TÉMA

Krušné hory

Pohraničí Česka se vylidňuje. Některá města chtějí přilákat obyvatele daňově zvýhodněnými zónami

Mnohé části České republiky čelí odlivu lidí, především mladších ročníků. Míří často do zahraničí, ale i jinam po Česku. Situace je vážná například v pohraničí. Místní politici s tím chtějí něco udělat, třeba prosadit daňově zvýhodněnou zónu. Například krušnohorské město Rotava je teď skoro poloviční ve srovnání se stavem před třiceti lety.
21. 3. 2024|

Týden přinese nadprůměrné teploty, zpočátku bude větrno

Tento týden bude v Česku nadprůměrně teplý a v první polovině i větrný. V některých dnech budou odpolední maxima až o deset stupňů nad dlouhodobým průměrem. Kvůli velké oblačnosti lze očekávat také velmi teplé noci. Pršet, a na horách případně i sněžit, může hlavně ve středu a ve čtvrtek, kdy se přechodně ochladí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
5. 2. 2024|

Soud potrestal vězením dva muže kvůli úhynu stovek krav v nevhodných podmínkách

Ústecký krajský soud určil jednateli a řediteli farmy v Krušných horách, kde uhynuly stovky krav, tresty vězení, a to v délce pěti, respektive sedmi let. Soud oběma zároveň uložil zákaz chovu zvířat po dobu deseti let. Firma má zaplatit pět milionů korun. Rozsudek není pravomocný, obžalovaní i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Na farmě Ekochov CMN v Měděnci na Chomutovsku uhynulo od ledna 2021 do jara 2022 nejméně tři sta kusů dobytka. Soud muže potrestal za zvlášť závažný zločin chovu v nevhodných podmínkách ve spolupachatelství, hrozil jim až desetiletý trest.
23. 11. 2023|

Správa železnic se snažila zrušit provoz na Kozí dráze. Zanedbáváte vlastní povinnosti, vzkázal úřad

Ústecký kraj se snaží dlouhodobě oživit takzvanou Kozí dráhu. Tedy trať vedoucí z Děčína přes Telnici až do Oldřichova u Teplic. Její provozuschopnost by měla zajistit Správa železnic, která už před časem opravila východní část trati. Další rekonstrukci se ale organizace vyhýbá – místo toho zažádala o celoroční výluku.
11. 11. 2023|

Ústecký kraj zakázal kácení starých bukových lesů i v dalších lokalitách v Krušných horách

V Krušných horách by mohla ustat těžba starých vzácných bučin. Krajský úřad Ústeckého kraje zakázal jejich kácení i v dalších čtyřech lokalitách. S majiteli lesů vedl kraj dvanáct řízení o povolení těžby od května, v osmi případech už o zákazu kácení rozhodl dříve. Informovala o tom organizace Greenpeace, České televizi to potvrdila i mluvčí krajského úřadu. Část lesa přitom údajně majitel bez povolení už vykácel.
24. 8. 2023|

Za vylití oleje na koleje uložil teplický soud strojvedoucímu podmínku

Okresní soud v Teplicích potrestal strojvedoucího Českých drah Martina Schütze podmínkou za to, že pokapal olejem koleje na horské trati. Muž činu, který udělal kvůli změně dopravce, litoval, prohlásil vinu. Trest je pravomocný. Informovaly o tom servery iDNES a CNN Prima News.
15. 8. 2023|

Krušnohorské bučiny by mohly být zachráněny, kraj postupně zakazuje těžbu vzácných stromů

Podle ochránců přírody by se už brzy mohly v Krušných horách přestat těžit vzácné staré buky. Ústecký kraj zakázal jejich kácení v osmi nejstarších lokalitách. Bučiny, kterým se také často říká plíce severu, by se tak po letech ničení mohly dočkat přísnější ochrany. Zákaz těžby vítají ochránci přírody, například organizace Greenpeace.
10. 8. 2023|

Lesy ČR chtějí zákaz vstupu do bučin v Krušných horách. Kraj je proti s tím, že bezpečnost lze zajistit

Lesy České republiky chtějí po obcích, aby zakázaly vstup do vzácných bučin v Krušných horách. Prý tak chtějí ochránit návštěvníky před hrozbou pádu prohnilých stromů. Tvrdí, že kácet mohou stromy jen takzvaně nahodile, plošnou těžbu státnímu podniku Ústecký kraj zakázal. Kraj je proti zákazu. Říká, že kácet stromy ohrožující cesty či domy možné je. Podle hejtmana je také odpovědností návštěvníků lesa dávat pozor.
11. 7. 2023|

Dotaci na opravu přehrady Jezeří Evropská komise zamítla. Povodí hledá, kde vzít peníze

Opravu přehrady Jezeří v Krušných horách bude muset zaplatit Povodí Ohře. Původně na ni mělo získat dotaci z Národního plánu obnovy, Evropská komise ji ale zamítla. Podnik tak hledá možnosti, jak získat peníze z jiných zdrojů.
20. 6. 2023|

Les v Krušných horách blízko Kraslic zasáhl požár, pomáhali i hasiči z Německa

Šíření lesního požáru v Krušných horách nedaleko Kraslic a Bublavy už hasiči zcela zastavili. Ukončili letecké hašení pomocí policejního vrtulníku a z místa odjíždí většina nasazených jednotek.
4. 6. 2023Aktualizováno4. 6. 2023, 20:42|

Ústecký soud začal řešit případ úhynu stovek zvířat na farmě v Měděnci

Ústecký krajský soud zahájil hlavní líčení v případu úhynu velkého množství skotu na pastvinách u Měděnce na Chomutovsku v Krušných horách. Státní zástupce obžaloval jednatele společnosti Ekochov CMN Františka Horna, ředitele Antonína Hajzlera i samotnou firmu. Ve stádu uhynuly kvůli velmi špatným podmínkám stovky krav, býků i telat. Mužům hrozí až desetileté vězení.
25. 5. 2023|

Na saské straně Krušných hor chtějí těžit lithium do čtyř let. Starosta se obává úpadku turismu

Na německé straně Krušných hor u Cínovce probíhá detailní průzkum velkého lithiového ložiska. Důl na jeho těžbu chtějí otevřít do čtyř let. Na lithium a baterie čeká německý automobilový průmysl, který je potřebuje pro přechod na elektromobilitu. Tento týden premiéři Česka a Saska podepsali dohodu o spolupráci mimo jiné právě v oblasti těžby lithia. Starosta Altenbergu se ale obává, že těžba v regionu poškodí turistický ruch.
20. 5. 2023|

České Švýcarsko láká turisty i po požáru. Pomoct má i stokilometrová Hřebenovka

Turistům se v úterý otevřela Hřebenovka, sto kilometrů dlouhá trasa, která vede oblastí plnou skalních měst, stěn a výhledů v Českém Švýcarsku. Začíná na úpatí Krušných hor a končí s prvními kopci Lužických hor. Navazuje na staré cesty, další jsou nově vytyčené. Spojuje atraktivní místa v národním parku České Švýcarsko, který se vypořádává s následky loňského rozsáhlého požáru. Kvůli němu je stále uzavřeno několik oblíbených turistických cílů.
25. 4. 2023|

Krušné hory se zřejmě dočkají chráněné krajinné oblasti. Návrh projednává ministerstvo s kraji

Do první zóny připravované Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Krušné hory by mohly patřit rašeliniště a bučiny. Území by podle pracovního návrhu ministerstva životního prostředí mohlo sahat od Kraslic na Sokolovsku po Petrovice na Ústecku. Zástupci ministerstva v pondělí poprvé veřejně představili koncept CHKO Krušné hory, a to na zasedání zastupitelstva Ústeckého kraje v Ústí nad Labem. Náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař zdůraznil, že pevné hranice budoucí CHKO zatím nejsou dané.
24. 4. 2023|

Závěr týdne bude slunečný, teploty se dostanou ke dvaceti stupňům

Česko čeká v závěru týdne slunečné počasí, teploty se dostanou ke dvaceti stupňům Celsia. Po víkendu se ale opět ochladí a vrátí se přeháňky, v půlce týdne teploty přes den spadnou pod deset stupňů a v noci bude mrznout. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
20. 4. 2023|

Inspekce řeší údajně nelegální kácení buků v Krušných horách

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) se začala zabývat údajně nelegálním kácením vzácných buků v Krušných horách na Mostecku. Toho se měl na jižních svazích dopustit soukromý majitel, a to v době, kdy společnost ještě neměla od krajského úřadu povolení. Kraj nakonec žádost firmy zamítl, to už ale na místě byla většina stromů pokácená.
19. 4. 2023|

Ochladilo se, sněží nejen na horách. Návrat zimy doprovodil silný vítr, vát bude i v úterý

V Česku se ochladilo. Nakrátko se ještě vrátila zima a zejména v Čechách mělo podle předpovědi v pondělí sněžit – a to nejen na horách. Hlavně ve východní části republiky, ale i na horách na severu Čech se objevil silný vítr, meteorologové kvůli tomu vydali výstrahu. Vítr se sice má na noc uklidnit, v úterý ale opět zesílí.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 20:24|

Starostové obcí v Krušných horách chtějí víc informací k možnému vyhlášení chráněné krajinné oblasti

O možném vyhlášení chráněné krajinné oblasti (CHKO) Krušné hory diskutovalo v Mostě vedení Ústeckého kraje a starostové obcí. Všichni z nich se shodli na tom, že přírodu v oblasti je potřeba chránit. Někteří starostové si ale nejsou jistí, jestli až takovým stupněm ochrany.
14. 3. 2023|

Životní prostředí je teď klíčovým resortem, řekl nový ministr Hladík. Fiala akcentoval ochranu vody

Již první den po nástupu do funkce obměnil nový prezident Petr Pavel vládu. Jmenoval ministrem životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL), což bývalý prezident Miloš Zeman odmítl. Skončilo tak čtyřměsíční mezivládí, které začalo rezignací Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL), po níž byl řízením resortu pověřen lidovecký předseda Marian Jurečka, který je ale zároveň i ministrem práce a sociálních věcí. Sám Petr Hladík po uvedení do funkce hovořil o zásadních úkolech svého resortu, které budou podle něj hrát hlavní roli na přechodu k bezemisní energetice. Zmínil se také o ochraně půdy, zatímco premiér Petr Fiala (ODS) zdůrazňoval potřebu chránit vodu.
10. 3. 2023Aktualizováno10. 3. 2023, 20:33|

Strojvedoucí obviněný z polití kolejí na Moldavě olejem nyní vlaky řídit nebude

Strojvedoucí, který podle policie polil železniční trať na Moldavě olejem, prozatím nebude řídit žádné vlaky. České dráhy, které jsou jeho zaměstnavatelem, se na tom s obviněným dohodly. Provoz spojů na unikátní dráze od této firmy převzal soukromý dopravce. Vylitý olej byl podle vyšetřovatelů pomstou.
9. 2. 2023|

Horská služba staví další nové stanice, stávající už nestačí nebo jsou na špatném místě

Horská služba plánuje do roku 2024 otevřít ještě pět nových služeben. Další pak chtějí rekonstruovat. Nové centrální stanice se dočkají záchranáři v Krušných horách a Jeseníkách. Navíc v Jeseníkách vybudují dvě nové služebny u sjezdovek, které nahradí stávající malé kontejnery. V Orlických horách pak vznikne jedna úplně nová služebna. Podle hlavního náčelníka horské služby Reného Mašína se tím zlepší pracovní a hygienické podmínky a zkrátí se dojezdová vzdálenost k raněným.
13. 11. 2022|

Krupka má po jedenácti letech nového starostu, stal se jím Jan Kuzma z ANO

Krupka na Teplicku má po jedenácti letech nového starostu. Zastupitelé ve čtvrtek do čela města v Krušných horách zvolili Jana Kuzmu z vítězného ANO. V opozici skončil dosavadní starosta Zdeněk Matouš (Společně pro Krupku), bývalý náměstek hejtmana, který čelil trestnímu stíhání. Hlasování v zářijových volbách řešil ústecký krajský soud, podle něj se nepodařilo prokázat obvinění z kupčení s hlasy.
10. 11. 2022Aktualizováno10. 11. 2022, 19:03|

Když Vltava vystoupila z břehů. Povodně roku 2002 meteorology zaskočily

Meteorologické modely nedokázaly předpovědět včas rozsah výjimečných srážek, které způsobily povodně roku 2002. Množství vody, které během několika dní spadlo, bylo rekordní a řeky je nedokázaly pojmout.
8. 8. 2022|

Agentura ochrany přírody a krajiny připravuje podklady pro vyhlášení CHKO Krušné hory. Lesy ČR s tím nesouhlasí

Ministerstvo životního prostředí pověřilo Agenturu ochrany přírody a krajiny přípravou podkladů pro zvažované vyhlášení CHKO Krušné hory. Do konce roku 2024 by tak měl vzniknout první návrh velkoplošné ochrany krušnohorské přírody. Státní podnik Lesy ČR, který spravuje největší část tohoto území, však se záměrem vyhlásit chráněnou krajinnou oblast nesouhlasí. Podle něj by plošná územní ochrana přírody představovala jen administrativní zátěž pro majitele pozemků a hospodářů v této lokalitě.
3. 8. 2022|