TÉMA

Jižní Afrika

Stávka taxikářů v jihoafrickém Kapském Městě si vyžádala minimálně pět obětí

Podle posledních zpráv při násilnostech v jihoafrickém Kapském městě, které propukly při stávce řidičů taxi-minibusů, zemřelo pět lidí. S odvoláním na jihoafrické úřady o tom informovala agentura Reuters. Stávka tam začala minulý týden.
9. 8. 2023|

Vědci se snažili zachránit nosorožce uřezáním rohů. Nečekali, že jim tím změní chování

Ve snaze ochránit ohrožené nosorožce před pytláky jim ekologové začali odřezávat rohy. Zvířata na to ale reagují výrazně větší změnou chování, než se předpokládalo.
14. 6. 2023|

Video z dronu ukázalo, jak kosatky loví žraloky. Podle všeho si tuto dovednost předávají

Od roku 2017 nacházeli lidé na jihoafrickém pobřeží mršiny velkých žraloků bílých. Teď vědci získali důkazy o tom, že se novým predátorem v regionu staly kosatky. Využívají totiž možnost skupinového lovu.
10. 10. 2022|

Covidová varianta BA.5 umí unikat imunitě. Šíří se teď v Česku

V Česku se opět objevilo víc než tisíc nakažených covidem za jeden den. Počty infekcí ale přibývají ve většině světa, za což může především varianta BA.5. Ví se toho o ní už dost na to, aby vědci varovali, že opět může zhoršit epidemickou situaci.
28. 6. 2022|

V Česku se objevily další dva typy omikronu, zatím však nejsou epidemicky významné

Přítomnost dvou nových typů koronaviru varianty omikron označené BA.4 a BA.5 v Česku prokázaly sekvenací laboratoře Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Vyplývá to z týdenní zprávy SZÚ o epidemiologické situaci v tuzemsku. Tyto varianty stojí za nárůstem případů v Jižní Africe či Portugalsku. Počty pozitivních případů zatím podle dat ministerstva zdravotnictví od konce března setrvale klesají.
4. 6. 2022|

EK hodlá investovat tři sta miliard eur do energetického přerodu. Chce se tak zbavit závislosti na Rusku

Rychlejší přechod na obnovitelné zdroje energie, zvýšení energetické účinnosti a úspory či společné nákupy plynu od nových dodavatelů jsou hlavní součásti strategie, s níž chce Evropská komise (EK) v příštích letech ukončit závislost EU na energiích dovážených z Ruska. Komise počítá s tím, že tento přechod bude do roku 2030 vyžadovat investice ve výši téměř tří set miliard eur (téměř sedm a půl bilionu korun). Slovenská vláda mezitím schválila návrh na zdanění ruské ropy zpracovávané v zemi. EK dále oznámila, že chce vytvořit fond pro společné nákupy zbraní a koordinovat vyzbrojování EU. Chystá také pro Ukrajinu půjčku devět miliard eur i fond dlouhodobé pomoci.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 22:14|

Čím víc se ptáci při letu předvádějí, tím více partnerek uloví, ukázal rozsáhlý český výzkum

Druhy ptáků, jejichž samci se v letu předvádějí, mívají více partnerek a obývají spíše otevřené než lesní oblasti. Často jde o malé druhy pěvců s pestře zbarveným peřím. Vyplývá to z výzkumu, na kterém spolupracovali vědci z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR (ÚBO AV) a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy (PřF UK). Výsledky studie vyšly v odborném časopise Proceedings of the Royal Society B.
11. 5. 2022|

Při záplavách na východě Jihoafrické republiky zahynulo přes čtyři sta lidí

Při ničivých záplavách, které tento týden na východě Jihoafrické republiky způsobil silný déšť, zahynulo 443 lidí. Aktualizovanou bilanci v neděli zveřejnilo vedení provincie KwaZulu-Natal, informovaly zahraniční agentury. Dalších třiašedesát lidí se pohřešuje.
17. 4. 2022Aktualizováno18. 4. 2022, 00:17|

WHO sleduje dvě nové varianty omikronu. Šíří se v Jihoafrické republice

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že sleduje několik desítek případů dvou nových subvariant vysoce přenosné koronavirové varianty omikron. Obě se začaly šířit v Jihoafrické republice a WHO chce co nejrychleji zjistit, zda jsou infekčnější nebo nebezpečnější.
13. 4. 2022|

Speciální očkování proti omikronu asi nemá smysl, naznačuje studie na primátech

Vědci zveřejnili první výsledky účinnosti vakcíny vytvořené speciálně proti koronavirové variantě omikron. Nová studie provedená na primátech naznačuje, že vylepšení očkovací látky zvlášť cílené na omikron nemusí mít ve skutečnosti velký smysl.
7. 2. 2022|

První sociální síť vznikla před 50 tisíci lety v Africe. Byla z pštrosích vajec

První sociální síť se neobjevila v éře internetu, ale mnohem dříve – přesněji před 50 tisíci lety na africkém kontinentu. Na základě svého výzkumu, jehož výsledky zveřejnily v odborném časopise Nature, to tvrdí dvě vědkyně z Německa. Na rozdíl od svého moderního elektronického protějšku první komunikační síť využívala mnohem jednodušší médium, a to korálky ze skořápek pštrosích vajec.
24. 1. 2022|

Covid se dostal na belgickou stanici v Antarktidě. Celá posádka je plně očkovaná, pronikl i karanténou

Belgická vědecká výzkumná stanice v Antarktidě se potýká s epidemií covidu-19. Přestože byla celá expedice plně naočkovaná a prošla karanténou, virus na stanici nacházející se v jedné z nejodlehlejších oblastí světa stejně pronikl.
3. 1. 2022|

Zemřel Desmond Tutu, lídr pokojného odporu vůči jihoafrickému apartheidu

Ve věku 90 let zemřel jihoafrický emeritní arcibiskup, bojovník proti rasistickému režimu apartheidu a držitel Nobelovy ceny za mír Desmond Tutu. S odkazem na jihoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosu o tom informuje agentura Reuters.
26. 12. 2021Aktualizováno26. 12. 2021, 20:01|

Riziko hospitalizace je u omikronu nižší než u delty, ukazují první reálná data z Británie

U lidí nakažených variantou koronaviru omikron je o 40 procent nižší pravděpodobnost, že budou muset být hospitalizováni, než u nákazy variantou delta, uvedli ve studii zveřejněné ve středu večer vědci z Královské univerzity v Londýně. Britská agentura pro zdravotní bezpečnost (UKHSA) pak ve čtvrtek dokonce uvedla, že u lidí nakažených omikronem je pravděpodobnost hospitalizace o 50 až 70 procent nižší než u osob s variantou delta.
23. 12. 2021|

Dvě dávky Pfizeru chrání před hospitalizací při nákaze omikronem, uklidňuje první studie

Dvě dávky vakcíny proti nemoci covid-19 od společností Pfizer/BioNTech poskytují zhruba sedmdesátiprocentní ochranu před hospitalizací při nákaze variantou omikron. Vyplývá to z jihoafrické studie, o které informovala agentura Reuters.
14. 12. 2021|

Zátěž nemocnic bude vysoká asi až do Vánoc, zaznělo v debatě Duška a Smejkala

Pokles epidemie bude relativně pomalý, což se projeví i na zátěži nemocnic, která bude velká až do Vánoc. Zároveň se s nimi přiblíží i doba, kdy zjistíme skutečnou povahu nové varianty omikron a její nebezpečnosti. Existuje naděje, že se sice bude šířit rychleji, ale bude méně ohrožovat zdraví. To se však teprve ukáže. O prognóze na další týdny mluvili v Otázkách Václava Moravce šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek a epidemiolog Petr Smejkal.
5. 12. 2021|

Přibylo 9292 nakažených covidem, po rizikovém kontaktu budou muset na test i očkovaní

V neděli v Česku přibylo 9292 potvrzených případů koronaviru, což je dosud nejvyšší nedělní nárůst od začátku epidemie. Liberecká nemocnice definitivně potvrdila variantu omikron. Ústřední krizový štáb se shodl na tom, že povinně očkovat by se měli zdravotníci, sociální pracovníci, záchranný systém, vězeňská služba, vojsko a lidi nad 60 let. Ministerstvo zdravotnictví bude platnost vyhlášky o povinné vakcinaci navrhovat od 1. března 2022, řekl šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO). Očkovaní lidé podle něj také budou muset po významném rizikovém kontaktu na test.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 20:28|

Nová africká varianta omikron je znepokojivá rychlým šířením, mnoha mutacemi a možností, že odolá protilátkám

V úterý 23. listopadu si vědci všimli, že se v Jihoafrické republice rychle šíří varianta nového koronaviru, která by mohla být potenciálně značně nebezpečná. Podle dosavadních zjištění je nakažlivější než delta, dostala jméno B.1.1.529 a západní svět se kvůli ní už zavírá před lidmi přicházejícími z jihu Afriky.
26. 11. 2021|

Testuje se vakcína v tabletě. Obejde se bez mrazáků i lékařů s jehlou

Evropa je epicentrem covidu-19, počty nakažených strmě rostou. Zavádějí se opatření cílená na neočkované. V mnoha zemích je problém se skladováním a aplikací vakcíny. Nadějí pro ně by mohla být anticovidová vakcína v podobě tablety, kterou se vědci snaží vyvinout. Nejblíž perorální vakcíně je izraelská firma Oramed. Pilulku začíná zkoušet v Jižní Africe.
21. 11. 2021|

Astronomové zaznamenali nevysvětlitelný signál z vesmíru. Mohlo by to být něco úplně nového, věří

Astronomové objevili značně neobvyklé signály, které k Zemi přicházejí ze směru středu Mléčné dráhy. Tyto rádiové vlny neodpovídají žádnému v současnosti známému vzoru proměnného rádiového zdroje, podle jejich objevitelů by mohly naznačovat, že v kosmu existují zcela neznámé vesmírné objekty.
12. 10. 2021|

Vakcína Johnson & Johnson proti HIV selhala. Její neúspěch ukazuje, že systém kontroly funguje

Vakcína společnosti Johnson & Johnson proti HIV, která využívá stejnou technologii jako očkování proti covidu-19, selhala v klinické studii. Je neúčinná. Jde o další neúspěch ve snaze kontrolovat tuto nemoc, unikátní vlastnosti patogenu doposud všem vakcínám odolávají.
2. 9. 2021|

V Jižní Africe se šíří nová varianta covidu. Přestože má znepokojivé mutace, nemusí být nebezpečná

V Jihoafrické republice se objevila nová varianta covidu, která má potenciálně znepokojivé vlastnosti. Zatím se o ní ví ale podle vědců příliš málo na to, aby to mělo vyvolávat obavy.
31. 8. 2021|

Francie se otevírá turistům. Po kompletním očkování mohou přijet bez PCR testu

Francie otevřela letní turistickou sezonu, do země je pro plně očkované možné cestovat bez PCR testu. Úřady rovněž rozvolnily některá koronavirová opatření. Podle zahraničního zpravodaje Jana Šmída se otevírají vnitřní prostory restaurací a noční zákaz vycházení se posunul až na jedenáctou hodinu. Francie v rámci turismu také rozdělila země do tří barevných kategorií, podle toho upravila pravidla pro vycestování do země.
9. 6. 2021Aktualizováno9. 6. 2021, 19:28|

Stát vilu Radovana Krejčíře nepřevezme, soud zamítl žalobu jeho manželky

Krajský soud v Praze zamítl žalobu manželky Radovana Krejčíře, aby stát převzal její vilu v Černošicích. Dům, z něhož před šestnácti lety Krejčíř uprchl, je v havarijním stavu a rodina se o něj nechce dál starat. Vilu v exekuci se navíc opakovaně nepodařilo prodat v dražbě.
6. 6. 2021|