TÉMA

D5

ŘSD plánuje rozšíření dálnice mezi Prahou a Berounem. Některé obce mají připomínky

Dálnice D5 mezi Berounem a Pražským okruhem se má rozšířit na šest pruhů, práce by měly začít do pěti let. Projekt ale kritizují některé obce, obávají se nedostatečných protihlukových opatření. Šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl označil nesouhlas obcí za krátkozraký. Z jejich připomínek se chce poučit, uvedl v podcastu ŘSD. Starostové tvrdí, že nemají zásadní problém s rozšířením dálnice. Chtějí však, aby protihluková opatření vyhovovala i případnému dalšímu nárůstu dopravy.
včera|

Celnice v Rozvadově ustoupí parkovišti. ŘSD slibuje u dálnice stovky nových míst

Bývalá celnice u dálnice D5 v Rozvadově jde k zemi. Ředitelství silnic a dálnic se rozhodlo zbourat devět budov, které nemají od vstupu Česka do schengenského prostoru využití. Vzniklý prostor chce využít k rozšíření parkoviště, na němž se zásadně zvýší počet prakovacích míst pro kamiony a zbude i na osobní auta.
7. 3. 2024|

Ledovka zkomplikovala dopravu, záchranáři ošetřovali řidiče i chodce. Nehody mají jednu oběť

Česko začala od odpoledne pokrývat ledovka. V noci se pak začalo postupně oteplovat nad nulu, zejména na severu republiky ale stále mrzne a zároveň prší, takže ledovka ještě může vznikat. V příhraničních horách od Jizerských po Jeseníky je podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu extrémní riziko její tvorby. Na kluzkých silnicích se stala řada nehod. Smrtí spolujezdce skončila odpolední havárie dodávky na zledovatělé silnici na Rakovnicku, na Domažlicku utrpěli vážná zranění řidiči dvou kamionů. Zdravotníci ošetřovali také chodce, kteří se na ledovce zranili. Kvůli nehodě kamionu byla na tři hodiny uzavřena dálnice D8 u Lovosic, brzy večer byly ale problémy hlavně na D5 na Tachovsku.
17. 1. 2024Aktualizováno17. 1. 2024, 23:11|

Sněhové srážky se z jihu Čech přesunuly nad Slezsko. Vznikají závěje

Sněžení, které komplikovalo hlavně dopravu již v pátek, v noci na sobotu ještě zesílilo a přes den neustávalo. Na šumavských hřebenech hor ležel večer i metr sněhu. V jižních Čechách hejtman vyhlásil kalamitní stav. Večer se sněhové srážky přesunuly na východ země, konkrétně z jižní Moravy hlavně do Slezska, kde se k nim přidal vítr. Dopravu na silnicích přes den zkomplikovaly nehody i nesjízdné úseky. Vlaky nabíraly zpoždění nebo je dopravci odříkali kvůli padlým stromům na kolejích i zasněženým výhybkám. Popadané stromy poškodily i elektrické vedení.
2. 12. 2023Aktualizováno2. 12. 2023, 23:18|

Oprava dálnice D5 mezi Rudnou a Loděnicí je hotová. Omezení skončí nejpozději v neděli

Stavbaři dokončili opravu dálnice D5 na pátém až desátém kilometru mezi sjezdy na Rudnou u Prahy a Loděnici na Berounsku. Práce začaly v květnu a přišly na zhruba 450 milionů korun bez DPH, stavbařům se je podařilo o týden uspíšit. Dopravní omezení skončí o víkendu, nejpozději v neděli bude úsek D5 před Prahou opět plně průjezdný, sdělil generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. V pátek také po patnácti letech příprav začal Plzeňský kraj stavět u Vítinky za Rokycany napojení severního Plzeňska a Rokycanska na dálnici D5.
3. 11. 2023Aktualizováno3. 11. 2023, 17:01|

Škoda po požáru haly v Žebráku je asi 1,5 miliardy korun, stupeň poplachu klesl na druhý

Škoda po požáru výrobní haly v Žebráku na Berounsku je předběžně odhadnutá na 1,5 miliardy korun. V hale na výrobu plastových dílů pro automobily začalo hořet kolem 11. hodiny, po poledni vyhlásili hasiči nejvyšší stupeň požárního poplachu. Kolem 20. hodiny snížili stupeň poplachu na druhý, některé jednotky se vrací na základny, uvedli na síti X (dříve Twitter). Na místě zasahovalo zhruba 25 jednotek hasičů a vrtulník s bambivakem. Při boji s ohněm se jeden hasič lehce zranil, dva se nadýchali kouře a několik dalších bylo dehydratovaných. Hala patří společnosti Novares CZ Zebrak. Příčina požáru zatím stanovena nebyla, řekl mluvčí hasičů Jan Sýkora.
14. 8. 2023Aktualizováno14. 8. 2023, 20:47|

Prázdniny v kolonách jsou na některých dálnicích už pravidlem. I ve volných měsících zdržují opravy na D1, D5 i D11

Jet o prázdninách na dovolenou po dálnici může být pohodlné a rychlé, anebo naopak velmi zdlouhavé – to když se na dálnici pracuje a místo plynulé jízdy stotřicítkou se popojíždí krokem. Údaje telematických systémů ukazují, že letos není problematických míst, kde se tvoří kolony, mimo velká města mnoho. Jsou však chronické. Podle Ředitelství silnic a dálnic by se to ale mělo brzy zlepšit i na nich.
23. 7. 2023|

Zbytečná hloupost, míní o 150 km/h na vybraných dálnicích Kolovratník. Časový zisk není tak velký, říká Budina

Na vybraných úsecích dálnic zřejmě bude možné zvýšit povolenou rychlost až na 150 kilometrů v hodině. Podle místopředsedy hospodářského výboru sněmovny Martina Kolovratníka (ANO) jde o zbytečnou hloupost, celoevropský trend je podle něj spíše snižování rychlosti. „Ale ze židle mě to nenadzvedává, je to marginálie,“ řekl v Událostech, komentářích. S ním souhlasí dopravní expert Vize 0 Libor Budina, vysoká rychlost s sebou podle něj nese mnohá rizika. Na konstatování, že v Německu je rychlost na dálnicích neomezená, namítl, že němečtí řidiči jsou disciplinovanější než ti čeští. Podle něj je škoda, že se neprosadil návrh Kolovratníka ohledně dodržování bezpečné vzdálenosti.
1. 7. 2023|

V noci hrozí řidičům zdržení na dálnici D5. Budou krátké uzavírky, pak začne rekonstrukce

Řidiči musí počítat s krátkými nočními uzavírkami na dálnici D5 mezi Rudnou a Loděnicí, a to v obou směrech. Dělníci budou připravovat dopravní značení, kterým se bude řídit doprava od neděle. Následně začne rekonstrukce pětikilometrového úseku. Potrvá do podzimu, provoz bude zachován v každém směru ve dvou zúžených jízdních pruzích.
20. 5. 2023|

Staví se rekordní množství silnic, řidiči z toho budou mít užitek spíš až příští rok

Nikdy v historii novodobého Česka se nestavělo tolik silnic najednou. Pracuje se na víc než dvou stech čtyřiceti kilometrech nových dálnic a silnic první třídy. Řidiči to ale pocítí až příští rok, protože letos se otevřou spíš jen krátké úseky. Otazník se navíc vznáší nad financováním, ani rozpočet na letošek není zdaleka zajištěný. A v dalších letech bude zřejmě ještě hůř.
14. 1. 2023|

Nový přivaděč ze Stříbra na dálnici D5 je kompletní. Řidiči už nemusí jezdit serpentinami

Plzeňský kraj otevřel druhou část přivaděče ze Stříbra na dálnici D5. Nová komunikace nahradila problematické části té původní, především teď řidiči nemusejí jezdit přes komplikované serpentiny. Stavba a přišla na 160 milionů, většina peněz byla z evropského programu IROP.
9. 1. 2023|

Opravy dálnice D5 z Rozvadova na Plzeň skončí do pátku. Nové desky mají vydržet další čtvrtstoletí

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ukončí v pátek opravy několika úseků dálnice D5 ve směru z Rozvadova na Plzeň. Dálnice se opravuje za provozu od 3. října, doprava je svedena do jednoho jízdního pruhu. Oba pruhy se zprovozní v pátek ve 13:00, řekl technický ředitel firmy EDS Trade Krnov Michal Vysloužil. Během opravy za 13 milionů korun s DPH vybetonovala firma 127 nových desek, každá má délku pět metrů a hloubku 28 až 25 centimetrů.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 14:54|

Na D5 u Chrášťan skončí v neděli dopravní omezení kvůli opravě mostů

Stavbaři dokončili rekonstrukci dvou mostů na dálnici D5 u Chrášťan nedaleko Prahy, pro řidiče tam o víkendu skončí dopravní omezení. Dosud auta projížděla úsekem ve dvou zúžených jízdních pruzích v každém směru, od nedělního dopoledne tam budou jezdit opět v běžném režimu.
8. 7. 2022|

Za nehodu na D5 mohlo počasí a rychlost řidičů, oznámili policisté

Při čtvrteční hromadné nehodě na dálnici D5 u Žebráku na Berounsku vznikla škoda téměř jedenáct milionů korun. Auta nepřizpůsobila rychlost stavu vozovky a povětrnostním podmínkám nebo nedodržovala bezpečnou vzdálenost, informovala policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Na dálnici před polednem ve směru na Prahu havarovalo 36 aut, šest lidí se zranilo. Provoz byl zastaven na 11 hodin.
21. 1. 2022|

Dálnice D5 na Berounsku byla po jedenácti hodinách od hromadné nehody zcela zprůjezdněna

Dálnice D5 je opět průjezdná v obou směrech. Uzavřena byla po dopolední hromadné nehodě na 33. kilometru u Žebráku. Havarovaly desítky aut. Zdravotnická záchranná služba kvůli rozsahu nehody aktivovala traumaplán, srážka se však obešla bez úmrtí a těžkých zranění. Lehce nebo středně těžce se zranilo šest lidí. Směrem na Plzeň byla dálnice bez omezení zprůjezdněna v 19:00, potom ale ještě trvalo tři a půl hodiny, než se podařilo otevřít i směr na Prahu.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 22:38|

Požár kamionu na dálnici D5 zkomplikoval dopravu okolo Prahy, další auto hořelo i na D4

Dálnici D5 na třetím kilometru za Prahou směrem na Plzeň uzavřel v úterý brzy ráno požár kamionu. Na místě zasahovali středočeští i pražští hasiči. Déle než dvě hodiny byl provoz zastavený úplně, před 07:00 začali řidiči jezdit levým jízdním pruhem, po 8:00 se začaly kolony rozjíždět. Dopoledne zastavil dopravu také další požár nákladního auta, a to na dálnici D4, i ten už je uhašený.
16. 11. 2021Aktualizováno16. 11. 2021, 10:50|

Řidičům se otevřel opravený tříkilometrový úsek dálnice D5 u Rokycan

Řidičům se otevřel opravený tříkilometrový úsek dálnice D5 od Plzně k Rokycanům ve směru na Prahu. Po více než dvou měsících je opět průjezdný bez omezení, v místě už se netvoří občasné kolony. Motoristé už mohou také zhruba týden využívat opravený nájezd na dálnici na konci přivaděče od Plzně před Ejpovicemi. Na opravené části D5 odstranili stavbaři za 229 milionů korun s DPH podélné nerovnosti na povrchu vozovky, řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Adam Koloušek.
14. 11. 2021|

Česko trápí hustý provoz na silnicích

Na českých silnicích je těsno tak jako nikdy předtím. Data ze sčítačů Ředitelství silnic a dálnic potvrzují, že doprava je ještě silnější než před koronavirem – asi o pět procent. Ministerstvo dopravy silný provoz potvrzuje. Bezprostřední reakci, třeba zvýšení mýtného pro kamiony, ale odmítá. Rostoucí počet aut podle resortu vyřeší stovky miliard korun, které plánuje investovat do stavby nových dálnic. To ale potrvá roky. Poslední měsíce navíc přinesly velké množství oprav a uzavírek, které dosavadní hustý provoz ještě zpomalují.
17. 10. 2021|

Dopravu v Česku komplikují kamiony. Nemají kde stát, je jich čím dál víc a způsobují nehody

Zatímco většinu dopravy utlumila pandemie, ta nákladní silniční naopak roste. Jen loni Ministerstvo dopravy zaznamenalo 45procentní nárůst. A trend pokračuje i letos. Přicházejí ale i problémy, včetně nehod typických pro nákladní auta a dodávky: tedy nárazů do stojících nebo pomalu jedoucích vozidel. U českých silnic také vrcholí sčítání aut.
5. 6. 2021|

Část konvoje NATO už je v Rančířově, po přespání budou vojáci pokračovat do Maďarska

Do Rančířova na Jihlavsku časně ráno dorazila první část konvoje amerických vojáků, kteří přes Česko přejíždí z Německa na cvičení NATO v Maďarsku. Na cestu se opět vydají večer, Českou republiku opustí na hraničním přechodu v Břeclavi. Další dvě části konvoje do Česka přijedou v neděli a v pondělí večer.
23. 5. 2021Aktualizováno23. 5. 2021, 11:57|

První vozy amerického vojenského konvoje přejely hranice Česka na Rozvadově

Do České republiky vjely v sobotu krátce po 20:30 první vozidla amerického vojenského konvoje, který se přesouvá na cvičení NATO v Maďarsku. Přes dálniční hraniční přechod Rozvadov na Tachovsku jako první přejelo 15 vozů.
22. 5. 2021|

Českem projedou američtí vojáci směřující na cvičení NATO

Přes Česko přejedou od 22. do 26. května tři konvoje amerických vojáků směřujících z Německa na mezinárodní cvičení Severoatlantické aliance (NATO) v Maďarsku. Bude v nich šest set vojáků a 190 kusů techniky. Přesuny po dálnicích jsou naplánovány na večer a brzké ráno, aby neomezovaly běžný provoz. Po stejné trase se jednotky USA budou vracet v půlce června. Informoval o tom Generální štáb Armády ČR. Američtí vojáci se na alianční cvičení NATO Defender Europe přesunují přes Česko pravidelně od roku 2015. Výjimkou byl loňský rok, kdy se cvičení nekonalo.
12. 5. 2021|

Silničáři chtějí letos rozestavět sto kilometrů dálnic. Modernizace D1 bude z pohledu řidičů hotová v létě, slíbil šéf ŘSD

Stát začne letos stavět 165 kilometrů dálnic a silnic I. třídy. Přelomové bude zahájení prací na celém chybějícím úseku dálnice D4, což bude první stavba v Česku postavená v partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP). Ředitelství silnic a dálnic nyní zahajuje stavební sezonu, jejími nejdůležitějšími okamžiky má být dokončení mnohaleté modernizace dálnice D1 – podle generálního ředitele ŘSD budou práce vesměs hotové již v srpnu – a také zprovoznění tří dálničních úseků ve východních Čechách.
25. 2. 2021|

Se začátkem prázdnin se Česko opět stalo zemí rozkopaných silnic a kolon

Na Česko naplno dolehly stavební práce na hlavních silnicích. Na dálnici D1 se dokonce opravuje naráz celkem 71 kilometrů. Znamená to, že téměř 40 procent cesty z Prahy do Brna řidiči stráví buď v koloně, nebo jízdou maximálně osmdesátkou. Ministr dopravy žádá řidiče o vstřícnost.
3. 7. 2020|