Na ruském plynu jsme nezávislí, tvrdí ministerstvo. Problém může být se slovenskými nákupy

Události: Dovoz ruského plynu do Česka (zdroj: ČT24)

Česko je podle ministerstva průmyslu a obchodu nezávislé na ruském plynu. Statistický úřad přesto tvrdí, že podíl dovozu této suroviny z Ruska výrazně stoupl. Do tuzemska totiž proudí i plyn ze Slovenska, který z Ruska pocházet může.

Ruský plyn nahradilo Česko dovozem z jiných zemí, třeba z Norska nebo severoamerického kontinentu. Do tuzemských závodů se může dostat přes Lanžhot, kde surovina teče buď z Česka na Slovensko, nebo naopak. Podle statistik se dovozy z východního směru v posledních měsících zvýšily, zejména loni v listopadu a prosinci.

Průtoky plynu ale v místě pokračují i letos. „To ale neznamená, že plyn musí být stoprocentně z Ruska, může to být plyn uskladněný, který byl v zásobnících na Ukrajině během léta, nebo to může být jiný tranzitní plyn,“ oponuje vrchní ředitel sekce energetiky a jaderných zdrojů z ministerstva průmyslu a obchodu René Neděla.

Důvodem, proč přes Lanžhot proudí víc plynu, je podle resortu i zdražení dopravy přes Německo. Roli v dovozu suroviny z Ruska pak hrají i samotní obchodníci, podle analytiků jej mohou nakupovat od zemí, které ruský plyn stále odebírají.

Podle poradce v oboru plynárenství Vratislava Ludvíka je ale podstatné pojmenování suroviny. „On fyzikálně ruským plynem je, byl vytěžen v Rusku, ale je to plyn, který koupilo Slovensko a který my jsme si koupili od Slovenska,“ upozorňuje.

Velké české energetické společnosti tvrdí, že plyn z Ruska neodebírají, proklamují, že se právě od této země distancovaly. „Vůbec nenakupujeme plyn z Ruska, naopak ho kupujeme od našich evropských partnerů. Nedodáváme našim zákazníkům žádný ruský plyn,“ odmítá mluvčí společnosti innogy Martin Chalupský. Skupina ČEZ podle svého mluvčího Romana Gazdíka nemá smlouvu s žádnými ruskými dodavateli plynu. „Neodebíráme žádný plyn z Ruska, neodebíráme ani plyn ze Slovenska,“ tvrdí.

Česko pak využívá i zkapalněný zemní plyn z terminálu v nizozemském Eemshavenu – u něj platí, že z Ruska pocházet nemůže.