TÉMA

Innogy

ČEZ od dubna zlevní energie s fixací, domácnosti ušetří. Ceny snižují i další dodavatelé

Energetická společnost ČEZ od dubna sníží ceny elektřiny a plynu s fixací. Oproti dosavadnímu ceníku podle firmy spotřebitelé ušetří stovky korun měsíčně. Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují tak na pokles velkoobchodních cen.
včeraAktualizovánopřed 19 h hodinami|

Společnost innogy od března zlevní fixované dodávky elektřiny a plynu. Následuje další dodavatele

Společnost innogy od 1. března sníží cenu energií. U fixovaných produktů na 24, respektive 22 měsíců, zlevní elektřinu o více než 600 korun za megawatthodinu, plyn o 200 korun za megawatthodinu, zjistila Česká televize. Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují na pokles velkoobchodních cen energií.
28. 2. 2024|

Energie na trhu zlevňují, část dodavatelů upraví ceníky

Ceny elektřiny a plynu na energetickém trhu v posledních měsících dál klesají, nyní na to zareagovali i někteří velcí dodavatelé v Česku. Společnost ČEZ od poloviny února zlevní své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh), ceníky postupně snižuje také innogy, E.ON nebo Epet. Další dodavatelé se zlevňováním vyčkávají, mimo jiné proto, že produkty nakoupili s předstihem za vyšší ceny.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 20:19|

Na ruském plynu jsme nezávislí, tvrdí ministerstvo. Problém může být se slovenskými nákupy

Česko je podle ministerstva průmyslu a obchodu nezávislé na ruském plynu. Statistický úřad přesto tvrdí, že podíl dovozu této suroviny z Ruska výrazně stoupl. Do tuzemska totiž proudí i plyn ze Slovenska, který z Ruska pocházet může.
10. 2. 2024|

Cena energií na velkoobchodních trzích dál klesá. Většině lidí zůstanou zálohy podobné jako loni

Největší český dodavatel energií ČEZ začal koncem minulého týdne rozesílat informace o výši záloh v letošním roce. Většině zákazníků zůstanou podobné jako loni. Další velcí dodavatelé energií plošné úpravy záloh neplánují. Cena elektřiny i plynu na velkoobchodních trzích už několik měsíců v řadě klesá. Na trhu se tak obnovila konkurence a dodavatelé soutěží o své zákazníky. I proto by spotřebitelé podle analytiků měli být aktivní a v případě lepší nabídky se nebát dodavatele změnit.
16. 1. 2024|

ČEZ a innogy ponechají zastropované ceny energií klientům s vysokými fixacemi

Energetické společnosti ČEZ a innogy ponechají v příštím roce zastropované ceny energií všem svým zákazníkům, kteří dosud mají z minulosti fixované tarify nad úrovní současného vládního stropu. U ČEZ se to bude týkat 45 tisíc klientů, u innogy pak několika tisíc. Situaci odběratelů s cenami nad vládním stropem řeší i další dodavatelé. Podle odhadů mělo na začátku roku takto zafixované ceny až 400 tisíc odběratelů, v současné době jich zbývají ještě desítky tisíc.
15. 12. 2023Aktualizováno15. 12. 2023, 20:12|

Energie příští rok zdraží podle ministra průmyslu nejvýše o pár procent. Opozice čeká větší skok

Pokračující spory o ceny energií. Podle resortu průmyslu příští rok stoupnou maximálně o jednotky procent. Nic na tom podle ministra Jozefa Síkely (STAN) nezmění ani končící stropy u cen elektřiny a plynu. Opozice naopak očekává prudké zdražování a chce kvůli tomu svolat i mimořádnou schůzi sněmovny.
6. 11. 2023Aktualizováno6. 11. 2023, 20:37|

Návrh ERÚ vzbudil zájem o informace o cenách energií. Experti radí vyčkat do konce měsíce a porovnat víc nabídek

Zájem Čechů o informace ohledně cen energií je v posledních dvou letech enormní, nicméně po úterním oznámení Energetického regulačního úřadu (ERÚ) o zdražování ještě stoupl. Klienti by dle expertů na energetiku měli vyčkat, až budou nově regulované ceny dané, tedy do konce listopadu, poté se podívat na ceníky napříč trhem.
2. 11. 2023|

ČEZ, innogy a MND zlevní tarify bez fixace. Konečnou cenu ale ovlivní i nové poplatky

ČEZ, innogy a Moravské naftové doly (MND) ohlásily zlevnění tarifů pro zákazníky se smlouvou na dobu neurčitou. ČEZ slíbil snížení cen od ledna, a to o dvacet procent a u plynu o třicet procent pod úroveň nynějších stropů. Innogy avizovala zlevnění elektřiny od prosince, a to patnáct procent pod nynější úroveň. MND zlevní v listopadu. Elektřina by měla být o devět procent nižší než nyní, plyn o jedenáct procent. Od ledna ale zároveň budou koncové ceny energií i růst kvůli návratu poplatku za obnovitelné zdroje, zdraží také distribuční poplatky.
23. 10. 2023Aktualizováno23. 10. 2023, 13:00|

Vládní stropy na ceny energií by mohly skončit, zní z kabinetu. Lidé stále nakupují tuhá paliva

Energie pro spotřebitele dál zlevňují, během týdne snížil ceny taky největší tuzemský dodavatel – ČEZ. Nabídky hlavních hráčů na trhu se tak pohybují pod vládou stanoveným stropem. Kabinet ale počítá s tím, že koncem roku limity skončí. Podle odhadů ministra průmyslu a obchodu vydá stát letos na pomoc s cenami energií přes 110 miliard korun.
18. 9. 2023|

Pražská plynárenská od září zlevnila plyn v průměru o šestnáct procent

Pražská plynárenská od 1. září zlevnila většině klientů zemní plyn. U základního ceníku Standard a produktů navázaných na něj prodejní cena plynu klesla v průměru o šestnáct procent. Je to tak třetí snížení ceny plynu v letošním roce, sdělil mluvčí společnosti Miroslav Vránek. Firma patří mezi největší tuzemské dodavatele energií, plynem a elektřinou zásobuje zhruba 425 tisíc odběrných míst. Zlevnění plynu nedávno oznámily i společnosti E.ON, Pražská energetika či innogy.
4. 9. 2023|

Dodavatelé energií zlevňují. Podle odborníků bude přibývat výhodných nabídek

Dodavatelé energií zlevňují, někteří od začátku září až o více než čtvrtinu. Další společnosti se pak na snižování cen chystají v následujících týdnech. Například společnost ČEZ v pátek představila nové ceníky platné od poloviny září. Většina dodavatelů už tak nabízí ceny pod nastavenými vládními stropy.
2. 9. 2023|

Češi mají zájem o fixace cen energií. Sahají zejména po těch krátkodobých

Zájem Čechů o fixace cen energií roste. Podle dodavatelů za tím stojí snaha sehnat si do příštích měsíců jistotu – ceny si ale nechtějí pojistit na příliš dlouho. Sahají tak zejména po jednoletých fixacích a právě závazky na kratší dobu doporučují i odborníci. Cena totiž může v budoucnu klesnout.
27. 7. 2023|

Statisíce odběratelů energií se vyhnou cenám nad stropem. Dodavatelé chystají změny

Zhruba 160 tisíc zákazníků energetické společnosti ČEZ, kteří mají od loňska ceny energií dlouhodobě zafixovány nad úrovní vládního cenového stropu, bude moci přejít na nižší tarif. Domácnosti, kterých se změna týká, mají v průměru ušetřit na elektřině kolem osmi tisíc korun ročně. ČEZ bude tyto klienty postupně opakovaně obvolávat. Řešení pro zákazníky s cenami nad stropem připravuje také například innogy, Pražská energetika loni fixace nenabízela. Společnost E.ON uvedla, že nad úrovní vládního cenového stropu mají fixované ceny jen jednotky tisíc jejích klientů.
11. 7. 2023Aktualizováno11. 7. 2023, 15:43|

Po skončení vládního stropu hrozí některým domácnostem skokové zdražení energií

Desítkám až stovkám tisíc lidí hrozí od příštího roku skokové zdražení elektřiny a plynu. Jde o ty, kteří si loni zafixovali tehdy rekordní ceny energií na víc let. Letos je ještě chrání vládou stanovený strop, příští rok ale mohou platit i několikanásobně vyšší částky. Ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (za STAN) chce, aby dodavatelé byli k těmto klientům vstřícnější.
29. 5. 2023|

Evropský plyn zlevňuje. Češi s jeho spotřebou přestávají šetřit, tvrdí šéf Pražské plynárenské

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh se dále snižuje. Ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku v pondělí klesla pod 40 eur (asi 959 korun) za megawatthodinu (MWh). Ocitla se tak nejníže od července 2021. Hlavním důvodem je slabší poptávka kvůli teplejšímu počasí v zimních měsících a plné zásobníky. Podle předsedy představenstva Pražské plynárenské Martina Pacovského mají vyšší teploty největší vliv na letošní úspory energií, Češi prý ale po zavedení vládního stropu s plynem šetřit přestávají. Nadále zlevňují i ceny ropy.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 17:56|

Dodavatelé energií dál zlevňují, tarif pod cenovým stropem pro letošek nabídne i ČEZ

Energetická společnost ČEZ od dubna upraví svůj fixovaný tarif s cenami pod vládním stropem. Nabídne v něm nově ceny elektřiny a plynu pod stropem i pro tento rok, v dalších letech pak budou ceny dál klesat. V rozhovoru pro Blesk.cz to řekl šéf ČEZ Daniel Beneš. Mluvčí společnosti Roman Gazdík dodal, že ČEZ poprvé reagoval na snižování cen energií na trhu již v únoru a že firma bude ceníky pravidelně vylepšovat, pokud to situace dovolí. Dodávky elektřiny a plynu pod cenový strop postupně snižují i další společnosti.
17. 3. 2023|

Teplo Břeclav vrátí nakonec lidem na přeplatcích přes patnáct milionů korun

Městská teplárna Teplo Břeclav, která loni na podzim kvůli výpovědi smlouvy ze strany dodavatele plynu pětinásobně zdražila, bude lidem vracet na přeplatcích 15,5 milionu korun. Důvodem je mírná zima, klesající cena plynu i úsporná opatření.
1. 3. 2023|

Energie na trhu zlevňují, dodavatelé nabízí tarify s cenami pod vládním stropem

Dodavatelé energií reagují na příznivý vývoj na energetickém trhu a začínají nabízet tarify s cenami, které jsou nižší, než je vládou stanovený strop. A to jak u plynu, tak i u elektřiny. Levnější plyn teď nabízí klientům největší český dodavatel Innogy a také společnost E.ON, další se plánují v nejbližší době přidat. Podle odborníků si mají ale lidé dát pozor na to, na jak dlouhou dobu smlouvy podepisují, dlouhé fixace jsou totiž v tomto případě spíš nevýhodné, cena plynu by se měla v dalších letech snižovat.
24. 1. 2023Aktualizováno24. 1. 2023, 21:42|

Lidé si kvůli drahým energiím dělají častěji samoodečet, může to snížit zálohy

Mnohem častěji, než bývalo zvykem, si teď lidé dělají samoodečty plynu a elektřiny. Ukazují to nové zkušenosti dodavatelů energií. Podle některých se zájem zvýšil i několikanásobně. Část distributorů k tomu domácnosti sama vyzývala. Díky tomu totiž vidí, zda klienti šetří a můžou případně snížit zálohy, třeba i o několik tisíc korun.
18. 1. 2023|

Drahé Česko: Mluvčí innogy přibližuje, jak fungují samoodečty

Jak vlastně fungují samoodečty a k čemu jsou dobré? Co všechno musí lidé zkontrolovat a opsat? A jak často můžou lidé provádět samoodečty? V rámci pořadu Drahé Česko na tyto i další otázky odpovídal mluvčí společnosti innogy Martin Chalupský.
13. 12. 2022|

Innogy od ledna zdraží části klientů elektřinu na cenový strop, průměrně si připlatí pětistovku měsíčně

Společnost innogy od ledna zvýší necelé desetině svých zákazníků ceny elektřiny. Tato část klientů tak bude od přelomu roku platit vládou zastropované ceny elektřiny, běžná domácnost si proti současnosti připlatí asi 500 korun měsíčně.
29. 11. 2022|

Lidé dostávají do schránek nové ceníky energií. Ne vždy jim mohou rozumět, upozorňují odborníci

Dodavatelé energií v těchto dnech rozesílají zákazníkům nové ceníky. V těch už promítají vládou nařízené zastropování cen od nového roku. Na rozpis konkrétních záloh si ale někteří zákazníci budou muset ještě počkat. Všichni dodavatelé, které Česká televize oslovila, ale slibují, že to stihnou nejpozději do konce prosince. Změny se dotknou milionů klientů. Zastropované ceny budou zatím platit do konce roku 2023.
22. 11. 2022|

Dodavatelé rozesílají „zastropované“ rozpisy záloh

V těchto dnech rozesílají dodavatelé některým zákazníkům nový rozpis záloh. Konkrétně těm, kteří mají tak vysoké platby, že jim je sníží vládou stanovený cenový strop. Celkem jde o statisíce klientů. Řádově stejnému počtu také do konce roku končí fixace cen.
31. 10. 2022|