TÉMA

Adam Vojtěch

Ministerstvo poslalo trojici nemocnic skoro pět miliard, využití nekontrolovalo, zjistil NKÚ

Ministerstvo zdravotnictví rozdělilo v letech 2019 až 2021 třem přímo řízeným fakultním nemocnicím (FN) mimořádné příspěvky 4,8 miliardy korun, aniž zkontrolovalo jejich použití. S příspěvkem na oddlužení zacházely některé nemocnice nehospodárně a v rozporu se stanovenými podmínkami, konstatuje Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v aktuálně zveřejněné zprávě. Ministerstvo v reakci na zjištění NKÚ uvedlo, že hospodaření nemocnic se oproti kontrolovanému období významně zlepšilo.
14. 8. 2023Aktualizováno14. 8. 2023, 12:14|

Z covidu-19 je po konci povinných izolací běžná choroba. Odborníci ale radí nepodceňovat ho

Skončila další etapa covidové pandemie a poslední změna fakticky znamená, že je z dříve obávaného koronaviru už jen jedna z běžných respiračních nemocí. Od čtvrtka totiž nemusí ten, kdo je pozitivně testován, do domácí izolace, a je už jen vzdálenou vzpomínkou, že na začátku byla dokonce nutná izolace v nemocnici. Hosté 90' ČT24 věnované tomuto přelomu považují konec povinných izolací za správný, i když varovali před tím, aby se koronavirus považoval za zcela neškodný. Přinejmenším ten, kdo má příznaky, by podle nich měl zůstat doma. O covidu-19 diskutovali v 90' ČT24 bývalí ministři zdravotnictví a další lidé, kteří se v době, kdy pandemie vrcholila, ocitli ve středu dění.
21. 4. 2023|

Finsko se stalo 31. členem NATO

Finsko se v úterý stalo 31. členem NATO a završilo tak historický posun ve své  bezpečnostní politice vyvolaný ruskou invazí na Ukrajinu. Po mnoha letech neutrality vstoupilo do vojenské Aliance. Finský ministr zahraničí Pekka Haavisto zakončil přístupový proces předáním oficiálního dokumentu americkému ministru zahraničí Antonymu Blinkenovi v bruselském sídle NATO. Před sídlem Aliance byla vyvěšena finská vlajka. Za historickou chvíli pro bezpečnost Evropy označil finský vstup do NATO český premiér Petr Fiala. Americký prezident Joe Biden uvítal členství Finska a uvedl, že se těší na přijetí Švédska.
4. 4. 2023Aktualizováno4. 4. 2023, 21:59|

První případy covidu se v Česku potvrdily před třemi roky. Stane se běžným onemocněním, myslí si Prymula i Mucha

Ve středu 1. března uplynuly tři roky od doby, kdy testování objevilo v Česku první případy nového typu koronaviru. Dle přednostky pneumologické kliniky Martiny Koziar Vašákové pandemie ještě u konce není, nicméně díky imunizaci lidstva není jeho mortalita tak vysoká. Lékař z Ústavu všeobecného lékařství Cyril Mucha si myslí, že se covid pomalu posouvá k běžnému virovému onemocnění. „Jak se bude do budoucna zmírňovat, stane se běžným onemocněním,“ soudí i bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Současný šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) si to však nemyslí, jde o závažnou nemoc, podotkl. „Stává se z něj onemocnění, o kterém víme řadu věcí, umíme ho léčit,“ upřesnil.
1. 3. 2023|

Šéf lékařské komory se pustil do ministra Válka. Přou se o peníze i styl komunikace

Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek na sjezdu této profesní organizace v Brně zkritizoval ministerstvo zdravotnictví. Resort podle něj neodpověděl na připomínky k návrhu úhradové vyhlášky. Zdravotnickým zařízením by měla v příštím roce garantovat meziroční nárůst úhrad od pojišťoven o osm procent. Komora ale požadovala zvýšení o třináct procent, a to především kvůli pokrytí inflace a výdajů kvůli vyšším cenám energií. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) během sjezdu také zmínil, že covid-19 by mohl být vyškrtnut ze seznamu nemocí, u kterých je povinná izolace. Dodal ale, že doporučení musejí dát odborníci.
12. 11. 2022Aktualizováno12. 11. 2022, 17:56|

Vstup Finska do NATO má podporu mezi českými politiky. Černochová chválí modernizaci tamní armády

Případný vstup Finska do Severoatlantické aliance podporují také čeští politici. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v reakci vyzdvihla hlavně současnou modernizaci finské armády. S tím souhlasí i opozice. Zákonodárci se shodli na tom, že pro NATO můžou být také důležité zkušenosti, které má Finsko s Ruskou federací.
12. 5. 2022Aktualizováno12. 5. 2022, 21:11|

Zájem o paliativní péči v Česku narůstá. Její význam je obrovský, ukázal pětiletý zkušební program

Speciálním týmům v nemocnicích se daří lépe zvládat bolest vážně nemocných i řešit těžké otázky v závěru života. Ukázal to pětiletý zkušební program ministerstva zdravotnictví. Do systému zavádí nový program paliativní péče. Týmů, které takovou péči zajišťují, je v Česku asi třicet. Postupně by jich mělo díky většímu zájmu přibývat. Nutné ale bude zaškolit další personál.
1. 5. 2022|

Hygienikům na začátku pandemie chyběly počítače i pravidla komunikace, řešení bylo improvizované, uvedl NKÚ

Pandemie covidu-19 zastihla stát nepřipravený i z hlediska informačních technologií a koordinace, vyplývá ze zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu. Jeho pracovníci se zabývali fungováním hygienické služby a Chytré karantény a konstatovali, že řešení situace bylo improvizované a chaotické. V letech 2017 až 2021 šlo na IT podporu ministerstva zdravotnictví a Ústavu zdravotnických informací a statistiky půl miliardy korun. Ministerstvo zdravotnictví, jehož vedení se od té doby vyměnilo, pochybení uznalo a ujistilo, že provádí nápravná opatření.
25. 4. 2022|

Válek chce podpořit studium zdravotních sester penězi. Snaží se také zjistit, proč jich je nedostatek

Ministerstvo zdravotnictví chce finančně podpořit vzdělávání zdravotních sester podobně jako dříve všeobecných lékařů. V horizontu dvou nebo tří let by jich mělo studovat víc. Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) to řekl při návštěvě 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy k otevření nového bakalářského studijního oboru na zdravotní sestry. V současné době je ve zdravotnictví asi 80 tisíc celých pracovních úvazků zdravotních sester, kolem 2500 jich chybí.
17. 2. 2022|

Válek předpokládá, že Senátem vrácený pandemický zákon sněmovnou projde

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) předpokládá, že sněmovna senátní veto novely pandemického zákona přehlasuje. V opačném případě vládu požádá na dva týdny o nouzový stav. Zopakoval, že je potřeba pro zachování opatření ve zdravotnických zařízeních a pobytových sociálních službách, která mají před nákazou chránit seniory. Válek také připustil, že vláda i on schvalování novely v Senátu podcenili.
11. 2. 2022Aktualizováno11. 2. 2022, 21:47|

Přihlásit se k očkování lze od pěti let, na posilující dávku mohou již i dvanáctiletí

K očkování proti covidu-19 se může přihlásit každý, komu je více než pět let. Posilující dávka je s pětiměsíčním odstupem od dokončení základní vakcinace k dispozici všem nad dvanáct let. Děti musí k podání vakcíny doprovodit zákonný zástupce. Registrovat se mohou i lidé, kteří nemají veřejné zdravotní pojištění v Česku nebo Evropské unii. Zájemci o vakcínu, kteří mají pojištění, se mohou registrovat na webu registrace.mzcr.cz, uchazeči bez pojištění se musí hlásit na adrese registrace.mzcr.cz/samoplatci. Je ale také možné dostat vakcínu na některém z očkovacích míst, kam lze přijít bez registrace. Předběžně se lze od 1. února registrovat k očkování vakcínou od Novavaxu.
17. 5. 2021Aktualizováno1. 2. 2022, 08:22|

Odborům vadí zmrazení platů hygieniků i dalších pracovníků v nemocnicích. Jejich role je nezastupitelná, zdůrazňují

Odbory kritizují, že zdravotníkům na nižších pozicích a pracovníkům v sociálních službách porostou platy jen o 700 korun místo dříve slíbených 1400 korun. Vadí jim také zmrazení platů pro hygieniky, kteří jsou státními úředníky, a nezdravotnické pracovníky nemocnic. Lékařům pracujícím v hygienické službě ale platy přesto stoupnou asi o 15 tisíc korun, odměna se jim bude vypočítávat podle jiných tabulek.
30. 12. 2021|

Evropská léková agentura doporučila vakcínu Novavax proti covidu

Evropská léková agentura doporučila ke schválení další vakcínu proti nemoci covid-19. Očkovací látka Nuvaxovid, kterou vyvinula společnost Novavax, je tak už pátou očkovací látkou proti covidu. Rozhodovalo se ve zrychleném řízení, které trvalo několik týdnů. Nasazení vakcíny v EU schválila následně i Evropská komise.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 16:47|

Právníka vystřídal lékař. Nový ministr zdravotnictví doufá, že se společnost naučí kvalitně žít i s virem

Kvůli epidemii covidu-19 se ministerstvo zdravotnictví během posledních dvou let stalo jedním z klíčových resortů. Odcházející ministr Adam Vojtěch (za ANO) za svůj úspěch označil elektronizaci zdravotnictví a také zajištění očkování. V pátek ho na tomto postu vystřídal lékař Vlastimil Válek (TOP 09), na jehož návrh se vláda následně rozhodla neprodloužit nouzový stav. O nejbližších opatřeních bude nový ministr zdravotnictví rozhodovat podle dat o šíření varianty omikron.
17. 12. 2021|

Babiš považuje za úspěch, že vláda vydržela celé funkční období

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) svolal na páteční ráno poslední jednání své vlády, aby poděkoval ministrům za spolupráci. Za úspěch považuje, že menšinový kabinet ANO a ČSSD vydržel celé funkční období. Na závěrečné tiskové konferenci, které se nezúčastnil žádný člen vlády za sociální demokracii, poděkoval lidem za podporu. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) řekl, že rušit vyhlášku o povinném očkování by byla chyba, podle končící vicepremiérky Aleny Schillerové (ANO) schodek rozpočtu za letošek přesáhne určitě 400 miliard korun.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 20:07|

Poprvé zasedla nová vláda, odmítla prodloužit nouzový stav

Nově jmenovaná vláda se na svém prvním zasedání shodla na tom, že nepožádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, který bude trvat do 25. prosince. Bez prodloužení přestanou platit některá opatření proti šíření nákazy koronavirem, třeba omezení otevírací doby v restauracích a nočních klubech nebo zákaz pořádání vánočních trhů. Nový kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) jmenoval prezident Miloš Zeman ve středu dopoledne na zámku v Lánech.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 14:52|

Novou ředitelkou pražské hygieny by měla být Zdeňka Shumová, řekla končící Jágrová

Novou ředitelkou pražské hygienické stanice by měla být od 1. ledna příštího roku Zdeňka Shumová. Na jednání pražských zastupitelů to řekla končící šéfka hygieny Zdeňka Jágrová. Ministerstvo zdravotnictví zatím výběr oficiálně nepotvrdilo. Jágrová byla také hostem Interview ČT24, kde hovořila například o problémech s trasováním kontaktů nakažených nebo o spolupráci s ministry zdravotnictví.
16. 12. 2021Aktualizováno16. 12. 2021, 19:31|

Vláda v demisi podpořila zmrazení platů politiků. Chce také umožnit očkování u zubaře či v lékárně

Končící vláda Andreje Babiše (ANO) dala souhlasné stanovisko k návrhu poslanců opoziční SPD, aby platy ústavních činitelů byly zmrazeny do konce roku 2025, řekla po jednání kabinetu vicepremiérka a ministryně financí v demisi Alena Schillerová (ANO). Vláda v demisi také schválila změnu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by měla umožnit očkování proti covidu v ordinacích zubních lékařů nebo lékárnách. Negativně se zato ministři postavili k senátnímu návrhu na zavedení korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí.
13. 12. 2021Aktualizováno13. 12. 2021, 20:19|

Testy v neděli odhalily nejméně nakažených covidem za posledních pět týdnů. Přibývá očkovacích center

V neděli v Česku přibylo 4111 potvrzených případů koronaviru. Celý týden tedy byly přírůstky nižší než v týdnu předchozím. Nedělní nárůst byl nejnižší dokonce za pět týdnů. Dále klesá i incidenční číslo. Na sto tisíc obyvatel připadá v uplynulém týdnu 851 nakažených, v sobotu jich bylo ještě 871. V nemocnicích je s covidem 5561 pacientů, z toho 984 v těžkém stavu. V obou případech je to nejméně od začátku prosince. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Začala registrace k očkování pro děti od pěti let.
13. 12. 2021Aktualizováno13. 12. 2021, 20:14|

Výhrůžky, nevhodné chování, vulgarita. Nemocnice navyšují ostrahu, někde pomáhá policie

Zdravotníci v nemocnicích i v očkovacích centrech se potýkají s rostoucí agresivitou lidí. Častěji čelí slovním útokům, někde řeší ale i fyzickou agresi. Podle nemocnic za tím stojí zvyšující se napětí ve společnosti v souvislosti s covidem. Například Fakultní nemocnice Ostrava z důvodu útoků musela několikrát navýšit ostrahu. Na očkovací centra v brněnském obchodním centru (OC) Olympia nebo ve Frýdku-Místku pak dohlíží policie.
13. 12. 2021|

Spustila se registrace k očkování pro děti od pěti let

Rodiče mohou svoje děti ve věku pět až jedenáct let registrovat k očkování proti covidu-19 ve vakcinačních centrech už od nedělního večera. Oficiálně se měl systém na očkovacím webu ministerstva zdravotnictví otevřít až v pondělí, stejně jako u jiných věkových kategoriích bylo ale možné se do něj přihlásit o několik hodin dříve před stanoveným termínem.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 22:42|

Testy potvrdily nejméně nakažených ve všední den za tři týdny. Vyšla vyhláška o povinném očkování

Ve čtvrtek přibylo v Česku 14 229 potvrzených případů koronaviru, což je nejméně ve všední den za poslední tři týdny. Proti minulému čtvrtku to znamená pokles téměř o 4400 nakažených. Počet hospitalizovaných s covidem-19 se snížil na 6321, v těžkém stavu je 1086 z nich. Ve sbírce zákonů vyšla vyhláška, která od března zavádí povinné očkování proti covidu pro lidi nad 60 let a vybrané profese. Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) po schůzce s prezidentem zopakoval, že plošné povinné očkování podle věkových kategorií odmítá.
10. 12. 2021Aktualizováno10. 12. 2021, 15:21|

Lidem starším padesáti let se zkrátí čekací lhůta na posilující dávku. Bude pětiměsíční, řekl Babiš

Lidé nad 55 a 50 let budou moci od 13., respektive 20. prosince dostat už po pěti měsících třetí dávku očkování proti nemoci covid-19. Informoval o tom premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Stane se tak podle něj po dohodě s končícím ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) a centrálním integrovaným řídicím týmem. V současné době mohou dostat třetí dávku po pěti měsících lidé starší 60 let.
9. 12. 2021Aktualizováno9. 12. 2021, 19:29|

Přibylo 16 179 nakažených. Na jižní Moravě je podezření na případy omikronu

Ve středu v Česku přibylo 16 179 potvrzených případů covidu, zhruba o pět tisíc méně než před týdnem. Je to sedmý pokles v řadě. Incidenční číslo se tak poprvé od 21. listopadu dostalo pod tisícovku. Dva zaměstnanci Fakultní nemocnice Brno jsou pravděpodobně nakažení variantou koronaviru omikron. Podle mluvčí nemocnice jsou v domácí izolaci a nepotřebují lékařskou péči. Výskyt varianty se také prověřuje u dětí ve školách v Brně a Adamově na jižní Moravě.
9. 12. 2021Aktualizováno9. 12. 2021, 18:52|