TÉMA

Volba

Středula uspěl na odborářském sněmu, je opět předsedou jejich centrály

Josef Středula je opět šéfem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Do funkce se vrátil po třítýdenní přestávce. Zvolili ho delegáti mimořádného sněmu, sešli se právě proto, že Středula musel počátkem března opustit svoji pozici kvůli nezaplaceným členským příspěvkům. Sněm vybral také místopředsedu po Vítu Samkovi, který odstoupil. Stal se jím Jiří Vaňásek, který v současnosti pracuje v centrále ČMKOS. Středula novinářům po svém zvolení řekl, že důležité je, že se odbory dohodly. Věří, že další volby se uskuteční až na řádném odborářském sjezdu za dva roky.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 21:41|

Piráti znovu zvolili předsedou Ivana Bartoše. Stranu povede do čtvera voleb

Předsedou Pirátů zůstává Ivan Bartoš. Jeho protikandidátkou byla europoslankyně Markéta Gregorová, oba se v debatě před hlasováním vyslovili pro setrvání strany ve vládě. Kromě předsedy vybrali Piráti také místopředsedkyně. První místopředsedkyní Pirátů bude poslankyně Klára Kocmanová, druhou Gregorová. Třetí místopředsedkyní je jihomoravská krajská radní Jana Holomčík Leitnerová, čtvrtou zastupitelka obce Krnsko Dominika Poživilová Michailidu.
13. 1. 2024Aktualizováno13. 1. 2024, 21:04|

Posilujeme práva, řekl Pospíšil ke korespondenční volbě. Mračková Vildumetzová se bojí o svobodu volby

Korespondenční volbou posilujeme právo a možnosti občanů volit, uvedl europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). Připomněl, že většina zemí EU ji má. Podle stínové ministryně vnitra Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) korespondenční volba nezaručuje to, že bude osobní, tajná a svobodná, jak je dáno ústavou. Vadí jí také, že byl návrh předložen jako poslanecký, tudíž neprojde řádným legislativním procesem.
9. 12. 2023|

Akademický senát zvolil Pavla Kozáka rektorem Jihočeské univerzity

Novým rektorem Jihočeské univerzity by se měl stát současný děkan fakulty rybářství a ochrany vod Pavel Kozák. Do funkce jej v úterý zvolil akademický senát, Kozák získal 32 ze 36 hlasů. Musí ho ještě jmenovat prezident Petr Pavel. Kozák má vést univerzitu od prvního dubna 2024 na období čtyř let.
14. 11. 2023|

Republikán Johnson se stal předsedou Sněmovny reprezentantů. Je proti vojenské podpoře Ukrajiny

Americká Sněmovna reprezentantů zvolila svým novým předsedou konzervativního republikána z Louisiany Mikea Johnsona. Po 22 dnech, kdy byla dolní komora Kongresu prakticky neschopná akce, se republikánské většině napočtvrté podařilo zvolit kandidáta přijatelného pro všechny frakce ideologicky roztříštěné strany. Demokraté se jako při předchozích hlasováních postavili za lídra své sněmovní menšiny Hakeema Jeffriese. Johnson získal křeslo předsedy většinou 220 hlasů ku 209.
25. 10. 2023Aktualizováno26. 10. 2023, 00:01|

Jáchymovští zastupitelé odvolali starostu, novým je opoziční zastupitel Kaucký

Jáchymov má nového starostu Jiřího Kauckého (Volba pro Jáchymov). Zvolili ho zastupitelé poté, co odvolali jeho předchůdce Michala Baláže (Jáchymov v obrazech). Na vypjaté jednání zastupitelstva, které následovalo po tom, co se místostarostka Lada Baranek (Náš Jáchymov) přidala k dosavadní opozici, dohlížela policie. Původní koalice a opozice se lišily hlavně v postoji k projektu nového apartmánového komplexu. Nově zvolené vedení města je na rozdíl od lidí kolem odvolaného starosty ochotno jednat s investorem.
25. 10. 2023|

Novým generálním ředitelem České televize byl zvolen ředitel brněnského studia Jan Souček

Novým generálním ředitelem České televize byl ve třetím kole zvolen ředitel brněnského studia ČT Jan Souček. S jedenácti získanými hlasy porazil dosavadního šéfa ČT Petra Dvořáka. Výsledky vyhlásil předseda volební komise Ladislav Mrklas. Souček se funkce ujme 1. října, kdy Dvořákovi vyprší druhé funkční období. Mandát je šestiletý. Veřejnoprávní televize hospodaří zhruba se sedmimiliardovým rozpočtem.
7. 6. 2023Aktualizováno7. 6. 2023, 19:52|

Do užšího výběru na ředitele ČT postoupili Dvořák, Souček, Konrád, Štern a Hřídel

Do užšího výběru kandidátů na místo generálního ředitele České televize postoupil její stávající šéf Petr Dvořák, ředitel brněnského studia ČT Jan Souček a bývalý šéf televize Prima Martin Konrád. Ve druhém kole pak radní ČT mezi pětici uchazečů zvolili ještě kreativního producenta v ČT Jana Šterna a krizového manažera Pavla Hřídela. Vyplývá to ze středečního jednání rady.
17. 5. 2023|

Ve sněmovně skončila série mimořádných schůzí navržených opozicí, jejich programy schváleny nebyly

Poslanecká sněmovna ve středu po 15. hodině absolvovala sérii čtyř mimořádných schůzí svolaných z podnětu ANO. Opozice chtěla probrat zvýšení rodičovského příspěvku, ceny potravin, situaci v České poště a dopady chystané emisní automobilové normy Euro 7. První dvě schůze padly pod stůl po neschválení jejich programu, třetí předsedající přerušil pro nedostatek času. Ani u té poslední nakonec zákonodárci program neschválili. Dopoledne poslanci opět nedokončili finální debatu o změnách ve volbě radních ČT a ČRo, k hlasování kvůli opozičním projevům nedospěli. V nich poslanci obviňovali koalici ze snah o kontrolu veřejnoprávních médií a letošní volby generálního ředitele ČT.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 18:51|

Poslance čekají náročná jednání, na programu jsou volební a silniční novela i mediální zákony

Poslance v příštích dnech čekají důležité body. Projednají návrh, podle nějž by se v Česku místo dvou dní volilo jen jeden, koalice hodlá otevřít také debatu o korespondenčním hlasování. Opozice je proti a tvrdý střet se čeká i na mimořádné schůzi k zákonu o České televizi a Českém rozhlase.
20. 2. 2023|

Sněmovna poslala do třetího čtení změny podpory uprchlíků. Opozice se hodiny snažila změnit program schůze

Jen o balíku zákonů o podpoře ukrajinských uprchlíků fakticky jednali poslanci v pátek.  Poslali ho do třetího čtení, opoziční ANO by chtělo z předlohy odstranit změny, které se týkají logopedů. Většinu dne ve sněmovně zabralo přednášení návrhů na změnu pořadu jednání. K zákonům se poslanci dostali až tři a půl hodiny po začátku schůze, nedošlo tedy na žádné třetí čtení.
10. 2. 2023Aktualizováno10. 2. 2023, 14:18|

Uplynulo 30 let od zvolení Václava Havla prezidentem. Připomíná ho speciální tramvaj

Přesně před třiceti lety byl poslední prezident Československa zvolen prvním prezidentem Česka. Volili pouze poslanci, a to v tajném hlasování, protože Senát ještě neexistoval. Mezi demisí a zvolením Václava Havla byl Pražský hrad bez hlavy státu déle než půl roku, nejdéle v historii republiky. Událost si Česko připomíná i nyní, v Praze například vyjela speciální tramvaj.
26. 1. 2023|

Výběr nového ředitele ČT začne v polovině února, volit se bude 7. června

Výběrové řízení na nového generálního ředitele České televize (ČT) začne 15. února, volba by se měla uskutečnit 7. června. Ve středu o tom rozhodla Rada ČT. Současnému generálnímu řediteli Petru Dvořákovi vyprší mandát letos na konci září. Rada projednala také zprávu o nařčení Marka Wollnera z obtěžování.
11. 1. 2023|

Pavla a Babiše v prvním kole prezidentské volby dělí statistická chyba, ukazuje průzkum Medianu

V prvním kole prezidentské volby by nyní uspěli Petr Pavel a předseda ANO Andrej Babiš. Ekonomka Danuše Nerudová na ně ztrácí více než tři procenta. Ve druhém kole by Babiš s oběma svými hlavními soupeři přesvědčivě prohrál, vyplývá z průzkumu agentury Median pro Mladou frontu DNES, který se konal na konci prosince. Šance ostatních šesti kandidátů jsou malé, nikdo z nich by v prvním kole nezískal přes pět procent hlasů.
2. 1. 2023|

Primátorem Mostu se stal dosavadní náměstek Hrvol. Jeho předchůdce Paparega rezignoval

Primátor Mostu Jan Paparega (ProMOST) ve čtvrtek na schůzi zastupitelů rezignoval na funkci. Jako důvod uvedl vytíženost v souvislosti s prací v Senátu, senátorem se stal po letošních volbách. Na jeho místo zvolili zastupitelé dosavadního náměstka Marka Hrvola (ProMOST). Novým náměstkem primátora se stal Václav Zahradníček. (ProMOST). Hnutí ProMOST vládne od podzimních voleb v koalici s ANO.
15. 12. 2022Aktualizováno15. 12. 2022, 20:24|

Radě pro lidská práva bude poprvé předsedat Čech. Od 1. ledna stane v jejím čele Václav Bálek

Václav Bálek bude předsedou Rady OSN pro lidská práva. Stálý představitel Česka při OSN se podle ministerstva zahraničí ujme funkce k Novému roku – jako vůbec první Čech. Předseda rady je volen vždy na rok ze zástupců 47 členských zemí.
9. 12. 2022Aktualizováno9. 12. 2022, 16:12|

Akademický senát zvolil rektorem ústecké univerzity Jaroslava Koutského

Akademický senát zvolil za nového rektora ústecké Univerzity J. E. Purkyně (UJEP) Jaroslava Koutského, bývalého děkana fakulty sociálně ekonomické. Nahradí Martina Baleje, kterému po osmi letech skončí na jaře druhé funkční období. Jednačtyřicetiletý Koutský byl jediným kandidátem. Ze 40 členů akademického senátu se voleb zúčastnilo 38, z toho 36 odevzdalo platný hlas. Koutský by se měl stát rektorem od 18. března na čtyři roky.
30. 11. 2022|

Praha 3 má nového starostu, Vronský povede radu s těsnou většinou

Michal Vronský (TOP 09) je novým starostou Prahy 3. Na volbu rady došlo na Žižkově až dva měsíce po komunálních volbách. Dlouho trvalo, než se strany dohodly na koalici. Nakonec ji sestavily TOP 09 a STAN, jejichž společná kandidátka volby vyhrála, s Piráty, Prahou 3 sobě a Zelenými. V 35členném zastupitelstvu má devatenáct hlasů.
29. 11. 2022|

Rektorem Ostravské univerzity akademický senát zvolil Petra Kopeckého

Novým rektorem Ostravské univerzity (OU) by se měl stát Petr Kopecký z Katedry anglistiky a amerikanistiky Filozofické fakulty. V prvním kole volby o tom v pondělí rozhodl Akademický senát OU. Kopecký získal 23 hlasů z celkového počtu 38 senátorů, ke zvolení bylo potřeba hlasů minimálně dvacet.
28. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 14:36|

Devět uchazečů splnilo zákonné požadavky a může usilovat o prezidentský úřad

Budoucím prezidentem se stane jeden z devíti kandidátů, které v pátek k volbám zaregistrovalo ministerstvo vnitra. O Hrad se utkají bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, bývalá rektorka Danuše Nerudová, bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel, prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová, odborový předák Josef Středula a bývalý rektor Tomáš Zima. Ministerstvo odmítlo registrovat například podnikatele Tomáše Březinu, Karla Diviše nebo Karla Janečka, úřad jim neuznal část podpisů voličů.
25. 11. 2022Aktualizováno25. 11. 2022, 21:45|

Poslanci schválili základní parametry rozpočtu na příští rok. Počítá se schodkem 295 miliard

Poslanci ve středu v prvním čtení schválili státní rozpočet na příští rok. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) jej předložil s navrženým schodkem 295 miliard korun. Součástí jsou některá opatření proti energetické krizi a také daň z mimořádných zisků. Její začlenění do rozpočtu ostře kritizovala opozice vzhledem k tomu, že zatím není toto zdanění bank či rafinerií schválené.
26. 10. 2022Aktualizováno26. 10. 2022, 19:30|

Novým zástupcem ombudsmana bude vládní zmocněnec Schorm

Novým zástupcem ombudsmana bude právník Vít Alexander Schorm, kterého nominoval Senát jako svého jediného kandidáta. Schorm dosud působí jako vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva. Poslanci mu ve středu v tajných volbách dali přednost před dvěma kandidáty, které navrhl prezident Miloš Zeman. Ombudsman Stanislav Křeček svého nového zástupce označil za posilu pro úřad veřejného ochránce práv.
26. 10. 2022Aktualizováno26. 10. 2022, 17:21|

30 let zpět: Diskuze o názorových rozkolech na konferenci ODA

Na dvoudenní konferenci Občanské demokratické aliance se hovořilo o údajných rozporech ve straně. Teze o výrazném názorovém rozkolu byla nakonec vyvrácena a do funkce předsedy byl všemi přítomnými znovu zvolen Jan Kalvoda. Prvním místopředsedou se stal ve 2. kole Daniel Kroupa.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
27. 9. 2022|

Británii povede Trussová. Slíbila snížení daní i volební vítězství

Novou britskou premiérkou bude dosavadní ministryně zahraničí Liz Trussová. Po stranickém hlasování nahradí v čele Konzervativní strany končícího premiéra Borise Johnsona. V souboji o předsednické křeslo porazila bývalého ministra financí Rishiho Sunaka.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 20:00|