkat,“ řekl Jurečka, než jej Svoboda vystřídal ve studiu Událostí, komentářů.